Home / Α1 / Κολοσσιαίος Κολοσσός, «φρούριο» η Καβάλα!

Κολοσσιαίος Κολοσσός, «φρούριο» η Καβάλα!

Ο Κολοσσός ήταν θεαματικός για ακόμη μία αγωνιστική, διαλύοντας τον Πανιώνιο με 73-49 στη Ρόδο, ενώ η Καβάλα μετά από ένα πολύ σκληρό και παθιασμένο ντέρμπι με την ΑΕΚ, κράτησε αλώβητη την έδρα της (5-0 έχει εκεί ως τώρα) με 89-86. Αμφότεροι οι νικητές είναι στο 5-3 και στην 3η θέση του πρωταθλήματος μαζί με το Περιστέρι. Η 8η αγωνιστική κλείνει την Πέμπτη με το ματς Ηλυσιακός-Ολυμπιακός.

 

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 73-49
Τραγικός ήταν ο Πανιώνιος
στη Ρόδο και, μοιραία, ηττήθηκε με βαρύ σκορ από τον Κολοσσό, που πάτησε το πόδι στο γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο. Οι «κυανέρυθροι» άντεξαν στο πρώτο μέρος, όσο το ματς ήταν πολύ κακό ποιοτικά και από τις δύο πλευρές, αλλά όταν ο Κολοσσός ανέβασε την απόδοσή του, δεν άντεξαν και «υποτάχτηκαν». Ο Κολοσσός, έτσι, έφτασε στις 4 συνεχόμενες νίκες, οι τρεις τελευταίες εξ αυτών με θεαματικά σκορ και κυρίαρχο μπάσκετ.

Το παιχνίδι ήταν πολύ κακό στο πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 30-31 και να κάνουν μαζί 28 λάθη (από 14). Ο Πανιώνιος είχε 4/8 τρίποντα και μπόρεσε έτσι να μείνει κοντά στο σκορ, αλλά, όταν αυτό σταμάτησε, η ψαλίδα άνοιξε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ χειρότεροι, είχαν 3 ασίστ σε όλο το ματς (13 ο Κολοσσός), 6 κλεψίματα (15 ο Κολοσσός), ενώ έχασαν κατά κράτος και τα ριμπάουντ (38-24). Παρά το γεγονός ότι ο Πανιώνιος ξεκίνησε με 0/8 σουτ (0/5 δίποντα και 0/3 τρίποντα) στο ματς μπόρεσε να μείνει κοντά στο πρώτο ημίχρονο και να είναι και μπροστά στο σκορ, καθώς τελείωσε το πρώτο μέρος με 5 συνεχόμενα εύστοχα δίποντα και 4 συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα.

Όμως, όταν η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, δεν υπήρχε επιστροφή. Ο Πανιώνιος στο πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου είχε 1/2 δίποντα και 0/3 τρίποντα, κάνοντας στο διάστημα αυτό και 6 λάθη. Οι 10 αυτές χαμένες επιθέσεις έφταναν στον Κολοσσό για να πάρει το ματς, αφού στο διάστημα αυτό έτρεξε ένα 14-2 και έκανε το σκορ 44-33. Ο Πανιώνιος συνέχισε να είναι τραγικός επιθετικά, έχοντας στο δεύτερο ημίχρονο 5/12 δίποντα και 0/12 τρίποντα και βάζοντας όλους κι όλους 18 πόντους σε 20 λεπτά.

Παράλληλα, ο Καλάθης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, ο Κολοσσός έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο και εύκολα πήρε διψήφια διαφορά. Η διαφορά έμεινε στο ύψος αυτό ως το 58-47, καθώς μετά ακολούθησε ένα 15-2 του Κολοσσού στα τελευταία 4 λεπτά που έκλεισε το ματς στους 24 πόντους με τον Πανιώνιο να έχει 0/4 τρίποντα και 4 λάθη στο διάστημα αυτό.

Η άμυνα του Κολοσσού ήταν καταπληκτική σε όλο το ματς, ο Πανιώνιος δεν έβρισκε διαδρόμους προς το καλάθι και φάνηκε ξανά ότι δεν έχει αναπτύξει αντιστάσεις ως ομάδα που θα τον προστατεύσουν σε μια μέρα που δεν του πάνε καλά τα όσα έχει σχεδιάσει. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει και με την απειρία του ρόστερ του, παρά την παρουσία των Βούγιανιτς-Μπάρλου.

Ο Σφαιρόπουλος είχε την ευκαιρία να κάνει και ροτέισον στους παίκτες του, με 8 εξ αυτών να παίζουν τουλάχιστον 14 λεπτά. Ο Γκόλεματς ήδη έδειξε πόσο θα βοηθήσει τον Κολοσσό, ενώ μέτριος ήταν ο Τζόρνταν με τον Ιβάνοβιτς να μην πατάει καθόλου παρκέ. Για τον Πανιώνιο, μόνο ο Μπάρλος στάθηκε στο ύψος του ουσιαστικά, ενώ ο Βούγιανιτς μπορεί να είχε 10 πόντους, αλλά με 5/13 σουτ (0/6 τρίποντα). Βέβαια, έκανε μόλις 2 λάθη, νούμερο μικρό αν σκεφτούμε ότι ο Πανιώνιος είχε 4 παίκτες (ΜακΛίοντ, Τσιάρας, Μπατής, Ελονού) που έκαναν από 5 λάθη στο ματς και όλοι τους έπαιξαν λιγότερο από τον Βούγιανιτς!

ΚΑΒΑΛΑ-ΑΕΚ 89-86
Η Καβάλα έκανε την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, πήρε τη νίκη επί της ΑΕΚ κι παρέμεινε μία από τις 4 ομάδες του πρωταθλήματος που είναι αήττητες στην έδρα τους (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ίκαρος οι άλλες τρεις). Το πόσο σημαντικό είναι αυτό στη φετινή Α1 το δείχνει εύγλωττα η βαθμολογική θέση της Καβάλας, που έχει 5-3 και είναι 3η (μαζί με Περιστέρι, Κολοσσό).

Η ΑΕΚ έμεινε στο 3-5 και λογικά θα πάει στο 3-6 μέχρι να φύγει το 2010 (παίζει με Παναθηναϊκό), αλλά αυτό λίγα σημαίνει αφού, αν κρατήσει την ψυχραιμία της και δουλέψει στη διακοπή, θα έχει την ευκαιρία μετά να «ρεφάρει» αυτές τις ήττες και γρήγορα να ανέβει στο βαθμολογικό πίνακα.

Το ματς σημαδεύτηκε από τα πολλά διαιτητικά λάθη, που δυσκόλεψαν το έργο της ΑΕΚ, με την «Ένωση» δικαιολογημένα να έχει παράπονα από το πώς αντιμετωπίστηκε στο ματς. Όμως, χάνει όλο το δίκιο της με την εμετική φράση για το πώς θα «υποδεχτούν» τον Παλάσιο στο ματς του δευτέρου γύρου. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι ο Παλάσιο έκανε χειρονομία και πρέπει να τιμωρηθεί (αν την έκανε πρέπει, εννοείται), η φράση για τον Παλάσιο στην ανακοίνωση της διοίκησης της ομάδας είναι ξεκάθαρα φράση που προκαλεί σε βίαιη συμπεριφορά τον κόσμο της ομάδας και κανονικά πρέπει να τιμωρηθεί με πολύ βαριά ποινή, παραδειγματικά. Δεν δικαιολογείται από επαγγελματίες όσα «νεύρα» κι αν είχε εκείνος που συνέταξε την ανακοίνωση.

Στην Καβάλα, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, αλλά όχι και στην επανάληψη. Κι αν η Καβάλα χρωστάει πολλά στον Σίμονς που έμεινε κοντά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο (είχε 10 πόντους και 8 ριμπάουντ στο πρώτο μέρος), αλλά στην επανάληψη ανέλαβαν Παλάσιο και Καραποστόλου. Η κλάση του Μιλτ Παλάσιο ήταν εκείνη που έγειρε την πλάστιγγα, σε ένα ματς που Αμερικανός ήταν σχετικά άστοχος (5/13 εντός παιδιάς), αλλά είχε 12/14 βολές παίζοντας πανέξυπνα και κερδίζοντας 9 φάουλ. Το ίδιο και ο Γιόροβιτς, που με 5 κερδισμένα φάουλ (όλα για βολές) εκτέλεσε 9 βολές (9/9) και κάπως… έσβησε το 3/14 εντός παιδιάς.

Η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, με 0-12 στα πρώτα 4 λεπτά, περιορίζοντας την Καβάλα σε 0/6 εντός παιδιάς και 3 λάθη στο διάστημα αυτό. Η ΑΕΚ κράτησε τη διψήφια διαφορά ως το 11-22 και το τρίποντο του Γκράντι, αλλά η Καβάλα, άρχισε να μειώνει στη συνέχεια, αφού το 1/10 τρίποντα του πρώτου δεκαλέπτου δεν είχε συνέχεια. Το ματς μαζεύτηκε στους 2-8 πόντους και κάπως έτσι κύλησε το πρώτο ημίχρονο.

Η «Ένωση» κράτησε το προβάδισμα και στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, όταν προηγήθηκε με 38-49, όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η Καβάλα άρχισε να βγάζει περισσότερη ενέργεια στην άμυνα και εκμεταλλεύτηκε τον ενθουσιασμό του κόσμου που ξεσηκώθηκε με το σερί 9-0 και η Καβάλα πέρασε μπροστά για πρώτη φορά μα το τρίποντο του Παλάσιο για το 56-54. Από εκεί ως το τέλος, το ματς κρεμόταν σε μια κλωστή με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο προβάδισμα και την ΑΕΚ να προσπερνά για τελευταία φορά στο 75-76.

Τα δύο τρίποντα από Στεφανίδη και Καραποστόλου και το καλάθι και φάουλ του Παλάσιο ήταν εκείνα που έγειραν την πλάστιγγα, καθώς κράτησαν την Καβάλα μπροστά με 4 και 5 πόντους σε πολύ κρίσιμες στιγμές στο τελευταίο δίλεπτο, την ώρα που η ΑΕΚ δεν ευτύχησε να έχει τέτοιες διεξόδους.

Η Καβάλα ήταν καλύτερη στατιστικά (περισσότερα ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες, λιγότερα λάθη) από την ΑΕΚ, αλλά και αρκετά πιο άστοχη, γεγονός που συνετέλεσε στο να πάει το ματς οριακά ως το τέλος. Επίσης, ο τρόπος ανάπτυξής της ήταν παράλογος, κάτι που φαίνεται εύκολα από τα 32 δίποντα και τα 38 τρίποντα που επιχείρησαν οι παίκτες της στο ματς.

Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες και η Καβάλα ευτύχησε σε αυτές να είναι καλύτερη και πιο τυχερή. Πέραν του Παλάσιο και του Σίμονς, Καραποστόλου και Γιόροβιτς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ενώ απ’ την ΑΕΚ ο Γκράντι ήταν καταπληκτικός, ενώ για πρώτη φορά ο Γκέκος μπόρεσε να πάρει πράγματα και από τον Νικολαΐδη, που έδειξε πτυχές του τρομερού επιθετικού του ταλέντου. Πολύ καλός και ο Καλλινικίδης, μεστός επιθετικά και με πολλές βοήθειες στις μάχες της ρακέτας.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *