Home / NBA / Ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Λάρι Μπερντ… χωρίς πλάκα!

Ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Λάρι Μπερντ… χωρίς πλάκα!

Πόσο μακριά θα φτάνατε για τον αγαπημένο σας παίκτη; Πριν λίγες ημέρες είδαμε τον Ντέρεκ Ντίλντεϊ, που έκανε τατουάζ τον Ντιρκ Νοβίτσκι στον ποπό του, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι έκανε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο για τον αγαπημένο του παίκτη (Ουέσλι Σνάιπς) στην ταινία Fanatic. Όμως, κάποιες φορές η πραγματική ζωή είναι εξίσου… ακραία με τις ταινίες.

Ο Έρικ Τζέιμς Τόρπι είναι προφανώς ο μεγαλύτερος οπαδός του Λάρι Μπερντ, πιθανότατα ο πιο… μπασκετάκιας σε όλες τις φυλακές των Η.Π.Α., αλλά μάλλον και ο άνθρωπος που έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία στα χρονικά των δικών στις Η.Π.Α.. Η ιστορία του μοναδική στα δικαστικά χρονικά, πολύ δύσκολο ακόμη και να την πιστέψει κανείς! 

Τον Οκτώβριο του 2005 ο 27χρονος τότε Τόρπι καταδικάστηκε για την κατηγορία της χρήσης όπλου με σκοπό τη ληστεία και το φόνο. Ο εισαγγελέας και οι συνήγοροι του Τόρπι έφτασαν σε συμφωνία για φυλάκιση 30 χρόνων, συμφωνία που παρουσίασαν στο δικαστήριο. Και συμφωνία με την οποία… ο Τόρπι διαφώνησε!

Όχι γιατί ήθελε να βγει νωρίτερα, αλλά γιατί ήθελε να μεγαλώσει η ποινή του! Συγκεκριμένα, ο Τόρπι ζήτησε να πάει η ποινή του στα 33 χρόνια, προς τιμήν του αριθμού της φανέλας του αγαπημένου του παίκτη, Λάρι Μπερντ! Αδιανόητο; Κι όμως, πραγματικό.

«Είπε ότι αν καταστρεφόταν, θα δεχόταν να καταστραφεί με τη φανέλα του Λάρι Μπερντ (σ.σ. ‘If he was going down, he was going down in Larry Bird’s jersey’). Δεχτήκαμε το αίτημά του και μετά ήταν όσο πιο χαρούμενος γίνεται να είσαι τέτοιες ώρες. Δεν έχω ξανασυναντήσει ποτέ κάτι παρόμοια στα 26 χρόνια θητείας μου στα δικαστήρια. Αλλά ξέρω ότι ο εισαγγελέας θα είναι χαρούμενος», είχε πει τότε ο δικαστής Ρέι Έλιοτ.

Έξι χρόνια μετά, στα 33 του και με 6 χρόνια ήδη στη φυλακή, ο Τόρπι μάλλον το έχει μετανιώσει: «Τώρα που πρέπει να τα κάνω αυτά τα χρόνια, ναι το μετανιώνω. Εύχομαι να ήταν 30 αντί για 33 χρόνια. Τότε έκανα ουσιαστικά πλάκα. Εγώ ήμουν εγκληματίας, κατηγορώ το δικαστή και τον εισαγγελέα που δέχτηκαν να παίξουν το παιχνίδι μου και το συνέχισαν. Γιατί να παίξουν το παιχνίδι μου; Για μένα έδειξαν έλλειψη επαγγελματισμού», λέει τώρα ο Τόρπι.

Θυμάται τη στιγμή της καταδίκης του: «Τους είπα, κοιτάξτε, μπορείτε να μου δώσετε άλλα τρία χρόνια και να φτιάξετε ένα νούμερο που μου αρέσει. Πάντα μου άρεσε ο Λάρι Μπερντ. Και πάντα μου άρεσαν οι Μπόστον Σέλτικς».

Ο Μπερντ ήταν πασίγνωστος για το απίστευτο trash-talking του και τα παιχνίδια που έπαιζε με το μυαλό των αντιπάλων του. Ο Τόρπι επιμένει ότι δεν έκανε κάτι τέτοιο στο δικαστήριο: «Δεν έπαιζα παιχνίδια με το μυαλό τους. Απλώς προσπαθούσα να κάνω την κατάσταση κάτι που ήθελα εγώ αντί για κάτι που αυτοί ήθελαν για μένα».

Πάντως, λέει, τουλάχιστον είναι διάσημος φυλακισμένος. Στο κελί του έχει ένα λεύκωμα με φωτογραφία του Λάρι Μπερντ και αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά με την ιστορία του. Ακόμη και από το Playboy, ενώ ο ίδιος λέει ότι μέχρι και ο Jay Leno στο Tonight Show είπε αστείο γι’ αυτόν: «Ξέρω ότι καταστράφηκα μέσα στη δόξα και τη φήμη, αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν ήξερα ότι θα γινόταν κάτι από όλα αυτά. Δεν ήταν προσχεδιασμένο. Απλώς μου βγήκε».

Το καλύτερο όλων, λέει, είναι ότι οι άλλοι φυλακισμένοι νομίζουν ότι είναι τρελός και κανείς δεν τον πειράζει: «Σίγουρα σε βλέπουν με άλλο μάτι γιατί ο χρόνος δεν έχει σημασία για σένα. Ναι, αυτή μου η κίνηση μου κέρδισε σεβασμό στη φυλακή».

Ο διευθυντής τα φυλακής λέει ότι ο Τόρπι είναι υπόδειγμα φυλακισμένου. Ο Τόρπι λέει ότι οι υπόλοιποι τον σέβονται πολύ: «Περνούν έξω από το κελί μου και δείχνουν στον αέρα 3 και 3 με τα δάχτυλα των δύο χεριών τους. Είμαι αρκετά διάσημος γι’ αυτό, το ξέρω…».

Ο Τόρπι μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Από μικρός οπαδός των Σέλτικς, λέει ότι η πρώτη του μπασκετική ανάμνηση ήταν ο Λάρι Μπερντ να κερδίζει τους Λέικερς στους τελικούς. Φορούσε συνεχώς τη φανέλα του Λέρι Μπερντ στο σχολείο του, κάτι… που δεν άρεσε στο Λος Άντζελες και τον έμπλεκε όλη την ώρα σε καυγάδες.

Ήθελε να γίνει γιατρός ή δικηγόρος και να βγάλει πολλά λεφτά. Τελικά, κατέληξε να βάζει μονώσεις ζεστού και κρύου και να παίρνει ναρκωτικά. Τον Δεκέμβρη του 2002 είχε πάρει κοκαΐνη και είχε πιει αλκοόλ όταν με 2 φίλους του μπήκαν να ληστέψουν μια πιτσαρία στην Οκλαχόμα Σίτι.

Δεν ήταν προσχεδιασμένο, έτυχε να περνούν απ’ έξω και είδαν τον υπάλληλο να μετρά τα χρήματα της ημέρας. Λέει ότι δεν είχε όπλο πάνω του, αλλά ότι ο Τζορτζ Χελτ (που καταδικάστηκε το 2003 για το έγκλημα) είχε: «Δεν είχα όπλο. Δεν προσπαθώ να το παίξω αθώος, γιατί δεν ήμουν. Αλλά αυτό που από την αρχή είπα ήταν ότι δεν ήθελα να έχει σφαίρες το όπλο, γιατί απλώς θέλαμε να τον τρομάξουμε».

Ο Χελτ τελικά πυροβόλησε δύο υπαλλήλους και ομολόγησε στην αστυνομία λίγο αργότερα. Ο Τόρπι κατόρθωσε να ξεφύγει, αλλά το καπέλο του έπεσε στο μαγαζί την ώρα που έφευγε τρέχοντας και τον Μάρτιο του 2004 ταυτοποιήθηκε το DNA από το καπέλο με τον Τόρπι. Ο ίδιος λέει ότι έφαγε τόσα χρόνια λόγω των όσων είχε κάνει ως τότε στη ζωή του και ότι στη δίκη θα ήταν ακόμα χειρότερα: «Ήξερα ότι αν πηγαίναμε σε δίκη θα με καταδίκαζαν σε ισόβια. Ήταν σίγουρο».

Ο Τόρπι φέτος γίνεται 33 και θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης με αναστολή το 2033. Σε κάθε αγκώνα του έχει κάνει τατουάζ ένα τριάρι, αν ενώσει τα χέρια του σχηματίζουν το «33», ενώ λίγο κάτω από το μάτι του έχει ένα πράσινο τριφύλλι.

«Πάντα θα εκπροσωπώ τον Λάρι Μπερντ. Πάντα θα τον έχω πάνω μου. Ο Λάρι Μπερντ είναι θρύλος. Για μένα, είναι ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους μπασκετικούς θρύλους».

Ο Τόρπι πιστεύει ότι ο Μπερντ σίγουρα θα έχει ακούσει για την ιστορία του: «Είμαι βέβαιος ότι θα με θεωρεί ηλίθιο. Κοίτα, στ’ αλήθεια, οι περισσότεροι με θεωρούν. Η ίδια μου η οικογένεια με θεωρεί, οπότε είμαι σίγουρος ότι και εκείνος το ίδιο θα πιστεύει».

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *