Home / Α1 / Όρθια Ένωση, θεαματική Καβάλα!

Όρθια Ένωση, θεαματική Καβάλα!

Δύο ντέρμπι και δύο περιπάτους μας επεφύλασσε η δεύτερη ημέρα της 6ης αγωνιστικής, που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Ηλυσιακός-Πανιώνιος. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διέλυσαν Πανελλήνιο και Μαρούσι, ενώ Καβάλα και ΑΕΚ πήραν ιδιαίτερα σημαντικές νίκες επί Ηρακλή και Περιστερίου, με την «Ένωση» να κερδίζει εκτός έδρας.

Αυτό που προκαλεί θλίψη είναι η ευκολία με την οποία κέρδισαν ξανά οι δύο «αιώνιοι». Δυστυχώς, ακόμη και οπαδός των δύο ομάδων να είσαι βλέπεις και ξέρεις ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι περισσότερο από ποτέ δύο ταχυτήτων. Το λέμε κάθε χρονιά (το έκαναν μάλιστα από ένας πέρσι και πρόπερσι), αλλά φέτος είναι η πιο πιθανή χρονιά για να τελειώσουν και οι δύο «αιώνιοι» με 24-0 τα ματς τους με τις υπόλοιπες ομάδες. Μπορεί να προτρέχω, αλλά πραγματικά ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ, για το καλό του πρωταθλήματος (έστω και αυτό το μικρό καλό).

 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 65-92
Δεν μπόρεσε καν να φανεί ανταγωνιστικός ο Πανελλήνιος στη Λαμία, με τη διαφορά των δύο ομάδων να είναι χαώδης. Ο Ολυμπιακός έπαιξε λίγη ώρα και όσο χρειαζόταν για να ξεφύγει και μετά να έχει ένα εύκολο απόγευμα, ενώ ο Πανελλήνιος μάλλον σκεφτόταν τη συνέχεια και δεν είχε ποτέ διάθεση να παλέψει αυτό το ματς. Η απουσία του Μπάιαρς φάνηκε στο θέμα της παραγωγικότητας, με τους «Ολυμπιονίκες» να κολλάνε επιθετικά αρκετές στιγμές.

Ο Ολυμπιακός δεν διέφερε επιθετικά στον τρόπο που πήγε να χτυπήσει το ματς στο ξεκίνημα από αυτό που έκανε στη Μαδρίτη. Όμως, διέφερε… ο Πανελλήνιος από τη Ρεάλ. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν 32 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας 3 τρίποντα, 5 βολές (14 πόντους) και 18 πόντους από τη ρακέτα. Μάλιστα από τα 3 τρίποντα τα 2 μπήκαν σε αιφνιδιασμό, που δείχνει ότι σε κάθε (σχεδόν) οργανωμένη επίθεση ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να παίξει μέσα από τη ρακέτα.

Απ’ την άλλη, ο Πανελλήνιος έδειχνε τεράστια κενά στη ρακέτα του, τα οποία «ξεγυμνώθηκαν» από τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Κι ενώ ήταν εκ προοιμίου δύσκολο να κερδίσει το ματς, ο τρόπος που δεχόταν καλάθια στην πρώτη περίοδο έδειχνε ότι δεν είχε καμία τύχη. Κάθε κενό ο Ολυμπιακός το εκμεταλλευόταν και τα κενά ήταν πάρα πολλά.

Το ματς ουσιαστικά είχε τελειώσει από την πρώτη περίοδο και στη συνέχεια παραχαλάρωσε για να γίνει αρκετά παραπλανητικό, καθώς το 56-41 του ημιχρόνου δεν αντικατόπτριζε την εικόνα του ματς υπό την έννοια ότι ο Πανελλήνιος δεν είχε ισορροπήσει τον αγώνα. Όμως, οι επιθέσεις για τις δύο ομάδες ήταν πάρα πολλές καθώς ο ρυθμός ήταν γρήγορος, οι άμυνες είχαν χαλαρώσει και έτσι φτάσαμε στο 24-24 της δεύτερης περιόδου. Ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνά του, προφανώς μετά από… κατσάδα στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να δεχτεί μόλις 24 πόντους σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Πανελλήνιος να δείξει ότι έχει ξεκάθαρο επιθετικό πρόβλημα και λίγες λύσεις. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές ξένων, αλλά σίγουρα θα δοθεί ευκαιρία πρώτα στο υπάρχον σχήμα με την επιστροφή του Μπάιαρς. Βέβαια, αν ο Μπάιαρς δεν προλάβει το ματς της 7ης αγωνιστικής και ο Πανελλήνιος πέσει στο 1-6, τότε δύσκολα θα αντέξει την πίεση κι άλλη βδομάδα χωρίς αλλαγή.

Ο Ολυμπιακός είχε από την αρχή του αγώνα ως το τέλος τα διπλάσια ριμπάουντ από τους αντιπάλους του (τελείωσε με 25-48, δηλαδή ο Ολυμπιακός πήρε το 66% των ριμπάουντ του ματς!), ενώ σε ατομικό επίπεδο δεν είδαμε κάτι διαφορετικό από τις άλλες φορές, με τους παίκτες να παρουσιάζουν και το ίδιο πρόσωπο, αλλά και τις ίδιες αδυναμίες μέσα στο εκάστοτε σχήμα. Σίγουρα από το ματς αυτό δεν μπορεί να κριθεί κανείς, καθώς ήταν τελικά πολύ εύκολο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ 102-65
Ο Παναθηναϊκός πέρασε ένα χαλαρό απόγευμα Κυριακής στο ΟΑΚΑ εναντίον του Αμαρουσίου, που μετά το -24 από τον Ολυμπιακό έχασε και με 37 πόντους από τον Παναθηναϊκό για να… μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Όλα θύμιζαν… την περασμένη εβδομάδα. Οι δηλώσεις των «κιτρινόμαυρων» ότι ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε τίποτα, η αίσθηση ότι άλλο το Μαρούσι… άλλο η Ευρωλίγκα που έρχεται, τα πάντα. Μόνο το φόντο είχε αλλάξει και ήταν αυτή τη φορά πράσινο.

Παρότι ο Παναθηναϊκός σκεφτόταν περισσότερο ότι θα πρέπει να τρέχει από Δευτέρα στη Μόσχα (λόγω της απεργίας την Τρίτη), είχε διάθεση και ικανοποίησε απόλυτα τον κόσμο που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ. Οι 102 πόντοι αποτελούν θεαματική επίδοση με τον Παναθηναϊκό να… τελειώνει και τυπικά το ματς στο 19-9 του 5ου λεπτού. Από εκεί και πέρα ήταν μόνο κατηφόρα για το Μαρούσι, που δέχτηκε 34 πόντους στην πρώτη περίοδο και έβαλε συνολικά 30 στο πρώτο ημίχρονο!

Οι 24 ασίστ του Παναθηναϊκού είναι τεράστιο νούμερο (προφανώς το συνηθίζει το Μαρούσι να… εμπνέει τη δημιουργικότητα των αντιπάλων του, καθώς ο Ολυμπιακός είχε 30 πριν μια εβδομάδα), ενώ αν συνδυαστούν και με τα μόλις 9 λάθη, τότε γίνονται… ακόμη μεγαλύτερο.

Για τον Παναθηναϊκό έπαιξαν όλοι, ο χρόνος μοιράστηκε με τους βασικούς (Διαμαντίδης, Σάτο, Μπατίστ, Φώτσης, Περπέρογλου) να μην παίζουν πάνω από 18 λεπτά, ενώ περισσότερο χρόνο πήραν οι Τέπιτς, Βουγιούκας, Καϊμακόγλου, Καλάθης. Σίγουρα την παράσταση έκλεψε ο πιτσιρικάς Φώτης Ζούμπος, ο οποίος στα 17 του έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού δείχνοντας καλά στοιχεία.

Ο Παναθηναϊκός μπροστά έχει ένα παιχνίδι στη Μόσχα, εναντίον μιας ΤΣΣΚΑ που θα παίζει το τελευταίο χαρτί της για πρόκριση. Οι «πράσινοι» θέλουν τη νίκη για να μείνουν στην πρώτη θέση του ομίλου, αλλά το ματς μόνο εύκολο δεν θα είναι. Τα πληγωμένα θηρία έχουν την τάση να δαγκώνουν και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εμφανιστεί πολύ πιο σοβαρός από τις τελευταίες εβδομάδες για να πάρει αυτό το ματς. Δεν κέρδισε και πολλά από το παιχνίδι με το Μαρούσι σε ετοιμότητα…

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΑΕΚ 82-87παρ. (καν. αγ. 77-77)
Νίκη χρυσάφι για την ΑΕΚ
, που στην παράταση έφυγε με το ροζ φύλλο από το Περιστέρι μετά από ένα υπέροχο παιχνίδι. Το Περιστέρι έτσι ουσιαστικά έχασε το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει από την εκτός έδρας νίκη στο Αλεξάνδρειο, αλλά οι πρώτες αγωνιστικές μας δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι πολύ ρευστή ως το τέλος του πρωταθλήματος και τέτοιες νίκες δεν θα αποτελούν εξαίρεση.

Ο αγώνας ήταν πολύ ωραίος και όσοι πήγαν στο γήπεδο σίγουρα ευχαριστήθηκαν μπάσκετ. Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν συχνές με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται και στην ψυχολογία, αλλά και στο ποια ελέγχει τον αγώνα. Χαρακτηριστικό, πάντως, ότι το ματς έγινε σε τεντωμένη κλωστή και καμία δεν μπόρεσε να επιβάλλει το νόμο της όσο κι αν ξέφυγε. Ούτε η ΑΕΚ που μπήκε με 14-18 στο ματς, ούτε το Περιστέρι που απάντησε με σερί 13-2 για το 27-20. Οι Περιστεριώτες κράτησαν το προβάδισμα (50-42) ως το +13 στο 57-44 λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Κάπου εκεί, με τον Ντικούδη να παίζει καταπληκτικά, η κατάσταση άλλαξε και η ΑΕΚ πλησίασε σε 60-57 για να τρέξει στη συνέχεια ένα 0-11 για το 65-68. Το ματς κρεμόταν πια από μια κλωστή και φάνηκε ότι το κάρφωμα του Λιούμπι που έγραψε το 77-74 ίσως έγερνε την πλάστιγγα. Όμως δεν ήταν έτσι, αφού το τρομερό τρίποντο του Γκράντι από την πάσα του Καστλ έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση (ο Σένσλι αστόχησε στο τελευταίο σουτ της κανονικής περιόδου).

Εκεί η ΑΕΚ ήταν πιο ψύχραιμη, το Περιστέρι σούταρε άθλια (0/3 τρίποντα, 3/6 βολές ο Λιούμπι, 2 λάθη) και όταν πέτυχε το πρώτο του καλάθι εντός παιδιάς το ματς είχε ήδη κριθεί (45 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε). Το ματς ήταν απόλυτα ισορροπημένο και στατιστικά, καθώς τις δύο ομάδες χώριζε 1 ασίστ (17-16) και 1 λάθος (15-14), ενώ και οι δύο είχαν από 34 ριμπάουντ. Το Περιστέρι είχε 10 κλεψίματα (5 η ΑΕΚ), αλλά πέταξε πάρα πολλές βολές στα σκουπίδια (61% έναντι 80% της ΑΕΚ), ενώ είχε και κάτω από 30% στα τρίποντα σουτάροντας 31 στο ματς.

Ρόλο έπαιξε και το ροτέισον των δύο προπονητών, καθώς η ΑΕΚ έδωσε περισσότερες ανάσες στους περιφερειακούς της από το Περιστέρι και αυτό φάνηκε στο καθαρό μυαλό στην παράταση. Γκράντι και Ντικούδης ήταν καταπληκτικοί, με τον Δορκοφίκη να βοηθάει πολύ, αλλά και τους Καλλινικίδη, Καστλ, Μακ να είναι καλοί και να προσφέρουν. Εκτός αγώνα ουσιαστικά ήταν ο Μάκης Νικολαΐδης, που έπαιξε όλα κι όλα 3 λεπτά κι έκανε 1 σουτ (ήταν και ψιλοτραυματίας). Αυτό το θέμα είναι πολύ πιθανό να προβληματίσει την ΑΕΚ στο μέλλον…

Απ’ την άλλη το κουπί τράβηξαν οι ξένοι (Κινγκ, Σένσλι, Λιούμπι, Μότσνικ) με τον Β. Μάντζαρη να είναι αρκετά καλός.

ΚΑΒΑΛΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ 79-65
Μη σας ξεγελάει το τελικό +14, το παιχνίδι στην Καβάλα ήταν ντέρμπι. Όμως, η τελική διαφορά δίνει στην Καβάλα άλλο αέρα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Παράλληλα, τη φέρνει μετά από 6 αγώνες μόνη 3η στο πρωτάθλημα με 4-2, δείχνοντας πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες στη φετινή Α1.

Η αλήθεια είναι ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς η Καβάλα είχε τον έλεγχο. Εκείνες που έκριναν τον αγώνα ήταν η 2η και η 4η περίοδος, η κακή επιθετική λειτουργία του Ηρακλή σε αυτές και η πολύ καλή άμυνα της Καβάλας αντίστοιχα. Επίσης, μια ματιά στα ριμπάουντ δείχνει ότι οι δύο ομάδες είχαν τεράστια απόσταση με την Καβάλα να έχει 44 και τον Ηρακλή 27 (12-2 τα επιθετικά), κάτι λογικό αφού ο Ηρακλής ψάχνει απεγνωσμένα για ψηλό.

Ο Ηρακλής άντεξε μέχρι το 33ο λεπτό και το 62-57. Ως τότε κατάφερνε να παρακολουθεί την Καβάλα στο σκορ, είχε μπορέσει να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης παρότι είχε μείνει με 8 πόντους διαφορά πίσω στο σκορ νωρίτερα, αλλά ως εκεί. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα το ματς άλλαξε τελείως εικόνα και η Καβάλα κυριάρχησε πλήρως (17-8 τα τελευταία 7 λεπτά).

Έφταναν μόλις 2 άστοχα σουτ του Ηρακλή κι ένα λάθος σε 3 συνεχόμενες επιθέσεις για να κριθεί το ματς από μια Καβάλα που το διαχειρίστηκε υπέροχα. Το 62-57 έγινε 68-57 στις 3 αυτές ευκαιρίες που είχε η Καβάλα και μετά δεν υπήρχε επιστροφή για τον Ηρακλή, που σε μεγάλο διάστημα ως το 50-48 προηγούταν στο ματς.

Ο Ηρακλής είχε αρκετά προβλήματα μέσα στη βδομάδα, σε σημείο να μην κάνει καλές προπονήσεις, αλλά πλέον αναζητά ψηλό (επιτακτική η ανάγκη) και ατενίζει το μέλλον. Το θετικό είναι ότι έχει το ματς με τον Παναθηναϊκό μπροστά, άρα ουσιαστικά 2 εβδομάδες για να φανεί ανταγωνιστικός.

Η Καβάλα δείχνει ως τώρα προσαρμοστικότητα και αυτό φάνηκε και στο ματς. Άλλαξε στιλ παιχνιδιού στο δεύτερο ημίχρονο, άφησε στην άκρη τα τρίποντα (22 στο πρώτο μέρος) και πέρασε την μπάλα στη ρακέτα κουράζοντας και φθείροντας έτσι τη ζώνη του Ηρακλή. Ο Παλάσιο είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα, ο Σίμονς δείχνει ότι μπορεί να κυριαρχήσει στη ρακέτα ενώ και ο ΜακΊντος θα μπει στα διακά στο κλίμα (την Κυριακή προσπάθησε να δει στα πόσα άστοχα τρίποντα… καίγεται με 1/8). Το 4-2 είναι σίγουρα θεαματικό, ενώ ακόμη πιο σημαντικό και θεαματικό για το φετινό πρωτάθλημα είναι το 4-0 εντός έδρας. Η Καβάλα εκμεταλλεύτηκε πλήρως ως τώρα το πρόγραμμα που της έδινε 4 ματς εντός έδρας στο ξεκίνημα και έχει χτίσει momentum για τη δύσκολη συνέχεια.

Νώντας Κρεμαστής
Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *