Home / Α1 / Του άλλαξε τα… φώτα! – Μπαρτζώκας: «Κανείς δεν θέλει να δουλέψει εδώ»

Του άλλαξε τα… φώτα! – Μπαρτζώκας: «Κανείς δεν θέλει να δουλέψει εδώ»

Με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο έκλεισε η 10η αγωνιστική στην Α1. Βέβαια, ο Πανιώνιος θα εύχεται… να είχε κλείσει χτες η αγωνιστική, καθώς το τελικό 109-55 είναι παραπάνω από τραγικό για τους «κυανέρυθρους» όση διαφορά δυναμικότητας κι αν έχουν οι δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα μεγαλύτερα σκορ του στην ιστορία της Α1 και ξεκίνησε το 2011 με θεαματικό τρόπο.

Βέβαια, εκτός αυτού, κατέδειξε για ακόμα μία φορά εύγλωττα πόσο άνισο είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που άλλωστε ξέραμε πολύ καιρό τώρα. Ο Πανιώνιος, πάντως, δύσκολα θα σκέφτεται τόσο πολύπλοκα αυτή τη στιγμή, έχοντας στο μυαλό του να μακαρίσει τον Μπόγρη που έχασε τη βολή στην εκπνοή του αγώνα. Γιατί μπορεί το 109-55 να είναι «αχώνευτο», αλλά το νταμπλ σκορ στο 110-55 θα ήταν ακόμα χειρότερο. Θα μου πείτε, «παίζεις με έναν πόντο, ποια η σημασία του;». Σημειολογικά και ιστορικά μεγάλη. Και κάθε ματς «γράφει» στην ιστορία και των δύο εκάστοτε ομάδων.

 
Η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν η 2η μεγαλύτερη στην ιστορία του στην Α1 μετά το +62 του 44-106 επί του Μακεδονικού το 2006-07. Στο ματς, επίσης, ο Διαμαντίδης πέρασε πρώτος στις ασίστ στην Α1 προσπερνώντας τον Άγγελο Κορωνιό.

Ο Πανιώνιος μπόρεσε να είναι ανταγωνιστικός μόνο για 2 λεπτά, μέχρι το 8-7. Μετά ακολούθησε ένα 15-0 του Παναθηναϊκού που καθάρισε την υπόθεση νίκη και έκανε τον υπόλοιπο αγώνα τυπική διαδικασία. Οι «πράσινοι» κυριαρχούσαν στα ριμπάουντ, ενώ η άμυνα του Πανιωνίου ήταν τραγική, με τον Παναθηναϊκό να σουτάρει 1 τρίποντο όλο κι όλο στα πρώτα 15 λεπτά του ματς και να σκοράρει συνεχώς μέσα από τη ρακέτα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το καλύτερό του παιχνίδι από πλευράς οργάνωσης και ομαδικού παιχνιδιού (18 ασίστ σε 36 εντός παιδιάς καλάθια), αλλά οι παίκτες του μπορούσαν με ευκολία να σκοράρουν με προσωπικές ενέργειες. Η άμυνα του Πανιωνίου έμπαζε περισσότερο και από ανοιχτό παράθυρο, καθώς κανείς δεν ενδιαφερόταν να πιέσει, ούτε καν να λυγίσει τα πόδια του σε θέση άμυνας στις περισσότερες φάσεις. Ουσιαστικά, η αμυντική προσπάθεια του Πανιωνίου εξαντλήθηκε στα 30 φάουλ των παικτών του, που όμως δεν σημαίνουν αντίστοιχα σκληρή άμυνα και απλώς πρόσφεραν 36 εύκολους πόντους στον Παναθηναϊκό (36/42 βολές).

Αν ο Παναθηναϊκός δεν χαλάρωνε τόσο στην 4η περίοδο (η χαλάρωση δεν φάνηκε τόσο στα 8/15 εντός παιδιάς, όσο στα 7 λάθη στην επίθεση) η διαφορά θα είχε ξεπεράσει το +62 στο τέλος του ματς. Όμως, παρόλη τη χαλάρωση που οδηγούσε σε λάθη, οι «πράσινοι» έφταναν και πάλι με ευκολία στο καλάθι, αφού ουσιαστικά δεν υπήρχε αντίπαλος. Έτσι, οι 42 πόντοι της διαφοράς στην 3η περίοδο έγιναν 54 στο φινάλε.

Τα ριμπάουντ ήταν 51-17 για τον Παναθηναϊκό, με τους «πρασίνους» να παίρνουν 18 επιθετικά ριμπάουντ και τον Πανιώνιο 14 αμυντικά! Δηλαδή, από τα 32 ριμπάουντ που διεκδίκησε ο Πανιώνιος στη ρακέτα του έχασε περισσότερα από τα μισά. Όλα αυτά τα νούμερα, βέβαια, είναι απολύτως φυσιολογικά για ένα ματς που τελειώνει με 54 πόντους διαφορά. Τα 6 τρίποντα του Παναθηναϊκού στο ματς (1/6) δείχνουν ότι η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν χρειάστηκε καν να καταφύγει σε μακρινό σουτ, όποτε ήθελε πήγαινε την μπάλα στη ρακέτα.

Ο Κιθ ΜακΛίοντ είχε 23 πόντους για τον Πανιώνιο με 7/16 εντός παιδιάς και 10 κερδισμένα φάουλ, και ήταν ο μόνος που αντέδρασε επιθετικά. Κανείς άλλος δεν τον ακολούθησε με τον Πανιώνιο να παραδίδεται χωρίς όρους από πολύ νωρίς και να μην έχει καν διάθεση να περιορίσει τη ζημιά και να κρατήσει τη διαφορά στους… 30 ας πούμε πόντους (ποιος θα ασχολιόταν με ένα 92-65 για παράδειγμα;).

Στη λογική αυτή μπήκε και ο Μπαρτζώκας, ο οποίος τελικά έκανε ροτέισον 12 παικτών, αλλά όχι μόνο επειδή οι βασικοί του δεν «την πάλευαν». Μετά από ένα σημείο απλώς άφησε και παίκτες που δεν παίζουν πολύ να παίξουν.

Στα δύο μεγάλα σερί του πρώτου ημιχρόνου του Παναθηναϊκού, το 15-0 για το 23-7 και το 18-0 για το 58-24 ο Πανιώνιος δεν είχε καμία αντίδραση, δεν πρόβαλλε καμία αντίσταση και το ίδιο συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο (11-0 για το 93-44).

Πιο πολύ ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη τύπου μετά το ματς, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να λέει πικρές αλήθειες, με τις οποίες, βέβαια, δεν θα ασχοληθεί και πάλι κανείς.

Ο Μπαρτζώκας αναρωτήθηκε πώς σκέφτονται οι παίκτες του σε τέτοια ματς, τόνισε ότι «μπήκαμε χαλαροί και το πληρώσαμε» για να μου δώσει πάσα να αναφέρω το αυτονόητο: ότι όταν μια ομάδα μπαίνει στο φετινό πρωτάθλημα χαλαρά απέναντι στους «αιώνιους» τότε είναι στο έλεός τους το αν θα φάει 40-50 πόντους διαφορά.

Ολοκλήρωσε τα του αγώνα λέγοντας ότι η «βραδιά θα μας μείνει αξέχαστη. Είναι μια άσχημη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου» και μετά πήγε στα πιο ενδιαφέροντα και σοβαρά.

Μιλώντας για τη φυγή του Βούγιανιτς, η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά και την περίπτωση του Ρούμπεν Ντάγκλας, τον οποίο θέλει ο Πανιώνιος, ο Μπαρτζώκας είπε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα… Ο Βούγιανιτς φεύγει και το μυαλό του είναι στην Παρτιζάν. Όμως, το θέμα είναι ποιος θέλει να έρθει στην ομάδα. Οι προπονητές της Α1, εκτός του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις, πρέπει να βγάλουμε λαγούς από το καπέλο. Κανείς δεν θέλει να δουλέψει εδώ». Γιατί άραγε;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *