Home / Α1 / Κούπα με 3 σωματοφύλακες και χωρίς Μήτσο!

Κούπα με 3 σωματοφύλακες και χωρίς Μήτσο!

Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε ξανά πρωταθλητής Ελλάδας στην Α1, αφού κέρδισε με 101-94 στην παράταση τον Ολυμπιακό στο 4ο ματς των τελικών και έκανε το 1-3 στη σειρά! Οι “πράσινοι” μετά την Ευρωλίγκα κατέκτησαν και το πρωτάθλημα ολοκληρώνοντας μια μαγική χρονιά! Ο Μπατίστ με τρομερά πράγματα στη ρακέτα, ο Φώτσης με 6/6 τρίποντα και ο Καλάθης με 11 ασίστ και υπεράνθρωπη οργανωτικά προσπάθεια, πήραν το ματς μόνοι τους, κάνοντας απίστευτα πράγματα στο γήπεδο. Αυτό ήταν το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημα για τον παντοκράτορα Παναθηναϊκό και το 13ο τα τελευταία 14 χρόνια στην Α1!

Άξιος της μοίρας του ο Ολυμπιακός, που έπαιξε πολύ καλά, έφτασε κοντά στο διπλό-φιλί ζωής, αλλά ήταν αυτοκαταστροφικός σε όλο το ματς γκρεμίζοντας όσα έχτιζε με την παροιμιώδη ανικανότητά του να εμποδίσει τον Παναθηναϊκό απ’ το να πάρει όσα επιθετικά ριμπάουντ ήθελε.

Έκτροπα στο φινάλε, μας θύμισαν ότι ζούμε στην Ελλάδα και ο ελληνικός αθλητισμός δεν θα είναι ποτέ αυτός που φανταζόμαστε. Ανεγκέφαλοι κάφροι μπήκαν στο παρκέ με τον αγώνα να μην έχει τελειώσει ακόμα και στο τέλος χτύπησαν παίκτες του Ολυμπιακού. Εικόνες ντροπής ξανά, αλλά φέτος τουλάχιστον… τελείωσε το πρωτάθλημα…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 101-94παρ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο ματς και προηγήθηκε με 7-2, αλλά στο 5-2 και μόλις ένα λεπτό μετά την έναρξη του αγώνα είδε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να γυρνάει το πόδι του σε αμυντική προσπάθεια και να τίθεται νοκ άουτ από την υπόλοιπη αναμέτρηση. Χωρίς τον αρχηγό του ο Παναθηναϊκός μπλόκαρε και ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία για να τρέξει ένα 0-8 τον οποίο τον έφερε στη θέση του οδηγού (7-10). Το ματς ισορρόπησε ως το τέλος της πρώτης περιόδου με τον Σάτο να βοηθάει τον Παναθηναϊκό ως το 17-18 του δεκαλέπτου.

Μέχρι τότε τα ριμπάουντ ήταν 11-11, με τον Παναθηναϊκό να έχει 5 επιθετικά και τον Ολυμπιακό 1. Όμως, οι «πράσινοι» δυσκολεύονταν πάρα πολύ να βρουν καλά σουτ χωρίς τον Διαμαντίδη απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα τα 4/16 δίποντα (6/9 ο Ολυμπιακός).

Τα επιθετικά ριμπάουντ παρέμεναν άλυτο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, ο Καλάθης σκόραρε από τέτοιο για το 23-22, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» με 2 καλές άμυνες κατάφεραν να προσπεράσουν με 23-27 με το τρίποντο του Πελεκάνου. Κάπου εκεί το αντιαθλητικό στον Γλυνιαδάκη, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έστειλε άλλο παίκτη στις βολές (σωστή η απόφαση των διαιτητών) και οι τεχνικές ποινές σε Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς «έφαγαν» περίπου 5 λεπτά, με τον Πρίντεζη να γράφει το 23-30 με τρίποντο αμέσως μετά.

Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε με τον Νίκολας, τον Μάριτς και τον Καλάθη να ισοφαρίσει τον αγώνα σε 30-30, ενώ το τρίποντο του Νίκολας τον έφερε μπροστά με 35-34. Ο Παπαλουκάς ήταν πολύ καλός στο διάστημα αυτό και βοηθούσε τον Ολυμπιακό πολύ, αλλά τα επιθετικά ριμπάουντ του Παναθηναϊκού τον κρατούσαν μπροστά (41-39 στο ημίχρονο).

Οι «πράσινοι» είχαν 12/28 δίποντα, έναντι 11/19 του Ολυμπιακού, οι ασίστ ήταν 6-10 υπέρ των «ερυθρολεύκων» και τα λάθη 5-7, αλλά η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν ήδη χαώδης: 21-14 με 8 επιθετικά για τον Παναθηναϊκό, που έπαιρνε στο πρώτο μέρος το 40% των ριμπάουντ που διεκδικούνταν στη ρακέτα του Ολυμπιακού (το αντίστοιχο ποσοστό στην άλλη πλευρά για τον Ολυμπιακό ήταν 13%).

Το δεύτερο μέρος

Ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι στη ρακέτα με τα επιθετικά ριμπάουντ και στο δεύτερο μέρος, για να προηγηθεί με 45-39. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να ισοφαρίσει με Μαυροκεφαλίδη και Χαλπερίν, ενώ ο Παπαλουκάς έκανε το 49-50 και νέο τρίποντο του Σπανούλη έγραψε το 49-53, με τους «πράσινους» να είναι πλήρως εγκλωβισμένοι επιθετικά, αλλά να έχουν κατεβάσει άλλα 4 επιθετικά ριμπάουντ για να μένουν κοντά στο σκορ. Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ ως το τέλος της περιόδου, ο Παναθηναϊκός προσπέρασε με τρίποντο του Καϊμακόγλου 56-55, αλλά βρέθηκε πίσω με 56-69 και 60-61 στο 30ο λεπτό.

Τα δίποντα παρέμεναν πρόβλημα για τους «πράσινους» (16/40), ο Ολυμπιακός είχε 16/25, αλλά με 14 επιθετικά ριμπάουντ ως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, αυτή η διαφορά δεν φαινόταν στο σκορ.

Ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 4 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου (62-66) με τρίποντο του Σπανούλη, για να αρχίσει μετά ο Φώτσης να πυροβολεί κατά βούληση: 2 κολλητά τρίποντα και 68-68, ενώ με δύο συνεχόμενα καλάθια και φάουλ του Μπουρούση ο Ολυμπιακός ξαναπέρασε με 72-74 μόνο για να δει τον Φώτση να πυροβολεί ξανά (75-74). Με επιθετικό ριμπάουντ έκανε ο Παναθηναϊκός το 70-71, με επιθετικό ριμπάουντ έκανε και το 83-80 μετά το τρίποντο του Σπανούλη.

Ο Μπουρούσης μείωσε στον πόντο, ενώ ο Παπαλουκάς έχασε τεράστια ευκαιρία να φέρει τον Ολυμπιακό μια ανάσα από τη νίκη, όταν έίχε 0/2 βολές στα 42 δευτερόλεπτα. Τουλάχιστον μετά έβγαλε την άμυνα και ο Μαυροκεφαλίδης με 1/2 ισοφάρισε τον αγώνα. Αυτή η άστοχη (ή αυτή η εύστοχη, το διαβάζετε όπως προτιμάτε) βολή του Μαυροκεφαλίδη έμελλε να καθορίσει το ματς, καθώς ο Σάτο στην εκπνοή αστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία και οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση.

Εκεί ο Φώτσης μίλησε ξανά με το 5ο του τρίποντο για το 868-83, ενώ μετά τον Βουγιούκα και τον Σπανούλη ο Μπουρούσης μείωσε σε 88-86. Ο Πελεκάνος με ωραία ενέργεια ισοφάρισε σε 88-88 και το ματς κρίθηκε μετά από δύο κακές άμυνες του Ολυμπιακού και 2 λάθη στην επίθεση. Ο Καλάθης έβαλε πανέξυπνα 4 πόντους ξεκούραστα (γρήγορο ντράιβ απέναντι στην ανοργάνωτη άμυνα και μετά καλάθι πάνω στη λάθος άμυνα του Μπουρούση), ενώ απ’ την άλλη ο Μαυροκεφαλίδης εκτός λογικής σούταρε τρίποντο από το πλάι και ο Σπανούλης είδε την μπάλα να του φεύγει από τα χέρια: 94-88 και το ματς είχε τελειώσει. Ο Φώτσης έφτασε τα 6/6 τρίποντα για το 97-88 βάζοντας το κερασάκι στην «πράσινη» τούρτα τίτλου!

Η Ελλάδα της καφρίλας…

Με 3,5 δευτερόλεπτα για τη λήξη, η καφρίλα έκανε ξανά την εμφάνισή της. Ορισμένοι ανεγκέφαλοι μπήκαν ανενόχλητοι στο γήπεδο (άλλη μία επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας) και το ματς διακόπηκε. Τελικά, τελείωσε με χίλια βάσανα, με τους γνωστούς κάφρους να πετάνε ό,τι έχουν και να χτυπούν τον Μπουρούση, τον Πελεκάνο και άλλους από την από την αποστολή του Ολυμπιακού όταν έφευγαν για τα αποδυτήρια. Μάλλον, όμως, θα πρέπει να είμαστε και χαρούμενοι που το φετινό πρωτάθλημα τελείωσε (κάτι που όπως φάνηκε από την ανενόχλητη είσοδο κάφρων στο παρκέ δεν θα γινόταν αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε)…

Ο απολογισμός του αγώνα

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για την ήττα του (αν θέλει να μην καταντήσει γραφικός…). Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το πιο ανέλπιστο «δώρο» στην αρχή του αγώνα με τον τραυματισμό του Διαμαντίδη, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να κερδίσουν. Αντιμετώπισαν μια ομάδα που αναγκάστηκε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς να παίξει με έναν τρόπο που δεν είχε ξαναπαίξει όλη τη σεζόν, αλλά δεν μπόρεσαν να κερδίσουν.

Ο Καλάθης ήταν πάρα πολύ καλός και οι Νίκολας, Τέπιτς βοήθησαν αρκετά, αλλά σε όλο το ματς ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός είχε οργανωτικό πρόβλημα στην επίθεση. Η μπάλα κολλούσε, τα pick ‘n’ roll δεν έβγαιναν, ο Φώτσης είχε μείνει εκτός επίθεσης για πάνω από 20 λεπτά και, γενικά, ο Παναθηναϊκός πνιγόταν σε μια κουταλιά νερό στην επίθεση.

Όμως, σε τέτοιο αγώνα δεν μπορείς να κερδίσεις όταν ο αντίπαλός σου κάνει 70 σουτ και 38 βολές, ενώ εσύ 61 σουτ και 28 βολές! Σχεδόν 10 σουτ λιγότερα και 10 βολές λιγότερες είναι καταδικαστικά για τέτοιο αγώνα. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε απόλυτα στα ριμπάουντ (43-25) και η διαφορά των 18 ριμπάουντ φαίνεται πολύ καλύτερα πόσο καθοριστική ήταν αν δούμε ότι τα επιθετικά ήταν 16-3, με τα ποσοστά να έχουν χαώδη διαφορά: ο Παναθηναϊκός έπαιρνε το 42% των ριμπάουντ στη ρακέτα του Ολυμπιακού, ενώ ο Ολυμπιακός το 9% των ριμπάουντ στη ρακέτα του Παναθηναϊκού.

Σε τέτοιο αγώνα (ουσιαστικά νοκ άουτ) πρέπει να μασάς σίδερα, να καταπίνεις την μπάλα μετά από κάθε άστοχο σουτ του αντιπάλου. Αυτό το έκανε μόνο ο Παναθηναϊκός και αυτό ήταν ο λόγος της νίκης του.

Ο Ίβκοβιτς πήγε σχετικά καλά το ματς, μπόρεσε με την απουσία του Διαμαντίδη να μπλοκάρει την επίθεση του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν φάνηκε καθόλου στο σκορ, καθώς τα αδιανόητα πολλά «πράσινα» επιθετικά ριμπάουντ και το γεγονός ότι ο Φώτσης σούταρε μόνος του συνέχεια, κατέστρεψαν κάθε αμυντικό πλάνο του Ολυμπιακού.

Αυτό που κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ είναι η «έμπνευση» του Ίβκοβιτς να αφήσει τον Παπανικολάου εκτός δωδεκάδας και να βάλει μέσα τον αόρατο Κέσελι. Τι… όνειρο είχε δει ο Ίβκοβιτς κανείς δεν ξέρει, αλλά σίγουρα εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Ο Κέσελι ήταν ξανά ανύπαρκτος γράφοντας μηδέν σε κάθε στατιστική κατηγορία στα 5 λεπτά που έπαιξε, ενώ ο Καϊμακόγλου έκανε μακράν το καλύτερο ματς του στη σειρά τώρα που δεν είχε τον Παπανικολάου στην πλάτη του με 11 πόντους και 3 ριμπάουντ, χάνοντας 2 σουτ όλα κι όλα. Η επιμονή και εμμονή του Ίβκοβιτς να αποδείξει σε όλους αντίθετα προς κάθε λογική ότι η μετεγγραφή του θα του «βγει» με το «έτσι θέλω» στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς ίσως και να κόστισε τον τίτλο στον Ολυμπιακό.

Ματιά στα στατιστικά

Πέρα από τα ριμπάουντ, οι δύο ομάδες είχαν μοιρασμένα στατιστικά, με τα λάθη να είναι από 14, τα κλεψίματα από 6 και τον Ολυμπιακό να έχει προβάδισμα στις ασίστ (17-23). Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο εύστοχοι στα δίποντα με 59% (42% ο Παναθηναϊκός), ενώ στα τρίποντα υπήρχε σχετική ισορροπία. Οι 2/6 βολές του Ολυμπιακού στο πιο κρίσιμο σημείο έδειξαν ότι οι «ερυθρόλευκοι» στο τέλος δεν είχαν ψυχολογία νίκης (και μάλιστα ο πιο έμπειρος παίκτης τους είχε 0/2).

Σε ατομικό επίπεδο ο Μπατίστ ήταν απίστευτος με 22 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ με 8/12 δίποντα κάνοντας την πλάκα του στη ρακέτα. Ο Φώτσης είχε 22 πόντους με 6/6 τρίποντα, 1/1 δίποντο και 2/2 βολές τιμωρώντας κάθε φορά την άμυνα του Ολυμπιακού όταν δεν τον έκλεινε σωστά, ενώ ο Καλάθης είχε 16 πόντους (με 5/17), 5 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ και 11 ασίστ, κάνοντας ένα τεράστιο παιχνίδι την ώρα που ο Διαμαντίδης δεν μπορούσε να βοηθήσει και όντας καθοριστικός στη νίκη της ομάδας του. Καλός ο Σάτο (9 πόντοι, 5 ριμπάουντ), πολύ καλός ο Καϊμακόγλου (11 πόντοι, 3 ριμπάουντ).

Ο Ολυμπιακός είχε κι αυτός πολλούς διακριθέντες, με τον Μπουρούση να έχει 16 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 τάπες με 5/12 σουτ, τον Σπανούλης 18 πόντους και 5 ασίστ με 5/8 σουτ, τον Παπαλουκά, 7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 8 ασίστ χωρίς λάθος, τον Μαυροκεφαλίδη 12 πόντους και τον Πρίντεζη 11 πόντους. Οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να κοπανούν το κεφάλι τους στον τοίχο γιατί ήταν ουσιαστικά καλύτεροι στα σημεία ενός αγώνα που επιβαλλόταν να τον κερδίσουν. Και με τέτοια απόδοση επιβάλλεται να κερδίζεις μέσα στο ΟΑΚΑ, αλλά με 3-16 στα επιθετικά ριμπάουντ δεν κερδίζεις πουθενά και είσαι άξιος της μοίρας σου.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 41-39, 60-61, 83-83, 101-94

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου, Μπατίστ 22, Φώτσης 22 (6), Σάτο 9, Νίκολας 9 (1), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Βουγιούκας 6, Καλάθης 16, Καϊμακόγλου 11 (1).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 7 (1), Γκόρντον 2, Σπανούλης 18 (4), Πρίντεζης 11 (1), Μπουρούσης 16, Κέσελι, Πελεκάνος 5 (1), Μαυροκεφαλίδης 12, Χαλπερίν 9 (1), Γλυνιαδάκης 4, Έρτσεγκ 2, Τεόντοσιτς 8 (2).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *