Home / Α1 / Η Α1 των παθών…

Η Α1 των παθών…

Το ταλαίπωρο ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 18η αγωνιστική του και συνεχίζεται… σχεδόν κανονικά. Στην κορυφή οι δύο «αιώνιοι» μάχονται ακόμα αήττητοι από τους άλλους 12, ενώ η μάχη για τετράδα, οκτάδα και παραμονή είναι ρευστές. Όμως, μήπως εθελοτυφλούμε και απλώς ασχολούμαστε με τη βιτρίνα και όχι με το μαγαζί;

Αν κάποιος έβλεπε την 1η αγωνιστική της Α1 και για κάποιο λόγο συντονιζόταν πάλι με το πρωτάθλημά μας στη 18η, θα ένιωθε σαφώς ένα χάσμα, καθώς… θα είχε χάσει επεισόδια. Λίγο τα οικονομικά προβλήματα, λίγο το γεγονός ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει απαξιωθεί τελείως στην Ευρώπη, αποτέλεσμα οι αλλαγές και αποχωρήσεις να είναι στην ημερήσια διάταξη. Όχι ένας, όχι δύο, αλλά 63 παίκτες συνολικά ήρθαν, έφυγαν ή ήρθαν κι έφυγαν από το πρωτάθλημά μας από το ξεκίνημα ως και μετά τη 17η αγωνιστική.

Το νούμερο είναι τουλάχιστον τραγωδία για το ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο φέτος ουσιαστικά είναι… άλλο κάθε εβδομάδα (στην ουσία το νούμερο λέει ότι κάθε εβδομάδα ως τώρα έχουμε… 3,7 αλλαγές παικτών στην Α1!). Συνολικά 31 παίκτες έχουν έρθει στο πρωτάθλημα, ενώ δεν ήταν εδώ την 1η αγωνιστική. Επίσης, 35 παίκτες έφυγαν από τις ομάδες από την 1η ως και μετά τη 17η αγωνιστική.

Το σύνολο είναι 63 παίκτες ως τώρα, καθώς 3 επικαλύπτονται, δηλαδή ήρθαν κι έφυγαν κατά τη διάρκεια της λίγκας (Ούντριχ, Βούγιανιτς, Ντρόμπνιακ). Στην κατηγορία αυτή μπορεί να μπουν κι άλλοι αν φύγουν οι Ντόζιερ, Κάρι, Κόλεμαν τις επόμενες ημέρες. Και μέσα σε αυτό το στατιστικό να μην υπολογίσετε τους δύο «αιώνιους», που δεν έχουν αλλάξει παίκτη ακόμα.

Βέβαια, δεν τελειώνουμε εδώ, καθώς οι φήμες για φυγή των Ντόζιερ, Μάρσαλ από τον ΠΑΟΚ, και των Εϊτουταβίτσιους, Λαμπρόπουλο, Κόλεμαν από τον Ηρακλή καλά κρατούν. Επίσης, το νούμερο θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα των ομάδων, που τις έχουν αναγκάσει πολλές φορές να μην πάρουν παίκτες (όπως ισχύει για Καβάλα, Κολοσσό).

Η φυγή τόσων παικτών δείχνει τρία πράγματα, δυστυχώς. Πρώτον, την προχειρότητα με την οποία στήθηκαν τα φετινά ρόστερ των ομάδων. Δεύτερον, το πόσο δύσκολο είναι να στηθεί σωστά μια ομάδα όταν το μπάτζετ είναι τόσο χαμηλό. Τρίτον, με το 50% σχεδόν των αλλαγών να αφορούν οικονομικές διαφωνίες με τις ομάδες, το πρωτάθλημά μας είναι ουσιαστικά πλήρως απαξιωμένο και καταστρέφει ό,τι όνομα είχε χτίσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φαίνεται και ότι οι περισσότερες ομάδες δεν θα έπρεπε καν να είναι στην Α1.

Γιατί μπορεί να έχουν φύγει 35 παίκτες, αλλά πόσοι είναι ακόμα στην Α1 και είναι απλήρωτοι; Οικονομικά προβλήματα έχουν τουλάχιστον οι 10 από τις 14 ομάδες της Α1 αυτή τη στιγμή.

Και η ολισθηρή πορεία προς την καταστροφή δεν τελειώνει εδώ. Σα να μην έφταναν τα προβλήματα των ομάδων, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ επιτείνουν το πρόβλημα. Ως και τη 17η αγωνιστική Ολυμπιακός (6), Παναθηναϊκός (1), ΠΑΟΚ (3), ΑΕΚ (1), Άρης (3), Πανιώνιος (1) και Ηρακλής (2) έχουν παίξει τουλάχιστον ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών (ο ΠΑΟΚ θα παίξει έτσι και τη 18η αγωνιστική).

Δηλαδή, οι 7 ομάδες που έχουν κατ’ εξοχήν τον περισσότερο κόσμο να τις ακολουθεί, έχουν παίξει τιμωρημένες! Ουσιαστικά, είναι σαν ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ να υπονομεύουν το ήδη πολύπαθο ελληνικό πρωτάθλημα και να διώχνουν τους λιγοστούς οπαδούς που πάνε ακόμα στα γήπεδα. Από τα 119 ματς που έχουν γίνει ως τώρα τα 17 έχουν γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Μη σας φαίνεται λίγο, μιλάμε για το 14.3% των αγώνων! Κι αν σκεφτούμε το όλο θέμα αναλογικά με τον κόσμο που έχουν οι ομάδες των οποίων η έδρα έχει τιμωρηθεί, δυστυχώς το ποσοστό ανεβαίνει πάρα πολύ.

Όλα αυτά, βεβαίως, έχουν τις συνέπειές τους. Ο κόσμος έχει ξενερώσει τελείως, τα γήπεδα είναι άδεια, τα εισιτήρια είναι ελάχιστα, τα γήπεδα είναι σα να γεμίζουν μόνο και μόνο για να γίνουν επεισόδια. Η χρονιά ήταν εκ των προτέρων δύσκολη και τίποτα απ’ όσα κάνει η διοργανώτρια και η ομοσπονδία δεν βοηθούν.

Μέσα σε όλα αυτά ο ΕΣΑΚΕ ανακοινώνει τη διοργάνωση all-star game. Η διοργάνωση θα γίνει σε πόλη χωρίς ομάδα στην Α1 (αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό αν υπήρχε σωστό μάρκετινγκ), σε πόλη της οποίας ο πιο γνωστός παίκτης… τραυματίστηκε και χάνει τη χρονιά (Βασιλόπουλος). Η ανακοίνωση ήρθε 35 μέρες πριν το all-star game, ενώ, πλέον, 25 μέρες πριν τη διοργάνωση, η ψηφοφορία για την ανάδειξη των ομάδων δεν έχει αρχίσει καν! Αν η προχειρότητα είχε όνομα, μάλλον αυτό θα ήταν… «ΕΣΑΚΕ». Βέβαια, το all-star game είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί φέτος, καθώς, οι παλιότεροι θυμούνται ότι, ακόμη και στα καλά χρόνια της Α1, το all-star game ήταν πάντα προχειροδουλειά, χωρίς όραμα και προοπτική.

Η Α1 πάσχει, πονάει και κάθε βδομάδα τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Αλήθεια, τι μέλλον έχει το ελληνικό μπάσκετ χωρίς γενναίες αποφάσεις;

Νίκος Κουσούλης

Οι αφίξεις και οι αποχωρήσεις παικτών στην Α1 μετά την 1η αγωνιστική ανά ομάδα:

Μαρούσι
Έφυγαν: Ουίντεν, Όλρεντ, Κόμματος
Ήρθαν: Μπάγκαριτς, Χουέρτας, Κλεμέντε.

Πανελλήνιος
Έφυγαν: Μπάιαρς, Ράντσιτς, Μπράουν, Ούντριχ
Ήρθαν: Φράνσις, Σμιθ, Ούντριχ

ΠΑΟΚ
Έφυγαν: Σιμς, Παπαδόπουλος
Ήρθαν: Ντόζιερ

Κολοσσός Ρόδου
Έφυγαν: Πίτερσον, Φορντ
Ήρθαν: Γκόλεματς

Άρης
Έφυγαν: Πιρς, Ντάνστον
Ήρθαν: Μπράουν, Τόμας

Πανιώνιος
Έφυγαν: ΜακΛίοντ, Ελονού, Βούγιανιτς
Ήρθαν: Άντερσον, Αλέξιτς, Βούγιανιτς, Κόβιλ

ΑΕΚ
Έφυγαν: Γκράντι, Μακ, Μελς, Σάνον, Σπαρκς
Ήρθαν: Χαρτ, Κάρι, Μάντιτς

Περιστέρι
Έφυγαν: Κινγκ, Σένσλι
Ήρθαν: Βρκιτς, Γούντγουορντ

Καβάλα
Έφυγαν: Στρναντ
Ήρθαν: ΜακΊντος

Ηλυσιακός
Έφυγαν: Τόμπσον, Πρόγουελ, Μάιλς
Ήρθαν: Ντόσον, Ουέμπ, Γκραντ, Τόντιτς, Πρόγουελ

Ίκαρος
Έφυγαν: Κάρολ
Ήρθαν: Χάρις, Τζιγκάνοβιτς

Ηρακλής
Έφυγαν: Πίτερς, Παπανικολόπουλος, Έβερετ, Λιούις, Μπάλντουιν, Τζάζβιν, Ντρόμπνιακ
Ήρθαν: Ντρόμπνιακ, Κόουλμαν, Ηλιάδης, Πάρκερ

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *