Home / ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Καρίσα ΜακΓκι: ένα αστέρι που δεν έλαμψε ποτέ

Καρίσα ΜακΓκι: ένα αστέρι που δεν έλαμψε ποτέ

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2008
 
Ελάχιστοι ξέρουν την ιστορία της Καρίσα ΜακΓκι, ιστορία που ξεκίνησε ως ένα μπασκετικό παραμύθι δόξας και τελείωσε ως ένας αιματηρός εφιάλτης. Η Καρίσα είναι ένα κορίτσι 19 τώρα ετών, με ύψος 1.79, που είχε πριν από 2 χρόνια θεωρηθεί τεράστιο αστέρι παίζοντας στο Λύκειό της, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον μπασκετικών προγραμμάτων πολύ σημαντικών κολεγίων, όπως εκείνο της Αριζόνα ή του UCLA. Με αέρινες κινήσεις, ευχέρεια στο σκοράρισμα, γρήγορη και με καταπληκτικό “μάτι”, η Καρίσα ήταν το αστέρι στο Λύκειο (όπου αρχηγός της ομάδας μπάσκετ ήταν η μεγαλύτερη αδερφή της, Μαίρη), παρότι ακόμη δεν ήταν τελειόφοιτη. Με 14.2 πόντους και 6.3 ασίστ ήταν η καλύτερη πασέρ της πολιτείας και τα κολέγια ετοιμάζονταν να… κάνουν ουρά έξω από την πόρτα της για να την πείσουν.

Όμως, στις 27 Μαρτίου 2006 όλα άλλαξαν. Η Καρίσα επέστρεψε σπίτι τη νύχτα, ξύπνησε τη μητέρα της, Ανίτα ΜακΓκι, και τη μαχαίρωσε 20 φορές, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσε 15 φορές και την αδερφή της, Μαίρη ΜακΓκι. Κατόπιν έτρεξε στο διπλανό σπίτι και κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι κάποιος είχε προσπαθήσει να τους ληστέψει και μαχαίρωσε τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της. Όμως, αμφότερες έζησαν, αποκαλύπτοντας λίγες ώρες αργότερα τι είχε συμβεί.

Τον Ιούλιο του 2007 έγινε η δίκη της Καρίσα, όπου καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη. Όταν είχε διαπράξει το έγκλημα ήταν 17 ετών, αλλά ο εισαγγελέας πρότεινε (και πέτυχε) να μην δικαστεί ως ανήλικη (που θα σήμαινε ότι 21 χρονών θα ήταν ελεύθερη).

Παρότι αρχικά τα κίνητρα της επίθεσης ήταν αβέβαια, σταδιακά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Η Καρίσα είχε σχέση με τη Μαρτίνα Χολογουέι, παίκτρια του μπάσκετ, ένα χρόνο μεγαλύτερη από εκείνη, το αστέρι του αντίπαλου σχολείου της περιοχής. Η Μαρτίνα και η Καρίσα αρχικά ξεκίνησαν ως φίλες, αλλά τελικά κατέληξαν να έχουν δεσμό, κάτι που όταν μαθεύτηκε στην οικογένεια της Καρίσα, δεν έγινε αποδεκτό.

“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφτασε στο σημείο αυτό. Μια τέτοια κοπέλα δεν ανήκει στη φυλακή”, έλεγε η Μαρτίνα, η οποία ξαφνικά βρέθηκε στο κέντρο μιας σύγκρουσης, που συνεχώς χειροτέρευε.

Η μητέρα της Καρίσα δεν μιλούσε στη Μαρτίνα, όταν η δεύτερη επισκεπτόταν το σπίτι τους, ενώ μία εβδομάδα πριν το περιστατικό είχε τιμωρήσει την Καρίσα να μην βγει από το σπίτι και της είχε πάρει το κινητό, ώστε να μην μιλάει με τη φίλη της. Η οικογένεια είχε άλλες δύο κόρες, την Άμπερ (22) και την Κρίσταλ (25), αλλά η Καρίσα είχε συγκρούσεις μόνο με τη μητέρα της και τη Μαίρη (19). Οι φίλες τους από το σχολείο αναφέρουν ότι ενώ αρχικά ήταν πολύ δεμένες, όταν η Καρίσα γνώρισε τη Μαρτίνα, η αδερφή της ζήλεψε και απομακρύνθηκαν. Τους μήνες πριν από την επίθεση, οι δύο αδερφές δεν μιλούσαν καν. Συνεργάζονταν άψογα μέσα στο παρκέ, αλλά καμία στο σχολείο δεν θυμάται να τις είχε δει να ανταλλάσσουν έστω και μία κουβέντα, ούτε στη διάρκεια των αγώνων, ούτε την υπόλοιπη μέρα. Όταν η μητέρα της Καρίσα της πήρε το κινητό, η Μαρτίνα της έδωσε το δικό της, αλλά η Μαίρη το έμαθε και το είπε στη μητέρα τους, με αποτέλεσμα οι δύο αδερφές να καυγαδίσουν άσχημα.

Η οικογένειά της πίεζε την Καρίσα να χωρίσει από τη Μαρτίνα κι αυτό ήταν κάτι που τα δύο κορίτσια είχαν συζητήσει αρκετά: “Της είχα πει, αν θες να χωρίσουμε προκειμένου να τα ξαναβρείς με τη μητέρα σου, ας το κάνουμε. Όμως δεν ήθελε να κάνει τη χάρη στη μάνα της, η οποία συνεχώς την πίεζε όλο και περισσότερο”, θυμάται η Μαρτίνα.

Στο σχολείο θυμούνται μια κοπέλα η οποία δεν είχε χάσει καθόλου από την παιδικότητά της και το χιούμορ της, ακόμη κι όταν είχε πλέον αναγνωριστεί ως η νούμερο ένα αθλήτρια που είχε περάσει από το σχολείο τα τελευταία χρόνια.

Στο σπίτι, όμως, η Καρίσα, η μητέρα της και η αδερφή της (η Μαίρη είναι παίκτρια τώρα στο κολέγιο της Αριζόνα) δεν μιλιόντουσαν: “Απ’ ότι ξέρω, αν χρειάζονταν κάτι, το έγραφαν σε χαρτάκια και το άφηνε η μία στην άλλη. Μιλούσαν μόνο όταν καυγάδιζαν”, είπε η Μαρτίνα.

Η Μαρτίνα Χολογουέι στάθηκε η αφορμή, άθελά της, για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Τα δύο ερωτευμένα κορίτσια είχαν αποφασίσει να πάνε στο ίδιο κολέγιο. Η Καρίσα αποκάλυψε στη Μαρτίνα, αλλά και την οικογένειά της ότι θα “γύριζε την πλάτη” στα πρώτα 25 προγράμματα της χώρας (πολλά από τα οποία ήδη είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ είχε ακόμη ένα χρόνο στο Λύκειο) για να σπουδάσει στο Stephen F. Austin, όπου επρόκειτο να πάει η Μαρτίνα (και πράγματι είναι το κολέγιο στο οποίο παίζει τώρα). Η οικογένειά της δεν αποδέχθηκε αυτή της την απόφαση, αλλά ούτε και το γεγονός ότι η Καρίσα ήταν λεσβία και οι εντάσεις κορυφώθηκαν με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα για τη ζωή της μικρής κοπέλας που καταστράφηκε, καθώς θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή, αλλά και για τη μητέρα και την αδερφή της.

Η Μαρτίνα απ’ τη μία θεωρεί ότι εκείνη φταίει για ότι συνέβη, καθώς “μαζί ανακαλύψαμε τι ήμασταν και τι σεξουαλικές προτιμήσεις είχαμε”, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Καρίσα έκανε ό,τι έκανε εξαιτίας της: “Κανείς δεν ξέρει γιατί το έκανε. Όμως, εγώ θέλω να μη χαθεί αυτό που έχουμε. Ό,τι κι αν γίνει, μπορούμε να είμαστε μαζί. Η Μαρτίνα γράφει συνεχώς γράμματα και τα στέλνει στη φυλακή, όπου κρατείται η Καρίσα, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει καμία απάντηση: “Ξυπνούσα κάθε πρωί με τη φωνή της Καρίσα που μου έλεγε καλημέρα από το τηλέφωνο. Τώρα πια δεν είναι το ίδιο. Πολλά πρωινά ξυπνάω κλαίγοντας και αναρωτιέμαι τι θα μας συμβει”.

Η φυλακή απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το σχολείο όπου θα έπαιζε φέτος η Καρίσα, η οποία πλέον παίζει μπάσκετ 1 ώρα κάθε ημέρα, όσο της επιτρέπεται από τους κανονισμούς της φυλακής.

Η Κάθι Ολίβιε, προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του UCLA, έγραψε τον τραγικό επίλογο της ιστορίας, πριν ακόμη καταδικαστεί η Καρίσα: “Εμείς πλέον δεν θα την παίρναμε. Είναι δύσκολο να πάρουμε παίκτριες που έχουν εμπλακεί σε τέτοιες καταστάσεις, ακόμη κι αν αθωωθεί. Αλλά, μιλώντας για μπάσκετ, ποιος νοιάζεται; Εδώ άλλαξε ολόκληρη η ζωή της”.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η live μετάδοση του final-four Κυπέλλου Γυναικών

Το final four του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών ξεκινά το Σάββατο στην Κω και η ΕΟΚ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *