Home / Α1 / Έσπασαν καρδιές και «δικέφαλο» 1-0!

Έσπασαν καρδιές και «δικέφαλο» 1-0!

Μετά από ένα τρομερό παιχνίδι, με πολύ πάθος και ένταση, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη με 76-74 με βολές του Ρόουλι Μάρσαλ 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, για να κάνει το 1-0 στη σειρά, προστατεύοντας την έδρα του. Πολύ ωραίος ο αγώνας, αντάξιος της ιστορίας των δύο ομάδων, διαφήμιση για το μπάσκετ, με παλμό από την εξέδρα και χωρίς έκτροπα (εκτός από κάποιες υπερβολές προς το τέλος). Η… Θεσσαλονίκη έδωσε το παράδειγμα, ας ελπίσουμε ότι η… Αθήνα θα ακολουθήσει.

Η σειρά αναμένεται συνταρακτική, κάτι που φάνηκε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Η συνέχεια θα δοθεί στο Αλεξάνδρειο την Κυριακή στις 19:00.

ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ 76-74

Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ήρεμος και πιο ψύχραιμος από τον Άρη, έπαιξε πιο στρωτά και στο τέλος του ματς κέρδισε, οριακά όμως, αφού ο Άρης έβαλε μεγάλα σουτ όταν το ματς έμοιαζε χαμένο, ενώ είχε και 6 πόντους… από το πουθενά στο τέλος δύο περιόδων.

Νευρικό ήταν το παιχνίδι στο ξεκίνημα, οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο και οι δύο ομάδες σκόραραν με δυσκολίες, καθώς αμφότερες είχαν κακές επιθέσεις. Ο Άρης έκανε 4 λεπτά να σκοράρει έχοντας 0/5 σουτ στο ξεκίνημα, ενώ με τον Στίγκερς αρκετά ορεξάτο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 7-2. Κακό ήταν το θέαμα στα πρώτα 7 λεπτά, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει καλάθια στον αιφνιδιασμό, τρέχοντας τον αντίπαλό του και τον Άρη να σκοράρει ουσιαστικά μόνο μέσα από τη ρακέτα.

Στο 10-11 οι «κίτρινοι» πήραν το πρώτο τους προβάδισμα στο ματς, ενώ το τρομερό τρίποντο του Χατζηβρέττα από τα 10 μέτρα στην εκπνοή του δεκαλέπτου έγραψε το 10-16 για τον Άρη. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον «αυτοκράτορα», καθώς μετά το 12-18 ο ΠΑΟΚ πήρε τα ηνία του αγώνα και έλεγξε πλήρως το δεύτερο δεκάλεπτο. Και οι δύο ομάδες προτιμούσαν επιθέσεις κοντά στο καλάθι, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν πιο αποτελεσματικός και μείωσε σε 16-18, 20-21 για να ισοφαρίσει ο Μάρσαλ με τρίποντο σε 26-26 και να ξαναπάρει το προβάδισμα ο ΠΑΟΚ με 28-27 αμέσως μετά. Δύο κολλητά τρίποντα από Αποστολίδη και Δέδα έφεραν τον «δικέφαλο» μπροστά με 36-29, για να κλείσει το ημίχρονο στο 36-31 από το ντράιβ του πάρα πολύ καλού Μπράουν.

Ο Άρης είχε ελέγξει πλήρως τα ριμπάουντ (13-22 στο ημίχρονο με 9 επιθετικά), αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερος σε λάθη (4-9) και κλεψίματα (6-1), που του έδωσαν και το προβάδισμα.

Το δεύτερο μέρος

Πολύ γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης ισορρόπησε τον αγώνα, αφού μέσα από τη ρακέτα μείωσε σε 41-40 και ισοφάρισε με τρίποντο σε 43-43, έχοντας πάει τα ριμπάουντ στο 16-28 (αλλά τα λάθη παρέμεναν 4-11 υπέρ του ΠΑΟΚ). Οι δύο ομάδες είχαν ως τότε βάλει τους μισούς σχεδόν πόντους τους από τη ρακέτα (16 ο ΠΑΟΚ, 22 ο Άρης). Μετά το 47-47 Κασίροφ και Γκεσέφκσι ενεπλάκησαν, δέχτηκαν από μία τεχνική ποινή και ο Ρώσος αποχώρησε με 5ο φάουλ από το ματς.

Ο Άρης ό,τι έχανε από τα λάθη του, το κέρδιζε από τα επιθετικά ριμπάουντ, ενώ στο τέλος της περιόδου, ο Χαραλαμπίδης πίσω από το κέντρο σκόραρε για 3 πόντους μειώνοντας στον πόντο το ματς (54-53).

Οι δύο ομάδες πήγαν μαζί ως το 56-55, αλλά μετά Γκεσέφσκι και Γιαννακίδης έδωσαν προβάδισμα 6 πόντων στον ΠΑΟΚ (61-55), που είχε καταφέρει να μείνει στα μόλις 4 λάθη (12 ο Άρης) και να έχει 8-1 τα κλεψίματα. Ο Άρης πήρε τάιμ άουτ, αλλά έκανε 3 συνεχόμενες κακές επιθέσεις και ο Μάρσαλ σκόραρε για το 65-57.

Ο Αμερικανός διαμαρτυρήθηκε για φάουλ (καθαρό) πάνω στο σουτ του, δεν έβρισε αλλά δέχτηκε μια υπερβολική τεχνική ποινή που έδωσε την ευκαιρία στον Άρη να πάρει 5 πόντους από τον Χατζηβρέττα σε μια κατοχή για να μειώσει σε 65-62. Ο Σλούκας αμέσως μετά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 65-65 με τρίποντο ανατρέποντας πλήρως την κατάσταση.

Όμως, στο πιο κρίσιμο σημείο του ματς, ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπο του Γκεσέφσκι αυτό που χρειαζόταν, πήρε 5 πόντους από τον Σκοπιανό και ξέφυγε και πάλι με 70-65. Ο Μπράουν το πήρε προσωπικά και με δύο κολλητά τρίποντα έκανε το 72-71 παίζοντας μόνος του τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έψαχνε συνεχώς τον Μάρσαλ, που κέρδιζε τις περισσότερες μάχες από τον Χατζηβρέττα, με 2/2 βολές έκανε το 74-71 για να δει τον Μπάβτσιτς να ισοφαρίζει με τρίποντο 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Άρης έκανε κακό φάουλ στο κέντρο του γηπέδου, προσπαθώντας να κλέψει την μπάλα από τον Μάρσαλ στα 6 μόλις δευτερόλεπτα για την εκπνοή του ματς και ο Αμερικανός δεν λάθεψε, 2/2 βολές και 76-74.

Ο Σλούκας πήρε την μπάλα, έτρεξε το γήπεδο, έκανε ντράιβ, αλλά μπροστά στον Γκεσέφσκι δεν μπόρεσε να σκοράρει, ενώ θα μπορούσε να δώσει πάσα στον αμαρκάριστο στη γωνία Μπάβτσιτς. Έτσι, ο ΠΑΟΚ έκανε το 1-0 μετά από ένα τρομερό παιχνίδι.

Απολογισμός του ματς

Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης είχε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τον αγώνα, όπως πήγε το ματς, παρότι σε πολλά σημεία δεν είχε καθαρό μυαλό και, γενικά, έπαιξε χειρότερα. Είχε, όμως, τον Μπράουν σε τρομερή βραδιά, ενώ έλεγξε πλήρως τα ριμπάουντ, δημιουργώντας πολλές επιπλέον επιθέσεις. Όμως, ο ΠΑΟΚ, σοβαρός και παίζοντας με περισσότερη λογική σε όλο το ματς, κέρδισε στηριζόμενος στον Αμερικανό του πρώτο σκόρερ στο τέλος του αγώνα, ο οποίος δεν τον πρόδωσε.

Τα ριμπάουντ ήταν 28-38 για τον Άρη, αλλά τα λάθη ήταν 7-15 λιγότερα ο ΠΑΟΚ (4 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ ο Άρης, 8 λιγότερα λάθη ο ΠΑΟΚ) και τα κλεψίματα 9-1 για τον ΠΑΟΚ. Με τις ασίστ μοιρασμένες και τα ποσοστά παρόμοια (49% και 50% στα δίποντα, 40% και 39% στα τρίποντα), κέρδισε η ομάδα που έπαιξε πιο έξυπνα και αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ. Βέβαια, το ματς ήταν οριακό και αν είχε έρθει το ανάποδο αποτέλεσμα στο φινάλε, προφανώς και δεν θα ήταν έκπληξη.

Για τον ΠΑΟΚ ο Ντόζιερ ήταν ο καλύτερος με 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ με 7/10 δίποντα, ενώ ο Γκεσέφσκι τον ακολούθησε με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ. Στο τέλος καθάρισε ο Μάρσαλ, που είχε 17 πόντους με 5/10 εντός παιδιάς και 6/7 βολές.

Για τον Άρη ο Μπράουν ήταν απίστευτος με 24 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ με 7/9 δίποντα και 3/8 τρίποντα, ενώ ο Μπάβτσιτς ήταν πολύ καλός με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ. Ο Χατζηβρέττας είχε 10 πόντους, ενώ ο Σλούκας είχε 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Ο Κινγκ βοήθησε, ενώ ο Ταπούτος ήταν εμφανώς εκτός κλίματος επηρεασμένος από την απουσία του.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 10-16, 36-31, 54-53, 76-74

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 17 (1), Κρίστματς 5, Αποστολίδης 4 (1), Δέδας 6 (2), Ντόζιερ 17, Στίγκερς 4, Μπούλγιαν 2, Γιαννακίδης 5 (1), Καλλές 1, Γκεσέφσκι 15 (1).

Άρης (Σούμποτιτς): Μπράουν 24 (3), Ταπούτος 1, Κινγκ 7, Χατζηβρέττας 10 (1), Χαραλαμπίδης 7 (2), Κασίροφ 2, Κουμπούρας, Μπάβτσιτς 12 (2), Σλούκας 11 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *