Home / NBA / Miami… Cold!

Miami… Cold!

Η σεζόν στο NBA έχει ξεκινήσει για τα καλά και ήδη έχουν αρχίσει τα… όργανα για πολλούς. Η ομάδα που βρισκόταν στα χείλη όλων το καλοκαίρι έχει μπει μέτρια στη χρονιά, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού στο Μαϊάμι ακόμη ψάχνουν τους ρόλους τους και το πόσο πρέπει να… αφήνουν τους υπόλοιπους 9 της δωδεκάδας να σουτάρουν.

Οι Χιτ ξεκίνησαν με 5-3 και την ήττα από τους Τζαζ τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ήττα που «πόνεσε» γιατί ήταν σε ντέρμπι που κρίθηκε στο σουτ (114-116) στην παράταση, ή μάλλον στις βολές. Ο Ουέιντ έκανε φάουλ 4 δέκατα πριν τη λήξη της παράτασης, ο Έλσον έβαλε 2 βολές και οι Χιτ προσπαθούν να συνέλθουν. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας του ματς, ο Μίλσαπ πήρε επιθετικό ριμπάουντ και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση ακριβώς στην εκπνοή. Η ήττα «πόνεσε» περισσότερο γιατί ήρθε σε βραδιά που ο Ουέιντ έβαλε 39 πόντους, ο Τζέιμς έκανε triple-double (20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 14 ασίστ) και ο Μπος έχασε το double-double για ένα ριμπάουντ (17 πόντοι 9 ριμπάουντ). Η χημεία στην ομάδα δεν μοιάζει να λειτουργεί ως τώρα και ο Σπέλστρα έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει στη συνέχεια.

Οι τρεις αστέρες έπαιξαν 130 από τα 265 λεπτά του ματς (νούμερο αδιανόητο αν φανταστεί κάποιος ότι τρεις παίκτες μπορούν να παίξουν μάξιμουμ 53×3= 159 λεπτά σε ματς με παράταση), ενώ πήραν 54 από τα 82 σουτ των Χιτ, κέρδισαν 33 από τις 47 βολές της ομάδας και έβαλαν 76 από τους 114 πόντους (ίσο μερίδιο αν σκεφτεί κανείς ότι πήραν το 66% των σουτ και έβαλαν το 66% των πόντων).

Αυτό που… «πόνεσε», πάντως, περισσότερο, ήταν το γεγονός ότι ο Πολ Μίλσαπ έκανε τον Μπος και τον Τζέιμς γιο-γιο. Ο Μίλσαπ είχε «career night» που λένε και οι Αμερικάνοι, με 46 πόντους και 9 ριμπάουντ, παίζοντας 43 λεπτά και σουτάροντας με 68% εντός παιδιάς (100% στα τρίποντα με 3/3). Ο Μίλσαπ ως τώρα φέτος έχει 24.0 πόντους, 10.9 ριμπάουντ, 3.0 ασίστ και 1.1 κλεψίματα ανά αγώνα. Μετά το ματς έκανε τη δήλωση της χρονιάς. Όχι από πλευράς χιούμορ ή παράδοξου, αλλά από πλευράς ενός επαγγελματία αθλητή που έχει τη σωστή νοοτροπία και έχει βάλει ένα στόχο μπροστά του αποφασισμένος να τον κατακτήσει: «Αυτή τη σεζόν την περίμενα όλη μου τη ζωή. Τέσσερα χρόνια έπαιζα πίσω από τον Κάρλος Μπούζερ. Επιτέλους έχω τη δυνατότητα να δείξω το ταλέντο μου. Θέλω να βγαίνω στο γήπεδο και να αποδεικνύω ότι μου αξίζει να παίζω βασικός», είπε ο 25χρονος φόργουορντ.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, μετά το ματς, προσπάθησε να «την πει» στον Μίλσαπ: «Δεν ξέρω τι ποσοστό καριέρας έχει ο Μίλσαπ, αλλά δεν έχει 100% σίγουρα». Βέβαια, όταν τρως 46 πόντους από έναν παίκτη, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού ριμπάουντ και του καλαθιού που έστειλαν το ματς στην παράταση, είναι τουλάχιστον ατυχές να στέκεσαι σε 3 τρίποντα (την ώρα που ο άλλος σου σκόραρε με 65% στα δίποντα με 16/25).

Ο καλός Γκασόλ και ο… Παού!

Ξεκάθαρα η έκπληξη της σεζόν ως τώρα είναι η Νέα Ορλεάνη, που έχει ξεκινήσει με 7-0, αλλά… ελάχιστοι ασχολούνται ακόμα μαζί της. Αήττητοι είναι και οι πρωταθλητές Λος Άντζελες Λέικερς, που βλέπουν τον Παού Γκασόλ να αναγκάζεται να παίζει σε όλο σχεδόν το ματς στο «5», λόγω της απουσίας του Άντριου Μπάινουμ.

Την παράλογη δήλωση της χρονιάς την έκανε ο Φιλ Τζάκσον, όταν, πριν το ματς των Λέικερς με τους Γκρίζλις, παραλογίστηκε όσο ελάχιστοι στην ιστορία του μπάσκετ: «Ο Μαρκ (σ.σ. Γκασόλ) τη βρίσκει να παίζει κατά του Παού. Είναι πιο σκληρός από τον Παού. Μου αρέσει να το θυμίζω αυτό τον Παού. Είναι πολύ δύσκολο για τον Παού να τον κερδίσει. Πολλές φορές λέμε στην ομάδα ότι δώσαμε τον λάθος Γκασόλ και του λέω ότι ο Μαρκ είναι πιο δυνατός, πιο σκληρός παίκτης από αυτόν. Ο Μαρκ δεν έχει ακόμα τόσο καλό σουτ, αλλά η άμυνα και τα ριμπάουντ του είναι πολύ καλά».

Σας αφήνω ένα λεπτό να σκουπίσετε τα δάκρυα από τα μάτια σας (από τα γέλια) αφού διαβάσατε ότι οι Λέικερς έδωσαν τον λάθος Γκασόλ στους Γκρίζλις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε καν να… απαντήσω σε αυτή τη δήλωση, καθώς τα δύο αδέρφια δεν συγκρίνονται ούτε για πλάκα στο ταλέντο, στο μπάσκετ που ξέρουν, στο ποιος είναι πιο χρήσιμος, πιο καλός, πιο οτιδήποτε. Μάλιστα, μια τέτοια δήλωση αδικεί τον Μαρκ Γκασόλ, που ποτέ δεν το έχει παίξει… ψώνιο ότι είναι καλύτερος από τον αδερφό του. Το αντίθετο.

Ο Μαρκ πηγαίνει αρκετά καλά και φέτος με 12.0 πόντους, 8.4 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ ανά αγώνα. Δεν θα σχολίαζα το θέμα, αν δεν υπήρχε η απάντηση του Παού στον προπονητή του, που έδειξε ότι ο Τζακσον πάτησε ευαίσθητη χορδή και ξεπέρασε τα όρια στην προσπάθειά του να «φτιάξει» τον παίκτη του: «Δεν νομίζω ότι το πιστεύει αυτό που είπε, αλλά προφανώς όλη την ώρα με πειράζει. Προσπαθεί να περνά καλά και εμείς περνάμε καλά μαζί του. Όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι πιο ευαίσθητα από άλλα. Τις περισσότερες φορές προσπαθώ να τον αγνοώ, καθώς αν δεν το κάνει θα συνεχίσει να μιλάει και αυτή δεν είναι μια σύγκρουση στην οποία θέλω να συμμετέχω», είπε ο Παού, εμφανώς ενοχλημένος από τα λόγια του προπονητή του.

Ο Παού φέτος έχει 23.4 πόντους, 10.8 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ ανά αγώνα ως τώρα. Μετά τις δηλώσεις του Τζάκσον, ο Γκασόλ είχε 4 ματς με 20+ πόντους, με αποκορύφωμα το triple-double εναντίον των Τρέιλ Μπλέιζερς με 20 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Για όσους έχουν την… ιστορική περιέργεια, στο μεταξύ τους ματς, ο Παού είχε 21 πόντους, 13 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 29 λεπτά, ενώ ο Μαρκ 11 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ σε 28 λεπτά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *