Home / ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ / Όταν ο Σπάχια κυνήγησε τον Λαμόνικα…

Όταν ο Σπάχια κυνήγησε τον Λαμόνικα…

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2007

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ = 101 – 85 (ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2005)

Στο Ευρωμπάσκετ του 2005, στη Σερβία, στα πλαίσια των προημιτελικών έλαβε χώρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα ματς στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Οι Κροάτες βίωσαν μια τεράστια αδικία, με τους διαιτητές να σφυρίζουν απροκάλυπτα υπέρ της Ισπανίας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ένα ματς που, όχι άδικα, θα πρέπει να μνημονεύεται ως «ο βιασμός της δεκαετίας»…

Το θύμα: Η εθνική Κροατίας.

Οι θύτες: Το διαιτητικό τρίο: Λαμόνικα, Νταβινταβίτσιους, Νταμπρικόφσκι.

Οι αντίπαλοι: Απ’ τη μια η Ισπανία στηριζόταν μόνο στην τετράδα Ναβάρο, Καλδερόν, Γκαρμπαχόσα και Ρέγιες. Απ’ την άλλη η Κροατία, μετά από χρόνια, είχε ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης: Γκίριτσεκ, Πλάνινιτς, Κασούν, Βούισιτς, Πόποβιτς, Ζίζιτς, Ράντσιτς, Πρκάτσιν και ακόμη Μπάγκαριτς, Τόμας, Μάμιτς, Ούκιτς.

Οι στόχοι: Οι «ταυρομάχοι», έστω και με τον Γκασόλ να έχει μείνει στην Αμερική, είχαν βλέψεις για την κούπα. Οι Κροάτες, χωρίς μεγάλα λόγια διεκδικούσαν βασικά την πρόκριση στην Ολυμπιάδα.

Ξεχώρισαν: Ο Ναβάρο τελείωσε με 36 πόντους, αλλά ο Βάθκεθ έκανε το ματς του τουρνουά για τους Ισπανούς, «γράφοντας» 26 πόντους (από τους 56 που έβαλε σε όλο το τουρνουά) και 9 ριμπάουντ (από τα 15 συνολικά)! Έτσι, έμεινε στο ράφι η αρχηγική εμφάνιση του Γκίριτσεκ που είχε 17 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Η κανονική διάρκεια: Οι Κροάτες, οργανωμένοι, δυνατοί, άγγιξαν το τέλειο. Έχασαν στην πρώτη περίοδο με τραυματισμούς τον Κασούν και τον Πλάνινιτς, στου οποίου «τα παπούτσια χώρεσε» με επιτυχία ο Μάρκο Πόποβιτς. Αντίθετα, οι Ισπανοί κάπου εκεί έπρεπε να μείνουν, αφού βασικά με την απροκάλυπτη στήριξη των διαιτητών έμεναν στο παιχνίδι. Με 7 δευτερόλεπτα για το τέλος, η Κροατία προηγείτο 73-70 και η Ισπανία είχε βολές με τον Ναβάρο, ο οποίος αφού έβαλε την πρώτη, έχασε επίτηδες τη δεύτερη για να έρθει ο Βάθκεθ με ανέλπιστο επιθετικό ριμπάουντ, μετά από επιθετικό φάουλ, που δε δόθηκε, του Γκαρμπαχόσα, να γράψει το 73-73.

Ο βιασμός: Πριν την παράταση, από κάπου ήρθε μια… εντολή ότι οι Ισπανοί έπρεπε να μπουν τετράδα, έτσι, το διαιτητικό τρίο, ένιωσε ότι δεν είχε κάνει ήδη αρκετά με τα… τρελά σφυρίγματα στην κανονική διάρκεια και έδωσε ρεσιτάλ στο έξτρα πεντάλεπτο… οδηγώντας την Ισπανία στο θρίαμβο με επιμέρους σκορ 28-12!!! Τα συνεχή μονόπλευρα σφυρίγματα, με κορυφαία τα δύο διαδοχικά φάουλ του Γκίριτσεκ (επιθετικό και αμυντικό, 4ο και 5ο) εξόργισαν τους Κροάτες και έφεραν τον Σπάχια σε έξαλλη κατάσταση να κυνηγάει τους διαιτητές σε όλο το γήπεδο με μόνη… επιτυχία να δεχτεί την τεχνική ποινή και τον Μάρκο Πόποβιτς να αποβάλλεται με ντισκαλιφιέ. Ο Ναβάρο κουράστηκε να σουτάρει βολές (18/21) και οι Ισπανοί είχαν σε 5 λεπτά παραγωγικότητα δωδεκάλεπτου! Αποτέλεσμα: 16 πόντοι διαφορά στην παράταση (!!!) και οι «φούριας ρόχας» στους «4».

Η ιστορία θα κρατήσει: τις 36/49 βολές των Ισπανών και τις 8/12 των Κροατών! Τον Νοβίτσκι να… παίρνει εκδίκηση στον ημιτελικό και να στέλνει τους Ίβηρες σπίτι και την Σλοβενία να σβήνει το όνειρο των πληγωμένων Κροατών για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα.

Η μνήμη θα κρατήσει: τους Κροάτες, να κυριαρχούν μέχρι να τραυματιστούν ο Κασούν και ο Πλάνινιτς. Τον Γκαρμπαχόσα, να βάζει με τέχνη τρικλοποδιά στον Τόμας αφού είχε μαζέψει το αμυντικό ριμπάουντ απ’ τη βολή του Ναβάρο, με αποτέλεσμα, μετά την πτώση του δεύτερου, η μπάλα να κυλήσει από τα χέρια του στον ελεύθερο Βάθκεθ. Τον Τόμας, αντί να σουτάρει, να πασάρει στο τέλος της κανονικής διάρκειας στον Γκίριτσεκ ο οποίος δεν πρόλαβε να σουτάρει εμπρόθεσμα. Τον Σπάχια να διασχίζει έξαλλος όλο το γήπεδο απειλώντας τον Λαμόνικα.

ΥΓ. Αν έχετε διάθεση να εκνευριστείτε, πάρτε μια ιδέα για το ρεσιτάλ των τριών σε αυτό το βίντεο.

About nikolask11

Check Also

Το παραμυθένιο «αντίο» του γίγαντα!

Η τελευταία βραδιά του Κόμπι Μπράιαντ ήταν καλύτερη και πιο μαγική απ’ ό,τι θα μπορούσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *