Home / ΛΟΙΠΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ / Europe, here’s your «Answer»!

Europe, here’s your «Answer»!

Ευρώπη, ιδού η «Απάντηση» που έψαχνες! Εδώ και λίγες ημέρες το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πιο πλούσιο. Η Μπεσίκτας ανακοίνωσε την απόκτηση του Άλεν Άιβερσον, ενός παίκτη θρύλου, που θα κοσμεί φέτος και του χρόνου τα ευρωπαϊκά γήπεδα, εφόσον κάτσει τόσο στην τουρκική ομάδα. Πρόκειται πιθανότατα για έναν από τους τρεις καλύτερους και διασημότερους Αμερικανούς παίκτες που πέρασαν ποτέ τον Ατλαντικό για να παίξουν στην Ευρώπη (οι άλλοι δύο ο Ντομινίκ Ουίλκινς και ο Μπάιρον Σκοτ).

Από την εξίσωση αφαιρώ τους Σκότι Πίπεν, Μάτζικ Τζόνσον και Ντένις Ρόντμαν, που είχαν λίγες εμφανίσεις σε… Φινλανδία και Σουηδία, αλλά αναφέρομαι μόνο σε παίκτες που ήρθαν να παίξουν επαγγελματικά, σοβαρά και στις καλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τι κι αν οι Αμερικάνοι παραληρούσαν όλη τη χρονιά πέρσι σε έναν ανελέητο πόλεμο κατά του Άιβερσον ότι είναι ξεπερασμένος, ότι είναι παλαιάς κοπής, ότι δεν συμβιβάζεται, ότι δεν έχει μυαλό, ότι δεν είναι χρήσιμος; Ο Answer είναι από τα μεγαλύτερα μπασκετικά κεφάλαια των τελευταίων 15 χρόνων στον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι από τους λίγους παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ, που άνοιξαν μια νέα κατηγορία μόνοι τους: ο Άιβερσον ήταν ο κλασικότερος και πρώτος ουσιαστικά εκπρόσωπος του hip-hop lifestyle στο NBA, ο τύπος που τον έβλεπες κάθε βράδυ και έπαιζε λες και πολεμούσε για τη ζωή του σε playground κακόφημης γειτονιάς.

Δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να απαριθμούμε τα κατορθώματα του Άιβερσον, ενός παίκτη που ήταν ασταμάτητος από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο NBA, ως την τελευταία. Ότι έχει πάρει βραβεία Rookie και MVP είναι γνωστό σε όλους. Όπως γνωστά είναι και τα 11 all star game (με 2 MVP σε αυτά) αλλά και οι συμμετοχές στις καλύτερες πεντάδες.

Ο Άιβερσον έχει γράψει ιστορία σε κάθε βήμα της καριέρας του. Είναι ένας από τους 20 παίκτες στην ιστορία του NBA που έχουν πετύχει τουλάχιστον 60 πόντους σε ένα ματς. Όταν έπαιζε στο Τζορτζτάουν ο Σκουπ Τζάκσον, του περιοδικού SLAM, δέχτηκε τηλέφωνο από φίλο του για να πάει να δει τον άγνωστο τότε Άιβερσον. Στο προηγούμενο ματς ο Άιβερσον με έναν συμπαίκτη του () είχαν μαζί βάλει 81 πόντους, αριθμός που θεωρήθηκε απίστευτος. Η συνέχεια θα ήταν… εξωγήινη.

Στο επόμενο παιχνίδι ο Άιβερσον έβαλε… 81 πόντους μόνος του και ο Σ. Τζάκσον πήρε αμέσως τον εκδότη του: «Πρέπει να βάλουμε τον Άλεν Άιβερσον στο εξώφυλλο του περιοδικού», είπε για να ακούσει από την άλλη άκρη της γραμμής: «Μα κανείς δεν ξέρει ποιος είναι αυτός ο Άλεν Άιβερσον». «Χέστηκα. Πρέπει να το κάνεις γιατί αυτό που μόλις είδα είναι απίστευτο. Απίστευτο», είπε ο Τζάκσον και ο Άιβερσον 5 μήνες αργότερα έγινε ο πρώτος παίκτης κολεγίου που έγινε εξώφυλλο στο SLAM.

Ο Άιβερσον είναι επίσης ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που υπέγραψε συμβόλαιο ζωής με τη Reebok. Ως τότε η Reebok δεν είχε δώσει «lifetime contract» σε κανέναν άλλο αθλητή οποιουδήποτε σπορ.

Δεν φτάνουν αυτά; Τότε ακούστε το από τον καλύτερο: «Ο Άλεν Άιβερσον είναι ο μόνος παίκτης για τον οποίο θα πλήρωνα εισιτήριο να δω αγώνα μπάσκετ», έχει δηλώσει ο Μάικλ Τζόρνταν.

 

Η παρουσίαση της Μπεσίκτας μας έκανε όλους να κοιτάξουμε με φθόνο τον πρόεδρό της. Δίπλα του είχε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες των τελευταίων 20 χρόνων στο παγκόσμιο μπάσκετ. Και στο εξής θα τον έχει η ομάδα του στο παρκέ της.

«Είναι στη φάση της καριέρας μου που πνευματικά και σωματικά ξέρω ότι μπορώ να παίξω μπάσκετ και αυτό θέλω να κάνω. Αν δεν μπορώ να παίξω στο NBA, αλλά θέλω να συνεχίσω να παίζω, τότε πρέπει να πάρω μια απόφαση. Το μόνο που ήθελα ήταν να νιώσω ότι με θέλει και με δέχεται μια ομάδα. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό για μένα: να νιώσω ότι με θέλουν», είπε ο Άιβερσον κατά την παρουσίασή του.

Κάτι πάει στραβά με το παγκόσμιο μπάσκετ όταν ένας παίκτης σαν τον Άιβερσον νιώθει ότι δεν τον θέλουν. Κανονικά όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες θα πρέπει να μετανιώσουν που δεν… ξηλώθηκαν για τον «Answer». Όλοι οι οπαδοί τους θα τον προτιμούσαν από κάθε άλλο παίκτη στο ρόστερ, κι ας λένε ό,τι θέλουν οι «ειδικοί»: κακό παιδί, θέλει μια μπάλα μόνος του, θέλει να είναι το αστέρι. Ε και; Ο Άιβερσον είναι.

«Η πραγματικότητα είναι ότι θέλω να παίξω μπάσκετ και να συνεισφέρω ό,τι μπορώ σε μια ομάδα», συνέχισε ο AI κατά την παρουσίασή του. «Πέρασα πολύ καλά στο NBA. Ποιος ξέρει αν θα παίξω ξανά ποτέ εκεί; Όμως, ήθελα να δείξω σε όλους ότι μπορώ να παίξω σε υψηλό επίπεδο παντού, όχι μόνο στο NBA».

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόκτησή του από την Μπεσίκτας, οι Αμερικάνοι… ένιωσαν άσχημα. Τα άρθρα άλλαξαν ύφος, άρχισαν τα «ποιος δεν σεβάστηκε τον AI;», οι δηλώσεις αναφέρονταν στο απίστευτο γεγονός ότι 30 ομάδες του πρωταθλήματος στο οποίο σκόραρε 24368 πόντους (μόνο στην κανονική διάρκεια των σεζόν) τον σνόμπαραν, ενώ μόνο μια χρονιά στην καριέρα του έπεσε κάτω από τους 17.5 πόντους, ενώ στα 34 του σκόραρε 14.0 πόντους ανά αγώνα. Καλύτερα για την Ευρώπη…

«Νιώθω ότι είναι μια νέα αρχή για μένα και θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες στην ομάδα που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Μια ευκαιρία να φέρω ξανά την μπασκετική μου καριέρα εκεί που τη θέλω» που δεν έχει κρύψει ότι του χρόνου ίσως σκεφτεί να ξαναδοκιμάσει στο NBA.

Όποιος μπασκετόφιλος δεν ζηλεύει αυτή τη στιγμή την Μπεσίκτας, ή μπέρδεψε τα σάιτ, δεν ξέρει τον Άιβερσον κι έπρεπε να είναι στο… Age of Football, ή πρέπει να κοιταχτεί από γιατρό. Μοναδική ελπίδα για μας στην Ελλάδα να δούμε από κοντά τον AI είναι να κληρωθεί η Μπεσίκτας με ελληνικές ομάδες (Άρη, Πανελλήνιο ή ΠΑΟΚ, εφόσον προκριθούν) σε κάποια από τις επόμενες φάσεις του Eurocup. Ας ελπίσουμε ότι το σενάριο θα επιβεβαιωθεί…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κλέιζα: «Το σκέφτομαι για το Μουντομπάσκετ»

Ο Λίνας Κλέιζα μίλησε στην ιστοσελίδα lrytas για την πρώτη του σεζόν στη Φενέρμπαχτσε, για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *