Home / NBA / Redeem team ή η ανατολή μιας αυτοκρατορίας;

Redeem team ή η ανατολή μιας αυτοκρατορίας;

Οι Μαϊάμι Χιτ απέκλεισαν τους Σικάγο Μπουλς και την Τετάρτη τα ξημερώματα έχουμε τελικούς NBA, εκεί όπου περιμένουν ήδη οι Ντάλας Μάβερικς. Sequel της μάχης του 2006, με τις δύο ομάδες να έχουν συναντηθεί και τότε στους τελικούς και τους Χιτ να κερδίζουν παρότι βρέθηκαν πίσω με 2-0. Οι δυο ομάδες έχουν αμφότερες φτάσει μόνο μια φορά ως τώρα στους τελικούς, και τότε κονταροχτυπήθηκαν μεταξύ τους.

Ήρθε η ώρα της εξιλέωσης για τον Νοβίτσκι; Το 2006 είχε «πονέσει» πάρα πολύ και ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική στιγμή της καριέρας του Νοβίτσκι που ο Γερμανός είχε αμφισβητηθεί. Ή μήπως η αυτοκρατορία του ΛεΜπρον και της παρέας του ανατέλλει; Οι Χιτ καθάρισαν πολύ εύκολα τους Σικάγο Μπουλς, που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στα πλέι οφς.

 
Το Σικάγο στον 5ο αγώνα είχε το προβάδισμα με 77-65 με μόλις 3:14 να απομένουν στο ρολόι, αλλά μετά… all hell broke loose, που λένε και οι Αμερικάνοι. Ντράιβ ο Ουέιντ και 77-67, λέι απ (με φάουλ) στον αιφνιδιασμό από τον ίδιο 77-69, τρίποντο του Τζέιμς 77-72, τρίποντο και φάουλ του Ουέιντ 79-76, νέο τρίποντο του Τζέιμς 79-79, καλάθι του Τζέιμς από την κορυφή και 79-81. Μέσα σε 2 λεπτά οι Χιτ είχαν ισοφαρίσει, ενώ στα τελευταία 3 λεπτά του ματς έτρεξαν σερί 3-18 για να ανατρέψουν το -12 και να πάρουν τη νίκη.

Από τους Μπουλς κανείς δεν τολμούσε να πάρει προσπάθεια, ο Ρόουζ ήταν πολύ μόνος και, βεβαίως, εύκολο θύμα για την άμυνα των Χιτ. Το Σικάγο είχε την τελευταία επίθεση του αγώνα με 17 δευτερόλεπτα να απομένουν, αλλά ενήργησε τελείως λανθασμένα.

Ο Ρόουζ περίμενε τον Κόρβερ να βγει από τα σκριν για το τρίποντο (ο Κόρβερ φέτος είχε πάνω από 40% στα τρίποντα), εκείνος ένιωσε αμυντικό κοντά του, φοβήθηκε και δεν γύρισε καν να κοιτάξει την μπασκέτα, κλείστηκε στα 9 μέτρα, έχασε 8 δευτερόλεπτα και όταν έδωσε την μπάλα πίσω στον Ρόουζ το ματς ήταν χαμένο. Ο αστέρας των Μπουλς μπόρεσε μόνο να πετάξει μια προσευχή, την οποία τάπωσε ο Τζέιμς πολύ εύκολα (αφού πρώτα ο Ρόουζ είχε χάσει για κλάσματα τον πλήρη έλεγχο της μπάλα, με αποτέλεσμα να χαλάσει η ισορροπία του στο σουτ).

Οι Μπουλς επιβεβαίωσαν αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι φέτος δεν ήταν έτοιμοι για τον τίτλο. Μπορεί όλη τη σεζόν να μην είχαν χάσει ποτέ περισσότερα από 2 συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά εναντίον των Χιτ έχασαν 4 ματς στη σειρά, παραδόθηκαν πλήρως στους αντιπάλους τους με τον Ρόουζ στη σειρά σε σχέση με την κανονική περίοδο να σουτάρει 10% χαμηλότερα εντός παιδιάς (35% από 45%), 10% χαμηλότερα στα τρίποντα (23% από 33%), να κατεβάζει λιγότερα ριμπάουντ (4.0 από 4.1), να μοιράζει λιγότερες ασίστ (6.6 από 7.7), να κάνει περισσότερα λάθη (3.8 από 3.4) και να σκοράρει λιγότερο (23.4 από 25.0).

Ο καλύτερος παίκτης των «Ταύρων» δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της σειράς, σίγουρα και από δικό του σφάλμα (είναι ακόμα άπειρος και άγουρος, παρόλο το τρομερό ταλέντο του), αλλά και γιατί οι βοήθειες έλειψαν με τους συμπαίκτες του να είναι σαφώς χειρότεροι σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά (με την εξαίρεση του Λούολ Ντενγκ).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κάρλος Μπούζερ, που στη σειρά έχασε κατά κράτος τη μάχη με τον Κρις Μπος. Ο Μπούζερ είχε 14.4 πόντους, 10.2 ριμπάουντ και 0.8 τάπες σουτάροντας με 41%, ενώ ο Μπος έκανε μακράν την καλύτερή του σειρά στα πλέι οφς με 23.2 πόντους, 7.6 ριμπάουντ, 1.0 τάπες και 60% εντός παιδιάς.

Πέραν αυτών, ο ΛεΜπρον Τζέιμς στα πλέι οφς έχει ανεβάσει τους μέσους όρους του σε σχέση με την κανονική περίοδο σε ριμπάουντ, κλεψίματα και τάπες, έχει μειώσει τα λάθη του αισθητά (2.8 από 3.6), σκοράρει περίπου το ίδιο, έχοντας καλύτερα ποσοστά σε τρίποντα και βολές. Και αυτός και ο Ουέιντ παίζουν περισσότερο στα πλέι οφς σε σχέση με την κανονική περίοδο, ο ΛεΜπρον μάλιστα παίζει 5 λεπτά περισσότερο ανά ματς (44.0 από 38.8) και αυτό αυξάνεται σε κάθε γύρο (42.2 στον πρώτο, 44.6 στον δεύτερο, 45.2 στον τρίτο).

Οι «Big Three» των Χιτ στα πλέι οφς παίζουν κατά μέσο όρο 123.5 λεπτά από τα 240 κάθε αγώνα για τους Χιτ, ενώ στη σειρά με τους Μπουλς ο μέσος όρος που πατούσαν παρκέ σε κάθε αγώνα ήταν 126.2 λεπτά.

Αυτή τη στιγμή οι Μάβερικς παίζουν το καλύτερο μπάσκετ στα πλέι οφς. Έχουν πείσει περισσότερο από κάθε άλλον, αλλά μπροστά τους έχουν τον «δαίμονα» του 2006. Και οι δύο έχουν τεράστιους λόγους για τον τίτλο. Ο Νοβίτσκι έχει περάσει τα πάνδεινα στο Ντάλας, ξέρει ότι δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα για πρωτάθλημα, ιδίως σε μια χρονιά που όλα τα πλέι οφς δείχνουν ότι φέτος το momentum λέει Ντάλας.

Απ’ την άλλη, σκεφτείτε πόσο… γλυκιά θα είναι η εκδίκηση του τίτλου που θα τρίψει ο ΛεΜπρον Τζέιμς στα μούτρα όλων αν οι Χιτ πάρουν τα δαχτυλίδι. Αμφισβητήθηκαν, τους ειρωνεύτηκαν, έπαιζαν άσχημα μέχρις ενός σημείου, αλλά ο τίτλος στην πρώτη τους σεζόν θα κάνει όλο το NBA να σταθεί… προσοχή στο πού μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα στη συνέχεια. Στους τελικούς βρίσκονται οι δύο καλύτερες ομάδες των πλέι οφς και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας… κρατήσουν άυπνους.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Το πρόγραμμα των τελικών έχει ως εξής (ώρες Ελλάδας):
Αγώνας 1: Τετάρτη 1/6, 04:00, Μαϊάμι Χιτ – Ντάλας Μάβερικς
Αγώνας 2: Παρασκευή 3/6, 04:00, Μαϊάμι Χιτ – Ντάλας Μάβερικς
Αγώνας 3: Δευτέρα 6/6, 03:00, Ντάλας Μάβερικς – Μαϊάμι Χιτ
Αγώνας 4: Τετάρτη 8/6, 04:00, Ντάλας Μάβερικς – Μαϊάμι Χιτ
Αγώνας 5: Παρασκευή 10/6, 04:00, Ντάλας Μάβερικς – Μαϊάμι Χιτ *
Αγώνας 6: Δευτέρα 13/6, 03:00, Μαϊάμι Χιτ – Ντάλας Μάβερικς *
Αγώνας 7: Τετάρτη 15/6, 04:00, Μαϊάμι Χιτ – Ντάλας Μάβερικς *

* εφόσον χρειαστεί

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *