Home / EUROCUP / Ήττες, αποδοκιμασίες και ζοφερό ευρωπαϊκό μέλλον…

Ήττες, αποδοκιμασίες και ζοφερό ευρωπαϊκό μέλλον…

Κανείς από τους δύο εκπροσώπους μας στο Eurocup κατάφερε να κερδίσει την Τρίτη, με τον Πανελλήνιο να χάνει στην έδρα του με 75-83 από την Μπενετόν Τρεβίζο, για να αποκλειστεί ουσιαστικά από τη συνέχεια της διοργάνωσης, και τον Άρη να χάνει στο Αλεξάνδρειο από την Γκέτιγκεν με 82-84, αφού πρώτα πέταξε από τα χέρια του ένα δικό του ματς, το οποίο μάλιστα θα το έπαιρνε και με μεγάλη διαφορά.

Οι «κίτρινοι», πλέον, κινδυνεύουν με αποκλεισμό, πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν εκτός έδρας την Γκέτιγκεν, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να δουν τι φταίει και φέτος, Φλεβάρη μήνα, δεν μπορούν να κρατήσουν σταθερή απόδοση στη διάρκεια ενός αγώνα.

ΑΡΗΣ-ΓΚΕΤΙΓΚΕΝ 82-84 (43-39)

Πολύ κακό ήταν το αποτέλεσμα για τον Άρη στο Αλεξάνδρειο και μάλιστα σε ένα ματς που ήταν «δικό του» για 32 λεπτά. Ο Άρης προηγήθηκε με 18 πόντους στο 32ο λεπτό αλλά κατάφερε να χάσει τον αγώνα από την Γκέτιγκεν. Μαζί με το ματς έχασε το τελευταίο ίχνος υπομονής από τους οπαδούς του, που απαιτούν την απομάκρυνση του Ντρούκερ, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την εικόνα της ομάδας.

Είναι αλήθεια ότι ο Άρης σε κανένα σημείο της χρονιάς δεν βρήκε ρυθμό, δεν έπαιξε όπως έδειχνε το ρόστερ του ότι μπορεί να παίξει, δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα δυνατά του στοιχεία. Ακόμα και μέσα στη διάρκεια του ίδιου αγώνα, τα νεκρά διαστήματα στην επίθεση είναι συχνά και κάτι που σχολιάζουμε συνεχώς. Ο Ντρούκερ δεν έχει μπορέσει να το διορθώσει, αλλά ούτε και να τροφοδοτήσει την επίθεση με ενέργεια και πόντους από την άμυνα.

Ο Άρης παίζει μέτρια, αποδίδει μόνο με το ταλέντο των παικτών του και αυτό τον κάνει ευάλωτο, προβλέψιμο και εύκολο θύμα στις καλά στημένες ομάδες αν δεν «βγει» το ματς σε ορισμένους παίκτες του ή αν κουραστούν κατά τη διάρκειά του. Το 1-2 που έχει στον όμιλο του Eurocup δεν είναι καταδικαστικό, αλλά η νίκη επί της Γκέτινγκεν στη Γερμανία με τουλάχιστον 3 πόντους είναι επιβεβλημένη, απλώς για να αρχίσουμε και πάλι να μιλάμε για πρόκριση.

Το παιχνίδι ήταν κλειστό στο πρώτο ημίχρονο με τον Άρη να έχει το προβάδισμα, να φτιάχνει μέχρι και διψήφια διαφορά, αλλά την Γκέτινγκεν να καταφέρνει να μένει κοντά σε κάθε περίσταση. Το αρχικό 12-12 έγινε 22-16 στο δεκάλεπτο, με τον Άρη να ελέγχει την αναμέτρηση, 32-27 λίγο αργότερα για να έρθει το 41-30 δια χειρός Μπράουν. Η Γκέτιγκεν πολύ γρήγορα μπόρεσε να τρέξει ένα σερί 0-9 σε 2 λεπτά για να πάει το ματς στο 43-39 στο ημίχρονο.

Μετά το 47-44, όμως, στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Άρης έδειξε ότι θα πάρει εύκολα το ματς. Με τον Σλούκα και τον Χαραλαμπίδη μπόρεσε να προηγηθεί με 62-52 στο τέλος της τρίτης περιόδου, ενώ μπήκε ακόμα πιο δυνατά στην 4η, με δύο τρίποντα των προαναφερθέντων Ελλήνων παικτών για να ανεβάσει τη διαφορά στους 18 πόντους, στο 70-52. Κι όμως, το ματς δεν τελείωσε εκεί όπως θα έπρεπε.

Η Γκέτιγκεν με μπροστάρη τον Σκοτ έκανε ξαφνικά ό,τι ήθελε στο παρκέ, ο Άρης δεν μπορούσε να παίξει καλά ούτε στην επίθεση, αλλά ούτε και στην άμυνα, με απανωτά λάθη από Μπράουν και Σλούκα και άστοχες επιθέσεις από τους υπόλοιπους. Η τραγωδία του Άρη και στις δύο πλευρές του παρκέ συνεχίστηκε για σχεδόν 4 λεπτά με τους Γερμανούς να κάνουν το σκορ 70-71 με σερί 0-19 και να μοιάζουν με υπερομάδα! Ο Ντρούκερ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα από τον πάγκο και απλώς παρακολουθούσε αμήχανα την ομάδα του να διασύρεται στο παρκέ.

Στο τέλος και μετά το 75-77 των Γερμανών, το ματς πήγε στις βολές και τις γρήγορες επιθέσεις, όπου ο Άρης συνέχισε να είναι μέτριος. Η Γκέτιγκεν είχε εμφανώς καλύτερη ψυχολογία, οι παίκτες της έβαζαν τις βολές χωρίς πρόβλημα (7/8) και πήγαν με προβάδισμα 81-84 στην τελευταία επίθεση. Εκεί ο Χαραλαμπίδης προσπάθησε για τρίποντο, κέρδισε φάουλ, έβαλε την πρώτη βολή, αλλά έχασε τη δεύτερη και «πέταξε» την τρίτη για να προσπαθήσει ο Ταπούτος στην εκπνοή, αλλά φυσιολογικά χωρίς να τα καταφέρει.

Ο Άρης σούταρε και πάλι πολύ καλά (52% στα δίποντα, 47% στα τρίποντα), αλλά τα 19 λάθη ήταν καταδικαστικά, αφού στο διάστημα που κρινόταν το ματς εκείνος πετούσε την μπάλα συνεχώς. Ο Τάκερ είχε 17 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά είχε και 6 λάθη, ο Σλούκας είχε 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, αλλά είχε και 4 λάθη, ο Μπράουν 16 πόντους, 3 ασίστ και 3 λάθη και ο Χαραλαμπίδης 18 πόντους, 2 ασίστ και 2 λάθη. Αποτέλεσμα τα 19 λάθη και οι 17 ασίστ, με τον Άρη να μη βγάζει ουσιαστικά καλή επίθεση μετά το 32ο λεπτό του αγώνα!

Πέραν αυτού, η άμυνά του ήταν χαλαρή, με την Γκέτιγκεν να κάνει… περίπατο στη ρακέτα, να έχει μόλις 10 λάθη και 22 ασίστ στο ματς, να μην πιέζεται στην περιφέρεια και να κερδίζει παρότι στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου έμοιαζε να μην το πίστευε κι η ίδια. Είναι, πλέον, εμφανές ότι ο Ντρούκερ δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στην ομάδα, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση. Ο Άρης παρουσιάζει ακριβώς τις ίδιες αδυναμίες που είχε και τον Νοέμβριο και ή θα πρέπει ο Ισραηλινός προπονητής να πάρει γενναίες αποφάσεις, ή… ο Άρης.

Τα «πιστεύω στον τρόπο μου» είναι καλά για την αρχή της χρονιάς, όχι για μετά τη μέση της. Σίγουρα, ευθύνες βαρύνουν και τους παίκτες, όμως συνήθως ο καπετάνιος την πληρώνει, ή αυτός καλείται να βρει τη λύση και να ακολουθήσουν οι παίκτες. Καλώς ή κακώς ο Άρης δεν έχει πολυτέλεια για να δώσει χρόνο στον Ισραηλινό, αφού φέτος είναι ξεκάθαρα η ευκαιρία για να πάρει ξανά την 3η θέση στο πρωτάθλημα. Και ως τώρα δεν πείθει κανέναν…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ 75-83 (40-54)

One-man show στο Αλεξάνδρειο με Σμιθ, one-man show και στη Λαμία με Φράνσις για τον Πανελλήνιο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Ήττα και μάλιστα καθαρή. Με την Μπενετόν το ματς κρίθηκε νωρίς, καθώς ο Πανελλήνιος δεν μπόρεσε ούτε για ένα ημίχρονο να μείνει ανταγωνιστικός.

Τι κι αν η επιβλητική εμφάνιση του Φράνσις τον έφερε στο -3 στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι σε μια εξαιρετικά ασταθή ομάδα (που επιβεβαίωσε και μέσα στο ματς αυτή της την ιδιότητα); Το παιχνίδι είχε χαθεί και ο Πανελλήνιος δεν έπεισε ότι μπορεί να το πάρει. Μπορεί να μην έχει αποκλειστεί μαθηματικά ακόμα, αλλά με 0-3 και 2 ήττες στην έδρα του, η λογική λέει ότι δεν υπάρχει ελπίδα και τρόπος να ανατραπεί η κατάσταση.

Η Μπενετόν προηγήθηκε από το ξεκίνημα, μπαίνοντας με 0-5 και 12-19 στο 8ο λεπτό με τον Ντέβιν Σμιθ να έχει 11 πόντους στην πρώτη περίοδο. Από το 12ο λεπτό ο Πανελλήνιος έχανε με διψήφια διαφορά (19-30), ενώ η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη με το ματς να πηγαίνει στο 31-45 και το 34-53 για το +19 των Ιταλών.

Με τον Ούντριχ, τον Σμιθ και τον εκπληκτικό Φράνσις ο Πανελλήνιος στο δεύτερο ημίχρονο μπόρεσε να πλησιάσει σε 44-54 και 58-64 στη συνέχεια, πλησιάζοντας στην πιο μικρή διαφορά στο 63-66 λίγο πριν το 30ο λεπτό. Όμως, αμέσως μετά δέχτηκε ένα 0-9 σερί δείχνοντας ότι δεν είχε την πνευματική ψυχραιμία για να γυρίσει το ματς και ότι ο Φράνσις δεν έφτανε για τη νίκη. Η Μπενετόν ανέκτησε τη διψήφια διαφορά, έπαιξε καλά στην άμυνα και κέρδισε χωρίς να προβληματιστεί στο φινάλε καθόλου.

Ο Πανελλήνιος είχε 20 λάθη και 12 ασίστ, σούταρε με το τραγικό 4/18 (22%) στα τρίποντα και πέραν του Φράνσις ήταν και αρκετά άστοχος. Ο Σμιθ είχε 16 πόντους, 5 κλεψίματα, αλλά και 4 λάθη με 5/14 εντός παιδιάς, ενώ οι Ξανθόπουλος, Παπαμακάριος, Καλαϊτζής, Κομποδιέτας, Ούντριχ και Μπέιλι είχαν 0/11 τρίποντα καταδικάζοντας την ομάδα τους σε επιθετική δυστοκία. Μοναδική όαση το εξωφρενικό παιχνίδι του Φράνσις με 11/11 δίποντα, 7/9 βολές, 10 ριμπάουντ και 3 ασίστ, 29 πόντους και 44 ranking, αλλά δεν έφτανε. Ο Σκουρτόπουλος θα πρέπει να μπορέσει να κάνει την ομάδα του να υποστηρίζει την πολύ καλή εμφάνιση του εκάστοτε από τους δύο ξένους της κάθε φορά, αλλιώς θα πηγαίνει χαμένη, όπως έγινε τις δύο τελευταίες φορές.

Ο Πανελλήνιος θα στραφεί πλέον στην Α1, καθώς οι πιθανότητες πρόκρισης στο Eurocup είναι απειροελάχιστες και θα πρέπει επειγόντως να βελτιωθεί για να μπορέσει να ξεφύγει από τον κίνδυνο υποβιβασμού στο πρωτάθλημα.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Συνεχίζουν αήττητοι οι δύο του Eurocup!

Χωρίς ήττα συνεχίζουν οι δύο εκπρόσωποί μας στο Eurocup, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος διπλασίασαν τις νίκες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *