Home / NBA / Slamball: Το μπάσκετ… στον ουρανό;

Slamball: Το μπάσκετ… στον ουρανό;

Κοιτώντας την πρώτη φωτογραφία του άρθρου οι μη εξοικειωμένοι με το Slamball (οι περισσότεροι δηλαδή) σηκωθήκατε από την καρέκλα σας για την εξωπραγματική φάση που απαθανάτισε ο φακός. Οι υπόλοιποι χαμογελάσατε με νόημα και προσδεθήκατε για να μπείτε στο μαγικό κόσμο του Slamball, ενός από τα πιο πρόσφατα αθλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο.

Τι είναι το Slamball; Κάτι από μπάσκετ, κάτι από χόκει επί πάγου, κάτι από βόλεϊ, κάτι από ασκήσεις γυμναστικής, κάτι από μπέιζμπολ και κάτι από action-sports. Πάνω απ’ όλα; Το πιο θεαματικό, ίσως, άθλημα στην ιστορία, ιδίως για όσους αγαπούν το μπάσκετ και τα καρφώματα.

Το Slamball δημιουργήθηκε το 2002 από τον Μέισον Γκόρντον, ο οποίος ήθελε να φτιάξει ένα άθλημα που θα πλησίαζε ένα video-game αλλά… στην πραγματική ζωή. Ο Γκόρντον έφτιαξε τους γενικούς κανόνες του Slamball και τους πήγε στον Μάικ Τόλιν, παραγωγό ταινιών όπως τα Wild Hogs («Οι Χαρλεάδες» ήταν ο… «ευφυής» ελληνικός τίτλος) και Coach Carter.

Έξι μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση το πρώτο γήπεδο Slamball φτιάχτηκε στην Καλιφόρνια. Ο Γκόρντον προσπάθησε να πείσει γνωστούς παίκτες του street basketball για να δοκιμάσουν πρώτοι το νέο παιχνίδι, καθώς ήθελε ταλαντούχους και με ικανότητες παίκτες, που θα αναδείκνυαν το Slamball.

Έτσι, το πρώτο παιχνίδι Slamball έγινε με 5 streetball players και τον Γκόρντον που, αφού πρώτα προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες του δημιουργού του αθλήματος, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους Los Angeles Rumble και τους Chicago Mob για το πρώτο ματς. Οι 5 πρώτοι παίκτες, πλην του Γκόρντον, ήταν οι Τζέιμς Ουίλις, Σον Τζάκσον, Ντέιβιντ Ρέντμοντ, Μάικλ Γκόλντμαν και Τζεφ Σέρινταν.

Γήπεδο και εξοπλισμός

Το άθλημα παίζεται σε γήπεδο που έχει τις διαστάσεις γηπέδου μπάσκετ. Μπασκέτες υπάρχουν ίδιες με το μπάσκετ, αλλά δεν υπάρχει παρκέ. Μέσα από τις δύο γραμμές του τριπόντου υπάρχουν 4 ειδικά τραμπολίνα, τα οποία έχουν διαστάσεις 2.1×4.2 μέτρα το καθένα. Τα μέρη ανάμεσα στα τραμπολίνα έχουν ενισχυθεί με ειδικά μαξιλάρια, ώστε να είναι ασφαλής η προσγείωση των αθλητών. Το γήπεδο περιβάλλεται από πλεξιγκλάς (ύψους 2.4 μέτρων), όπως και στο χόκεϊ επί πάγου. Οι αθλητές φορούν προστατευτικά σε γόνατα και αγκώνες και μπορούν να φορούν προαιρετικά και το ειδικό κράνος του Slamball. Ως τώρα το παιχνίδι παίζεται με παπούτσια του μπάσκετ, αν και πρόσφατα έχει ξεκινήσει να δημιουργείται το ειδικό παπούτσι που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του γηπέδου και του αθλήματος.

Πώς παίζεται το Slamball;

Το Slamball παίζεται με 4 αθλητές από κάθε ομάδα στο γήπεδο (τετράδες και όχι πεντάδες), ενώ κάθε ρόστερ έχει 8 ή 9 παίκτες. Η κάθε ομάδα έχει κανονικά προπονητή και προπονητικό επιτελείο, ενώ το ματς διευθύνουν 2 διαιτητές και γραμματεία.

Το σκοράρισμα στο Slamball έχει ως εξής: κάθε καλάθι μέσα από το τρίποντο στο οποίο ο επιτιθέμενος παίκτης δεν ακουμπά το στεφάνι μετράει για 2 πόντους. Κάθε κάρφωμα μετρά για 3 πόντους, ενώ κάθε τρίποντο επίσης μετρά για 3 πόντους. Το παιχνίδι έχει διάρκεια 4 πεντάλεπτα και ξεκινά με «bounce-off» (φανταστείτε το τζάμπολ, αλλά με την μπάλα να σκάει στο παρκέ) και οι παίκτες μπορούν να ακουμπήσουν την μπάλα αφότου αυτή φτάσει στο υψηλότερο σημείο της.

Το ημίχρονο έχει διάρκεια 10 λεπτών. Κάθε ομάδα έχει 1 τάιμ άουτ στον αγώνα και μπορεί να το πάρει μόνο στα τελευταία 2 λεπτά του ματς. Κάθε επίθεση έχει διάρκεια 20 δευτερολέπτων μάξιμουμ. Στο ημίχρονο οι ομάδες αλλάζουν καλάθι, όπως και στο μπάσκετ.

Το Slamball είναι άθλημα πλήρους επαφής και τα φάουλ είναι σπάνια (δείτε το βίντεο Slamball explained για περισσότερες πληροφορίες). Όταν ένα ματς λήξη ισόπαλο, τότε υπάρχει… face-off! Δηλαδή ένας εναντίον ενός και ή βάζεις καλάθι ή… τρως τα μούτρα σου πάνω από το στεφάνι!

Θέσεις

Τρεις θέσεις υπάρχουν ουσιαστικά στο Slamball.

– Handler: Το αντίστοιχο του πλέι μέικερ. Είναι εκείνος που τρέχει την επίθεση, οργανώνει τους συμπαίκτες του, κοντρολάρει το ρυθμό και πασάρει στους Gunners για να σκοράρουν, όντας παράλληλα κι ο ίδιος επιθετική απειλή.

– Gunner: Είναι ο σκόρερ της ομάδας. Ο τύπος που σε κάθε επίθεση είναι ο στόχος για να πάρει την μπάλα και να σκοράρει. Σκοπός του στο παρκέ να σκοράρει απέναντι στην άμυνα.

– Stopper: Είναι ο αμυντικός παίκτης. Πηγαίνει σπάνια στην επίθεση, μόνο αν είναι απαραίτητο και σκοπός του είναι να προστατεύει το στεφάνι από τους αντιπάλους βάζοντας… τον εαυτό του ως ασπίδα μπροστά σε αυτό.

Η κάθε ομάδα έχει την ελευθερία να διαλέγει μόνη της το σύστημά της, με τα πιο συνήθη να είναι το 2-1-1 και το 1-2-1 (κατά που σημειώνονται οι θέσεις).

Τα πρώτα πρωταθλήματα

Μέσα σε ένα χρόνο από τον πρώτο αγώνα περισσότεροι από 400 παίκτες είχαν κάνει αίτηση για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Έγιναν tryouts και επιλέχθηκαν οι καλύτεροι με βασικά κριτήρια τις αθλητικές ικανότητες, τον έλεγχο του σώματος και την ικανότητα αντίληψης του γηπέδου. Έτσι, βγήκαν οι 60 παίκτες που έφτιαξαν το πρώτο πρωτάθλημα Slamball. Έξι ομάδες, ESPN, Ρέτζι Θίους στο σχολιασμό και το Slamball ήταν γεγονός.

Η επιτυχία του ήταν τεράστια και πριν τη 2η σεζόν υπήρχαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα! Μετά τη 2η σεζόν υπήρχε διαφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανάμεσα στον Γκόρντον και τη Warner Bros, οπότε το Slamball σταμάτησε για 5 χρόνια.

Το 2007 το Slamball έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση της Ιταλίας με απίστευτα νούμερα τηλεθέασης και τρομερή ανταπόκριση από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους. Το 2008 υπήρχαν 8 ομάδες με 64 συνολικά παίκτες και ανάμεσα στους προπονητές τους Τζον Σταρκς, Κεν Κάρτερ (τον γνωστό από την ταινία), Εξέιβιερ ΜακΝτάνιελ και Κένι Άντερσον!

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η νέα σεζόν του Slamball με 10 ομάδες να υπάρχουν. Ήδη οι ισορροπίες έχουν τεθεί, τα αστέρια έχουν βγει και κάθε χρόνο ο «πυρετός» του Slamball ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Πρώτος MVP ήταν ο Ντιόν Μέις και πρώτοι πρωταθλητές οι Rumble του Κεν Κάρτερ (ο Coach Carter συνεχίζει!). Τα πιο καυτά ονόματα φέτος αναμένεται ότι θα είναι οι Σταν Φλέτσερ, Σκοτ Κάμπελ, Κόρι Μπίζχολντ, Τζέλανι Τζανίς, Λαμόνικα Γκάρετ και Τζέιμς Λι.

Όταν το Slamball ξεκίνησε είχε, εκτός από MVP, και LVP, δηλαδή… Least Valuable Player σε κάθε αγώνα! Πρώτος LVP ήταν ο δημιουργός του, Μέισον Γκόρντον, αλλά όταν μπήκαν στη μέση τα μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια, έκοψαν τον LVP λέγοντας ότι «κανείς δεν θα σας πάρει σοβαρά αν έχετε LVP σε κάθε ματς». Πάντως, ο Γκόρντον προσπαθεί ακόμα να το επαναφέρει!

Ένα νέο άθλημα γεννήθηκε και κερδίζει συνεχώς ορκισμένους οπαδούς! Άντε να το δούμε και στην Ελλάδα!

Βίντεο από το Slamball

– Επεξήγηση του Slamball

– Απίστευτες φάσεις από το Slamball

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *