Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη-δήλωση!

Νίκη-δήλωση!

Πολύ σημαντική νίκη για τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη, με τους «πρασίνους» να επικρατούν με 14 πόντους της ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ και να παίρνουν από πάρα πολύ νωρίς ξεκάθαρο προβάδισμα για την πρώτη θέση. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καταπληκτική άμυνα, εκμεταλλεύτηκε πλήρως όλες τις ατέλειες και όλα τα προβλήματα των Ρώσων και πήρε δίκαια εύκολα τη νίκη.

Η ΤΣΣΚΑ ξεκάθαρα δεν έχει ακόμα βρει τα πατήματά της, ενώ οι δύο απουσίες βασικών, Καούν και Χριάπα, της κοστίζουν πάρα πολύ και ο τραυματισμός του Σισκάουσκας ουσιαστικά την «κατέστρεψε» στο ματς. Μέχρι να βρει και ο Λάνγκντον τον καλό του εαυτό, οι Ρώσοι μοιάζουν με φάντασμα του εαυτού τους και των δυνατοτήτων τους. Βέβαια, αυτό ποσώς ενδιέφερε τον Παναθηναϊκό, που, με χαρακτήρα μεγάλης ομάδας, «χτύπησε» στο τέλος και πήρε τη νίκη, η οποία τον φέρνει κοντά στην πρωτιά για 3 λόγους.

Πρώτον, είναι ήδη 1ος στον όμιλο με 2-0, ενώ η μοναδική άλλη ομάδα που εξακολουθεί να είναι αήττητη είναι η Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μετά από 2 αγώνες 1 νίκη πιο πάνω από την Εφές και 2 νίκες πιο πάνω από την ΤΣΣΚΑ (που είναι και ο βασικός αντίπαλος για την πρωτιά) και τη Βαλένθια. Δεύτερον, έχει ήδη περάσει από την Ισπανία και την έδρα της Βαλένθια, έδρα όπου ΤΣΣΚΑ και Εφές δεν έχουν παίξει ακόμα και είναι πολύ πιθανό να έχουν απώλειες βαθμών. Τρίτον, κέρδισε με 14 πόντους την ΤΣΣΚΑ στην έδρα του, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι Ρώσοι πάρουν στο εξής δύο παιχνίδια περισσότερα από τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει στο μεταξύ τους (ένα από τα δύο) να τον κερδίσουν με 15 τουλάχιστον πόντους. Αλλιώς θα χρειαστούν 3 νίκες περισσότερες από τους «πρασίνους» για την πρωτιά.

Μπορεί να βρισκόμαστε στη 2η εβδομάδα της Ευρωλίγκας, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει ήδη τεράστιο προβάδισμα για την πρωτιά, πρωτιά που σαφώς θα του προσφέρει πιο εύκολους αντιπάλους στους «16».

Στο παιχνίδι, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι μέχρι περίπου τα μισά της τρίτης περιόδου, με το σκορ τότε να είναι στο 47-45. Οι Ρώσοι ήλεγχαν το ρυθμό και έδειχναν ικανοί να πάρουν το ματς. Με τους παίκτες που έχουν στο ρόστερ τους θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να πάει με ισόπαλο (σχεδόν) σκορ την ΤΣΣΚΑ στα τελευταία 2-3 λεπτά και να κερδίσει.

Όμως, από το 47-45 ως το τέλος ακολούθησε ένα 27-15 του Παναθηναϊκού, που ήρθε σε δύο δόσεις. Πώς; Αρχικά με την πολύ καλή άμυνα, που έκλεισε τους διαδρόμους, έβγαλε τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ από το παιχνίδι και μπόρεσε να κρατήσει τα βαριά επιθετικά όπλα των Ρώσων σε καταστολή. Το πρώτο ξέσπασμα ήταν ένα 11-2 με πρωτεργάτες τους Νίκολας και Καϊμακόγλου.

Ο Νίκολας πέτυχε 5 πόντους, ένα ακόμη τρίποντο από τον Περπέρογλου σε συνδυασμό με την ενέργεια που έβγαλε ο Καϊμακόγλου (που μπήκε στο 47-45) στην άμυνα και το καλάθι που πέτυχε, έφεραν την ΤΣΣΚΑ στο -11. Οι Ρώσοι έδειξαν στοιχεία παλιότερων σεζόν μετά, με τη γνωστή άμυνα που τσακίζει κόκκαλα και για λίγο ο Παναθηναϊκός μπλόκαρε τελείως.

Αυτό είναι φυσιολογικό αν σκεφτούμε το χρονικό σημείο της σεζόν, αλλά και το γεγονός ότι οι «πράσινοι» έχουν πάρει νέους παίκτες. Έτσι το 2-8 των Ρώσων μέχρι το 60-55 τους έφερε κοντά στο ματς. Όμως, κάπου εκεί κρίθηκε και ο αγώνας. Η ΤΣΣΚΑ έχασε 4 ευκαιρίες να πλησιάσει περισσότερο και να αλλάξει την ψυχολογία του αγώνα και ο Παναθηναϊκός είναι πολύ έμπειρος για να μην εκμεταλλευτεί κάτι τέτοιο.

Η ΤΣΣΚΑ έμεινε 5 λεπτά χωρίς καλάθι, ο Μάριτς «έκλεισε» τη ρακέτα, κατέβασε ριμπάουντ, έκλεψε μπάλες, ο Νίκολας εκτελούσε με συνέπεια, Σάτο και Διαμαντίδης έκαναν τη ζωή των περιφερειακών των Ρώσων κόλαση και όταν ο Βορόντσεβιτς έβαλε τρίποντο στο 39ο λεπτό το σκορ είχε γίνει 71-55 (σερί 11-0).

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην ήταν θεαματικός, να μην είχε διάρκεια, αλλά όλα αυτά μοιάζουν να είναι φυσιολογικά συμπτώματα της χρονικής στιγμής στην οποία βρισκόμαστε. Και, βέβαια, πάντα εξαρτάται και ποιον έχεις απέναντί σου. Η ΤΣΣΚΑ είναι ένα από τα 3-4 φαβορί της Ευρωλίγκας, δεν είναι μια απλώς καλή ομάδα. Όταν κρατάς τέτοια ομάδα στους 60 πόντους και την κερδίζεις με διψήφια διαφορά, τότε ουσιαστικά κάνεις «δήλωση» για τη συνέχεια της σεζόν και δείχνεις και στον πιο αδαή το πόσο δυνατός είσαι. Γιατί δεν είναι μόνο η ΤΣΣΚΑ… στον Οκτώβρη, είναι και ο Παναθηναϊκός.

Σε ατομικό επίπεδο είδαμε τον Διαμαντίδη να μένει σχεδόν 34 λεπτά στο τιμόνι της ομάδας (με εξαιρετική στατιστική, εκτός της αχρείαστης υπερβολής από το τρίποντο), ενώ Φώτσης και Μπατίστ τα πήγαν πολύ καλά απέναντι στα ψηλά κορμιά της ρακέτας των Ρώσων. Ο Σάτο και ο Νίκολας ήταν επιθετικά οι κύριοι λόγοι που ο Παναθηναϊκός κέρδισε, με τον Σάτο να κρατάει την επίθεση των «πρασίνων» σχεδόν μόνο του στο πρώτο ημίχρονο. Σημαντική παρουσία είναι ο Περπέρογλου, ενώ, παρά τη μικρή συμμετοχή τους, Βουγιούκας, Καλάθης και Καϊμακόγλου δεν ήταν αρνητικοί (συνολικά έπαιξαν 21 λεπτά και δεν έκαναν κανένα λάθος) προσφέροντας στην άμυνα. Ο Μάριτς έδωσε “αέρα” στην ομάδα όταν μπήκε, ενώ ο μόνος που υστέρησε ήταν ο Τσαρτσαρής. Ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν είχε απάντηση μόνο για τον Γκόρντον, αλλά ας μη γελιόμαστε: όταν απ’ όλο το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ μόνο ένας παίκτης σε προβληματίζει δεν χάνεις. Ο Μαριάνοβιτς κυριάρχησε στη ρακέτα, αλλά ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε αναίμακτα αυτή τη μάχη, καθώς ο Σέρβος θέλει πολλή δουλειά ακόμη στην επίθεση και δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή.

Η νίκη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανεβάσει την ψυχολογία της ομάδας, είναι νίκη πάνω στην οποία χτίζει κάποιος, και ψυχολογικά και αγωνιστικά. Σκαμπανεβάσματα θα υπάρχουν μέχρι να βρεθούν οι νέες ισορροπίες στο ρόστερ, αλλά όταν έρχονται τέτοιες νίκες μπορείς να νιώθεις σίγουρος ότι τα σκαμπανεβάσματα δεν θα επηρεάσουν την πορεία της ομάδας μέχρι εκείνη να είναι έτοιμη.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *