Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Καυτές έδρες και… “καυτές” ομάδες!

Καυτές έδρες και… “καυτές” ομάδες!

Η πρώτη φάση της Ευρωλίγκας τελείωσε και οι 16 καλύτερες ομάδες προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Οκτώ έμειναν σπίτια τους και θα δουν τη δεύτερη φάση από την τηλεόραση. Όμως, ποια από τις ομάδες ήταν εκείνη με την πιο «καυτή» έδρα στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας; Ποια είχε τη μεγαλύτερη στήριξη από τους οπαδούς της και πόσο αυτό επηρέασε την απόδοσή της;

 
Συνολικά στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας κόπηκαν 791.036 εισιτήρια με βάση τα στοιχεία που οι ομάδες έδιναν στη διοργανώτρια αρχή (όλα τα στατιστικά του άρθρου χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία). Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι αγώνες είχαν 6.592 θεατές. Έντεκα ομάδες βρέθηκαν πάνω από τον μέσο όρο αυτόν και 13 από κάτω του.

Στις 13 που βρέθηκαν κάτω από το μέσο όρο βρίσκονται οι 7 από τις 8 που αποκλείστηκαν, ενώ μοναδική που ήταν πάνω από το μέσο όρο και αποκλείστηκε ήταν η γερμανική Μπαμπέργκ.

Τα περισσότερα εισιτήρια τα έκοψε η Φενέρμπαχτσε, που στο καινούργιο Σινάν Ερντέμ είχε κατά μέσο όρο το απίστευτο νούμερο των 12.875 θεατών! Μάλιστα, οι Τούρκοι είχαν 15.168 θεατές στο ματς με την Τσιμπόνα την 7η αγωνιστική. Η Φενέρ τελείωσε την πρώτη φάση 2η στον όμιλο με 7-3 συνολικά και 4-1 στην έδρα της.

Δεύτερη σε εισιτήρια ήταν η Ολίμπια Λιουμπλιάνας με 12.060 ανά αγώνα. Οι Σλοβένοι έκαναν καταπληκτική πορεία, πήραν τη δεύτερη θέση στον Δ όμιλο και ο κόσμος τους ήταν εκεί σε κάθε αγώνα. Χαρακτηριστικό για την Ολίμπια είναι ότι στο πρώτο ματς της χρονιάς (που ο κόσμος δεν πίστευε τόσο στην ομάδα) είχε τα λιγότερα εισιτήρια (κάτω από 9.000) ενώ σε κανένα άλλο δεν έπεσε κάτω από τα 12.800! Η Ολίμπια είχε 6-4 συνολικά, αλλά επιβεβαίωσε την καυτή της έδρας με 5-0 εντός έδρας στη διοργάνωση. Ο κόσμος, ο Ζντοβτς και οι παίκτες έχουν φτιάξει ως τώρα ένα φρούριο που προστατεύει τα όνειρα της Ολίμπια για κάτι καλό στη φετινή Ευρωλίγκα.

Στην 3η θέση βρέθηκε η σταθερή τόσα χρόνια Μακάμπι Τελ Αβίβ, που δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 10-11.000 θεατές στους αγώνες της. Φέτος είχε σε όλα τα ματς πάνω από 11.000 κόσμο και συνολικά 11.300 εισιτήρια κατά μέσο όρο. Οι Ισραηλινοί ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας στην πρώτη φάση με 9-1 ρεκόρ και 5-0 εντός έδρας.

Κοιτώντας τον πίνακα των εισιτηρίων, βλέπουμε ότι οι δύο ελληνικές ομάδες είναι χαμηλότερα, ο Παναθηναϊκός στην 7η θέση με 8.200 εισιτήρια ανά αγώνα, ενώ ο Ολυμπιακός είναι 12ος (κάτω από το μέσο όρο δηλαδή) με 6.000 εισιτήρια ανά ματς.

Εντύπωση προκαλεί η θέση των δύο ισπανικών γιγάντων, της Ρεάλ στη 13η θέση με μόλις 5.210 εισιτήρια και της Μπαρτσελόνα στην 20η θέση με 4.089 εισιτήρια ανά αγώνα. Βέβαια, οι δύο ισπανικές ομάδες που κατά τεκμήριο έχουν τις πιο καυτές έδρες είναι αρκετά ψηλά, αφού η Κάχα Λαμποράλ έκοβε 9.490 εισιτήρια ανά ματς (5η θέση) και η Μάλαγα 8.660 (6η θέση).

Τελευταία είναι η Χίμκι με 3.180 εισιτήρια, λίγο πιο κάτω από Αρμάνι (3.240) και Τσιμπόνα (3.500). Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 24 ομάδες 10 έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια στον τελευταίο τους αγώνα (ή ισοφάρισαν σε αυτόν την υψηλότερη επίδοση), ενώ 6 (οι δύο έκοψαν τα ίδια με το τελευταίο παιχνίδι) το έκαναν το 1ο ματς (ανάμεσά τους και οι δύο ελληνικές).

Παρακάτω ακολουθεί ο πίνακας με τα εισιτήρια των 24 ομάδων ανά αγώνα, το σύνολο και τον μέσο όρο κάθε ομάδας. Με έντονους χαρακτήρες είναι οι αγώνες που η κάθε ομάδα έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην Ευρωλίγκα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *