Home / NBA / Τσίλντρες: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη θυμίζει στρατό»

Τσίλντρες: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη θυμίζει στρατό»

Ήταν το… poster child μιας θεωρητικά επικείμενης νέας γενιάς Αμερικανών παικτών, αυτών που θα ερχόντουσαν στα καλύτερα χρόνια της καριέρας τους στην Ευρώπη, γυρίζοντας την πλάτη στο NBA. Το μυθικό συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Ολυμπιακό τον έκανε κατά πολύ πλουσιότερο απ’ ότι αν έμενε στο NBA, καθώς τα 7 εκατομμύρια δολάρια που έπαιρνε καθαρά το χρόνο στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσαν σε 14 με τους φόρους στο NBA, ποσό που μόνο στα όνειρά του θα μπορούσε να φανταστεί.

Κι όμως, ο Τζος Τσίλντρες δεν θέλει να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη, “στολίζοντας” το ευρωπαϊκό μπάσκετ και μιλώντας για (εξωαγωνιστικό) χάσμα με το NBA. Είχε πει ήδη πριν τελειώσει η σεζόν 2010-11 ότι θα προτιμήσει να επιστρέψει στο κολέγιο για να πάρει το πτυχίο του, παρά να έρθει στην Ευρώπη για μία σεζόν. Ο λόγος είναι προφανής, βεβαίως, και σχετίζεται με το πολύ καλό συμβόλαιο που έκανε με τους Φίνιξ Σανς πέρσι, συμβόλαιο που θα διακινδύνευε αν έπαιζε στην Ευρώπη εν μέσω λοκ άουτ και τραυματιζόταν.

Θεωρητικά, αν τραυματιστεί παίζοντας επαγγελματικό μπάσκετ κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ, ο ιδιοκτήτης των Σανς θα μπορεί μετά τη λήξη του λοκ άουτ να του σπάσει το συμβόλαιο χωρίς αποζημίωση. Και όταν έχεις λαμβάνειν ακόμα 27 εκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 4 χρόνια και μόλις τελείωσες τη χειρότερη χρονιά της καριέρας σου με 5.0 πόντους και 2.9 ριμπάουντ σε 16.6 λεπτά ανά αγώνα στα 27 σου χρόνια, τότε δεν διακινδυνεύεις. Και δεν διακινδυνεύεις γιατί δεν θες να κληθεί η ομάδα αν «απαντήσει» στην ερώτηση αν είσαι απαραίτητος γι’ αυτή ή «βάρος» που θα της δώσεις διέξοδο να σε ξεφορτωθεί.

Ο Τζος Τσίλντρες συμβουλεύει, λοιπόν, από πρώτο χέρι όλους τους παίκτες που έχουν συμβόλαιο να μη ρισκάρουν: «Όχι, δεν θα πήγαινα στην Ευρώπη. Και δεν ξέρω γιατί να πάει κάποιος. Καταλαβαίνω ότι πολλοί παίκτες θέλουν πάρα πολύ να παίξουν. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να δεις τι έχεις και να αντιμετωπίσεις το όλο θέμα ως μια δουλειά. Ο μόνος τρόπος που θα με έκανε να καταλάβω γιατί να πας στην Ευρώπη, θα ήταν να είσαι από μια συγκεκριμένη χώρα και να επιστρέψεις σε αυτή. Αλλά για έναν Αμερικανό παίκτη με μια καλή εγγυημένη συμφωνία εδώ, δεν βλέπω γιατί να το κάνει».

Με τον Τσίλντρες θα συμφωνήσουν και πολλοί ατζέντηδες, οι οποίοι συμβουλεύουν τους παίκτες τους να… κρατηθούν. Και μιλάμε για τους ατζέντηδες, που θα πάρουν ποσοστό αν ο παίκτης τους κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ υπογράψει αλλού. Το λοκ άουτ ήρθε σε μια άσχημη περίοδο για την Ευρώπη, δεν είμαστε στο 2007 ή το 2008, που όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες θα είχαν πέσει σαν… κοράκια πάνω σε κάθε ελεύθερο ή μη παίκτη του NBA. Φέτος, πέρα από την Τουρκία και τη… Ρεάλ, κανείς άλλος δεν κινείται με απεριόριστη οικονομική άνεση ως τώρα στην Ευρώπη.

Τα 20 εκατομμύρια δολάρια που πήρε ο Τσίλντρες για τριετή συμφωνία το 2008 ή τα 200.000 δολάρια το μήνα που θα παίρνει ο Ντερόν Ουίλιαμς από την Μπεσίκτας για να φύγει όποτε θέλει, είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη φέτος.

Και ο Τσίλντρες συνεχίζει, θέτοντας και θέμα lifestyle, κάνοντας αναφορά στον Ολυμπιακό και λέγοντας ότι δεν αξίζει να παίξει κανείς στην Ευρώπη, καθώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το NBA: «Εγώ έπαιξα για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Αλλά και πάλι υπήρχαν εξάωρα και επτάωρα ταξίδια με το πούλμαν, δεν μέναμε στα καλύτερα ξενοδοχεία και πετούσαμε με εμπορικές πτήσεις 9 από τις 10 φορές και όχι με ιδιωτικό τσάρτερ. Και δεν νοιάζονται όλοι οι προπονητές για το σώμα σου. Το όλο πράγμα θυμίζει περισσότερο στρατό. Δεν υπάρχει η λέξη κούραση. Θα μου φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δω πώς θα αντιδράσει το σώμα των παιδιών που θα αποφασίσουν να πάνε φέτος στην Ευρώπη».

 

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *