Home / NBA / Η career-night του ΛεΜπρον!

Η career-night του ΛεΜπρον!

Η βραδιά της Δευτέρας ήταν ξεχωριστή για τον ΛεΜπρον Τζέιμς αλλά και για όλους τους μπασκετόφιλους, μιας και ο Τζέιμς έσπασε το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους βάζοντας 61, σε μια μοναδική παράσταση στη νίκη με 124-107 των Μαϊάμι Χιτ απέναντι στους Σάρλοτ Μπόμπκατς. Ο Τζέιμς είχε τρελά κέφια, έκανε το καλύτερο επιθετικό παιχνίδι της ζωής του, όχι μόνο από πλευράς παραγωγικότητας, αλλά και κοιτώντας τη σχέση των πόντων που σκόραρε με τα σουτ που πήρε. Όλα συνηγορούν σε ένα: ο ΛεΜπρον δεν ήταν ποτέ πιο «καυτός» απ’ ότι ήταν τη Δευτέρα. Και τα ρεκόρ έπεσαν βροχή!                      

Απέναντι στους Μπόμπκατς ο ΛεΜπρον είχε σε 41 λεπτά 61 πόντους με 22/33 εντός παιδιάς, σκοράροντας 14/23 δίποντα και 8/10 τρίποντα (μπήκε με 8/8 στο ματς) με 9/12 βολές, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Οι 61 πόντοι είναι ρεκόρ καριέρας για τον Τζέιμς, οι 25 πόντοι στο 3ο δωδεκάλεπτο επίσης, τα 22 εύστοχα σουτ κι αυτά ρεκόρ του, ενώ τα 8 τρίποντα είναι ισοφάριση του ατομικού του ρεκόρ.

Ο Τζέιμς έγινε ο 22ος παίκτης στην ιστορία του NBA με 60 ή περισσότερους πόντους σε ένα παιχνίδι. Προφανώς, μακράν πρώτος απ’ όλους είναι ο Ουίλτ Τσέιμπερλεν, που το έχει καταφέρει 32 φορές (από τις 62 που έχει γίνει συνολικά). Ο 2ος είναι ο Κόμπι Μπράιαντ με 5 φορές, 3ος ο Μάικλ Τζόρνταν με 4, μετά ο Έλτζιν Μπέιλορ με 3 και μετά άλλοι 18 παίκτες (με τον Τζέιμς) από 1 φορά.

Ο Τζέιμς έπαιξε τη Δευτέρα το 820ο παιχνίδι του στο NBA, και από τους 22 παίκτες που έχουν βάλει 60 ή περισσότερους πόντους σε ένα ματς είναι αυτός που έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια πριν το καταφέρει.

Ο Τζέιμς έγινε ο 4ος παίκτης τα τελευταία 25 χρόνια και ο 1ος εδώ και 14 χρόνια που πετυχαίνει 60 πόντους με τουλάχιστον 66% ευστοχία εντός παιδιάς. Οι άλλοι 3 ήταν ο Σακίλ Ο’ Νιλ (2000, 61 πόντοι), ο Καρλ Μαλόουν (1990, 61 πόντοι) και ο Τομ Τσέιμπερς (1990, 60 πόντοι). Ο Τζέιμς είχε 8/10 τρίποντα, ενώ οι άλλοι τρεις δεν σούταραν τρίποντο (προφανώς).

Το διάγραμμα με την ευστοχία του Τζέιμς από τα διάφορα σημεία του παρκέ:

Αν ο Τζέιμς βάλει 60 πόντους και στο επόμενο παιχνίδι του θα γίνει ο 2ος παίκτης στην ιστορία του NBA που το καταφέρνει σε δύο συνεχόμενα ματς πίσω από τον (χρειάζεται να το πούμε;) Ουίλτ Τσέιμπερλεν, που το έχει κάνει… πολλές φορές. Κανείς άλλος δεν το έχει πετύχει.

Για να βάλει τους 61 πόντους ο Τζέιμς χρειάστηκε να αγωνιστεί 41 λεπτά. Στα άλλα 9 παιχνίδια της καριέρας του που έχει σκοράρει πάνω από 50 πόντους είχε σε όλα αγωνιστεί περισσότερο από 41 λεπτά. Οι 61 πόντοι είναι ρεκόρ στην ιστορία των Χιτ, με τον Τζέιμς να σπάει το προηγούμενο του Γκλεν Ράις (56). Οι 25 πόντοι σε μια περίοδο και τα 22 εύστοχα σουτ είναι ρεκόρ και για την ιστορία των Χιτ.

Και κάπου μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι… κακομοίρηδες οι Μπόμπκατς που έγιναν η 2η ομάδα στην ιστορία του NBA που επιτρέπει σε 2 διαφορετικούς παίκτες να βάλουν πάνω από 60 πόντους στην ίδια σεζόν. Ο πρώτος φέτος ήταν ο Καρμέλο Άντονι που τους έβαλε 62. Η άλλη ομάδα είναι οι Νιου Γιορκ Νικς του 1961-62 που είχαν δεχτεί 100 πόντους από τον Ουίλτ Τσέιμπερλεν (και άλλους 67 την ίδια σεζόν) και 63 από τον Τζέρι Ουέστ. Οι Μπόμπκατς είναι η ομάδα την οποία έχουν αντιμετωπίσει οι τρεις παίκτες που έχουν πιο πρόσφατα σκοράρει 55 πόντους και πάνω στο NBA (Ντερόν Ουίλιαμς, Καρμέλο Άντονι, ΛεΜπρον Τζέιμς). Προφανώς, κάτι κάνουν λάθος όταν μαρκάρουν έναν παίκτη που νιώθει καυτός, νομίζω ότι πια παύει να είναι σύμπτωση το θέμα…

Τις τελευταίες 24 σεζόν του NBA, αυτή είναι η 2η φορά που την ίδια σεζόν δύο διαφορετικοί παίκτες θα βάλουν τουλάχιστον 60 πόντους σε ένα ματς. Η άλλη σεζόν ήταν το 2006-07 όταν το είχαν καταφέρει ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Γκίλμπερτ Αρίνας.

Ο Τζέιμς είχε 61 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ και έγινε ο 7ος παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει (τουλάχιστον) τέτοια νούμερα σε ένα ματς. Οι άλλοι 6 είναι ο Έλτζιν Μπέιλορ (2 φορές), ο Ουίλτ Τσέιμπερλεν, ο Ρικ Μπάρι, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον και ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι.

Το βίντεο με όλα τα καλάθια του ΛεΜπρον Τζέιμς στο ματς, συν τις δύο βολές με τις οποίες έφτασε τους 61 πόντους:

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *