Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Τ-έλος Ε-ποχής ή Ό-χι;

Τ-έλος Ε-ποχής ή Ό-χι;

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2008

Παράξενη είναι η φετινή χρονιά για τον Θοδωρή Παπαλουκά, καθώς μετά από αρκετά χρόνια, έχουν… σηκωθεί (λίγα) συννεφάκια αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του. Φυσικά, όλοι ακόμη εμπιστεύονται την κλάση του, αλλά παραδέχονται ότι απέχει αρκετά από την καλύτερη κατάσταση που μπορεί να βρεθεί.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μερικούς μήνες ο «Τεό» δε βρίσκεται σε καλή φόρμα. Αυτό έγινε αντιληπτό από το καλοκαίρι, με την Εθνική, όπου, όμως, υπήρχαν και θέματα άσχημης ψυχολογίας των διεθνών. Η αγωνιστική του κάμψη αποτυπώνεται και στα στατιστικά του (στην Ευρωλίγκα που αποτελεί σαφώς πιο αξιόπιστο δείγμα από το Ρωσικό πρωτάθλημα): οι πόντοι, οι ασίστ, τα κλεψίματα και τα ριμπάουντ του είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Ο χρόνος συμμετοχής του είναι και αυτός λιγότερος (ποτέ δεν είχε τεράστιο μέσο όρο σε χρόνο συμμετοχής αλλά φέτος μετά από 2 χρόνια, έχει λιγότερο από 20 λεπτά ανά αγώνα).

Επιπλέον, σε 2 παιχνίδια φέτος έχει μείνει άποντος, κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 2003-04! Το χειρότερο για αυτόν είναι ότι στα δύο πιο δύσκολα παιχνίδια μέχρι τώρα της ομάδας του (με τη Σιένα στην Ιταλία και τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα), ο προπονητής του έχει επιλέξει να τα παλέψει χωρίς τον Θοδωρή για πολλή ώρα στο παρκέ (7 λεπτά στη νίκη της ΤΣΣΚΑ στη Σιένα, 11 λεπτά στην ήττα στο ΣΕΦ).

Πριν αρχίσουμε την κριτική, βέβαια, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παπαλουκάς έχει κάνει ελάχιστα διαλείμματα τα τελευταία χρόνια. Οι διακοπές του ήταν λίγων ημερών, ενώ σταδιακά ανέβαζε την τιμή του στο μπασκετικό χρηματιστήριο μέχρι που ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη για το 2006. Είναι λογικό ο Θοδωρής να χρειάζεται «ανάσες», αλλά με το παρόν σύστημα δεν μπορεί να τις έχει (εκτός αν το καλοκαίρι…).

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Τεό ανεβάζει πάντα στροφές στα δύσκολα. Πέρυσι, για παράδειγμα, από τη φάση των «8» και έπειτα είχε 11.8 πόντους, 6.6 ασίστ, 3.8 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα μέσο όρο, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη του εμφάνιση στον τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό που έκανε αντιπάλους, συμπαίκτες και ουδέτερους να του υποκλιθούν.

Ένα έξτρα στοιχείο που μπορεί να δώσει ώθηση στον Παπαλουκά είναι, όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο ερχομός του Βαν Ντεν Σπίγκελ στην ΤΣΣΚΑ. Ο Βέλγος είναι μέτριας μπασκετικής αξίας φυσικά, αλλά αφού του δίδαξε το πικ εν ρολ ο Θοδωρής, το εφαρμόζουν τέλεια. Βρίσκοντας ξανά ένα παίκτη (και αφού ο Σμόντις απουσιάζει μακροπρόθεσμα) που ξέρει καλά πού να περιμένει τις πάσες του, ίσως ο Έλληνας πλέι-μέικερ νιώσει καλύτερα μέσα στο παρκέ. Ίσως αποδειχθεί ότι τελικά ήταν ο Βαν Ντεν Σπίγκελ αυτός που… έκανε μάγκα τον Παπαλουκά και όχι το αντίθετο (αστείο φυσικά)!

Η ουσία είναι ότι ο πρώτος σε σύνολο ασίστ και κλεψιμάτων όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα έχει ακόμη χρόνο και αγάπη από τον κόσμο για να αποδείξει ότι παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο. Στο χέρι του είναι να μην αφήσει τους φανατικούς οπαδούς του να περιμένουν για πολύ και τους επικριτές του να βρίσκουν αφορμές για σχόλια…

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *