Home / NBA / Το αντίο του Κρις Ουέμπερ – Μέρος ΙI

Το αντίο του Κρις Ουέμπερ – Μέρος ΙI

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2008

Ο Κρις Ουέμπερ μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Έχασε την εκρηκτικότητά του, μέρος της αλτικότητάς τους, ενώ έγινε πιο αργός και δυσκολευόταν αρχικά στην άμυνα. Όμως, όντας ένας φοβερά έξυπνος παίκτης, κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να μπει στη νέα χρονιά (2004-05) με τρομερά και πάλι νούμερα (21.3 πόντοι, 9.7 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ). Στα μισά της χρονιάς, οι Σακραμέντο Κινγκς αποφάσισαν να τον στείλουν στους Φιλαντέλφια Σίξερς μαζί με τους Μάικλ Μπράντλι και Ματ Μπαρνς, για τους Κένι Τόμας, Μπράιαν Σκίνερ και Κόρλις Ουίλιαμσον.

Στη Φιλαντέλφια γρήγορα προσαρμόστηκε στο να είναι η δεύτερη επιλογής την επίθεση (πίσω από τον Άιβερσον) και οδήγησε την ομάδα στα πλέι οφ. Όμως, το γεγονός ότι ο προπονητής του θεωρούσε ότι δημιουργούσε προβλήματα στην άμυνα και τον άφηνε εκτός αγώνα στο 4ο δωδεκάλεπτο, έκανε τον Ουέμπερ να θέλει να φύγει. Τον Απρίλιο του 2006 δεν παραβρέθηκε (μαζί με τον Άιβερσον) στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα των Σίξερς. Αμφότεροι ήταν τραυματίες, αλλά η βραδιά λεγόταν… Fan Appreciation Night (Βραδιά εκτίμησης των οπαδών) και η κίνηση κακοφάνηκε. Την επόμενη χρονιά ο Ουέμπερ στα πρώτα 35 παιχνίδια της σεζόν αγωνίστηκε μόλις στα 18, ουσιαστικά αναγκάζοντας τους Σίξερς να τον αφήσουν ελεύθερο πληρώνοντας 25 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσουν το συμβόλαιό του. Στις 16 Ιανουαρίου 2007 ο Ουέμπερ υπέγραψε στους Ντιτρόιτ Πίστονς, με τους οποίους έφτασε μέχρι τους τελικούς της Ανατολής, έχοντας πάρα πολύ καλά νούμερα στη στατιστική του.

Ο CWebb δεν ανανέωσε με τους Πίστονς, απέρριψε τη μυθική πρόταση του Ολυμπιακού λέγοντας το περίφημο «Im an NBA guy» και περίμενε. Τι; Απέρριψε τους Λέικερς που θέλησαν να τον υπογράψουν σε δύο 10ήμερα συμβόλαια και στη συνέχεια ίσως για όλη τη χρονιά και βρήκε στέγη στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, παρά τις συζητήσεις που είχε με τους Πίστονς και τους Μάβερικς. Εκεί αγωνίστηκε μόλις για 9 αγώνες με 14 λεπτά ανά ματς πριν αποφασίσει να «κρεμάσει τα παπούτσια του» λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στο γόνατό του.

Ο Ουέμπερ έχει στο… βιογραφικό του και μερικές ατασθαλίες, ενώ εμπλέκεται και σε μία τεράστια περιπέτεια που του στοίχισε αρκετά, σε σχέση με την κολεγιακήτ ου καριέρα.

Έχει συλληφθεί για κατοχή μαριχουάνας και αντίσταση κατά της αρχής (1998) και πλήρωσε… 560$ πρόστιμο. Όμως, αργότερα την ίδια χρονιά, όταν ταξίδευε από το Πουέρτο Ρίκο, όπου βρισκόταν για τις διαφημιστικές ανάγκες της Fila, προς τις Η.Π.Α., στο αμερικανικό τελωνείο βρήκαν μαριχουάνα στην τσάντα του και εκτός από το νέο πρόστιμο (500$) η Fila διέκοψε το συμβόλαιο μαζί του.

Όμως, αυτό δεν ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο οποίο βρέθηκε εμπλεκόμενος. Σημαντικότερο ήταν το 2002 όταν ο Ουέμπερ κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα σε ορκωτό δικαστήριο, σε δίκη σχετική με εταιρείες στοιχημάτων, που είχε στην κατοχή του ο Εντ Μάρτιν, υποστηρικτής/ενισχυτής του προγράμματος μπάσκετ του Κολεγίου του Μίσιγκαν. Η έρευνα αρχικά αφορούσε φοροδιαφυγή, αλλά τελικά επεκτάθηκε και στην ομάδα μπάσκετ. Ο Μάρτιν καταδικάστηκε και επρόκειτο να καταθέσει για τους οικονομικούς δεσμούς που είχε με τον Ουέμπερ, αλλά πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο Ουέμπερ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε δεχτεί, παρανόμως, δάνεια από τον Μάρτιν από την ηλικία των 13 ετών (!!!). Ο Ουέμπερ κατέθεσε ότι το 1994 έδωσε στον Μάρτιν 38.000$ μετρητά ως αποπληρωμή των δανείων αυτών.

Μπορεί το NBA να τον τιμώρησε μόλις με 3 αγωνιστικές αποκλεισμό για το θέμα αυτό, αλλά το όνομά του κηλιδώθηκε. Επειδή θεωρήθηκε ότι αφού πληρωνόταν, δεν ήταν ερασιτέχνης κατά τα κολεγιακά του χρόνια, το Μίσιγκαν έχασε στα χαρτιά τη νίκη του στους ημιτελικούς του NCAA του 1992 επί του Σινσινάτι, αλλά και τη 2η θέση που τελικά κατέκτησε. Επίσης, από το κολέγιο αφαιρέθηκε ολόκληρη η σεζόν 1992-93, αλλά και τα λάβαρα των δύο φάιναλ φορ που έφτασε με τον Ουέμπερ (1992, 1993). Το Μίσιγκαν διέγραψε τον Ουέμπερ απ’ όλες τις λίστες με τα ρεκόρ στην ιστορία του κολεγίου, ενώ το NCAA το υποχρέωσε να αποσυνδέσει πλήρως το όνομα του κολεγίου από εκείνο του Ουέμπερ μέχρι το 2012. Ο Ουέμπερ δήλωσε αργότερα «πληγωμένος» από την απόφαση του Μίσιγκαν να αντιμετωπίσει το θέμα όπως το αντιμετώπισε.

Βέβαια, δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη με το κολέγιο του CWebb. Η ομοσπονδία Λυκείων του Μίσιγκαν συνέστησε στο Ντιτρότι Κάουντρι Ντέι να αφαιρέσει από την ιστορία του και να χάσει στα χαρτιά όλα τα παιχνίδια στα οποία έλαβε μέρος ο Ουέμπερ (ανάμεσά τους και 3 τίτλοι πρωταθλητή πολιτείας), καθώς ο ίδιος ο παίκτης είχε παραδεχτεί ότι έπαιρνε χρήματα από 13 χρονών. Το σχολείο έκανε δική του έρευνα, συγκάλεσε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει ότι δεν βρήκε… «καμία πειστική απόδειξη» ότι ο Ουέμπερ έπαιρνε «σημαντικά» χρηματικά ποσά από τον Μάρτιν κατά τα χρόνια του Λυκείου και αρνήθηκε να συμμορφωθεί στη σύσταση να χάσει όλα τα παιχνίδια στα χαρτιά. Η ομοσπονδία στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι εκείνη δεν είχε νομικό δικαίωμα να αναγκάσει το σχολείο να συμμορφωθεί, οπότε το θέμα έμεινε εκεί.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του Κρις Ουέμπερ και σε φιλανθρωπίες. Εκτός από τα (πολλά) χρήματα που έχει κατά καιρούς δωρίσει, ο Ουέμπερ ίδρυσε το 1993 το «Timeout Foundation». Αποστολή του ιδρύματος ήταν να παρέχει θετικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ευκαιρίες στη νεολαία.

Το 1999 ο Ουέμπερ ίδρυσε το «CWebb Crew», στα πλαίσια του οποίου ένας αριθμός εισιτηρίων σε κάθε εντός έδρας αγώνα των Κινγκς δωριζόταν σε στερημένα και με προβλήματα παιδιά και στις οικογένειές τους. Μέσω του προγράμματος αυτού περισσότερες από 3.000 οικογένειες έχουν παρακολουθήσει αγώνες των Κινγκς.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *