Home / Α1 / «Δικέφαλος»… ονειροπόλος!

«Δικέφαλος»… ονειροπόλος!

Ολοκληρώθηκε η 19η αγωνιστική με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 79-61 τον Πανελλήνιο στο ΣΕΦ και να συνεχίζει αήττητος με 19-0. Ο ΠΑΟΚ πήρε νίκη τετράδας επί του Ίκαρου Καλλιθέας, κερδίζοντας στη Γλυφάδα με 64-76. Έτσι, ο «δικέφαλος» έφτασε το Μαρούσι στο 11-8 και ανέβηκε στην 3η θέση του πρωταθλήματος μία νίκη πάνω από Άρη-Πανιώνιο, κάνοντας όνειρα Ευρωλίγκας

Με τους τρεις της ουράς να κερδίζουν… σωρηδόν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πλέον ο Πανελλήνιος και ο Ίκαρος μπαίνουν θεωρητικά σε περιπέτειες, καθώς 7 αγωνιστικές πριν το τέλος ο Πανελλήνιος είναι 1 νίκη πάνω από ΑΕΚ, Ηλυσιακό και Ηρακλή στο 6-13, ενώ ο Ίκαρος είναι στο 7-12. Είναι σίγουρο ότι και οι δύο θα χρειαστούν νίκες για να μείνουν στην κατηγορία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 79-61

Εύκολα και χωρίς καν να ανάψει τις μηχανές του ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Πανελλήνιο, παίζοντας αρκετά καλή άμυνα, κλέβοντας πολλές μπάλες και ελέγχοντας το ματς από το ξεκίνημα. Με τον Παπαλουκά να ξεκινάει στη βασική πεντάδα, ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και έπιασε στο πρώτο δεκάλεπτο πολύ καλή απόδοση, σκοράροντας κατά βούληση και καθαρίζοντας πολύ νωρίς το ματς.

Δυστυχώς, ακόμη και μετά την τεράστια νίκη στην Κωνσταντινούπολη, παρότι κιόλας το ματς ήταν στις 12:30 το μεσημέρι και χωρίς τηλεοπτική μετάδοση, ο κόσμος του Ολυμπιακού έλαμψε δια της απουσίας του με το ματς να γίνεται υπό τα βλέμματα των… μανάδων των παικτών (που λέει ο λόγος). Το θέμα σχολίασε και ο Ίβκοβιτς που είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο κόσμος δεν πήγε στο ΣΕΦ, αλλά είναι κάτι που το βλέπαμε και πέρσι, παρότι και τότε (περισσότερο από φέτος κιόλας) η ομάδα πήγαινε «τρένο» ως το φάιναλ φορ, παίζοντας το καλύτερο επιθετικά μπάσκετ στην Ευρώπη (εξάλλου είχε την καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη).

Το ματς με τον Πανελλήνιο κρίθηκε νωρίς, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει χωρίς να έχει διάθεση να δώσει ελπίδες στον αντίπαλό του. Στο πρώτο δεκάλεπτο η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλή πάνω στα δυνατά όπλα του Πανελληνίου, καθώς μέχρι 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου και με το σκορ στο 28-12 ο Σμιθ είχε πετύχει 1 πόντο και ο Φράνσις 4.

Με τα δυο βαριά του όπλα εκτός επίθεσης, ο Πανελλήνιος έχασε πολύ νωρίς την επαφή του με το ματς, το οποίο κρίθηκε από το πρώτο πεντάλεπτο σχεδόν. Ο Ολυμπιακός μπήκε με 9-2 και 14-5 στο ματς, ο Παπαλουκάς εκμεταλλευόταν τον Γλυνιαδάκη, ο Πελεκάνος σκόραρε με ευκολία και με δικό του τρίποντο το ματς πήγε για πρώτη φορά στους 10 πόντους (17-7). Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 28-12 λίγο πριν τη λήξη της περιόδου και το ματς είχε ήδη τελειώσει.

Με την ίδια ενέργεια στην άμυνα έπαιξε και στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, βγάζοντας ως το ημίχρονο 10 ασίστ με τον Παπαλουκά να έχει τις 7, ενώ είχε αναγκάσει τον Πανελλήνιο σε αρκετά λάθη βγάζοντάς τον εκτός ρυθμού στην επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι Σμιθ και Φράνσις έβαλαν 2 πόντους στη δεύτερη περίοδο (2 βολές ο Φράνσις) με τη διαφορά να φτάνει στους 20 πόντους, 48-28.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ίβκοβιτς ξεκούρασε τους βασικούς, έβαλε όλη την ομάδα να παίξει, κάτι που έκανε και ο Σκουρτόπουλος με τον Πανελλήνιο, το ματς χαλάρωσε πολύ και ο Πανελλήνιος το εκμεταλλεύτηκε για να κερδίσει την 3η περίοδο με 14-22, αφού η άμυνα του Ολυμπιακού είχε χαλαρώσει και η επίθεσή του δεν είχε βρει ρυθμό. Φράνσις (κυρίως) και Σμιθ βρήκαν διαδρόμους και έβαλαν 13 πόντους (11 ο Φράνσις), δηλαδή περισσότερους απ’ όσους είχαν σε όλο το πρώτο ημίχρονο.

Ο Ίβκοβιτς περίμενε περισσότερα από τους παίκτες του, κυρίως στον τομέα της διάθεσης και της ενέργειας στην άμυνα, κάτι που έγινε στην 4η περίοδο, όταν ο Πανελλήνιος έμεινε στους 11 πόντους, αν και σε αυτό βοήθησαν οι αλλαγές και το γεγονός ότι είχε χαθεί πια ο ρυθμός.

Σε ατομικό επίπεδο, Γλυνιαδάκης και Νίλσεν είχαν όρεξη στη ρακέτα, με τον Γλυνιαδάκη να μοιάζει να… ξεσκουριάζει με τα συνεχόμενα ματς, ενώ Σπανούλης και Νεστέροβιτς ήταν αρκετά αποτελεσματική. Όλοι έπαιξαν από 14 ως 22 λεπτά, εκτός από τον Κατσίβελη που έπαιξε 6 και τον Παπαλουκά, που έμεινε στο παρκέ 27.

Από τον Πανελλήνιο ο Φράνσις είχε τελικά 21 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Ξανθόπουλος είχε 11 πόντους και 5 ασίστ. Οι υπόλοιποι έμειναν σε ρηχά νερά, όπως ο άποντος Παπαμακάριος και ο Σμιθ των 2/11 εντός παιδιάς.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΠΑΟΚ 64-76

Απίστευτα διαβασμένος ήταν ο ΠΑΟΚ στο ματς με τον Κολοσσό, το οποίο και κέρδισε, καταφέρνοντας στον αγώνα να καλύψει κάθε κενό στη ρακέτα που δικαιολογημένα θα υπήρχε χωρίς τον Λάζο στην ομάδα. Ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε στήσει πολύ σωστά την ομάδα του, ο ΠΑΟΚ ήλεγξε τα ριμπάουντ και την… εναέρια κυκλοφορία και πήρε τον αγώνα γιατί ήταν καλύτερο στο μεγαλύτερο διάστημά του. Έτσι, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην 3η θέση, μαζί με το Μαρούσι, μία νίκη παραπάνω από Άρη και Πανιώνιο και κάνει όνειρα, όνειρα τρελά.

Απ’ την άλλη ο Ίκαρος έμεινε στο 7-12 και αρχίζει να σκέφτεται τι γίνεται από κάτω του, αφού πια 5 ομάδες βρίσκονται μέσα σε 2 νίκες…

Στο παιχνίδι, ο Ίκαρος ήταν καλύτερος μέχρι το 15ο περίπου λεπτό του αγώνα, αλλά η συνέχεια ανήκε στον ΠΑΟΚ. Τα λάθη στην άμυνα και τη ρακέτα είχαν επιτρέψει στον Ίκαρο στο ξεκίνημα να πάρει κεφάλι. Τόμπσον και Τζιγκάνοβιτς πήραν τη σκυτάλη από Καλαμπόκη και ΜακΑλάρνι για να πετύχουν 11 μαζεμένους πόντους και να βοηθήσουν την ομάδα τους σε ένα 11-0 για το 24-14, που έγινε στη συνέχεια 31-21.

Ο ΠΑΟΚ δεν επέτρεψε να ξεφύγει περισσότερο το ματς, καθώς ο Μαρκόπουλος πέρασε τον Καλλέ στο ματς, ο οποίος έκλεισε τα κενά στη ρακέτα, ενώ και στην επίθεση πήρε καλές πάσες από τον Γκρέι και τελείωσε φάσεις. Έτσι, το κλίμα ανατράπηκε εντελώς, με τον ΠΑΟΚ να τρέχει ένα 1-14 μέχρι το ημίχρονο για να μπορέσει νε πάει στα αποδυτήρια με 32-35.

Ο «δικέφαλος» στο δεύτερο ημίχρονο κράτησε τον έλεγχο του αγώνα, αφού μπόρεσε να ελέγξει βασικά ατού των γηπεδούχων, όπως τον Χάρις. Μετά από μια μοιρασμένη τρίτη περίοδο στην οποία το σκορ κινήθηκε από το -6 για τον Ίκαρο ως το +2, στην 4η περίοδο οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν πλήρως.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στην περίοδο με 0-7, παίζοντας πολύ καλή άμυνα, ενώ στην ύστατη προσπάθεια του Χάρις να γυρίσει τον αγώνα και να ανατρέψει το 51-58, ο Δέδας είχε απάντηση, σκοράροντας 4 καθοριστικούς πόντους. Ο Ίκαρος προσπαθούσε, αλλά ο Καλαμπόκης είχε κουραστεί, όλος ο ΠΑΟΚ είχε προσαρμοστεί πάνω στον Τόμπσον και ο ΜακΑλάρνι δεν έβρισκε σουτ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη επιλογή πλην του Χάρις. Εκείνος προσπάθησε, αλλά δεν μπορούσε, καθώς ο ΠΑΟΚ λειτουργούσε πολύ καλά στην επίθεση. Οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν με 12 πόντους, 58-70, ο Ίκαρος μείωσε με Χάρις και Τόμπσον μετά από κλέψιμο σε 63-70, αλλά ο Ντόζιερ κάρφωσε για το καλάθι που έκρινε και τυπικά την αναμέτρηση.

Στατιστικά, ο ΠΑΟΚ ήλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (25-35), είχε περισσότερες ασίστ (12-16), ενώ ήταν και πιο εύστοχος σε όλες τις κατηγορίες. Γενικά, ο Ίκαρος δεν βρήκε απάντηση για κανένα από τα όπλα του ΠΑΟΚ, με τους Μάρσαλ και Γκρέι να… αποβάλλουν 4 παίκτες (9 κερδισμένα φάουλ ο πρώτος, 11 ο δεύτερος) και να σκοράρουν 38 πόντους με 8/14 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 13/16 βολές. Γκεσέφσκι και Ντόζιερ βοήθησαν πολύ στη ρακέτα, ενώ ο Δέδας ήταν καταλυτικός. Απ’ την άλλη, Τόμπσον και Καλαμπόκης ήταν πολύ καλοί, ο Χάρις καλός, αλλά με την άμυνα σφιχτή πάνω του, ενώ ο ΜακΑλάρνι μέτριος και ο Τζιγκάνοβιτς έπαιξε μόλις 3 λεπτά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *