Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Μας… την έκανε ο Μόνια, πρόκριση οι Σλοβένοι

Μας… την έκανε ο Μόνια, πρόκριση οι Σλοβένοι

Η Ρωσία κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου μας μετά τη νίκη της με 63-61 επί της ΠΓΔΜ με το τρομερό, μαρκαρισμένο buzzer-beater τρίποντο του Μόνια και δυσκόλεψε πάρα πολύ το δρόμο της εθνικής μας για το προολυμπιακό τουρνουά. Πλέον, πρέπει να κερδίσουμε μια από τις Γαλλία/Ρωσία ή Σερβία για να είμαστε στο προολυμπιακό. Αν ο Μόνια είχε αστοχήσει, τότε το πιθανότερο είναι να παίζαμε με την ΠΓΔΜ για το προολυμπιακό αν αποκλειόμασταν από τους Γάλλους. Και όσο καλό πρόσωπο κι αν έχουν δείξει οι Σκοπιανοί, δεν είναι ούτε Ρώσοι, ούτε Σέρβοι.

Νωρίτερα, η Σλοβενία κατάφερε να μην ξευτιλιστεί τελείως και κέρδισε τη Φινλανδία με 67-60 για να προκριθεί στα νοκ άουτ. Η ομάδα του Χένρικ Ντέτμαν, που έφτασε τις 300 παρουσίες σε διεθνές επίπεδο ως προπονητής εθνικής ομάδας με το ματς αυτό, είχε ευκαιρία να κερδίσει, αλλά ο Κοπόνεν ντύθηκε μοιραίος.


Τα ζευγάρια των προημιτελικών και το πρόγραμμα
της υπόλοιπης διοργάνωσης.

 

ΣΤ Όμιλος

Σλοβενία – Φινλανδία 67-60 (42-28)

Σλόκαρ 13π. 8ρ., Λόρμπεκ 14π. 6ρ., Ζ. Ντράγκιτς 10π. 4ρ., Λάκοβιτς 11π. 4ρ. 3ασ., Γκ. Ντράγκιτς 7π. 4ρ. 4ασ. // Κοπόνεν 14π. 3ασ., Χαφ 13π. 4ρ., Κότι 7π. 7ρ.


Μια ανάσα από το όνειρό
της έφτασε η Φινλανδία που παραλίγο να προκαλέσει έμφραγμα στον Μάλκοβιτς και την παρέα του. Τελικά, οι παίκτες του Ντέτμαν, μάλλον δεν το πίστεψαν πόσο κοντά έφτασαν στη νίκη και στα κρίσιμα έχασαν δύο καλάθια που μπορεί να είχαν αλλάξει την ιστορία του Ευρωμπάσκετ αυτού.

Οι Σλοβένοι έμφανίστηκαν διαφορετικοί από προηγούμενα ματς στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν καλύτεροι, εκτελούσαν πιο γρήγορα, οργάνωναν καλύτερα, παίζοντας παράλληλα εξίσου καλή άμυνα με τους προηγούμενους αγώνες τους. Έτσι, φτάσαμε στο 42-28 του ημ,ιχρόνου, που έγινε 44-28 μόλις ξεκίνησε το δεύτερο. Αυτή η Σλοβενία θύμισε κάτι από τις ομάδες των πρόσφατων ετών, αλλά στο δεύτερο μέρος είδαμε και πάλι τη… γνωστή ομάδα του φετινού τουρνουά.

Καμία φαντασία, αργές επιθέσεις, εγκλωβίζεται εύκολα, κολλάει και κερδίζει μόνο αν δεν μπορεί ο αντίπαλος να σκοράρει με τίποτα. Οι Σλοβένοι έβαλαν 25 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (28 είχαν στη 2η περίοδο!) και παραλίγο να αποκλειστούν.

Ακόμα κι όταν έμειναν πίσω με 16 πόντους οι Φινλανδοί δεν παράτησαν το ματς, παρότι η διψήφια διαφορά συντηρήθηκε ως και το 29ο λεπτό (54-43). Μείωσαν στους 6 πόντους στο τέλος της 3ης περιόδου, έμειναν πίσω με 12 μετά (63-51 στο 35ο λεπτό), αλλά με τον Κοπόνεν, τον Ράνικο και τον Χαφ μείωσαν σε 64-60.

Λίγο νωρίτερα ο Κοπόνεν είχε πετάξει στα σκουπίδια λέι απ στον αιφνιδιασμό, ενώ στο 65-60 έχασε λέι απ σχεδόν ξεμαρκάριστος με 19 δευτερόλεπτα να απομένουν. Έτσι, αντί για -1 οι Φινλανδοί ήταν στο -5 και το ματς είχε τελειώσει.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, ολοκλήρωσαν επιτυχημένοι την παρουσία τους στο Ευρωμπάσκετ, ενώ οι Σλοβένοι την Τετάρτη θα κληθούν να παλέψουν κόντρα στους Ισπανούς. Αν παίξουν όπως τώρα, δύσκολα θα καταφέρουν να μείνουν κοντά στο σκορ.


Ρωσία – ΠΓΔΜ 63-61
(37-34)

Σβεντ 14π. 6ρ. 4ασ., Φριτζόν 11π. 3ρ., Χριάπα 4π. 6ρ., Βορόντσεβιτς 4π. 8ρ. 3ασ., Κιριλένκο 2π. 4ρ. 3ασ. 2κλ., Μοζγκόφ 8π. 4ρ. // ΜακΚάλεμπ 16π. 4ρ., Άντιτς 15π. 10ρ. 5ασ., Σαμαρτζίσκι 9π. 3ρ., Ιλιέφσκι 6π. 4ασ.


Στο σουτ κέρδισε η Ρωσία
την ΠΓΔΜ, σε ένα ματς που ήταν οριακό από την αρχή ως το τέλος του και στο οποίο οι Ρώσοι δεν έδειξαν καλό πρόσωπο. Μπήκαν πολύ χαλαρά στο γήπεδο, έκαναν αρκετά λάθη στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έδειξαν συγκεντρωμένοι και ήταν άστοχοι. Ο Κιριλένκο και ο Χριάπα δεν είχαν όρεξη καθόλου στην επίθεση, με αποτέλεσμα η Ρωσία να φτάσει να παλεύει για τη νίκη στο φινάλε με μειονέκτημα.

Βέβαια, οι Ρώσοι δεν παράτησαν τον αγώνα, κι αυτό φάνηκε στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα, όταν έκαναν τα πάντα για να βρουν σουτ και να σκοράρουν ενώ μια «ποικιλία» θα ήταν πολύ εύκολο να τελειώσει τον αγώνα με ήττα. Έδειξαν ότι ήθελαν να βγουν πρώτοι (και τα συνεπακόλουθα διασταυρώματα) και δεν τιμωρήθηκαν για τον χειρότερό τους αγώνα στο Ευρωμπάσκετ.

Οι Σκοπιανοί είδαν τον Ιλιέφσκι να ξεκινά με 0/7 εντός παιδιάς και να τελειώνει με 2/12 και 1/4 βολές, τον ΜακΚάλεμπ να έχει 5/12 αλλά και πολλά διαστήματα που κουραζόταν από την άμυνα της Ρωσίας και χανόταν, αλλά έμειναν στο ματς από το τρομερό παιχνίδι του Άντιτς και τα σουτ τους. Είχαν 9/21 τρίποντα παρότι από κοντά δυσκολεύονταν πάρα πολύ (35% στα δίποντα), ενώ έπαιξαν και καλή άμυνα, έχοντας περισσότερη διάθεση από τους Ρώσους.

Χαρακτηριστικό για τη Ρωσία ήταν ότι έκανε 3 κλεψίματα όλα κι όλα στο ματς, όσα έκανε μέχρι τώρα… μόνος του ο Κιριλένκο σε κάθε αγώνα! Βέβαια, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, 45-48 με 14 επιθετικά, αλλά δεν πίεσαν όσο σε άλλα ματς στην άμυνα.

Κακή συγκέντρωση
, αδιαφορία και βαρεμάρα έβγαζε η απόδοση της Ρωσίας, που όμως… ήθελε και να κερδίσει τον αγώνα. Τελικά κατάφερε να τα συνδυάσει αυτά τα δύο, παρότι δεν της άξιζε να πάριε το ματς. Ο Μόνια για δεύτερη φορά στο τουρνουά βάζει buzzer-beater με την ομάδα του πίσω στο σκορ ως το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα. Παραδόξως, τα δυο χειρότερα παιχνίδια της Ρωσίας ήταν στα δύο τελευταία ματς κάθε γύρου. Για να τα λέμε, όμως, όλα, όσο αδιάφοροι κι αν ήταν οι Ρώσοι κατά διαστήματα, η ΠΓΔΜ ήταν και πάλι πολύ καλά στημένη και ο Ντοκουζόφσκι έχει καταφέρει να μπλοκάρει κάθε αντίπαλο προπονητή ως τώρα στο τουρνουά.

Το 0-8 με το οποίο ξεκίνησε η ΠΓΔΜ της έδωσε αέρα αλλά γρήγορα οι Ρώσοι προσπέρασαν, τρέχοντας ένα 15-5. Έδειξαν ότι δεν θα αφήσουν το ματς, ότι ήθελαν τη νίκη και όντως αυτό έκαναν στο τέλος. Βέβαια, η ΠΓΔΜ ήταν μπροστά ως και την αρχή της δεύτερης περιόδου, αλλά μετά ένα σερί 11-0 των Ρώσων έκανε το σκορ 30-23 για να τους φέρει στο κεφάλι.

Το ημίχρονο έληξε με 37-34 από το τρίποντο του Β. Στογιανόφσκι, ενώ στην 3η περίοδο η ΠΓΔΜ προσπέρασε ξανά στο σκορ. Μόλις 4 λεπτά έπαιξαν οι Ρώσοι το γνωστό μπάσκετ που βλέπαμε στα προηγούμενα ματς στο δεύτερο ημίχρονο, κι έκαναν το 47-48 γρήγορα 58-51.

Εκεί φάνηκε ότι θα τελείωνε ο αγώνας, αλλά η Ρωσία άρχισε τα λάθη στην επίθεση, ενώ οι Σκοπιανοί βρήκαν δυο τρίποντα με Β. Στογιανόφσκι και Ιλιέφσκι για να πλησιάσουν στον πόντο. Οι 4 συνεχόμενοι πόντοι του ΜακΚάλεμπ με απόσταση… ενός λεπτού έκαναν το σκορ 60-61 με 41 δευτερόλεπτα να απομένουν και μετά οι δύο ομάδες έχασαν από μια επίθεση για να φτάσουμε στο απίστευτο φινάλε με τον Μόνια.

Τώρα η ΠΓΔΜ παίζει με τη γηπεδούχο Λιθουανία
και θα προσπαθήσει να πάει χαμηλά το ματς για να έχει ελπίδες πρόκρισης στα ημιτελικά, αλλιώς θα παλέψει με το χαμένο του Ισπανία-Σλοβενία για το προολυμπιακό. Η Ρωσία κοντράρεται με τη Σερβία και θέλει πρόκριση στην τετράδα. Άλλωστε, ο Κιριλένκο το έχει πει ξεκάθαρα: «Είμαστε καλύτεροι από ποτέ, θέλουμε το χρυσό». Η πρώτη πραγματική δοκιμασία είναι με τους Σέρβους.


Ελλάδα – Γεωργία 73-60
(32-35)

Η περιγραφή του αγώνα

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ευρωμπάσκετ 2011: αποχαιρετώντας τη Λιθουανία…

Οι αγώνες στα γήπεδα της Λιθουανίας τελείωσαν και το Ευρωμπάσκετ μας αφήνει πολλές αναμνήσεις καθώς …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *