Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Στα χαρακώματα ΕΟΚ-ΓΓΑ και στη μέση… το μπάσκετ

Στα χαρακώματα ΕΟΚ-ΓΓΑ και στη μέση… το μπάσκετ

Οριστική είναι η αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ΓΓΑ ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι το παιχνίδι δεν θα γίνει τώρα «για προφανείς λόγους διαφύλαξης της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας των πολιτών, δηλαδή για άκρως σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης».

Πολύ εύκολα μπορούμε να ειρωνευτούμε την Πολιτεία, το υπουργείο και τη ΓΓΑ, και την ΕΟΚ για τη στάση τους στο θέμα, από την αρχή ως τη λήξη του, αλλά ας δούμε την κατάσταση λίγο σοβαρά και στη σωστή βαρύτητά της.

 
Από το Σεπτέμβρη που έγινε η κλήρωση του Κυπέλλου και μάθαμε τις ημερομηνίες, μέχρι και το μεσημέρι της 2ας Μαρτίους με τη συνέντευξη του Βασιλακόπουλου και την ανακοίνωση της ΓΓΑ δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός. Ακόμη και τώρα, ακόμη και τη στιγμή που αμφότερες οι πλευρές διασύρονται ανεπανόρθωτα και διασύρουν και το μπάσκετ, καμία δεν είχε το κουράγιο να αναλάβει την ευθύνη, αλλά αντιθέτως βλέπαμε ξανά τους εκείνους που καταλαμβάνουν το θώκο στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό να κατηγορούν ο ένας τον άλλο αποποιούμενοι τις όποιες προσωπικές τους ευθύνες.

Ο Βασιλακόπουλος βγήκε κι ένιψε τας χείρας του ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην ΓΓΑ και την Πολιτεία, αποποιούμενος κάθε δική του (της Ομοσπονδίας δηλαδή) ευθύνη, πετώντας, όπως πάντα, τις γνωστές φανφάρες επανάστασης και σκληρότητας, τις ίδιες που λέει σε κάθε περίπτωση δηλαδή, χωρίς όμως ποτέ να έχει κάνει οτιδήποτε για να τις υποστηρίξει με πράξεις.

Λίγο αργότερα, ο Πάνος Μπιτσαξής συνέχισε τον από Τύπου πόλεμο της ΕΟΚ με τη ΓΓΑ λέγοντας ότι η ΕΟΚ ποτέ δεν έκανε σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή του τελικού, όπως ήταν η ευθύνη της, ενώ ουσιαστικά έκανε επίθεση (εμμέσως) προς τον Βασιλακόπουλο γι’ αυτά που είπε, χωρίς να τον κατονομάσει.

Το δυστυχές γεγονός είναι ότι οι δύο ισχυρότεροι άντρες της κάθε πλευράς, απέδειξαν ξανά την ακαταλληλότητά τους και με τις ενέργειές τους απλώς έδειξαν ότι δεν υπάρχει μέλλον στο θέμα του αθλητισμού. Ας δούμε τι είπαν οι δύο άντρες, πράγματα που μόνο εκθέτουν ΕΟΚ και ΓΓΑ, κάνοντας την κατάσταση τραγελαφική.

Πρώτος βγήκε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και είπε ότι στις 10 Φλεβάρη έστειλε η ΕΟΚ έγγραφο στην Πολιτεία ζητώντας ενέργειες της δεύτερης με την απάντηση να έρχεται στις 25 Φλεβάρη. Ο Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η ΕΟΚ ήθελε το ματς να γίνει με κόσμο των δύο ομάδων κανονικά, ότι «η Πολιτεία πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να συγκρούεται» και ότι «η συντεταγμένη Πολιτεία δεν πρέπει να υποχωρεί μπροστά στην οργανωμένη βία και την αλητεία. Πρέπει να συνταχθούμε. Χρειάζεται σύγκρουση και μάλιστα μετωπική. Εμείς είχαμε προτείνει πέρυσι να γίνει ο αγώνας σε ένα από τα δύο μεγάλα γήπεδα παρουσία κόσμου. Αυτή είναι και τώρα η άποψη της ομοσπονδίας».

Επίσης, ο Βασιλακόπουλος είπε ουσιαστικά ότι ήταν ο… τελευταίος Έλληνας που άκουσε ότι υπήρχε θέμα αναβολής του αγώνα και ότι η ΓΓΑ ήθελε να γίνει το ματς με μαθητές ή να μη γίνει καθόλου, αλλά και ότι η ΓΓΑ ανέλαβε όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης και διάθεσης εισιτηρίων που θα έπαιρνε από την ΕΟΚ.

Μετά άρχισε το γνωστό… παραλήρημα με τις ίδιες «service» ερωτήσεις που έχει πλέον καταντήσει ανέκδοτο το γεγονός ότι «τυγχάνει» να ακούγονται κάθε φορά που αποφασίζει να κάνει συνέντευξη τύπου και στις οποίες απαντάει έτσι ώστε να διαφαίνεται κάτι ανάμεσα σε Βελουχιώτη και Κολοκοτρώνη, αλλά ποτέ να μην κάνει τίποτα: δηλαδή κατάργηση των συνδέσμων, αναδιοργάνωση των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, κατάργηση της ΕΕΑ, κατάργηση της ΕΑΑ, δημιουργία της ΕΑΣ (Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού), κατάργηση των συνδέσμων, αποκοπή του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στους συνδέσμους και τις ομάδες, περισσότερα από τα έσοδα του ΟΠΑΠ για το μπάσκετ, πόλεμο στον τζόγο και το στοίχημα και τα λοιπά. Αλλά όλα αυτά είναι από άλλο ανέκδοτο και όχι από αυτό του θέματος.

Κι αφού τελείωσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που μίλησε περίπου μια ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΓΓΑ για την αναβολή (κάτι που διαβάζεται από δύο πλευρές, κι όχι μόνο από αυτή που το ερμήνευσε… ο ίδιος), ήρθε η ανακοίνωση και μετά η συνέντευξη του Πάνου Μπιτσαξή στο ραδιόφωνο, ο οποίος είπε τα ακριβώς αντίθετα και «κρέμασε» την ομοσπονδία ως πλήρη υπεύθυνη.

Ο Μπιτσαξής είπε ότι το αν θα γίνει ένα ματς και το πώς θα διοργανωθεί είναι θέμα της εκάστοτε ομοσπονδίας, αφού «διοργανώτρια αρχή είναι η ομοσπονδία, όχι η πολιτεία. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να κοιτάει αν οι αγώνες ειδικής διαχείρισης πληρούν τα κριτήρια». Επίσης, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ημιτελικού του βόλεϊ για να δείξει την ανικανότητα της ΕΟΚ, την οποία ευθέως κατηγόρησε για πολλά λόγια και λίγες πράξεις: «Πρέπει να συγχαρώ δημόσια την ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Ο ημιτελικός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκος θα γίνει το απόγευμα. Χωρίς πολλά λόγια η ομοσπονδία έφτιαξε ένα σχέδιο για τη διεξαγωγή του αγώνα. Η λύση αυτή είναι απάντηση στο θέμα της βίας. Ο λόγος μου δεν χρειάζεται μετάφραση».

Στη συνέχεια εξέθεσε την Ομοσπονδία, καθώς είπε ότι δεν κατάρτισε σχέδιο, αλλά μιλούσε μόνο θεωρητικά, χωρίς να φέρει τίποτα χειροπιαστό στο τραπέζι, ενώ αναλώθηκε σε φιλολογικού περιεχομένου σχέδια: «Με ευθύνη διοργανώτριας αρχής πρέπει να καταρτίζεται ένα σχέδιο. Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Για να γίνει ένα τέτοιο παιχνίδι πρέπει να καταρτίζεται ένα ασφαλές πλαίσιο διεξαγωγής αγώνα. Διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου είναι η ομοσπονδία. Έπρεπε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ομοσπονδία, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Να αφήσουν τις διαφορές και να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα».

Επίσης κατηγόρησε την ΕΟΚ και τον Βασιλακόπουλο για «λεονταρισμούς», αναφερόμενος προφανώς στη φράση «εμείς θέλουμε να γίνει ο τελικός σε μεγάλο γήπεδο, γεμάτο με μισούς-μισούς στις εξέδρες οπαδούς και των δύο ομάδων». Συγκεκριμένα ο Μπιτσξής είπε: «Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει το ματς. Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι της πολιτείας. Στο βόλεϊ έγινε πέρυσι ένας καταπληκτικός τελικός. Στόχος ήταν να είναι τα παιδιά στο γήπεδο, νέοι των ακαδημιών μπάσκετ, οι πελαργοί. Είχαμε φωνές ότι αυτό αποτελεί υποχώρηση στη βία και άλλου τέτοιου είδους λεονταρισμούς».

Στο τέλος πέταξε τη βόμβα ότι «αν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων» δεν θα γίνουν ούτε οι τελικοί του πρωταθλήματος.

Σημασία, πλέον, δεν έχει ποιος από τους δύο έχει περισσότερο δίκιο ή λιγότερο άδικο. Αμφότεροι μοιράζονται τις ευθύνες για το διασυρμό του μπάσκετ και μόνο η προσπάθεια που κάνουν να τα ρίξει ο ένας στον άλλο δείχνει ότι έχουν καταλάβει πόσο ντροπιαστικό και βαρύ είναι για το άθλημα αυτό που έγινε.

Αυτό που μένει είναι ότι ο τελικός Κυπέλλου αναβλήθηκε και αυτό το χρεώνεται πλήρως η Ομοσπονδία. Πριν καν το ματς του μπάσκετ υπήρχε ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο πρόγραμμα (ημιτελικός Κυπέλλου βόλεï) το οποίο έγινε κανονικά και χωρίς επεισόδια! Άρα, αν υπήρχε προγραμματισμός και διάθεση θα είχε γίνει και το παιχνίδι του μπάσκετ. Όμως, αυτά δεν υπάρχουν, η Ομοσπονδία έχει πια υποβιβάσει το ρόλο της σε τελείως άχρηστη και πλήρως διακοσμητική για το μπάσκετ και η επόμενη μέρα φαντάζει ζοφερή. Πια, είναι ξεκάθαρο ότι η τωρινή σύνθεση της ΕΟΚ όχι μόνο δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο άθλημα, αλλά το πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και το καταδικάζει σε περιθωριοποίηση και εν τέλει αφανισμό.

Η ερώτηση που έρχεται στα χείλη είναι, αν δεν μπορείτε να κάνετε τώρα τον αγώνα τι θα αλλάξει σε ένα ή δύο μήνες και θα μπορείτε να γίνει το ματς; Ή τι θα έχει αλλάξει μέχρι τον Ιούνη και τους τελικούς των πλέι οφς;

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Επειδή, όμως πρέπει να έχουμε και μια πρόταση, ορίστε: Αφού όλοι ξέρουμε ότι το all-star game θα είναι και φέτος αστείο με 15-17 παίκτες από τους δύο αιωνίους, προχειροφτιαγμένο και χωρίς όραμα, γιατί να μη χωρίσετε τις ομάδες σε «φίλους Παπαλουκά»-«φίλους Διαμαντίδη» να παίξουν και οι 24 από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και να είναι ο αγώνας και τελικός Κυπέλλου παράλληλα εκτός από all-star game; Θα καταλάβει κανείς τη διαφορά; Ή μήπως μπορεί η κατάσταση να γίνει περισσότερο καραγκιόζ-μπερντές απ’ όσο είναι τώρα;

About nikolask11

Check Also

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *