Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Περίπατος απέναντι σε φάντασμα!

Περίπατος απέναντι σε φάντασμα!

Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν δυσκολεύτηκε καθόλου απέναντι στη Μάλαγα, αλλά πήρε και τεράστια διαφορά, αφού το +26 του τελικού 82-56 δείχνει τι χάος χώριζε τις δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Οι «πράσινοι» έπαιξαν κατά διαστήματα ωραίο μπάσκετ, εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις απουσίες της Μάλαγα και τα πλεονεκτήματα που τους πρόσφερε η εξέλιξη του αγώνα και φιγουράρουν μόνοι πρώτοι στην κορυφή του ομίλου με 2-0 ως τώρα.

Η συνέχεια λέει διπλή κόντρα με την Κάχα Λαμποράλ, κόντρα στην οποία ο Παναθηναϊκός μπορεί να «κλειδώσει» την πρώτη θέση με 1-1 στα ματς και τη διαφορά, αφού η Λαμποράλ κατάφερε κι έχασε από τη Λιέτουβος στην έδρα της. Μάλιστα, οι «πράσινοι» ακόμη και χωρίς τη διαφορά πόντων στα δύο ματς (εφόσον αυτά λήξουν με τις νίκες στο 1-1) θα έχουν μία νίκη παραπάνω από τη Λαμποράλ μετά και την 4η αγωνιστική και θα κρατούν και πάλι την τύχη τους στα χέρια τους (αλλά σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα χρειαστούν και το διπλό στην Ανδαλουσία).

 
Η Μάλαγα ήρθε στην Αθήνα χωρίς τους Ρόμπερτ Άρτσιμπαλντ και Ούρος Τρίπκοβιτς, δύο πολύ σημαντικές απώλειες, ενώ λίγο πριν το ματς έχασε και τον Τερέλ ΜακΙντάιρ, που έχει… παράδοση να παίζει καλά εναντίον του Παναθηναϊκού. Σα να μην έφταναν αυτά, ο καλύτερός της παίκτης φέτος (και με διαφορά), Τζολ Φρίλαντ, έκανε 2 φάουλ στο πρώτο τρίλεπτο, βγήκε, μπήκε στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου, έκανε 3ο στην πρώτη άμυνα και ουσιαστικά παροπλίστηκε τελείως, αφού έπαιξε 14 λεπτά όλα κι όλα στο ματς και τα 10 από αυτά όταν το παιχνίδι είχε κριθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν ήταν δυνατόν να απειληθεί ο Παναθηναϊκός από τη Μάλαγα στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» ούτε… χτεσινοί είναι, ούτε ομάδα που δεν ξέρει πώς να παίξει και πώς να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα των αντιπάλων της. Κι αν δείτε λίγο τη στατιστική του Παναθηναϊκού, αυτό ακριβώς έκανε.

Με τους Άρτσιμπαλντ και Φρίλαντ εκτός, ο Παναθηναϊκός χτύπησε στη ρακέτα. Ο Μπατίστ κέρδισε σχεδόν όλες τις φάσεις στις οποίες ενεπλάκη, ο Τσαρτσαρής έκανε ό,τι ήθελε τους αντίπαλους ψηλούς, ο Φώτσης ήταν πολύ καλός, ενώ και ο Βουγιούκας δημιούργησε πολλά προβλήματα όσο έπαιξε. Η διαφορά στη ρακέτα ήταν τεράστια, με τους «πράσινους» ψηλούς να έχουν 40 πόντους με 12/18 εντός παιδιάς και 14/16 βολές, παίρνοντας 19 ριμπάουντ και κερδίζοντας 13 φάουλ (συν 0/2 σουτ ο Μπόγρης που έπαιξε στο τελευταίο δίλεπτο).

Απ’ την άλλη, οι ψηλοί της Μάλαγα είχαν 27 πόντους και 15 ριμπάουντ, σουτάροντας με 12/28 εντός παιδιάς (ο Φρίλαντ είχε 5/6 και οι υπόλοιποι 7/22). Η διαφορά τεράστια, όπως είναι πασιφανές.

Μετά το 12-8 και το 2ο φάουλ του Φρίλαντ, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε πολύ γρήγορα να ξεφύγει στο σκορ, αφού ο Σινάνοβιτς δεν κατάφερε να αντέξει την πίεση της ελληνικής φροντ λάιν. Έτσι, ο Τσαρταρής στο 9ο λεπτό ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους (24-13), αναγκάζοντας τον Ματέο να επαναφέρει ως ύστατη προσπάθεια μάχης τον Φρίλαντ στη 2η περίοδο. Ο Φρίλαντ μπήκε, στην πρώτη άμυνα έκανε χαζό φάουλ πάνω στον Τέπιτς, ξαναβγήκε και η Μάλαγα τελείωσε οριστικά.

Μέχρι το 18ο λεπτό ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να φτάσει στο νταμπλ σκορ, με το 38-19 να σημαίνει απλά ότι το ματς… είχε τελειώσει. Η Μάλαγα δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να μειώσει κάτω από τους 18 πόντους ξανά, με το ματς να μοιάζει με φιλικό.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε το πόδι στο γκάζι ως το 30ο λεπτό, φτάνοντας στο +29 του 68-39 και μετά άρχισε να δοκιμάζει σχήματα, να δίνει χρόνο στα παιδιά που κάθονταν στις τελευταίες θέσεις του πάγκου, αλλά και πάλι, όλη η τέταρτη περίοδος κύλησε από το +24 ως το +29. Η Μάλαγα είχε παραδώσει πνεύμα και σώμα και δεν είχε κουράγιο και διάθεση ούτε να περιορίσει την ήττα της.

Η Μάλαγα είχε σαφές πρόβλημα στη ρακέτα που φαίνεται και από το 43-28 στα ριμπάουντ, ενώ τα 4/23 τρίποντα ουσιαστικά την καταδίκασαν όταν έψαξε καταφύγιο στις προσευχές για να μειώσει την έκταση της διαφοράς στο ματς. Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε καν να είναι πολύ εύστοχος (49% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα), ομαδικός και καλός οργανωτικά (13 ασίστ και 13 λάθη), ή προσεκτικός (13-14 τα λάθη), η διαφορά των δύο ομάδων στο παρκέ ήταν τεράστια στο συγκεκριμένο ματς.

Οι απουσίες της Μάλαγα σίγουρα είναι μια δικαιολογία για τους Ισπανούς, αλλά από εκεί ως το “δείξαμε χαρακτήρα” του Ματέο μετά το ματς, που ήταν και ευχαριστημένος από την προσπάθεια της ομάδας του, απέχουμε πολύ. Ο προπονητής της Μάλαγα προσπαθεί να χαλαρώσει τους παίκτες του και να μην τους αγχώσει, αλλά μάλλον “έγραψε” μια από τις πιο αστείες και ατυχείς δηλώσεις της χρονιάς.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός έκανε και δεύτερο περίπατο σε δύο αγωνιστικές στο Top-16. Καλό αυτό, βοηθάει την ομάδα να βρει ρυθμό, αλλά απ’ την άλλη δεν πρέπει να ρίξει στάχτη στα μάτια των οπαδών και των παικτών (ο Ομπράντοβιτς δεν θα παρασυρθεί εννοείται). Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε ξαφνικά υπερομάδα, ούτε θα έρχονται έτσι όλα τα παιχνίδια.

Το πιο πιθανό είναι, όσο ασταθής κι αν είναι η Λαμποράλ, ο Παναθηναϊκός να κληθεί να δείξει χαρακτήρα στα ματς με τους Βάσκους, ιδίως στη Βιτόρια την ερχόμενη εβδομάδα. Και μην ξεχνάμε ότι το δρόμο προς το φάιναλ φορ φράζουν οι δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ως τώρα φέτος: Μπαρτσελόνα ή Μακάμπι. Η χρονιά τώρα αρχίζει…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *