Home / Α1 / Καλοκαιρινά δικέφαλα “Χριστούγεννα” στο Αλεξάνδρειο!

Καλοκαιρινά δικέφαλα “Χριστούγεννα” στο Αλεξάνδρειο!

Ο Ντιόντε Κρίστμας πήρε τον ΠΑΟΚ από το χεράκι και με την αρωγή των Γκεσέφσκι, Μάρσαλ και Μπούλγιαν κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την ομάδα τους, παίρνοντας μεγάλο διπλό στο Αλεξάνδρειο με 80-91. Ο ΠΑΟΚ έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο, με ήττα έχανε τη σειρά, αλλά ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, κέρδισε εύκολα στο τέλος και, πλέον, αναγκάζει τον Άρη να παλέψει για 2ο διπλό αν θέλει να προκριθεί στην Ευρωλίγκα.

Στο 2-2 η σειρά, την Τετάρτη στην Πυλαία το 5ο και τελευταίο παιχνίδι που θα κρίνει την 3η θέση του πρωταθλήματος. Ως τώρα τίποτα δεν χωρίζει τις δύο ομάδες, καθώς έχουν από 2 νίκες με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο. Το 4ο ματς ήταν «αντίθετο» από το 3ο, καθώς όπως τότε ο ΠΑΟΚ πήρε διαφορά αλλά έχασε, το ίδιο έπαθε και ο Άρης τώρα, που προηγήθηκε με 53-42 αλλά μετά κατέρρευσε, έπαιξε τελείως λάθος, εγκλωβίστηκε και έχασε τον αγώνα.

Έκτροπα στο τέλος του ματς, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να αναγκάζονται να φύγουν τρέχοντας πριν καλά καλά τελειώσει το ματς, υπό βροχή φωτοβολίδων και κροτίδων. Κατά τα άλλα, σε αγωνιστικό επίπεδο, η σειρά μας αποζημιώνει κάθε φορά με ωραία ματς, γεμάτα πάθος και ένταση.

 
ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ 80-91

Καλύτερα μπήκε ο ΠΑΟΚ στο ματς και προηγήθηκε μετά το 5-5 με 5-10 και 7-14. Γρήγορα ο Άρης ισορρόπησε το παιχνίδι με τον Χαραλαμπίδη να βρίσκεται σε απίστευτη κατάσταση και να σκοράρει τους 12 από τους πρώτους 18 πόντους της ομάδας του (άλλους 6 είχε ο Κασίροφ), για να πάμε στο 18-18 του 7ου λεπτού. Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να έχει οριακό προβάδισμα με 23-24, τις δύο ομάδες να παίζουν μέτρια άμυνα, κάτι που φάνηκε και από τα ελάχιστα λάθη (2-1 τα λάθη).

Μέχρι το 21ο λεπτό ο Άρης συνέχισε με την ίδια ένταση και ευκολία επιθετικά, σκόραρε 27 πόντους στη δεύτερη περίοδο, αλλά δεν είχε από την αρχή ξεχωρίσει. Ο ΠΑΟΚ πήγε στο 23-28, ο Χαραλαμπίδης είχε κουραστεί, ενώ από τα δύο συνεχόμενα τρίποντα του Δέδα ο ΠΑΟΚ πήγε στο 32-38. Όμως, η ομάδα του Μαρκόπουλου είχε αρχίσει να κάνει λάθη στην επίθεση και να δυσκολεύεται να βγάλει σωστά σουτ, με αποτέλεσμα ο Σλούκας να βάζει 5 συνεχόμενους πόντους και να δίνει στον Άρη το πρώτο προβάδισμα μετά το 3-2 στον αγώνα (41-40). Η συνέχεια ανήκε στον Άρη, που πήρε άλλους δύο πόντους από την τεχνική ποινή στον Μαρκόπουλο, ενώ το τρίποντο του Χαραλαμπίδη πήγε το ματς στο 50-42.

Το ημίχρονο έληξε με τις βολές του Μπράουν για το 50-42, ο Άρης είχε ελέγξει με 19-13 τα ριμπάουντ, ενώ τα λάθη ήταν μόλις 4-3. Βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο συνεχίστηκε ως το τέλος ήταν η απίστευτη ευκολία με την οποία σφύριζαν οι διαιτητές (και τις δύο ομάδες) με αποτέλεσμα οι βολές στα μισά να είναι 20/21 για τον Άρη και 14/16 για τον ΠΑΟΚ.

Το δεύτερο μέρος

Ο Άρης μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με τρίποντο του Χαραλαμπίδη για το 53-42, φτάνοντας το σερί του Άρη στο 17-2, αλλά μετά έπαθε μπλακ άουτ ως το τέλος του αγώνα, σκοράροντας 29 πόντους σε 19 λεπτά εκ των οποίων οι 15 με βολές. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα φάουλ του Άρη στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (3 σε μια επίθεση, 5 στα πρώτα 66 δευτερόλεπτα) και απέκτησε δικαίωμα βολών από νωρίς. Πάντως, έμοιαζε ακόμα εκνευρισμένος και εκτός ρυθμού, κάτι που συνεχίστηκε ως το 61-51 του Άρη μετά την τεχνική ποινή στον Γκεσέφσκι. Οι «κίτρινοι» από εκείνο το σημείο και μετά είχαν πολλές κακές και λάθος επιλογές και το ματς πολύ γρήγορα γύρισε.

Πέντε συνεχόμενοι και καθοριστικοί πόντοι του Κρίστμας και η ενέργεια που έδωσε ο Μπούλγιαν στην ομάδα με την είσοδό του σήμαναν την αντεπίθεση, με τον ΠΑΟΚ να μειώνει σε 62-60 στο 29ο λεπτό του αγώνα, με σερί 1-9, ενώ το σερί του ΠΑΟΚ έφτασε στο 5-15 για το 66-66 στο τέλος της περιόδου με 6 συνεχόμενους πόντους του Κρίστμας στο τέλος της περιόδου. Ο Αμερικανός έκανε πάρτι στο δεκάλεπτο, έβαλε 11 πόντους από τους 15 του ΠΑΟΚ και σχεδόν μόνος του γύρισε το ματς, δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του.

Παρά τη διακοπή του δεκαλέπτου ο Άρης δεν μπόρεσε να ανεβάσει την απόδοσή του και είδε τον Γκεσέφσκι να δίνει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ μετά το 39-40 με 67-68. Η άμυνα του Άρη ήταν η χειρότερη δυνατή, ο ΠΑΟΚ το εκμεταλλεύτηκε πλήρως, είδε τον Γκεσέφσκι να βάζει 8 εύκολους πόντους χωρίς ουσιαστική άμυνα απέναντί του και τον Μπούλγιαν άλλους 4 για να πηγαίνει το ματς στο 69-76. Άλλοι δύο πόντοι από τον Γκεσέφσκι, ένα λάθος του Σλούκα κι ένα καλάθι του Μπούλγιαν τελείωσαν οριστικά το ματς, με τη διαφορά να πηγαίνει στους 10 πόντους (70-80). Η ανατροπή του ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε στο 70-82 με το «δικέφαλο» σερί να φτάνει το 17-40 και τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει από το -11 στο +12 μέσα σε 17 λεπτά!

Στα τελευταία λεπτά ο Άρης έκανε πολλά φάουλ για να σταματήσει το χρόνο μήπως και μειώσει, αλλά οι παίκτες του ΠΑΟΚ, με τον Μάρσαλ πρωταγωνιστή σκόραραν τις βολές χωρίς πρόβλημα και πήραν εύκολα τη νίκη με 80-91.

Απολογισμός του αγώνα

Ο Άρης ήταν κακός στο ματς, εκτός από το πεντάλεπτο περίπου ξέσπασμα στη δεύτερη περίοδο. Ο Σούμποτιτς και πάλι εγκλωβίστηκε από τον τρόπο που αμυνόταν στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, με το Μαρκόπουλο να κερδίζει τη μάχη. Είχε τον Χαραλαμπίδη σε πολύ μεγάλη μέρα, αλλά δεν τον ξεκούρασε όταν έπρεπε με αποτέλεσμα ο Έλληνας παίκτης να κουραστεί πολύ και να μην μπορέσει να μείνει ζεστός ως το τέλος. Επίσης, ο Κασίροφ έμεινε εκτός αγώνα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, παρότι είχε μπει καλά στο ματς στο ξεκίνημα.

Οι διαιτητές το παράκαναν με τα φάουλ προσπαθώντας να κρατήσουν τους παίκτες υπό τον έλεγχό τους, με τις δύο ομάδες να κάνουν από 30 φάουλ και να σουτάρουν συνολικά 78 βολές (35/41 ο Άρης, 31/37 ο ΠΑΟΚ)! Δηλαδή, σφυριζόταν 1,5 φάουλ ανά λεπτό αγώνα ενώ είχαμε 2 βολές περίπου ανά λεπτό κατά μέσο όρο!

Ο Άρης έχει ουσιαστικά χάσει τη μάχη των πάγκων στους μικρούς τελικούς και παίζει με το ταλέντο του περισσότερο χωρίς να έχει τις βοήθειες που θα έπρεπε από τον προπονητή του. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει στο 5ο ματς αν θέλουν οι «κίτρινοι» να κερδίσουν ξανά μέσα στην Πυλαία. Ο ΠΑΟΚ παίζει πιο στρωτά και ώριμα, ξέρει να εκμεταλλεύεται τα ισχυρά του όπλα, ενώ με τις δύο ομάδες να κάνουν μικρό ροτέισον φαίνεται ότι έχει σβήσει το προβάδισμα που είχε ο Άρης λόγω πληρότητας του ρόστερ του.

Στα σημεία που ίσως κρίνουν το 5ο παιχνίδι θα είναι και η παρουσία και η ετοιμότητα του Κώστα Σλούκα. Με τον Σούμποτιτς να μην δίνει καθόλου χρόνο σε Βεργίνη και Κουμπούρα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν οι δυο τους να σταθούν καλά αν χρειαστεί σε περίπτωση που ο Σλούκας δεν ξεπεράσει τον τραυματισμό του στη γάμπα για να παίξει.

Ματιά στα στατιστικά

Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ πιο εύστοχος, αποτέλεσμα των καλύτερων επιλογών που είχε και της κακής άμυνας του Άρη από ένα σημείο και μετά. Ο «δικέφαλος» σούταρε με 60% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα, σε αντίθεση με το 41% στα δίποντα και 28% στα τρίποντα του Άρης.

Ριμπάουντ (30-31), ασίστ (10-9) και λάθη (11-13) ήταν μοιρασμένα, με τον ΠΑΟΚ να έχει περισσότερα κλεψίματα (2-6).

Για τον Άρη ο Χαραλαμπίδης είχε 28 πόντους, 3 ασίστ και 7 κερδισμένα φάουλ με 5/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 9/9 βολές, ενώ ο Χατζηβρέττας είχε 16 πόντους με 12/13 βολές. Καλός ο Κινγκ με 9 πόντους και 8 ριμπάουντ, καλός αλλά άστοχος ο Σλούκας (7 πόντοι με 2/8, αλλά 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ), κάκιστος ο Μπάβτσις, μέτριος ο Ταπούτος.

Για τον ΠΑΟΚ ο Κρίστμας είχε 18 πόντους με 3/5 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 3/5 βολές με 4 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Γκεσέφσκι είχε 20 πόντους και 5 ριμπάουντ με 7/11 δίποντα. Ο Μάρσαλ είχε 14 πόντους με 9 κερδισμένα φάουλ με 12/14 βολές, ενώ ο Ντόζιερ είχε 12 πόντους και ο Μπούλγιαν 6 και 6 ριμπάουντ.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 50-48, 66-66, 80-91.

Άρης (Σούμποτιτς): Μπράουν 6 (1), Ταπούτος 7, Κινγκ 9, Τσαϊρέλης, Χατζηβρέττας 16, Χαραλαμπίδης 28 (3), Κασίροφ 6, Κουμπούρας, Μπάβτσιτς 1, Σλούκας 7.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 14, Κρίστμας 18 (3), Αποστολίδης 2, Δέδας 8 (2), Ντόζιερ 12, Στίγκερς 6 (1), Μπούλγιαν 6, Γιαννακίδης 5, Καλλές, Γκεσέφσκι 20, Καλαμπάκας.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *