Home / Α1 / «Κόκκινη» η κορυφή, στον ΠΑΟΚ η 3η θέση, στο καναβάτσο η ΑΕΚ!

«Κόκκινη» η κορυφή, στον ΠΑΟΚ η 3η θέση, στο καναβάτσο η ΑΕΚ!

Η 25η αγωνιστική ξεκαθάρισε πολλούς από τους ανοιχτούς λογαριασμούς στην Α1, αφήνοντας, όμως, κάποιους ανοιχτούς για την κόλαση της 26ης. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κερδίσει στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό με 87-83 μετά από παράταση, σε ένα πολύ όμορφο (και ήρεμο) παιχνίδι, που είχε ιδιάζον φινάλε, για να πάρει την 1η θέση στην κανονική περίοδο και να ξέρει ότι, έτσι, το πρωτάθλημα θα κριθεί στο ΣΕΦ.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Κολοσσό με 66-56 και κατέκτησε και μαθηματικά την 3η θέση, αφού ο Άρης έχασε από τον Πανιώνιο με 89-80 στην παράταση. Μαζί του στην 4η θέση βρίσκεται το Μαρούσι, που κέρδισε την ΑΕΚ με 78-69 και την έφερε μια ανάσα από τον υποβιβασμό στην Α2, καθώς ο Ηλυσιακός κέρδισε πολύ εύκολα με 75-52 το Περιστέρι. Η Καβάλα κέρδισε στη Λαμία με 82-84 τον Πανελλήνιο και είναι πια πολύ κοντά στη συμμετοχή της στα πλέι οφς, ενώ ο Ίκαρος Καλλιθέας κέρδισε με 73-68 τον Ηρακλή, κάνοντας τη 10η νίκη του στη σεζόν.

Πλέον, οι 8 πρώτοι έχουν ξεχωρίσει και απομένει να δούμε τι θα κάνει το Περιστέρι, που βρίσκεται μια νίκη κάτω από Κολοσσό, Καβάλα και Πανιώνιο, στην 9η θέση, έχοντας ακόμα ελπίδες για την πρόκριση στα πλέι οφς. Η ΑΕΚ ξέρει ότι έχει μόνο μια ευκαιρία για την παραμονή, η οποία, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από αυτή: πρέπει να κερδίσει εντός έδρας τον Πανιώνιο και, παράλληλα, να χάσει στη Ρόδο από τον Κολοσσό ο Ηλυσιακός. Αυτές οι δύο είναι, ουσιαστικά, οι μόνες εκκρεμότητες για την τελευταία αγωνιστική (μαζί με το ποιος θα τερματίσει 4ος, το Μαρούσι ή ο Άρης), αλλά επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα 5 από τα 7 ματς της 26ης ημέρας (Μεγάλη Τετάρτη), όλα, δηλαδή, εκτός από αυτά των «αιωνίων».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 87-83παρ. (76-76 καν.αγ.)

Γεμάτο συγκινήσεις ήταν το ματς στο σεφ, με τον Ολυμπιακό Να καταφέρνει να κερδίσει, μετά από 45 λεπτά. Ο αγώνας κρίθηκε στην πολύ καλή άμυνα του Ολυμπιακού, που δυσκόλεψε αρκετά τη ροή της μπάλας στον Παναθηναϊκό και τον ανάγκασε σε πολλές ατομικές ενέργειες, αλλά και πολλά λάθη, αφού οι περισσότερες επιθέσεις του ξέφευγαν από τα συστήματα. Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να μείνει μέσα στο ματς, παρότι έπαιζε αρκετά άσχημα, κυρίως με ατομικές ενέργειες των Καλάθη, Διαμαντίδη, Μπατίστ.

Σίγουρα, τον πιο σημαντικό ρόλο σε ατομικό επίπεδο έπαιξαν ο Γιοτάμ Χαλπερίν και ο Τζαμόν Γκόρντον, με τον πρώτο να κάνει πραγματικά απίστευτο παιχνίδι, ιδίως μετά το πρώτο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός έβαλε 11 τρίποντα στο ματς, μερικά από τα οποία σε καθοριστικές στιγμές από Χαλπερίν (6/9), Τεόντοσιτς (3/5) και Γκόρντον (2/3), αλλά η αλήθεια είναι ότι Σπανούλης (0/5) και Μπουρούσης (0/4) έκαναν παράλογη κατάχρηση, κάτι που είναι απαράδεκτο για τόσο έμπειρους παίκτες. Έτσι, έφτασε ο Ολυμπιακός να έχει 11/33 τρίποντα στο ματς και 12/35 δίποντα. Οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν, δηλαδή, με τα ίδια περίπου ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα.

Ο Χαλπερίν είχε 25 πόντους σε 30 λεπτά, 19 εκ των οποίων στο δεύτερο ημίχρονο και την παράταση, ενώ στο αντίθετο άκρο ήταν ο Βασίλης Σπανούλης (που έπαιξε άρρωστος), ο οποίος είχε 0.9 στους εντός παιδιάς, αλλά μόλις 1 λάθος και 4 ασίστ. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι «πράσινοι» κυνηγούσαν και παίζοντας αρκετά έξυπνα κατάφερε να πάει 36 φορές στις βολές, σκοράροντας σε 30 προσπάθειες (83%). Το ντέρμπι γενικά είχε πάρα πολύ καλή διαιτησία. Τα 15-23 λάθη ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε καλύτερη άμυνα και είχε μπλοκάρει τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας με 8 πόντους στο 30ο λεπτό και με 11 λίγο αργότερα (63-52 από το τρίποντο του Χαλπερίν).

Όμως, οι «πράσινοι» στο πιο δύσκολο σημείο, ευτύχησαν να έχουν τον Καλάθη σε καλή μέρα. Ο νεαρός άσος πήρε πρωτοβουλίες και με 3 ατομικές ενέργειες βοήθησε τον Παναθηναϊκό να πλησιάσει στο 66-60 από το 65-54, ενώ το σερί των «πρασίνων» πήγε στο 1-9 όταν ο Φώτσης έβαλε μεγάλο τρίποντο με λιγότερο από 5 λεπτά να απομένουν. Οι δύο ομάδες έχασαν περίπου ίδιο αριθμό ριμπάουντ (ο Ολυμπιακός πήρε το 63% των ριμπάουντ στη ρακέτα του, ο Παναθηναϊκός το 65% των ριμπάουντ στη δική του ρακέτα), οπότε το ματς στο τέλος κρίθηκε σε ατομικές ενέργειες.

Εκεί μίλησε η κλάση του Διαμαντίδη, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλός, αλλά με 3 λάθη λόγω της πολύ καλής άμυνας του Γκόρντον, αλλά στην επανάληψη ανέβασε κατά πολύ το επίπεδο της απόδοσής του. Με δικό του τρίποντο το ματς πήγε στο 73-68, μετά από δική του ασίστ ο Μπατίστ κάρφωσε για το 73-70, ενώ αυτός ήταν που ισοφάρισε σε 74-74 και μετά σε 76-76 στην τελευταία επίθεση με ντράιβ.

Η τελευταία φάση του αγώνα είναι από αυτές που βλέπουμε σπάνια σε ματς τέτοιου επιπέδου, ξεχωριστής ομορφιάς. Ο Ομπράντοβιτς σαφώς έδωσε εντολή στους παίκτες του να χαθεί η βολή (του Διαμαντίδη), να παλέψουν για επιθετικό ριμπάουντ και μετά να κρατήσουν την μπάλα και να μην σκοράρουν. Ο Ίβκοβιτς έδωσε εντολή για φάουλ, ώστε ο Παναθηναϊκός να κερδίσει αν έβαζε έστω και μία βολή, αλλά να μην πάρει την πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Μετά το ριμπάουντ, οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν για φάουλ, αλλά η μπάλα γύρισε γρήγορα και δεν τα κατάφεραν για να φτάσει στον Διαμαντίδη, που τη σούταρε εντελώς χαλαρός, ώστε να μην του κάνει φάουλ ο Παπαλουκάς (και ο Παπαλουκάς φοβάται να κάνει φάουλ στο σουτ, μήπως και μπει το τρίποντο). Σίγουρα, για μια στιγμή οι «πράσινοι» φοβήθηκαν όταν είδαν την μπάλα να μπαίνει και να βγαίνει, αλλά μετά αναστέναξαν από ανακούφιση, καθώς το ματς πήγε στην παράταση.

Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε στην κανονική διάρκεια να κερδίσει με 4 πόντους, διαφορά που θα του έδινε την πρωτιά. Οπότε προτίμησε να παλέψει για τις πιθανότητές του για την πρωτιά στην παράταση, παρά να πάρει μια νίκη γοήτρου χωρίς αντίκρισμα. Όπως και ο Ολυμπιακός, που με τη σαφή πρόθεση των παικτών του για φάουλ στην τελευταία φάση έδειξε ότι προτιμούσε να «δώσει» τη νίκη στον αγώνα αλλά να πάρει την πρωτιά, παρά να διακινδυνεύσει το πλεονέκτημα έδρας. Σίγουρα, κάποιους μπορεί να τους ξένισε το όλο σκηνικό, αλλά προσωπικά το βρήκα ιδιαίτερο και σίγουρα «όμορφο», μιας αμφότερες οι ομάδες σκέφτονταν με προοπτική στο ματς, στοιχείο βασικό του επαγγελματικού αθλητισμού.

Στην παράταση το ματς κρίθηκε στα συνεχή άστοχα τρίποντα του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα την ώρα που ο Χαλπερίν έβαζε 5 ακόμα πόντους και μετά το άστοχο σου του Καϊμακόγλου και το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη (83-76) τα πράγματα γίνονταν πολύ δύσκολα. Ο Παναθηναϊκός πλησίασε στους 3 (86-83) αλλά η άστοχη βολή του Μπατίστ και η εύστοχη του Μαυροκεφαλίδη έκριναν οριστικά το ματς.

Οι «πράσινοι» κατά τη διάρκεια του αγώνα μπόρεσαν και σκόραραν με πολύ καλά ποσοστά κοντά στο καλάθι, λόγω της καλής παρουσίας του Φώτση και του Μπατίστ, των πασών από Καλάθη και Διαμαντίδη, αλλά και των ατομικών προσπαθειών του Καλάθη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι έπαιξαν αρκετά μέτρια, με πολλές από τις δυνατές μονάδες τους να υστερούν: Βουγιούκας, Μάριτς, Καϊμακόγλου, Σάτο, Τσαρτσαρής, Τέπιτς ήταν κάτω του μετρίου όσο έπαιξαν, αναγκάζοντας τον Ομπράντοβιτς να βγάλει το περισσότερο ματς με Φώτση, Μπατίστ, Διαμαντίδη, Περπέρογλου και τον Καλάθη (μαζί με τον Σάτο).

Απ’ την άλλη, ο Σπανούλης όντας άρρωστος πιο πολύ δυσκόλευε τους συμπαίκτες του παρά τους βοηθούσε, όμως κατάφερε να μην κάνει λάθη, ο Γλυνιαδάκης βοήθησε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο καταφέρνοντας να κρατήσει τους αντιπάλους του στην άμυνα, ενώ Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης ήταν πολύ καλοί. Με τον Σπανούλη, τον Κέσελι, τον Πελεκάνο και τον Έρτσεγκ να υστερούν, ο Ολυμπιακός με μεγάλη χαρά είδε τον Χαλπερίν να κάνει εκπληκτικό επιθετικά ματς, με αποτέλεσμα να μην κολλήσουν ουσιαστικά στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι». Τα μηδέν λάθη του Παπαλουκά μέτρησαν πάρα πολύ για την εξέλιξη του ματς, ενώ ο Τεόντοσιτς έκανε αρκετά λάθη, αλλά ήταν εύστοχος μακριά από το καλάθι.

Η μάχη των πάγκων μάλλον έληξε ισόπαλη, με τους δύο προπονητές να καταφέρνουν να μπλοκάρουν αρκετά στοιχεία από το παιχνίδι του αντιπάλου τους. Όμως, και από τις δύο πλευρές, μεγάλα σουτ και ατομικές ενέργειες έφεραν ψηλά το σκορ. Ίσως, ο Ίβκοβιτς τα πήγε λίγο καλύτερα στον τομέα της… εξουδετέρωσης του αντιπάλου αμυντικά, κάτι που δείχνουν και τα 23 λάθη του Παναθηναϊκού.

Η νίκη αυτή δίνει στον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ο τρόπος που εξελίχθηκε το ματς αφήνει ταυτόχρονα ανοιχτούς λογαριασμούς για τη συνέχεια, με τις δύο ομάδες να δείχνουν ότι ελάχιστα τις χωρίζουν και φέτος και ότι οι έδρες μπορεί να σπάσουν στα πλέι οφς. Πάντως, ήταν ένα ντέρμπι πολύ ήσυχο, χωρίς παρατράγουδα και επεισόδια, κάτι που ευχόμαστε να δούμε και στα επόμενα ως το τέλος της χρονιάς.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΡΗΣ 89-80παρ. (73-73 καν.αγ.)

Ο Άρης έχασε με απαράδεκτο τρόπο μέσα από τα χέρια του το ματς με τον Πανιώνιο, για να χάσει μαζί με αυτό και την 3η θέση, η οποία οριστικά πήγε στον ΠΑΟΚ. Οι «κίτρινοι» έδειχναν ότι θα πάρουν τη νίκη για να δώσουν παράταση στην αγωνία για τη μάχη για το πλεονέκτημα στον (θεωρητικό) μικρό τελικό, αλλά κατέρρευσαν στο τελευταίο πεντάλεπτο και έχασαν κατά κράτος τη μάχη στην παράταση.

Το σκορ ήταν 57-67 για τον Άρη στο 36ο λεπτό, αλλά στα επόμενα 9 λεπτά (μαζί με την παράταση) ο Πανιώνιος έκανε επιμέρους σκορ 32-13! Οι φιλοξενούμενοι αίφνης δεν έπαιρναν ριμπάουντ, δεν έπαιζαν άμυνα, δεν μπορούσαν να σταματήσουν τους αντιπάλους τους, αλλά ούτε και να σκοράρουν στην επίθεση. Ο Άρης έκανε 3 λεπτά να σκοράρει, δέχτηκε σερί 11-0 από τον Πανιώνιο που προσπέρασε με 68-67, μπόρεσε να ξεφύγει με Χατζηβρέττα και Χαραλαμπίδη (κι ένα ενδιάμεσο άστοχο τρίποντο του Μπατή) με 70-73, αλλά παρά τις εντολές του Σούμποτιτς δεν έκανε φάουλ στην τελευταία φάση. Ο Άντερσον έφαγε τάπα από τον Μπάβτσιτς, πήρε την μπάλα, ξανασούταρε, ευστόχησε και έστειλε το ματς στην παράταση (73-73).

Εκεί ο Άρης μπόρεσε να ακολουθήσει ως το 79-79 και μετά κατέρρευσε, με δύο κολλητά τρίποντα από Τσιάρα και Άντερσον να τελειώνουν την υπόθεση νίκη. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο ως το 35ο λεπτό, ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι, προηγήθηκαν με 33-39, 46-56 και 51-59, αλλά στη συνέχεια χάλασε τελείως η αμυντική τους λειτουργία και έχασαν το ματς μέσα από τα χέρια τους, δεχόμενοι 32 πόντους σε 9 λεπτά.

Τα 21 λάθη στοίχισαν στον Άρη (14 ο Πανιώνιος), ενώ οι «κυανέρυθροι» έλεγξαν και τα ριμπάουντ (43-32) κατεβάζοντας 19 επιθετικά (μόλις 4 ο Άρης). Χωρίς Αλέξιτς, Μπάρλο δίπλα του, ο Τσιάρας ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ, αλάνθαστος σε 36 λεπτά, ενώ Κόβιλ, Γιάνκοβιτς (11 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ) και Άντερσον ήταν πολύ καλοί, με τον Ιωάννου να ακολουθεί. Απ’ την άλλη, ο Μπράουν και ο Χαραλαμπίδης ήταν οι καλύτεροι, με τον Χατζηβρέττα να ακολουθεί από κοντά, αλλά ο Άρης έχασε όλες τις μάχες στη ρακέτα με τους Τόμας, Ταπούτο και Μπάβτσιτς να ηττώνται κατά κράτος.

Ο Πανιώνιος κρατάει την τύχη του στα χέρια του για την οκτάδα, αλλά παίζει εκτός έδρας με την ΑΕΚ που αν χάσει πέφτει κατηγορία, ενώ ο Άρης θέλει τη νίκη για να μείνει 4ος και να μην πέσει 5ος κάτω από το Μαρούσι.

ΜΑΡΟΥΣΙ – ΑΕΚ 78-69

Η ΑΕΚ πάλεψε στον Άγιο Θωμά, αλλά ήταν αγωνιστικά κατώτερη της κρισιμότητας του αγώνα και δεν μπόρεσε να κερδίσει, παρά τη δυναμική παρουσία πολλών οπαδών της στις εξέδρες. Το Μαρούσι κέρδισε, έμεινε 5ο και ψάχνει τη νίκη παραπάνω από τον Άρη που θα το φέρει 4ο στο τέλος της κανονικής περιόδου.

Το παιχνίδι είχε αρκετό παρασκήνιο, με τον Άγγελο Κορωνιό να αφήνει αιχμές για την ήττα του Αμαρουσίου από τον Ηλυσιακό και τη νίκη του επί της δικής του ομάδας, αιχμές που προσπάθησε αμέσως μετά να συμμαζέψει ο Μπάμπης Καραμανλής με δικές του αντίθετες δηλώσεις. Λογικό ήταν να θιχτεί ο Βαγγέλης Αλεξανδρής (από τις δηλώσεις Κορωνιού), που ορκίστηκε… στο παιδί του και το εγγόνι του ότι η ομάδα του είναι καθαρή, συμβούλεψε τον Κορωνιό «να μην μιλά με υπονοούμενα» και έκλεισε με το χαρακτηριστικό «αναμασώντας το παρασκήνιο κάνουμε κακό στο μπάσκετ. Γ*μώ το άθλημα που κάνουμε, δηλαδή. Ντρέπομαι», φανερά πειραγμένος από τα όσα ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου.

Η ΑΕΚ είναι με την πλάτη στον τοίχο, αυτή τη στιγμή είναι στην Α2 και πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει τον Πανιώνιο αν θέλει να παραμείνει στην Α1. Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς θα πρέπει να ηττηθεί και ο Ηλυσιακός στη Ρόδο από τον Κολοσσό, ο οποίος, πάντως, δεν είναι αδιάφορος, αφού κυνηγά πλασάρισμα για τα πλέι οφς (η 7η και 8η θέση είναι καταδικαστικές λέει η λογική).

Στο ματς η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα, μπόρεσε να ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του Χαρτ, ο οποίος στο 2ο λεπτό έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα και προηγήθηκε με 19-24 στο 12ο λεπτό. Όμως, το Μαρούσι κατάφερε με σερί 8-0 να πάρει τα ηνία και ήλεγξε το ματς στο δεύτερο ημίχρονο, παρότι ως το 35ο λεπτό δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Το σκορ έγινε 51-43 στο 25ο λεπτό, η ΑΕΚ μείωσε στους 5 και μετά στους 3 πόντους (59-56 στο 33ο λεπτό) αλλά ένα 6-0 (που έφτασε στο 10-3) έφερε το Μαρούσι στο 65-56 και το 69-59 λίγο αργότερα για να τελειώσει την υπόθεση νίκη.

Οι παίκτες της ΑΕΚ φαίνονταν και πάλι πάρα πολύ αγχωμένοι, αλλά μπόρεσαν να παίξουν χωρίς να κάνουν πολλά λάθη (13, ενώ το Μαρούσι έκανε 15). Όμως, οι γηπεδούχοι ήλεγξαν τα ριμπάουντ (36-26) και ήταν πάρα πολύ εύστοχοι στα δίποντα (64%) με τον Κορωνιό να κατηγορεί την έλλειψη αμυντικής προσπάθειας από τους παίκτες του. Ο Σούμπτερ έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στην Ελλάδα και ήταν ο βασικός λόγος νίκης, αφού όποτε έπαιρνε την μπάλα σκόραρε (6/7 δίποντα 6/6 βολές), ενώ ο Γκαγκαλούδης ήταν ίσως ο καλύτερος του γηπέδου, με τον Μπάγκαριτς να κάνει αρκετά λάθη από την άμυνα της ΑΕΚ, αλλά και να κερδίζει πολλές μάχες στις δύο ρακέτες. Ο Μάκης Νικολαΐδης ήταν ο καλύτερος της ΑΕΚ, ο Ντικούδης τον ακολούθησε σε απόδοση και ο Μάντιτς ήταν επίσης καλός.

Αν έλειπε και το επεισόδιο Αλεξανδρή-Μπάγκαριτς με την εξέδρα λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, το ματς θα άφηνε μόνο καλές αναμνήσεις αγωνιστικά. Η ΑΕΚ την Τετάρτη παίζει την ιστορία της, αλλά, δυστυχώς γι’ αυτή, δεν είναι πια μόνο στο χέρι της. Ο Καραμανλής μετά το ματς στήριξε τους παίκτες, αναγνωρίζοντας την υπέρβαση που κάνουν όλη τη σεζόν ως τώρα.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 75-52

Ο Ηλυσιακός διέλυσε το Περιστέρι, παίζοντας τρομερό μπάσκετ από το 19ο λεπτό και μετά, για να πάρει πολύ εύκολα τον αγώνα κερδίζοντας με 27 πόντους τα τελευταία 21 λεπτά του! Το Περιστέρι ήταν καλύτερο και είχε τον έλεγχο ως το 19ο λεπτό, αλλά μετά κατέρρευσε πλήρως και δεν μπόρεσε επ’ ουδενί να φανεί ανταγωνιστικό ως το τέλος, καθώς η εξαιρετική άμυνα του Ηλυσιακού το είχε εγκλωβίσει πλήρως.

Πλέον, ο Ηλυσιακός ξέρει ότι με νίκη στη Ρόδο μένει στην Α1 ό,τι κι αν κάνει η ΑΕΚ, ενώ αν χάσει, θέλει ήττα της ΑΕΚ για να παραμείνει. Το Περιστέρι έμεινε εκτός οκτάδας, μια νίκη πίσω, και κυνηγά στην τελευταία αγωνιστική 3 ομάδες.

Νευρική και με πολλά λάθη ήταν η πρώτη περίοδος, με το Περιστέρι να δείχνει ότι πατά καλύτερα στο παρκέ, να ελέγχει τα ριμπάουντ, αλλά να μην μπορεί να σκοράρει εύκολα, έχοντας 6 λάθη στο δεκάλεπτο. Το σκορ ήταν 12-12 με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τρίποντα από Πέτρουλα και Σκοτ στο τέλος του ημιχρόνου για να φτάσουν στο 28-32 στο 19ο λεπτό.

Κάπου εκεί, το παιχνίδι άλλαξε τελείως μορφή. Ο Ηλυσιακός έσφιξε την άμυνά του, το Περιστέρι συνέχισε να κάνει πολλά λάθη, ενώ δεν είχε και λογική στις επιθέσεις του τελειώνοντας το ματς με 7/12 δίποντα και 8/23 τρίποντα! Οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και έλεγξαν τα ριμπάουντ, τα λάθη ως το τέλος του ματς ήταν 13-23, ενώ τα κλεψίματα ήταν 9-4 για τον Ηλυσιακό, που έπαιξε πολύ καλύτερα.

Έτσι, οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα 7-0 ως το τέλος του ημίχρονου για να πάρουν το προβάδισμα, προβάδισμα που έφτασε στους 10 πόντους στο 29ο λεπτό και τους 14 στο τέλος της 3ης περιόδου. Το Περιστέρι ουσιαστικά άντεξε ως το 26ο λεπτό (το σκορ τότε ήταν 43-41) και έβαλε 11 πόντους από τότε ως το τέλος του ματς. Προφανώς με τέτοια παραγωγικότητα δεν κερδίζεις και ο Ηλυσιακός εύκολα ανέβασε πολύ ψηλά τη διαφορά φτάνοντας για πρώτη φορά στους 20 πόντους στο 36ο λεπτό.

Οι γηπεδούχοι είχαν 10 παίκτες που έπαιξαν αρκετά καλά, με τον Ντέιβις να είναι ο καλύτερος και τον Νώντα Παπαντωνίου να ακολουθεί σε απόδοση, με τον Χατζή, τον Καρύδα και τον Κυρίτση να βοηθούν κι αυτοί ιδιαίτερα. Από το Περιστέρι καλύτερος ήταν ο Πέτρουλας, αλλά κανείς δεν ξεπέρασε τη μετριότητα.

ΠΑΟΚ – ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 66-56

Δική του η 3η θέση! Ο ΠΑΟΚ κλείδωσε την τρίτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας σε κάθε φάση των πλέι οφς πλην των ημιτελικών, κερδίζοντας με 66-56 τον Κολοσσό, σε ένα ματς που είχε τον έλεγχο από την αρχή ως το τέλος και δεν κινδύνευσε ουσιαστικά ποτέ. Ο ΠΑΟΚ έκανε ελάχιστα λάθη, είχε υπερδιπλάσιες ασίστ, έλεγξε το ρυθμό, μπλόκαρε τελείως επιθετικά τον αντίπαλό του και πήρε τη σημαντική νίκη.

Ο Κολοσσός έδειξε και πάλι ότι αν δεν του βγει το ματς έχει σαφές επιθετικό πρόβλημα, καθώς πέραν του Καλάθη δεν υπάρχει σταθερή επιθετική λύση. Στο πρώτο ημίχρονο μπόρεσε να κρατήσει πολύ χαμηλά τον ΠΑΟΚ κι έτσι το ματς ήταν κλειστό και οι φιλοξενούμενοι έφτασαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια, 30-32.

Όμως, το παιχνίδι κρίθηκε στην 3η περίοδο, με τον ΠΑΟΚ να κρατά τον Κολοσσό, που μπλόκαρε εντελώς και δεν είχε τρόπο να σκοράρει, στους 6 πόντους. Ο Κολοσσός είχε μόλις 2 λάθη στην 3η περίοδο (πολύ λίγα για δεκάλεπτο που μια ομάδα μένει στους 6 πόντους), αλλά και 3/14 σουτ, μην μπορώντας να σκοράρει με τίποτα.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ έχτισε διαφορά διψήφια, την οποία και προστάτευσε ως το τέλος, καθώς, όταν ο Κολοσσός πλησίασε στιγμιαία σε 48-44, Δέδας και Γκεσέφκσι έβαλαν 5 γρήγορους πόντους για να κρατήσουν την ομάδα του σε απόσταση ασφαλείας. Μετά η διαφορά δεν έπεσε κάτω από τους 5 πόντους ως το τέλος, μένοντας σταθερά πάνω από τους 8 στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ είχε 9 λάθη μόλις (12 ο Κολοσσός) και 17 ασίστ (μόνο 8 ο Κολοσσός), ενώ έκανε και περισσότερα κλεψίματα. Οι δύο ομάδες ήταν πολύ άστοχες σε ένα νευρικό παιχνίδι, με τα εντός παιδιάς ποσοστά τους να είναι 34% και 32% αντίστοιχα.

Ο Στίγκερς (20 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ με 5/6 τρίποντα) και ο Γκεσέφσκι (12 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 5 ασίστ) ήταν οι καλύτεροι του γηπέδου, με τον Ντόζιερ να ακολουθεί (12 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και τον Δέδα να βοηθά επιθετικά σε μια βραδιά που ο Μάρσαλ είχε 2/12 και ο Κρίστμας 0/4 με τον Μπούλγιαν να δείχνει ότι ακόμα προσαρμόζεται. Απ’ την άλλη, ο Καλάθης είχε νταμπλ-νταμπλ με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ Χαρίσης και Ασημακόπουλος ήταν καλοί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ 81-84

Μεγάλο διπλό για την Καβάλα στη Λαμία, απέναντι στον αδιάφορο Πανελλήνιο, που, δεν είχε το ίδιο πάθος με τους φιλοξενούμενους στο τέλος, καθώς δεν προλάβαινε την οκτάδα. Έτσι, η Καβάλα πήρε ένα ντέρμπι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες απλώς γιατί το ήθελε περισσότερο και πάλεψε περισσότερο γι’ αυτό στο τέλος.

Με τη νίκη αυτή, η Καβάλα βάζει υποθήκη για οκτάδα, οκτάδα στην οποία τώρα είναι μαζί με Κολοσσό και Πανιώνιο και θα παραμείνει αν κερδίσει τον αδιάφορο και σίγουρα 3ο ΠΑΟΚ στην έδρα της την τελευταία αγωνιστική.

Μοιρασμένο ήταν το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο με τον Πανελλήνιο χωρίς άγχος να μπαίνει θεαματικά και φουλ επιθετικά για να προηγηθεί με 30-22 στο δεκάλεπτο, σκοράροντας… κατά ριπάς στην πρώτη περίοδο. Η Καβάλα μπόρεσε να βελτιώσει την άμυνά της, να κρατήσει τον αντίπαλό της στους μισούς πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο (14) και να πάει στα αποδυτήρια με το σκορ στην ισοπαλία σε ένα ματς πλήρως ισορροπημένο, που έμεινε έτσι ως το τέλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ριμπάουντ ήταν 34-34, οι ασίστ 15-16, τα λάθη 14-14 και τα κλεψίματα 8-10 στον αγώνα. Η Καβάλα σούταρε καλύτερα εντός παιδιάς (57% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, 51% και 32% τα αντίστοιχα ποσοστά του Πανελληνίου) και κέρδισε, καταφέρνοντας να βγει στον αφρό στις λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες όπως οι 4 συνεχόμενοι και καθοριστικοί πόντοι του Παλάσιο μετά το 69-65, ή το τρίποντο του Καραποστόλου για το 74-76, το καλάθι και φάουλ του Σίμονς μετά και το νέο τρίποντο του Καραποστόλου μετά το λάθος του Καλαϊτζή στο 79-81.

Οι γηπεδούχοι είχαν τον Σμιθ στους 18 πόντους και τον Φράνσις στους 13 με 11 ριμπάουντ, ενώ Παπαμακάριος, Μπέιλι και Ξανθόπουλος βοήθησαν αρκετά, όπως και ο Σκλάβος που μάλλον θα έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο. Απ’ την άλλη ο Παλάσιο ήταν πολύ καλός, όπως και ο Σίμονς, με τους Γιόροβιτς, Καραποστόλου να βοηθούν πολύ.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 73-68

Μπορεί να ήταν αδιάφορο βαθμολογικά το παιχνίδι του Ίκαρου με τον Ηρακλή αλλά οι δύο ομάδες πάλεψαν αρκετά. Μπορεί ο Ίκαρος να πανηγύριζε την παραμονή, κάνοντας ουσιαστικά… φιέστα στο τελευταίο εντός έδρας ματς, μπορεί ο Ηρακλής να έχει αποχαιρετήσει την Α1, αλλά η ομάδα του Κρις Χουγκάζ, χωρίς ξένους, παρουσιάστηκε πολύ ανταγωνιστική, προς τιμήν της.

Ο Χουγκάζ δεν άφησε τον αγώνα, δεν έβαλε πιτσιρικάδες για να πάρουν εμπειρίες και από την αρχή ως το τέλος έστησε την ομάδα του για τη νίκη, με τον Ηρακλή να παίζει σοβαρά και μυαλωμένα. Ο «γηραιός» έπαιξε με μόλις 7 παίκτες, έκανε μόνο 9 λάθη, ενώ σε όλο το ματς σχεδόν έπαιζε άμυνα ζώνης, δυσκολεύοντας αρκετά τον Ίκαρο. Τελικά, η μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ (39-28) έκανε την… εμφάνισή της και στο σκορ του αγώνα, με τον Ίκαρο να παίρνει τη νίκη, όντας καλύτερος στην 4η περίοδο (ως τότε έχανε με 50-53).

Οι γηπεδούχοι είχαν 56% στα δίποντα, οι φιλοξενούμενοι 61% και, γενικά, οι δύο ομάδες έπαιξαν στρωτά στην επίθεση. Μετά το 56-54 από το τρίποντο του ΜακΑλάρνι ο Ίκαρος πήρε το προβάδισμα και δεν το έχασε ως το τέλος του ματς. Η διαφορά έφτασε 3 φορές στους 6 πόντους με τον Εϊτουταβίτσιους με καλάθι και φάουλ να μειώνει σε 70-68 στο τελευταίο μισό λεπτό. Όμως, ο ΜακΑλάρνι έβαλε τις βολές, ο Δέσπος έχασε το τρίποντο που θα έφερνε το ματς στον πόντο και όλα τελείωσαν εκεί.

Για τον Ίκαρο ο Τόμπσον με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ ήταν πολύ καλός, ο ΜακΑλάρνι είχε 20 πόντους, ενώ 17 είχε ο Χάρις. Για τον Ηρακλή ο Εϊτουταβίτσιους είχε 22 πόντους και 6 ασίστ, ενώ ο Πέτροβιτς πρόσθεσε 17 πόντους και 7 ριμπάουντ, με τον Αγγελακόπουλο να έχει 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *