Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Το απόλυτο ντέρμπι εθνικών ομάδων!

Το απόλυτο ντέρμπι εθνικών ομάδων!

Πιστή στην… παράδοση των απόλυτων ντέρμπι που χτίζει το φετινό Μουντομπάσκετ, η Τρίτη μας προκαλεί να απολαύσουμε το απόλυτο ντέρμπι εθνικών ομάδων, με την Αργεντινή να κοντράρεται με τη Βραζιλία (21:00). Λίγο νωρίτερα, η Λιθουανία καλείται να… εξαργυρώσει τα κεκτημένα της πρώτης θέσης εναντίον της Κίνας (18:00), αλλά οι Κινέζοι είναι ορκισμένοι στη νίκη. Με μεγάλο ενδιαφέρον η τελευταία μέρα των «16», ενώ ήδη ξέρουμε τους τρεις προημιτελικούς, με πιο πρόσφατο τον Η.Π.Α.-Ρωσία (δείτε εδώ το νέο κείμενο του Καρλ Μπέρμαν για τις Η.Π.Α.).

Ας δούμε τα ματς της Τρίτης:

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΚΙΝΑ

Με δυο λόγια: Η Λιθουανία είναι μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά ως τώρα. Παρά τις απουσίες (που είναι πάρα πολλές) οι Λιθουανοί δείχνουν πολύ καλοί και δυνατοί και θα είναι το φαβορί στο ματς. Οι Κινέζοι πέρασαν στη τριπλή ισοβαθμία από τον 3ο όμιλο και δεν έχουν ενθουσιάσει ως τώρα. Όμως, έχουν ταλέντο και αρκετούς καλούς παίκτες, ενώ με τη στάση που αντιμετώπισαν το ματς με την Τουρκία έδειξαν ότι έχουν δώσει «όρκο νίκης» για τους «16» και δεν θα πάνε για τουρισμό.

Ως τώρα: Η Λιθουανία ήταν θεαματική στην πρώτη φάση, όπου και τερμάτισε 1η στον όμιλο με 5-0. Κέρδισε εύκολα Λίβανο και Νέα Ζηλανδία, ενώ επέστρεψε από το -15 με Ισπανία και Γαλλία και από το -17 με Καναδά για να κερδίσει και αυτά τα ματς. Η Κίνα τερμάτισε 4η στον όμιλό της με ρεκόρ 1-4. Κέρδισε την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά έχασε εύκολα από την Τουρκία και μετά από μάχη στα ματς με Ρωσία, Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο.

Ματιά στα στατιστικά: Οι Λιθουανοί έχουν καλύτερη επίθεση (σκοράρουν 78.2 έναντι 72.0 πόντων των Κινέζων) και καλύτερη άμυνα (δέχονται 68.2 έναντι 84.4 πόντων), ενώ είναι καλύτεροι και στα δίποντα (54% έναντι). Σε τρίποντα (36% έναντι 33%) και βολές (71% έναντι 69%) είναι καλύτεροι οι Κινέζοι, ενώ σε κλεψίματα (6.0 οι Λιθουανοί και 6.2 οι Κινέζοι) και τάπες (2.6 οι Κινέζοι και 3.0 οι Λιθουανοί) οι δύο ομάδες είναι ισοδύναμες. Οι Λιθουανοί προηγούνται επίσης σε ριμπάουντ (37.0 έναντι 34.6) και ασίστ (14.6 έναντι 10.4).

Εσύ μας οδηγείς: Ο Λίνας Κλέιζα είναι το αστέρι των Λιθουανών και ο ξεκάθαρος ηγέτης της ομάδας. Παίζει πιο πολύ απ’ όλους, σουτάρει πιο πολύ απ’ όλους και είναι 1ος σκόρερ, 1ος ριμπάουντ και 2ος «κλέφτης» της ομάδας. Ως τώρα έχει 17.4 πόντους, 6.8 ριμπάουντ, 1.0 ασίστ και 0.8 κλεψίματα ανά αγώνα. Ο Γι Γιανλιάν είναι το μεγάλο αστέρι των Κινέζων, ο παίκτης τον οποίο όλοι ψάχνουν σε κάθε φάση. Ο Γι παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες και είναι μακράν ο 1ος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας, έχοντας 22.5 πόντους και 7.8 ριμπάουντ ανά αγώνα.

And the winner is… Λιθουανία. Οι Λιθουανοί είναι πιο σκληρή ομάδα, πιο ταλαντούχα και με μεγαλύτερες δυνατότητες. Η Κίνα θα το παλέψει, αλλά είναι ξεκάθαρα το αουτσάιντερ στη μάχη. Αν μπορέσει και ελέγξει το ρυθμό, περιορίσει τα λάθη της, κλείσει τον Κλέιζα και βρει σκορ από όλα τα αστέρια της, θα έχει ελπίδες για τη νίκη.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Με δυο λόγια: Η Αργεντινή και η Βραζιλία μάχονται για μια θέση στην οκτάδα σε έναν αγώνα που σημαίνει πολλά. Η κλασική αντιπαλότητα της Αμερικής, δύο χώρες που χαίρονται εξίσου με την ήττα του αντιπάλου όσο και με τη δική τους νίκη. Ομάδες με πολλές αρετές, παίκτες πρωτοκλασάτοι, ένας αγώνας που θα μας κρατήσει σε τεντωμένο σκοινί. Ακόμα ένα ιδιαίτερο στοιχείο; Στον πάγκο της Βραζιλίας κάθεται ο Αργεντινός Ρούμπεν Μανιάνο, πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής.

Ως τώρα: Η Αργεντινή τερμάτισε 2η στον Α όμιλο με 4-1. Οι Αργεντινοί κέρδισαν εύκολα την Ανγκόλα και πιο δύσκολα τις Γερμανία, Αυστραλία και Ιορδανία, ενώ έχασε με 2 πόντους από τη Σερβία. Η Βραζιλία τερμάτισε 3η στον Β όμιλο, κερδίζοντας άνετα Ιράν, Τυνησία και Κροατία και χάνοντας μετά από σκληρά ντέρμπι από τις Η.Π.Α. και τη Σλοβενία.

Ματιά στα στατιστικά: Μοιρασμένες οι στατιστικές κατηγορίες, ανάμεσα σε δυο ομάδες που μοιάζουν να τις χωρίζουν λίγα. Η Αργεντινή έχει καλύτερη επίθεση (82.6 πόντους έναντι 79.6), αλλά η Βραζιλία καλύτερη άμυνα (70.8 πόντους έναντι 75.8). Η Αργεντινή είναι καλύτερη στα δίποντα (56% έναντι 52%), αλλά η Βραζιλία στα τρίποντα (37% έναντι 35%), με τις δύο ομάδες να σουτάρουν αμφότερες με 74% στις βολές. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι διαφορές είναι ελάχιστες, με την Αργεντινή να έχει βραχεία κεφαλή σε ριμπάουντ (34.8 έναντι 34.0) και ασίστ (16.0 έναντι 15.2) και τη Βραζιλία να προηγείται στα κλεψίματα (8.2 έναντι 8.0) με τις δυο ομάδες να κάνουν από 1.8 τάπες σε κάθε ματς.

Εσύ μας οδηγείς: Τον λένε Λουίς Σκόλα και… κάνει την πλάκα του. Ο Σκόλα είναι ως τώρα ο MVP του Μουντομπάσκετ και δικαιολογημένα. Είναι 1ος σκόρερ, 1ος ριμπάουντ και 3ος «κλέφτης» της Αργεντινής, και σουτάρει καλύτερα απ’ όλους σε δίποντα και βολές, έχοντας 29.0 πόντους και 8.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ο Λεάντρο Μπαρμπόσα είναι ο ηγέτης της Βραζιλίας, καθώς παίζει πιο πολύ απ’ όλους, παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες, είναι 1ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ, 4ος πασέρ και 1ος σε κλεψίματα στην ομάδα με 15.4 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 2.2 κλεψίματα.

And the winner is… Αργεντινή. Οριακό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που παίζουν διαφορετικό μπάσκετ. Η Αργεντινή είναι ξεκάθαρα πιο έμπειρη και μπορεί να επιβάλλει το ρυθμό της, αλλά η Βραζιλία είναι πιο γρήγορη, με περισσότερες λύσεις και μπορεί να τρέξει πιο πολύ. Αν το ματς κριθεί στις μεγάλες προσωπικότητες, τότε η Αργεντινή έχει τον πρώτο λόγο. Αν οι Βραζιλιάνοι μπορέσουν να τρέξουν και να ανοίξουν το ρυθμό, κουράσουν την Αργεντινή και βρουν τρόπο να σταματήσουν τον Σκόλα (πώς;) τότε έχουν τον πρώτο λόγο.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *