Home / Α1 / Ένα καζάνι όπου βράζουν (σχεδόν) όλοι…

Ένα καζάνι όπου βράζουν (σχεδόν) όλοι…

Πάει και η 7η αγωνιστική με την εικόνα που είχαμε εξαρχής για το πρωτάθλημα να μην αλλάζει ιδιαίτερα. Με τις νίκες του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ και του Περιστερίου εκτός έδρας επί του Πανιωνίου, η κατάσταση στην Α1 παραμένει όπως την περιμέναμε: 9 ομάδες μετά από 7 αγωνιστικές έχουν μόλις μία νίκη απόσταση μεταξύ τους και καλύπτουν τις θέσεις 3-11.

Δείγμα του πόσο ανοιχτό είναι το φετινό πρωτάθλημα, αλλά και του πόσο χαμηλό είναι πια το επίπεδο, αφού αυτός που θα πάει για Ευρωλίγκα με αυτόν που θα παλεύει για κατηγορία βράζουν στο ίδιο, ουσιαστικά, καζάνι. Και, βέβαια, έχουμε τους δύο «αιωνίους» στην κορυφή με 7-0 να πρέπει να παίξουν… 31-34 παιχνίδια μόνο και μόνο για να παίξουν μεταξύ τους στον τελικό. Γιατί φέτος η απόσταση που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους είναι τόσο μεγάλη που δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις έκπληξης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 89-82
Διπρόσωπος
εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός δίνοντας ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να μείνει κοντά στο σκορ και να έχει θεωρητικές ελπίδες για τη νίκη ως το τέλος. Με ηγέτη τον δικό του… σερίφη (σ.σ. Marshall), ο ΠΑΟΚ πήγε να κάνει την έκπληξη στο ΣΕΦ, αλλά έστω και χωρίς να πιάσει μεγάλη απόδοση ο Ολυμπιακός έμεινε αήττητος.

Τα 31 ριμπάουντ (24 ο ΠΑΟΚ), οι 22 ασίστ (14 ο ΠΑΟΚ) και τα 16 λάθη (20 ο ΠΑΟΚ) ήταν εκείνα που έδωσαν τη νίκη στον Ολυμπιακό, παρότι ήταν πιο άστοχος εντός παιδιάς από τους αντιπάλους του. Βέβαια, ρόλο έπαιξε και το 54% του ΠΑΟΚ στις βολές, που τους στέρησε αρκετούς πόντους.

Στην πρώτη περίοδο ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι τα σημάδια ανάκαμψης που βλέπουμε εδώ και 10 μέρες δεν είναι τυχαία και προηγήθηκε, έχοντας τον Μάρσαλ σε μεγάλη μέρα. Ο ΠΑΟΚ αιφνιδίασε τον νωθρό Ολυμπιακό ξεκινώντας με 6-10 και μετά με άμυνα ζώνης για το 9-15. Ο Ολυμπιακός άρχισε να σκοράρει καλύτερα στην επίθεση, περιόρισε τις… διαρροές στην άμυνα και μπόρεσε να πάει το ματς στο 25-26 στο δεκάλεπτο.

Το ματς φάνηκε να κρίνεται στη δεύτερη περίοδο με τον Ολυμπιακό να πατάει το πόδι στο γκάζι μετά το 36-35. Το σερί 15-1 που ακολούθησε ήταν εκείνο που έθεσε τις ισορροπίες ως το τέλος του αγώνα, και αγωνιστικά, αλλά και στο θέμα της ψυχολογίας των δύο ομάδων. Στη διάρκειά του, ο Χαλπερίν έδειξε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι για την ομάδα όταν παίζει, βοηθώντας πολύ τον Ολυμπιακό κυρίως στην αμυντική λειτουργία. Τελικά, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με διαφορά 15 πόντων (51-36) από το σερί, διαφορά που παρέμεινε και στο τρίτο δεκάλεπτο ως το 59-43.

Στο διάστημα 15΄-20΄ ο ΠΑΟΚ είχε 0/4 σουτ και 3 λάθη, λειτουργώντας πολύ κακά στην επίθεση, όπου δεν έφτανε καν σε σουτ τις περισσότερες φορές, ενώ η άμυνά του εκτέθηκε σε αρκετές στιγμές.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να ανεβάζει τη διαφορά στους 19 πόντους και να κυριαρχεί απόλυτα ως το 59-43. Όμως, μετά δέχτηκε ένα σερί 10-21 στα 5,5 λεπτά ως το τέλος του δεκαλέπτου, με τον ΠΑΟΚ να δείχνει ότι δεν είχε πάει για τουρισμό στην Αθήνα. Ο Μάρσαλ σκόραρε συνεχώς, οι ψηλοί καθάριζαν τις φάσεις στην άμυνα και πρόσφεραν πολύτιμους πόντους, με τον ΠΑΟΚ να πλησιάζει στους 5 στο τέλος του δεκαλέπτου και τον Ίβκοβιτς να ωρύεται δικαιολογημένα για την εικόνα των παικτών του που και χαλάρωσαν θεωρώντας ότι το ματς είχε λήξει και δεν έπαιζαν άμυνα για να δυσκολέψουν τον ΠΑΟΚ, ενώ είχαν το μυαλό τους μόνο στην… καθιερωμένη γκρίνια προς τους διαιτητές και σε ατομικές ενέργειες.

Παπαδόπουλος και Ντόζιερ σκόραραν στην αρχή της 4ης περιόδου για να πλησιάσει ο ΠΑΟΚ σε 69-67 αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με μικρό σερί 7-0 που τον έβγαλε… από τη δύσκολη θέση ως το τέλος του ματς, αφού στη συνέχεια μπόρεσε να ελέγξει τη διαφορά και να μην απειληθεί ουσιαστικά στα τελευταία λεπτά. Ο Ολυμπιακός κρατάει τη νίκη (και μόνο αυτή) από το ματς, ενώ ο ΠΑΟΚ την πολύ καλή εμφάνιση. Αμφότεροι θέλουν νίκες μέσα στην εβδομάδα στις πολύ κρίσιμες ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις…

Σε ατομικό επίπεδο, αρκετά καλοί ήταν ο Μπουρούσης και ο Νεστέροβιτς για τον Ολυμπιακό, με τον Τεόντοσιτς να δίνει 6 ασίστ αλάνθαστο και τον Παπαλουκά να βοηθάει στο ξέσπασμα της ομάδας του, ενώ στο ματς έπαιξε και ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης (πιθανότατα λόγω της απουσίας του Νίλσεν), με τον Ίβκοβιτς να μοιράζει το χρόνο πλην του Σπανούλη που έπαιξε 30 λεπτά.

Ο ΠΑΟΚ είδε τον Μάρσαλ να είναι για 3ο συνεχόμενο παιχνίδι καταπληκτικός, αποδεικνύοντας αυτά που λέγαμε από το καλοκαίρι για τις ικανότητές του. Πολύ καλοί ο Ντόζιερ και ο Παπαδόπουλος, αλλά παρά τους 17 πόντους υστέρησε οργανωτικά ο Ντόνι ΜακΓκραθ, χάνοντας 5 βολές και κάνοντας 4 λάθη (6 είχε ο Μάρσαλ). Ο ΠΑΟκ δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρει τις ισορροπίες στη δωδεκάδα του όσον αφορά τους χρόνους συμμετοχής.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 61-66
Ισορροπημένο και οριακό παιχνίδι
ανάμεσα στις δύο ομάδες, με το Περιστέρι να παίρνει τη νίκη στο φινάλε και τον Πανιώνιο να γκρινιάζει για τη διαιτησία. Πάντως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση για την εικόνα του φετινού πρωταθλήματος, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γύρω από την ομάδα της κάνουν κακό, καθώς «κάναμε 3 σερί νίκες και η ατμόσφαιρα ήταν ότι πάμε για τετράδα, ενώ ξεκινήσαμε με 0-3 και τότε έλεγαν ότι πέφτουμε. Πλην του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού οι υπόλοιπες ομάδες είναι ισοδύναμες».

Την εικόνα αυτή την… αντικατοπτρίζουν εύγλωττα τα αποτελέσματα του Περιστερίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που κέρδισε εκτός έδρας τον Άρη, έχασε στην έδρα του από την ΑΕΚ και κέρδισε μετά εκτός έδρας τον Πανιώνιο.

Ο Πανιώνιος ευτύχησε να έχει τον Τσιάρα σε καταπληκτική ημέρα και μπόρεσε να αντιδράσει στο αρχικό 9-16 του Περιστερίου. Τα τρίποντα του Τσιάρα (5/6 ως το 15ο λεπτό) έφεραν τον Πανιώνιο μπροστά με 29-23, καθώς το Περιστέρι φαινόταν να έχει κολλήσει στην επίθεση και να μην έχει λύσεις για εύκολους πόντους.

Αυτό άλλαξε στα μέσα της τρίτης περιόδου όταν ο Μότσνικ άρχισε να κάνει συνεχόμενα ντράιβ και να βλέπει ότι ο Πανιώνιος δεν μπορούσε να προσαρμόσει σωστά την άμυνά του. Έτσι, το 37-32 του 26ου λεπτού έγινε 43-47 λίγο πριν το τέλος της 3ης περιόδου, ενώ στη συνέχεια το Περιστέρι έμοιαζε να έχει μπει για τα καλά στην κεφαλή του ματς φτάνοντας στο 50-57 στο 37ο λεπτό.

Όμως, ο Πανιώνιος με τον Γιαννόπουλο και τον ΜακΛίοντ πλησίασε σε 58-59 και 61-62 για να χάσει το ματς σε ένα άστοχο λέι απ του Τσιάρα μετά το 61-64 του Κινγκ. Οι βολές του Κινγκ έγραψαν απλώς το τελικό σκορ για την πολύ σημαντική νίκη του Περιστερίου.

Το Περιστέρι ήταν καλύτερο στατιστικά έχοντας υπεροχή 26-35 στα ριμπάουντ, με τις ασίστ, τα κλεψίματα και τα λάθη να είναι μοιρασμένα, αλλά είδε τον Πανιώνιο να έχει 8/23 τρίποντα (2/8 το Περιστέρι). Ουσιαστικά, δεν μπορούσε να σταματήσει τον Τσιάρα και αυτό του κόστισε όσον αφορά τον έλεγχο του αγώνα, παρότι τις περισσότερες στιγμές έμοιαζε να επιτίθεται πιο ορθολογικά.

Εκτός του Τσιάρα, που είχε 26 από τους 61 πόντους της ομάδας του με 8/12 εντός παιδιάς, κανείς άλλος από τους 10 που πάτησαν παρκέ δεν είχε πάνω από 6 πόντους (σκόραραν οι 8) για τον Πανιώνιο. Αυτό στο τέλος του κόστισε (ιδίως τα 2/9 του ΜακΛίοντ και τα 2/9 του Βούγιανιτς), καθώς όταν προσαρμόστηκε το Περιστέρι στον Τσιάρα, δεν υπήρχε επιθετική λύση.

Το Περιστέρι πήρε πολλά από τον Κινγκ και τον Μότσνικ, με τον δεύτερο να κερδίζει 6 φάουλ και να έχει 8/10 βολές, ενώ είδε και τον Παπανικολάου να παίζει έξυπνα παρά τα 2/10 εντός παιδιάς (κέρδισε 7 φάουλ). Στο σύνολό του το ματς ήταν κακό όσον αφορά την ποιότητά του και οι δύο ομάδες ήταν αρκετά άστοχες.

Πάντως, και αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πόσο μικρές είναι οι αποστάσεις στη φετινή Α1 και πόσο «εύκολο» είναι το διπλό σε οποιαδήποτε έδρα. Αυτό σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε εκπλήξεις όσον αφορά την κατάταξη, αλλά και ότι αν συνεχιστεί αυτή η… ανταλλαγή νικών των ομάδων, μπορεί να φτάσουμε ως την τελευταία αγωνιστική και όλα να είναι ανοιχτά για οκτάδα και τετράδα.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *