Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / “Πράσινος” ο ημιτελικός!

“Πράσινος” ο ημιτελικός!

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, κερδίζοντας το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 67-59. Το παιχνίδι ήταν κακό σε θέαμα, είχε αρκετά χαμηλό σκορ, με τον Παναθηναϊκό να φέρνει το ματς στα μέτρα του, τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να τρέξει για να πάρει πλεονέκτημα και το «τριφύλλι» να εκμεταλλεύεται στο τέλος τα λάθη τακτικής του Μπαρτζώκα, αλλά και την υπεροχή του στα ριμπάουντ. Έτσι, ο Παναθηναϊκός στον τελικό θα αντιμετωπίσει τον Άρη (88-79 τον Πανιώνιο).

Το παιχνίδι γενικά ήταν μέτριο. Αν βγάλει κανείς το πρώτο πεντάλεπτο, κινήθηκε αρκετά χαμηλά στο σκορ, με τις λεπτομέρειες, προφανώς, να κρίνουν εν τέλει την αναμέτρηση. Όπως λεπτομέρεια ήταν η μάχη των σχημάτων που επέλεξαν να έχουν οι δυο προπονητές στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Κατά τη γνώμη μου αυτή ήταν που έκρινε το ματς. Ο Μπαρτζώκας ίσως παρασυρόμενος και από την κακή βραδιά του Λοτζέσκι επέλεξε να παίξει με τον Λο στο τέλος, ο οποίος Λο μάρκαρε τον Μασιούλις. Το μαρκάρισμα δεν έβγαινε σε καμία άκρη του γηπέδου. Όμως, απ’ τη μία ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιδράσει στις συνεχείς πλάτες του Λιθουανού, από τις οποίες το 54-53 έγινε 61-53, ενώ απ’ την άλλη οι «πράσινοι» έκλειναν τη ρακέτα για να αποφύγουν τα πιο γρήγορα πόδια του Αμερικανού, αλλά ο Ολυμπιακός αστοχούσε σε τρίποντα.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έμοιαζε να προσέγγισε το ματς εντελώς λάθος. Έχασε από την αρχή τα ριμπάουντ (11-5 στο πρώτο δεκάλεπτο, 20-11 στο ημίχρονο, 30-21 στο 30ο λεπτό και 42-27 στο τέλος) με τα επιθετικά να είναι υπερδιπλάσια για τους «πρασίνους», 15-6. Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν για πρώτη φορά φέτος εγκλωβισμένοι. Το γεγονός ότι εκτέλεσαν 22 δίποντα και 31 τρίποντα το δείχνει εύγλωττα, αλλά αν δεν σας έπεισε αυτό, με τα φάουλ μοιρασμένα (21-23) οι βολές ήταν 28-9 για τον Παναθηναϊκό, καταδεικνύοντας την πλήρη απουσία παιχνιδιού ρακέτας του Ολυμπιακού.

Ο Πρίντεζης ήταν όλη την ώρα κάπου στο τρίποντο, ο Μπέγκιτς με τον Σίμονς δεν τροφοδοτήθηκαν, ο Λοτζέσκι δεν ήταν καν στο ΟΑΚΑ, ο Σπανούλης πήρε ελάχιστα ντράιβ, ο Ντάνστον λίγες ενέργειες και ο Πετγουέι δεν έπαιξε στη ρακέτα. Ο Ολυμπιακός κατέφευγε πολύ εύκολα στη λύση του τρίποντου στο ματς, τρίποντο που ο Παναθηναϊκός ρίσκαρε να αφήνει σε πολλές περιστάσεις.

Από αυτό έμειναν ζωντανοί σε πολλές περιπτώσεις οι «ερυθρόλευκοι» και έδειχναν ότι θα κάνουν τον Παναθηναϊκό να το πληρώσει (με τρίποντο πήγαν στο 20-19, με τρίποντο στο 21-22, στο 24-27, στο 35-32, στο 40-37, στο 45-42, στο 54-53, όλα τους σουτ σε κομβικά σημεία), αλλά στο τέλος, αυτό το τρίποντο τους πρόδωσε.

Βάλτε σε αυτά (τα χαμένα ριμπάουντ, την εμμονή στο τρίποντο, το λάθος ματσάρισμα στο τέλος) και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν προσπάθησε καθόλου να τρέξει, και έχετε την εικόνα του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός ξεκάθαρα θα ήθελε να πάει το παιχνίδι σε αργό ρυθμό, αυτό ήταν γνωστό και πριν το ματς. Όμως, το κατάφερε τέλεια, αλλά και με τον Ολυμπιακό… συνένοχο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έδειξαν καμία διάθεση να ρισκάρουν για να τρέξουν και σε αυτό ελέγχεται προφανώς ο Μπαρτζώκας.

Γενικώς, ο Πεδουλάκης ήταν ο ξεκάθαρος νικητής του ντέρμπι στη μάχη των πάγκων, από την τακτική, τον έλεγχο του ρυθμού, ως το ποιος διάβασε καλύτερα το φινάλε του αγώνα. Και ο έλεγχος του ρυθμού ήταν ένα σημείο που πλήγωνε τον Παναθηναϊκό φέτος. Όμως, στο ματς είδαμε να τον ελέγχει πολύ εύκολα, με βασικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον Ολυμπιακό, που δεν έκανε καμία κίνηση να αλλάξει το ρυθμό του ματς, ενώ είναι ομάδα με πολλές επιθετικές αρετές.

Θεωρώ, επίσης, λάθος του Μπαρτζώκα το γεγονός ότι επέτρεψε στους παίκτες του να αναλωθούν σε τόσα πολλά τρίποντα. Πάρα πολύ εύκολα παρατούσε ο Ολυμπιακός την προσπάθεια για σκορ κοντά στο καλάθι και κατέφευγε σε μακρινά σουτ χωρίς καν να τον νιώσει η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Έτσι, η φθορά με φάουλ δεν επήλθε ποτέ για τον Παναθηναϊκό που φέτος μας έχει συνηθίσει σε μικρό ροτέισον και σίγουρα θα έβγαινε από τη βολή του σε τέτοια περίπτωση. Αντιθέτως, οι «πράσινοι» έκαναν 19 βολές περισσότερες με τα φάουλ ουσιαστικά να είναι τα ίδια για τις δύο ομάδες, χαρακτηριστικό δείγμα του πού κέρδιζε φάουλ ο καθένας.

Πέραν αυτών, το ματς είχε θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές. Μετά τα γνωστά απαράδεκτα του ξεκινήματος, τα οποία καθυστέρησαν το ματς περίπου 25 λεπτά και θα οδηγήσουν σε κλασσικές γραφικές ανακοινώσεις που δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα και καμία ουσία, στο παρκέ ο Παναθηναϊκός πήρε πάρα πολλά από τον Μάικ Μπράμο. Οι πόντοι και τα ριμπάουντ του ήταν πολύτιμα.

Ο Διαμαντίδης στάθηκε καλά απέναντι στην πιεστική άμυνα, αλλά δεν έκανε αυτός τη διαφορά. Η διαφορά ήρθε από Μασιούλις, Λασμ, Μπράμο στην επίθεση συν τον Φώτση στην άμυνα. Οι 3 τελευταίοι πήραν τον κύριο όγκο των ριμπάουντ (24 συνολικά) με τον Μασιούλις να είναι καθοριστικός για την έκβαση του ματς στο τέλος.

Απ’ την άλλη, ο Σπανούλης ήταν κι αυτός καλά κλεισμένος και δεν έκανε τη διαφορά (σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έμεινε πολλή ώρα στον πάγκο για τέτοιο παιχνίδι), αλλά ο Ολυμπιακός είδε πάρα πολλούς παίκτες να υστερούν και τον Μπαρτζώκα να εμμένει χωρίς λόγο σε μερικούς από αυτούς. Ο Λο ήταν κατά βάση κάτω του μετρίου αλλά έπαιξε πολύ, το ίδιο σχεδόν με τον Σλούκα που ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού. Ο πρώτος είχε 2/7 σουτ και 5 πόντους με 4 ασίστ, ο δεύτερος 3/7 σουτ και 4/4 βολές, 13 πόντους και 3 ασίστ. Έκανε φάουλ (ο Σλούκας) αλλά σε τέτοιο ματς δεν είχε νόημα να προστατευτεί μετά από ένα σημείο.

Κακός ήταν και ο Πρίντεζης για τον Ολυμπιακό, δεν τον ένιωσε η άμυνα των «πρασίνων» με τον Ντάνστον να είναι ο μόνος με παρουσία στη ρακέτα. Τέλος, ο Λοτζέσκι στο πρώτο του εκτός έδρας ντέρμπι ήταν εκτός αγώνα, έπαιξε 25 λεπτά και είχε 0/3 σουτ και 2 λάθη, άποντος. Κι όμως, θα έπρεπε να είναι στο παρκέ στο τέλος, ή τουλάχιστον όχι ο Λο. Λάθος θεωρώ και τα μόλις 17 λεπτά του Περπέρογλου, αλλά βλέποντας τους χρόνους των παικτών του Ολυμπιακού, νομίζω ότι διαφαίνεται ότι ο Μπαρτζώκας… δεν το είχε δει να έρχεται το φινάλε το ματς όπως ήρθε. Είχε κάνει υπολογισμούς, είχε μοιράσει το χρόνο περισσότερο απ’ όσο έπρεπε για τέτοιο παιχνίδι, κάτι που στην τελική σούμα και με την ασφάλεια που έχουμε ότι πια ξέρουμε την έκβαση του αγώνα, είναι εύκολο να δούμε ότι αυτό που είχε στο μυαλό του δεν του βγήκε.

Τα ποσοστά του Ολυμπιακού και οι ασίστ, μαζί με την ισορροπία στα λάθη, δίνουν ένα ματς που θα μπορούσε να είναι στα χέρια της ομάδας του Μπαρτζώκα, όμως, τα ριμπάουντ και ο λάθος τρόπος ανάπτυξης μέτρησαν πάρα πολύ στο τέλος.

Ο Παναθηναϊκός είχε 46% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα, ο Ολυμπιακός 50% στα δίποντα και 32% στα τρίποντα. Τα λάθη ήταν 14-16, οι ασίστ 9-17, τα κλεψίματα 12-7, ενώ τα ριμπάουντ 42-27 (με 15-6 τα επιθετικά).

Ισορροπημένα ξεκίνησε ο αγώνας, μετά το αρχικό 5-2 ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 5-5 και προσπέρασε με 7-8. Ο Παναθηναϊκός ξαναπέρασε μπροστά με 12-8, ενώ πήγε και στο 17-11 με τον Κάρι, τον Μασιούλις και τον Λασμ πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός απάντησε και κατάφερε να μειώσει σε 20-16 στην περίοδο, ενώ με δύο τρίποντα από Πετγουέι και Λο προσπέρασε με 21-22 στις αρχές του 2ου δεκαλέπτου.

Ο Ντάνστον έγραψε το 21-24 και ο Μάντζαρης με τρίποντο το 24-27, με τον Κάρι και τον Μασιούλις να απαντούν για το 28-27. Ο Σπανούλης έδωσε το τελευταίο για πολλή ώρα προβάδισμα στον Ολυμπιακό, 28-29, ενώ ο Κάρι έβαλε στο τελευταίο τρίλεπτο το 1ο τρίποντο του Παναθηναϊκού στο ματς για το 31-29, μετά από 3 άστοχες προσπάθειες.

Τα επιθετικά ριμπάουντ έδιναν πόντους στον Παναθηναϊκό, από ένα τέτοιο του Φώτση πήγε στο 33-29, ενώ μετά από κλέψιμο, χαμένη επίθεση και επιθετικό ριμπάουντ ο Μπατίστ έγραψε το 35-29. Ο Ολυμπιακός σε 15 δευτερόλεπτα ανέτρεψε την κατάσταση, ένα τρίποντο του Σπανούλη, ένα κλέψιμο και ένα σουτ του Λο έκλεισαν το ημίχρονο στο 35-34.

Τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν 8-3 και οι ασίστ 3-10 στα μισά. Με τρίποντο του Διαμαντίδη και λέι απ του Μασιούλις ο Παναθηναϊκός πήγε στο 40-34 στο ξεκίνημα της επανάληψης, κράτησε 5:50 τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε ιδιαίτερα, αφού του τρίποντο του Περπέρογλου με 4:10 για την περίοδο μείωσε στους 3 πόντους. Ο Σλούκας έγραψε το 42-39, ενώ ο Μπατίστ ήταν που έφερε το ματς στο 45-39. Ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Σλούκα πλησίασε ξανά ενώ ο Ντάνστον στα 40 δευτερόλεπτα έγραψε το 45-44.

Τα ριμπάουντ ήταν 30-21 με 9-4 τα επιθετικά, οι ασίστ 5-12 και τα λάθη 12-13 στο σημείο εκείνο. Με το ξεκίνημα της 4ης περιόδου ο Πρίντεζης έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό και τον μιμήθηκε λίγο μετά ο Ντάνστον για το 47-48. Δύο τρίποντα, ένα άστοχο του Περπέρογλου κι ένα εύστοχο του Διαμαντίδη έγραψαν το 50-48, με τον Περπέρογλου να απαντά για το 50-50.

Ο Λασμ έφερε το ματς στο 52-50, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε άλλα δύο αμυντικά ριμπάουντ σε μια φάση για να γράψει ο Διαμαντίδης τα 54-50. Ο Περπέρογλου με 4:30 για το φινάλε μείωνε σε 54-53 με τρίποντο, αλλά ο Μασιούλις απαντούσε με 2/2 βολές, για να χάσει τρίποντο ισοφάρισης ο Σπανούλης.

Ο Μπράμος σκόραρε από μακριά για το 59-53, με τον Ολυμπιακό να μοιάζει αμήχανος στην επόμενη επίθεση, του έμεινε η μπάλα στα χέρια και ο Μασιούλις έπαιξε εύκολα τον Λο στη ρακέτα για το 61-53. Ο Σλούκας με τρίποντο μείωνε σε 61-56 με 2:02 για το τέλος, αλλά αμέσως μετά έκανε λάθος, ο Μασιούλις έκλεψε και ο Μπράμος στην εκπνοή της επίθεσης της ομάδας του έγραφε το 63-56 ουσιαστικά καθαρίζοντας το ματς.

Ο Σπανούλης είχε 1/2 βολές, αλλά ο Ολυμπιακός προδόθηκε άλλη μία φορά στη ρακέτα, ο Παναθηναϊκός αστόχησε στα 42 δευτερόλεπτα και πήρε άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ, για να γράψει ο Λασμ 2/2 βολές με 27 δεύτερα για τη λήξη, 65-57. Ο Ολυμπιακός μείωσε σε 65-59 στα 14 δευτερόλεπτα (έχοντας και ένα άστοχο τρίποντο πιο πριν), με τον Μπράμο να γράφει 2/2 βολές για να κλείσει και τυπικά το παιχνίδι και να δώσει στην ομάδα του την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου όπου θα έχει την ευκαιρία να παλέψει για να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Οι δυο «αιώνιοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φορά, ξανά στο ΟΑΚΑ για την Α1, αφού η πρώτη αναμέτρηση στην Ευρωλίγκα αργεί ακόμα (20 Φεβρουαρίου).

Τα δεκάλεπτα:
20-16, 35-34, 45-44, 65-57.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 11 (3κλ.), Μπράμος 12 (1τρ. 7ρ.), Κάρι 9 (1τρ. 3ρ.), Μπατίστ 5, Φώτσης 2 (7ρ.), Λασμ 9 (10ρ. 3κλ.), Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 10 (2τρ. 4ρ. 5ασ.), Γκιστ 2, Παππάς 6 (3ρ. 2κλ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι 3 (1), Λο 5 (1τρ. 4ασ.), Ντάνστον 8 (3ρ.), Σπανούλης 7 (1τρ. 2ασ. 2κλ.), Περπέρογλου 8 (2), Μάντζαρης 6 (2τρ. 3ρ. 2ασ. 2κλ.), Σλούκας 13 (3τρ. 3ασ. 2κλ.), Κατσίβελης, Σίμονς 3, Λοτζέσκι (4ρ.), Μπέγκιτς, Πρίντεζης 5 (3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *