Home / NBA / Μια λέξη αξίας… 100.000 δολαρίων!

Μια λέξη αξίας… 100.000 δολαρίων!

Κάποιες φορές είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση, και ο Κόμπι Μπράιαντ το συνειδητοποίησε μια χαρά αυτό μετά το ματς με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο Μπράιαντ δέχτηκε τεχνική ποινή στο τέλος της 3ης περιόδου και μετά, όταν έφτασε στον πάγκο έβρισε τον διαιτητή (Μπένι Άνταμς) που του την έδωσε, κάνοντας… τη χειρότερη επιλογή λέξης που θα μπορούσε να κάνει on camera.

Συγκεκριμένα, ο Μπράιαντ φτάνει στον πάγκο, δίνει μπουνιά στην καρέκλα του, πετάει την πετσέτα του στο πάτωμα, κάθεται και μετά… φωνάζει προς τον διαιτητή: «Bennie, f**king f*g». Όλα αυτά με την κάμερα που βρίσκεται απέναντι από τον πάγκο των Λέικερς να τον τραβάει (προφανώς…) σε κοντινό πλάνο. Αν είχε σταματήσει… μια λέξη πριν το τέλος, μάλλον κανείς δεν θα ασχολιόταν.

Όμως, με την τελευταία του λέξη… έπιασε το λαχείο! Αμέσως ξεσηκώθηκε θύελλα για την «ομοφοβική επίθεση του Κόμπι σε διαιτητή», όπως όλα τα μέσα την ονόμασαν. Οι Λέικερς, όχι προς τιμήν τους, στην αρχή έκαναν την «πάπια», λέγοντας ότι δεν άκουσε κανείς από την ομάδα τι είπε ο Μπράιαντ, αλλά το πράγμα ευτυχώς δεν πέρασε έτσι.

Ο Ντέιβιντ Στερν ενήργησε άμεσα: 100.000 δολάρια πρόστιμο στον Κόμπι καθώς όπως είπε: «Το σχόλιο του Κόμπι Μπράιαντ κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν προσβλητικό και απαράδεκτο. Παρότι μπορώ να καταλάβω ότι το μπάσκετ είναι ένα συναισθηματικό παιχνίδι, τέτοιοι απαίσιοι χαρακτηρισμοί δεν πρέπει να γίνονται ανεκτοί. Ο Κόμπι και όλοι όσοι σχετίζονται με το NBA ξέρουν ότι τέτοια αναίσθητα και μειωτικά σχόλια δεν είναι επιτρεπτά και δεν έχουν καμία θέση στο παιχνίδι μας ή στην κοινωνία μας». Μπορεί να έχει χίλια στραβά ο Στερν, αλλά το πρωτάθλημά του ξέρει να το διοικεί με τρομερό επαγγελματισμό και πολύ σωστό τρόπο για να μη μένουν εκκρεμότητες που μπορεί να το βλάψουν.

Αμέσως οι οργανισμοί για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων έσπευσαν να επιβραβεύσουν τον Στερν για την κίνησή του, αλλά και να ζητήσουν πλήρη συγγνώμη από τον Μπάιαντ και καταδίκη του γεγονότος από τους Λέικερς. Ο Κόμπι έβγαλε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι τα όσα απαράδεκτα είπε προήλθαν πάνω στο θυμό του και δεν έπρεπε κάποιος να τα πάρει… στην κυριολεξία τους.

Στο παιχνίδι μπλέχτηκε και η Καμπάνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τον πρόεδρό της, Τζο Σολμονέζ, να λέει: «Επικροτούμε τον Ντέιβιντ Στερν και το NBA όχι μόνο επειδή επέβαλλαν πρόστιμο στον Μπράιαντ, αλλά και επειδή αναγνώρισαν ότι τέτοιες επιθέσεις και μειωτικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση σε γήπεδα μπάσκετ ή στην κοινωνία μας γενικότερα. Ελπίζουμε ότι αυτή η άμεση και αποφασιστική ενέργεια να στείλει καθολικό μήνυμα ότι τέτοιου είδους ειδεχθή ξεσπάσματα είναι απλώς ασυγχώρητα, ασχέτως του πλαισίου μέσα στο οποίο λέγονται».

«Αυτό που είπα δεν θα έπρεπε να το πάρει κάποιος κυριολεκτικά. Οι πράξεις μου προήλθαν από απογοήτευση μέσα στην ένταση του αγώνα, τελεία. Οι λέξεις που είπα δεν αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μου προς τις κοινότητες των γκέι και των λεσβιών και δεν ήθελα να προσβάλλουν κανέναν», αναγκάστηκε να πει ο Μπράιαντ, που, πάντως, δεν… το έσωσε, καθώς το γεγονός ήταν όντως απαράδεκτο. Σημασία δεν έχει αν αυτή τη λέξη τη χρησιμοποιούν πολλοί και συχνά.

Σημασία έχει τι δύναμη παίρνει μέσα από τα χείλη του πιο διάσημου παίκτη στον κόσμο την ώρα που φοράει, μάλιστα, τη φανέλα της ομάδας του και βρίσκεται στο χώρο της εργασίας του. Η φανέλα του Κόμπι Μπράιαντ με το νο.24 ήταν 1η σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2008-09 και το 2009-10, ενώ το 2010-11 (σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες) ήρθε πίσω από εκείνη του Τζέιμς στους Χιτ. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο προσεκτικός θα πρέπει να είναι ο Κόμπι στα όσα κάνει, γιατί είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό παίκτη του μπάσκετ. Βέβαια, ο Μπράιαντ έχει κάνει και χειρότερα, καθώς έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη και με την περίφημη υπόθεση βιασμού το 2003, που δεν έφτασε ποτέ στα δικαστήρια.

Ο Τζάρετ Μπάριος, πρόεδρος της Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (σ.σ. Ένωση ομοφυλόφιλων κατά Δυσφήμησης), βρήκε μέσα από το συμβάν αυτό την ευκαιρία να φέρει στο φως την απαράδεκτη φύση που έχουν οι βρισιές κατά των γκέι: «Οι επαγγελματίες αθλητές πρέπει να θέτουν καλύτερο παράδειγμα στους νέους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις στα γήπεδα και τα σχολεία μας, δημιουργώντας ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και έχθρας. Οι Λος Άντζελες Λέικερς έχουν ευθύνη να επιμορφώνουν τους οπαδούς τους ως προς το γιατί τέτοιες λέξεις είναι απαράδεκτες».

Πάντως, ο Κόμπι γενικότερα έχει… νευράκια φέτος (και κάθε χρόνο), καθώς είναι 2ος πίσω από τον Ντουάιτ Χάουαρντ σε τεχνικές ποινές στο πρωτάθλημα, με 15 στην κανονική περίοδο. Έχει ήδη δηλώσει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η κίνηση αυτή του Στερν να τιμωρήσει τον Μπράιαντ με τόσο μεγάλο πρόστιμο δείχνει ότι… ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα στον πλανήτη έχει διοίκηση που δεν αφήνει τους παίκτες να κάνουν ό,τι θέλουν ατιμώρητα.

Τα παραδείγματα για το αντίθετο είναι πολλά και πρόσφατα. Το φτύσιμο του Διαμαντίδη στην Α1 προς τον Τεόντοσιτς που τιμωρήθηκε με 2.000 ευρώ, ο καυγάς Ελλήνων και Σέρβων το καλοκαίρι για τον οποίο η FIBA έριξε… στα πούπουλα τους απαράδεκτους υπαίτιους και απ’ τις δύο πλευρές, ή η δολοφονική κλωτσιά του Μπατίστ στο κεφάλι του Όσμπολτ στην Ευρωλίγκα, για την οποία ο Αμερικανός έμεινε τελείως ατιμώρητος. Τουλάχιστον, κάπου υπάρχουν κανόνες και όρια και τηρούνται…

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Το βίντεο της επίμαχης φάσης.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *