Home / EUROCUP / Τα κατάφερε ο Πανελλήνιος, «λύγισε» ο ΠΑΟΚ

Τα κατάφερε ο Πανελλήνιος, «λύγισε» ο ΠΑΟΚ

Με δύο ομάδες θα συνεχίσει η Ελλάδα στη φάση των «16» του Eurocup, καθώς μετά τον Άρη, που είχε κλειδώσει πρόκριση και πρωτιά από την προηγούμενη εβδομάδα και αυτήν έκανε… χριστουγεννιάτικη φιέστα με τη Χαποέλ (91-70), ο Πανελλήνιος μπόρεσε να πάρει την πρόκριση κερδίζοντας τη Χρόνιγκεν με 57-63 στην Ολλανδία. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ, που είχε σαφώς πιο δύσκολη αποστολή, δεν άντεξε στην Ιταλία, όπου ηττήθηκε από την Μπενετόν με 77-69 και έμεινε εκτός συνέχειας, αφού η Εστουντιάντες κέρδισε την αδιάφορη Ροάν.

Έτσι, σχηματίστηκαν οι όμιλοι της φάσης των «16», εκτός από δύο εκκρεμότητες, καθώς ο αγώνας Γκραν Κανάρια-Μπουντούτσνοστ δεν έγινε, μιας και οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Ισπανία, αφού, λόγω της κακοκαιρίας, δεν βρήκαν… ανοιχτό αεροδρόμιο! Ο αγώνας θα γίνει σε άλλη ημερομηνία (4 Γενάρη μάλλον), οπότε θα κλείσουν με αυτόν και οι τελευταίες θέσεις πρόκρισης (ανάμεσα στις δύο και την Μπουντιβέλνικ).

 
Στο Top-16, λοιπόν, ο Άρης θα αντιμετωπίσει τη γερμανική Γκέτιγκεν, που βγήκε πρώτη στον όμιλο του Άιβερσον, τη Λε Μαν και μία από τις δύο (τη 2η) που θα περάσουν από τον όμιλο με τον αγώνα που αναβλήθηκε. Ο Πανελλήνιος έχει πολύ πιο δύσκολο έργο, καθώς στο δικό του όμιλο βρίσκονται οι μοναδικές δύο αήττητες ομάδες του Eurocup, η Μπενετόν Τρεβίζο και η Άλμπα Βερολίνου, ενώ η 4η είναι η ισπανική Κάχασολ.

ΧΡΟΝΙΓΚΕΝ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 57-63
Ο Πανελλήνιος φάνηκε συνεπής στην ιστορία του και απέναντι στη δυναμική του αντιπάλου, κερδίζοντας τη Χρόνιγκεν, όπως όφειλε να κάνει, για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Eurocup. Οι «Ολυμπιονίκες» κέρδισαν παρά τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα, αλλά και… τα εξωαγωνιστικά, αφού η επόμενη μέρα του συλλόγου είναι ένα ερωτηματικό, με τις φήμες να αναφέρουν ότι ο Μίνως Κυριακού σκέφτεται να αποχωρήσει από την προεδρία της ομάδας.

Με τους παίκτες απλήρωτους να πρέπει να κάνουν υπομονή στις γιορτές ως να λυθεί το θέμα και να πειστεί ο Κυριακού να μείνει (αν γίνει αυτό) κανείς δεν ξέρει αν οι ξένοι, που θα φύγουν με άδεια, επιστρέψουν στην ομάδα. Παρόλα αυτά ο Πανελλήνιος κέρδισε και προκρίθηκε.

Το παιχνίδι δεν δρέπει δάφνες ποιότητας, όπως άλλωστε δείχνει και το τελικό 57-63, αλλά αυτό συνήθως ποσώς ενδιαφέρει τους νικητές. Παρότι έχανε στην πρώτη περίοδο με 16-10 λόγω ενός σερί 9-0 των Ολλανδών, ο Πανελλήνιος χρησιμοποίησε δύο σερί 0-9 δικά του στο δεύτερο δεκάλεπτο για να προσπεράσει με 31-36 στο ημίχρονο, βλέποντας τον Κράμπενχοφτ να κυριαρχεί στις ρακέτες, κάνοντας (όπως και στο πρώτο ματς με τη Χρόνιγκεν) πολύ καλό αγώνα.

Το 10-21 της δεύτερης περιόδου τον έβαλε στο ρόλο του οδηγού στο ματς, ενώ ευτύχησε να έχει 6 παίκτες που απειλούσαν το καλάθι της Χρόνιγκεν, με αποτέλεσμα να μη φανούν τόσο οι απουσίες του Παπαμακάριου και του ξένου στον τομέα αυτό. Τα πράγματα δεν έγιναν πιο εύκολα στην επανάληψη, καθώς οι «Ολυμπιονίκες» δεν μπορούσαν να σκοράρουν με ευχέρεια. Όμως, είχαν τον έλεγχο των ριμπάουντ, έπαιξαν και πολύ σκληρή άμυνα με αποτέλεσμα η… τραγική επίδοση των 8 πόντων στην 3η περίοδο να μην τους «πληγώσει», αφού δέχτηκαν μόνο 11. Η Χρόνιγκεν πλησίασε ως τους 2 πόντους στην 4η περίοδο, αλλά ο Πανελλήνιος εκμεταλλεύτηκε ένα 2-10 από Όστοϊτς και Μπέιλι (9 πόντους οι δυο τους) για να ανεβάσει τη διαφορά σε διψήφια τιμή και να πάρει τη νίκη χωρίς να κινδυνεύσει στο τέλος.

ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ-ΠΑΟΚ 77-69
Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις απουσίες των Ντόζιερ και ΜακΓκραθ που λόγω τραυματισμού δεν αγωνίστηκαν καθόλου στο Τρεβίζο και ηττήθηκε από την Μπενετόν, παρά την υπερπροσπάθεια των παικτών του. Το ροτέισον και πάλι ήταν ανύπαρκτο, με τον ΠΑΟΚ να δείχνει ξανά ότι δεν έχει λύσεις για να ξεκουράσει τους βασικούς τους, ενώ έχοντας πλην δύο βασικούς στο ματς, το βάρος σήκωσαν 4 παίκτες ουσιαστικά.

Παπαδόπουλος, Μάρσαλ, Τζεσέφσκι και Γκρέι έπαιξαν περισσότερα από 34 λεπτά ο καθένας και από ένα σημείο και μετά ήταν δικαιολογημένα πολύ κουρασμένοι (ο Παπαδόπουλος έπαιξε 39 λεπτά και ο Μάρσαλ 37). Πάντως, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να είναι μόλις 2 πόντους πίσω στο σκορ (70-68) δύο λεπτά πριν το τέλος, μέχρι που λύγισε από την κούραση, κυρίως του Γκρέι, που όσο περνούσε η ώρα έμοιαζε να… περιορίζεται η όρασή του και δεν μπορούσε να πασάρει ούτε απ’ το ένα χέρι στο άλλο.

Μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ τα εύκολα καλάθια στην επίθεση, με τον «δικέφαλο» να έχει μόλις 3 ασίστ (15 η Μπενετόν) και 15 λάθη στο ματς (13 η Μπενετόν). Όταν σε ένα ολόκληρο αγώνα δίνεις 3 ασίστ όλες κι όλες, όταν αυτές τις τρεις ασίστ τις δίνει ο σέντερ σου (γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος έχει έφεση στις ασίστ και πολύ καλό μάτι, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα), όταν όλοι οι περιφερειακοί σου που αγωνίστηκαν στο ματς έχουν 10 λάθη και 0 ασίστ, όταν ο βασικός σου πλέι μέικερ παίζει 35 λεπτά και κάνει 14 σουτ αλλά δεν δίνει ούτε μία τελική πάσα, τότε είσαι ουσιαστικά καταδικασμένος.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την κούραση, τότε βλέπουμε γιατί χάθηκε το ματς. Στο τελευταίο λεπτό ο Γκρέι πετούσε την μπάλα από το τρίποντο σχεδόν χωρίς νόημα μην μπορώντας να δει τους συμπαίκτες του από την κούραση και το θολωμένο μυαλό, με την Μπενετόν να μετατρέπει το 72-69 σε 77-69.

Με Παπαδόπουλο και Μάρσαλ, ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στο ματς όσο ήταν ξεκούραστος για να προηγηθεί με 13-18 στο ξεκίνημα. Πάντως, η Μπενετόν αντέδρασε και μοίρασε στις δύο πρώτες περιόδους ένα σερί 13-2 για να ξεφύγει με περισσότερους από 10 πόντους (38-27) με τον Μοτιεγιούνας και τον Βοϊτσετσόφσκι να ξεχωρίζουν.

Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε το ματς να του ξεφύγει από τα χέρια και με τον Γκρέι, που ως τότε ήταν κακός, να «βλέπει» το καλάθι για 8 πόντους με 2 τρίποντα σε ένα σερί 0-10, ο ΠΑΟΚ έκλεισε την ψαλίδα στο 38-37 στο ημίχρονο.

Μοιρασμένη ήταν η κατάσταση στο τρίτο δεκάλεπτο, με τις ομάδες να περνούν από συνεχείς ισοπαλίες ως το 46-46 και το 53-53 από τον Παπαδόπουλο. Το 55-53 του 30ου λεπτού άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς, με τον ΠΑΟΚ να ελπίζει για τη νίκη. Όμως, ένα κενό διάστημα στην αρχή της 4ης περιόδου στοίχησε, καθώς επέτρεψε στην Μπενετόν να τρέξει ένα 6-0 για το 61-53. Η διαφορά των Ιταλών έμεινε στα επίπεδα αυτά ως το 70-63 από τον Μοτιεγιούνας, για να αντιδράσει ο ΠΑΟΚ και με τους Μάρσαλ, Γκρέι και Παπαδόπουλο να πλησιάσει σε 70-68 στο τελευταίο δίλεπτο.

Όμως, η κούραση ξαναχτύπησε, όπως έκανε… κι ο Ντεβίν Σμιθ. Αυτός ήταν που βοήθησε την ομάδα του σε ένα 9-1 στο τελευταίο δίλεπτο, την ώρα που ο Γκρέι πετούσε τις τελευταίες ελπίδες του ΠΑΟΚ για πρόκριση από τα 6.75 μέτρα.

Ο Παπαδόπουλος έκανε το 5ο double-double του σε 6 αγώνες (μοναδικό ματς χωρίς τέτοιο ήταν με τη Ροάν εντός που έπαιξε 23 λεπτά και είχε 15π. 7ρ.), έχοντας 6 ranking μεγαλύτερα του 18 στη διοργάνωση, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι έχει βρει τον παλιό καλό του εαυτό και τελειώνοντας το φετινό Eurocup με 16.0 πόντους, 12.2 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 7.0 κερδισμένα φάουλ, σουτάροντας με 62% εντός παιδιάς (αλλά και μόλις 36% στις βολές, που ήταν η μοναδική του αδυναμία). Αν ο ΠΑΟΚ είχε προσέξει λίγο περισσότερο να τον πλαισιώσει με καλύτερο υλικό (πλην των ξένων) τότε ο ΠΑΟΚ θα είχε πολύ, μα πολύ, καλύτερη τύχη.

ΑΡΗΣ-ΧΑΠΟΕΛ ΓΚΙΛΜΠΟΑ 91-70
Ο Άρης κέρδισε τη Χαποέλ Γκιλμπόα με πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, κλείνοντας έτσι με νίκη τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις για το 2010. Οι «κίτρινοι» ήταν σίγουρα πρώτοι στον όμιλο και δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον στο ματς, κάτι που τους έκανε αρκετά χαλαρούς και νωθρούς στο πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη ήταν πολύ ανεβασμένοι και μπόρεσαν να αντιστρέψουν την εικόνα του αγώνα κερδίζοντας με 31 πόντους τα τελευταία 23 λεπτά του ματς. Οι Ισραηλινοί μπήκαν καλύτερα στον αγώνα και προηγήθηκαν με 6-12 και 21-25, ενώ η ζώνη που επέλεξαν δυσκόλεψε αρκετά τον Άρη που δεν είχε κίνηση και σωστές επιλογές στην επίθεση. Έτσι, ένα σερί 3-11 τους έφερε μπροστά με 33-43 στο 17ο λεπτό.

Ο Άρης ευτύχησε για πρώτη φορά να δει τον Μπόμπι Μπράουν να βρίσκει την επαφή του με το καλάθι και να δείχνει πτυχές του πλούσιου επιθετικού του ταλέντου, για να μειώσει σε 42-45 στο ημίχρονο. Όταν στην επανάληψη μπήκε στην εξίσωση και ο πολύ καλός Σλούκας (11 πόντοι, 6 ασίστ, αλάνθαστος), ο Άρης απλοποίησε τα πράγματα.

Δύο τρομερά σερί από τον Άρη καθάρισαν τον αγώνα και έχτισαν την τελική διαφορά. Πρώτα ήρθε το 16-0 από το 42-47 ως το 58-47 με τον Ντάνστον, τον Σλούκα και τον Μπορόβνιακ για να πάρει ο Άρης για τα καλά τον έλεγχο του ματς. Μετά, στην αρχή της 4ης περιόδου ήρθε ένα νέο 10-0 από τον Ταπούτο για να ανέβει η διαφορά πάνω από τους 20 (78-57) και να τελειώσει και τυπικά το ματς.

Ο Άρης ήταν πολύ εύστοχος και πάλι με 66% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα, δείχνοντας ότι έχει βρει πια επιθετικές ισορροπίες και σκοράρει εύκολα και με λογικές επιθέσεις. Η παρουσία του Μπράουν σίγουρα χαροποίησε τον Ντρούκερ, με τον Αμερικανό να έχει 19 πόντους, ενώ γενικά, ο Άρης έπαιξε καλά (από το 17ο λεπτό και μετά).

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Συνεχίζουν αήττητοι οι δύο του Eurocup!

Χωρίς ήττα συνεχίζουν οι δύο εκπρόσωποί μας στο Eurocup, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος διπλασίασαν τις νίκες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *