Home / Α1 / Απόφαση βόμβα: Μένει η ΑΕΚ, πέφτει ο Ηλυσιακός!

Απόφαση βόμβα: Μένει η ΑΕΚ, πέφτει ο Ηλυσιακός!

Βόμβα στα θεμέλια της φετινής Α1 μπήκε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς με απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ ο Ηλυσιακός αποβάλλεται από το πρωτάθλημα και η ΑΕΚ μένει στην Α1. Όλα αυτά όταν σε λίγες ώρες ήταν προγραμματισμένη η σύσκεψη για την επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Το μόνο που δεν είχε συμβεί στο πολύπαθο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν να κριθούν θέσεις του στα χαρτιά και όχι στο γήπεδο, για να πέσει, πλέον, σε απόλυτη ανυποληψία. Η ΑΕΚ νιώθει δικαιωμένη, ο Ηλυσιακός βράζει και θα φτάσει το θέμα ως το τέλος, αλλά η απόφαση είναι επικίνδυνη, καθώς πάρθηκε πολύ εύκολα και κανονικά θα έπρεπε να επισύρει πολύ σοβαρότερες ποινές σε πολλούς περισσότερους εμπλεκομένους. Το Age of Basketball έκανε ρεπορτάζ και προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση, που, βέβαια, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της και ειναι γεμάτη παράλογα σημεία.

Η εκδίκαση της ένστασης της ΑΕΚ για συμμετοχή του ατζέντη παικτών Τάσου Δελημπαλταδάκη στα διοικητικά της ομάδας του Ηλυσιακού και, συγκεκριμένα, με την ιδιότητα του προέδρου, διήρκεσε 2,5 ώρες και η απόφαση ανέτρεπε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος:

«Αποβάλλεται η Α.Ο. ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΚΑΕ από το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΕΣΑΚΕ Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (διατάξεις του άρθρου 69 του νόμου 2725/1999 παρ. 8, 9 και 12, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 17 του νόμου 3057/2002).»

Η ΑΕΚ προσκόμισε αποκόμματα από τον τύπο όπου αναφέρεται (από το 2005 ως το 2011) ότι ο Δελημπαλταδάκης είναι πρόεδρος του Ηλυσιακού, αλλά και ένα e-mail ατζέντη προς τον Τζ. Ντέιβις στο οποίο αναφέρει τον Δελημπαλταδάκη ως πρόεδρο. Απ’ την άλλη, στον Ηλυσιακό διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ο Δελημπαλταδάκης δεν είχε καμία εμπλοκή με τη διοίκηση της ομάδας φέτος, αλλά ο ΕΣΑΚΕ πείστηκε από τα επιχειρήματα της ΑΕΚ και απέβαλλε τον Ηλυσιακό από το πρωτάθλημα.

Μάλιστα, μιας και η βαθμολογία δεν είχε επικυρωθεί ακόμα, η ΑΕΚ μένει στην Α1 και πέφτει αντ’ αυτής ο Ηλυσιακός ως 14ος, ενώ αν είχε επικυρωθεί η βαθμολογία θα έπεφταν κανονικά Ηρακλής και ΑΕΚ και μετά θα αποβαλλόταν ο Ηλυσιακός για να ανέβει ο 3ος από την Α2.

Το ακόμα πιο… τρελό του πράγματος είναι ότι με βάση την απόφαση αυτή και την ασάφεια με την οποία είναι διατυπωμένη, αφού υπάρχει αποβολή από το πρωτάθλημα του Ηλυσιακού, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα αποτελέσματά του από τη βαθμολογία! Δηλαδή, θα πρέπει να αλλάξει όλη η βαθμολογία και, βεβαίως, τα ζευγάρια των πλέι οφς! Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να… ρωτήσει τις ομάδες αν θέλουν να συνεχίσουν ως έχουν τα ζευγάρια, χωρίς να γίνουν αλλαγές στη βαθμολογία και η απάντηση θα έρθει στη σύσκεψη του απογεύματος! Δηλαδή, ουσιαστικά, αποφάσισε να ρωτήσει τις ομάδες αν η βαθμολογία και η κατάταξη του πρωταθλήματος θα έρθει στο… μιλητό και όχι με βάση τα αποτελέσματα στο γήπεδο!

Με αφαίρεση των αποτελεσμάτων του Ηλυσιακού, τα ζευγάρια των πλέι οφς έχουν ως εξής: ΟΣΦΠ-Καβάλα, ΠΑΟ-Περιστέρι, ΠΑΟΚ-Μαρούσι, Άρης-Κολοσσός, αφού οι 4 πρώτες θέσεις μένουν ως έχουν, αλλά μετά είναι 5ος ο Κολοσσός, 6ο το Μαρούσι, 7ο το Περιστέρι και 8η η Καβάλα! Αλλά ο ΕΣΑΚΕ θέλει… να μείνουν ως έχουν, εφόσον το συμφωνήσουν οι ομάδες! Δηλαδή, τι λογική μπορεί να έχει αυτό; Είναι σαν να έγινε χωρίς νόημα όλη η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αφού θα μπορούσαν εξαρχής να… μιλήσουν για να δουν πώς θα είναι τα ζευγάρια των πλέι οφς. Ελπίζω… κάποια από τις 8 ομάδες να το αρνηθεί για να σώσει έστω το τελευταίο δράμι αξιοπιστίας της Α1, ή κάποιο από τα μεγάλα μυαλά του ΕΣΑΚΕ να καταλάβει μόνο του το παράλογο του πράγματος και να μην το αναφέρει καν στη σύσκεψη.

Μιλώντας με τους ανθρώπους της διοίκησης του Ηλυσιακού το απόγευμα της Πέμπτης, είπαν στο AoB ότι τους ήρθε κεραμίδα και ότι με τίποτα δεν περίμεναν τέτοια απόφαση γιατί «ο Δελημπαλταδάκης δεν έχει καμία ανάμιξη στην ομάδα φέτος. Επειδή ένας άνθρωπος σε ένα γραφείο είπε ότι έχει, στηριζόμενος στο mail ενός άλλου ατζέντη, πετούν στα σκουπίδια ένα ολόκληρο πρωτάθλημα που κερδήθηκε με ιδρώτα και αίμα μέσα στο γήπεδο. Μια ολόκληρη χρονιά με αίμα και την πετάει έτσι, σαν να μην έγινε. Θα κυνηγήσουμε το θέμα ως το τέλος, όσο πάει. Πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε. Αν δεν δικαιωθούμε δεν ξέρουμε ούτε εμείς τι θα γίνει».

Το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς η απόφαση μοιάζει να πάρθηκε όπως όλες στην Ελλάδα, ελαφρά τη καρδία και χωρίς λογική. Πρώτα απ’ όλα, προσωπικά δεν ξέρω κατά πόσο μια τέτοια απόφαση μπορεί αν παρθεί σε 1-2 ώρες χωρίς να κάνει ο αθλητικός δικαστής έρευνα επί του θέματος, αλλά απλώς ακούγοντας τις δύο πλευρές. Πέραν αυτού, ας θεωρήσουμε ότι σωστά αποφάσισε στην ουσία του πράγματος το αθλητικός δικαστής και η ΑΕΚ είχε δίκιο.

Τι σημαίνει αυτό; Γιατί έπεσε ο Ηλυσιακός; Προφανώς, αν ξεκολλήσουμε από τους τύπους και πάμε στην ουσία, γιατί αφήνονται υπόνοιες ότι επηρεάστηκαν αθλητές από τον Δελημπαλταδάκη ώστε να πάρει ο Ηλυσιακός αποτελέσματα που δεν του άξιζαν. Έτσι δεν είναι; Ή κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και θα ασχοληθούμε μόνο με τους τύπους της υπόθεσης απλώς και μόνο μέχρις του σημείου που θα μείνει η ΑΕΚ στην Α1; Ή, μήπως, θεωρείται ότι έχει δίκιο η ΑΕΚ αλλά ότι ο Δελημπαλταδάκης δεν επηρέασε κανέναν, άρα η «Ένωση» μένει μόνο και μόνο για μια τυπική παρατυπία που δεν είχε καμία απολύτως αγωνιστική συνέπεια στο πρωτάθλημα;

Αυτοί, λοιπόν, οι επαγγελματίες αθλητές που έκατσαν και έχασαν αγώνες επειδή τους το είπε ο ατζέντης τους, δεν θα τιμωρηθούν; Ο ατζέντης τους δεν θα τιμωρηθεί; Αν η απόφαση σταθεί και στα δευτερεύοντα όργανα και ο Ηλυσιακός πέσει και η ΑΕΚ μείνει, μετά είναι όλα μέλι-γάλα; Αυτό δεν εγείρει ύστερα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της απόφασης, εφόσον κανείς πραγματικός υπαίτιος δεν τιμωρηθεί;

Αν ένας ατζέντης παικτών και οι παίκτες του κατάφεραν να στήσουν όλο το πρωτάθλημα σε τέτοιο βαθμό που να πέσει μια ομάδα και να σωθεί μια άλλη, δεν πρέπει να τιμωρηθούν με αφαίρεση της επαγγελματικής τους ιδιότητας για 2-3 χρόνια; Θα ξεκινήσει και επόμενο πρωτάθλημα; Ποιος μας εγγυάται ότι οι ίδιοι δεν θα το ξανακάνουν, για άλλους λόγους την επόμενη φορά; Ή ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι… το να μείνει ο Ηλυσιακός και αφού τα κατάφεραν… η συμμορία διαλύθηκε; Ας είμαστε σοβαροί, η απόφαση είναι τουλάχιστον πρόχειρη και μπάζει από παντού.

Προσοχή, με όλα αυτά δεν σχολιάζω το αν είναι σωστή ή όχι. Σχολιάζω το γεγονός ότι και πάλι αφήνει ανοιχτά παράθυρα για να περάσει κάθε είδους λάσπη προς την Α1. Κι ένα τελευταίο ερώτημα: προφανώς ο Δελημπαλταδάκης ήταν πρόεδρος του Ηλυσιακού από το 2005 σύμφωνα με τα όσα προσκόμισε η ΑΕΚ. Ή ας αφήσουμε τα προηγούμενα 5 χρόνια απ’ έξω. Ήταν πρόεδρος από την αρχή της χρονιάς φέτος. Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τιμωρήσει αυτή την απίστευτη παράβαση κανονισμών ως και την 26η αγωνιστική και, επίσης, κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να την τιμωρήσει αν ο Ηλυσιακός έχανε στη Ρόδο και η ΑΕΚ έμενε στην Α1;

Όλοι αυτοί στον ΕΣΑΚΕ που δέχτηκαν μια ομάδα στο πρωτάθλημα, η οποία, προφανώς, σύμφωνα με τη σημερινή τους απόφαση, καταστρατηγούσε μια από τις βασικότερες διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα, δεν πρέπει να έχουν κυρώσεις; Δεν πρέπει να απολυθούν; Η ΕΕΑ που έκανε δεκτό το φάκελο του Ηλυσιακού δεν πρέπει να διαλυθεί; Μήπως όλοι αυτοί με τη σημερινή απόφαση… αυτοαναιρούνται και ουσιαστικά παραδέχονται ότι ήταν ανίκανοι τόσο καιρό; Ποιος μπορεί να δει την απόφαση αποστασιοποιημένα και να μην αναρωτηθεί ότι ίσως εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, αφού αφήνει τόσα πολλά θέματα να εκκρεμούν;

Κι αν ο Ηλυσιακός τελικά δικαιωθεί και μείνει, τότε γιατί πάρθηκε η σημερινή απόφαση; Εφόσον υπήρχε ένας τουλάχιστον άνθρωπος που «είδε» παρατυπία και παράβαση κανονισμών, ποιος θα μας πείσει μετά ότι δεν υπήρχε; Πώς θα βρει το ελάχιστο της χαμένης του αξιοπιστίας ξανά το πρωτάθλημα μετά, υπέρ όποιας πλευράς κι αν κριθεί το θέμα; Μήπως όλα αυτά προήλθαν (για ακόμη μία φορά) από την προχειρότητα με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Μήπως η απόφαση βγήκε έτσι… στο πόδι μόνο και μόνο για να γίνει πριν τη σύσκεψη και μετά να επικυρωθεί η βαθμολογία το απόγευμα και να ξεκινήσουν τα πλέι οφς κανονικά (που με βάση την απόφαση πρέπει να αλλάξουν τα ζευγάρια); Μήπως το θέμα θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί σε βάθος, αφού (για να τιμωρηθεί ο Ηλυσιακός προφανώς) υπήρχαν εύλογα ερωτήματα που ίσως στέκουν; Κι αν είναι έτσι, αυτοί που ενήργησαν στα πεταχτά από τον ΕΣΑΚΕ δεν πρέπει (εφόσον ανατραπεί το σκηνικό) να τιμωρηθούν; Κι αν τελικά παραμείνει ως έχει η απόφαση, αλλά και τα ζευγάρια των πλέι οφς, τι νόημα είχαν 7 μήνες κανονικής περιόδου, αφού οι ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους ασχέτως σωστής τελικής κατάταξης;

Η Α1 μοιάζει περισσότερο πια με θέατρο σκιών και φαίνεται πως είναι καραγκιόζμπερντες παρά σοβαρό, επαγγελματικό πρωτάθλημα. Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμα, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες. Πάντως, μοιάζει σαν ήδη να άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για ένα πρωτάθλημα που τελείωσε κουτσά στραβά και, πλέον, μοιάζει μόνο με ανέκδοτο στα μάτια όλων.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *