Home / NBA / «Πυρετός» ως την προθεσμία μετεγγραφών!

«Πυρετός» ως την προθεσμία μετεγγραφών!

Δύο εβδομάδες απέμειναν ως τη φετινή προθεσμία για μετεγγραφές στο NBA και ήδη εδώ και λίγο καιρό το θερμόμετρο ανεβαίνει. Πλέον, πολλές είναι οι ομάδες που εμπλέκονται σε μετεγγραφικές κινήσεις, κινήσεις, μάλιστα, που περιέχουν πρωτοκλασάτους παίκτες.

Σε 15 μέρες δεν θα μπορούν να αλλάξουν τίποτα, οπότε, άλλος κοιτώντας το μέλλον (λέγε με καλοκαίρι 2012) και άλλος κοιτώντας το δαχτυλίδι, κανείς δεν θέλει να αφήσει την προθεσμία να περάσει. Ας δούμε τα σενάρια στα οποία εμπλέκονται οι πιο σημαντικοί παίκτες.

Ντουάιτ Χάουαρντ – Ορλάντο Μάτζικ: Θα φύγει; Θα μείνει; Ο Χάουαρντ μαδά τη μαργαρίτα εδώ και κάποιους μήνες, αλλά είναι εμφανές ότι… μένει μέχρι να φύγει. Οι Ορλάντο Μάτζικ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τον χάσουν για το τίποτα το καλοκαίρι που τελειώνει το συμβόλαιό του, οπότε έχουν μπροστά τους 2 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα είτε θα δεσμευτεί ο Χάουαρντ ότι θα υπογράψει νέα συμφωνία με το Ορλάντο, είτε θα φύγει.

Οι μνηστήρες γνωστοί: Μαβς, Λέικερς, Νετς. Αυτούς έχει ονομάσει ο ίδιος ο Χάουαρντ ως τις μόνες ομάδες στις οποίες θα έπαιζε. Ο Κιούμπαν φαίνεται έτοιμος να «χτυπήσει» τον ψηλό, ενώ και οι Λέικερς «ψάχνονται».

Όσοι αναθάρρησαν κατά τη διάρκεια του all-star game όταν ο Χάουαρντ καλωσόρισε το NBA «στην πόλη μας», μάλλον θα πρέπει να… ξαναστενοχωρηθούν, αφού όταν ρώτησαν τον ψηλό μετά το ματς είπε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Είναι σίγουρα η μετεγγραφή που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα, ιδίως αν πάει στο Ντάλας για να κάνει δίδυμο στη ρακέτα με τον Νοβίτσκι. Ο Κιούμπαν άφησε πολλούς να φύγουν το καλοκαίρι, και δήλωσε ευθαρσώς ότι το έκανε έχοντας τον Χάουαρντ στο μυαλό του.

Παού Γκασόλ – Λος Άντζελες Λέικερς: Όμως υπάρχει και ο Παού. Οι Λέικερς από την αρχή της χρονιάς ψάχνουν τρόπο να ανέβουν επίπεδο. Ο Κόμπι μπορεί να “βγάζει μάτια” και φέτος αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι πια 33 και δεν θα μπορεί να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς για πολλά χρόνια ακόμα.

Η περιφέρεια των Λέικερς δεν έχει ουσιαστικά κάποιο στοιχείο με μετεγγραφική αξία, ο Φίσερ είναι πολύ μεγάλος, ο Παγκόσμια Ειρήνη πολύ βαρύς. Λείπει εκρηκτικότητα (βγάλτε τον Κόμπι), λείπουν πολλά. Οι Λέικερς έχουν δύο παίκτες με μετεγγραφική αξία: τον Παού Γκασόλ και τον Άντριου Μπάινουμ.

Λόγω ηλικίας και συμβολαίου ο Παού είναι ο εύκολος στόχος. Φέτος δείχνει ότι είναι ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο (οι γκρίνιες των Λέικερς δεν πείθουν κανέναν). Θα αποφασίσουν οι Λέικερς να κάνουν άλλη μια προσπάθεια για την κούπα με το τρίο Κόμπι-Παού-Μπάινουμ;

Ή θα θελήσουν να δώσουν τον Γκασόλ για να ενισχύσουν την περιφέρειά τους; Απ’ την άλλη, αν θέλουν όντως να δώσουν τον Γκασόλ, πότε περιμένουν; Αν πέσει η απόδοσή του είναι δυνατόν να θελήσει κάποια ομάδα να τον πάρει με συμβόλαιο 19 εκατομμύρια δολάρια; Οπότε, εφόσον θέλουν να τον δώσουν, πρέπει να το κάνουν τώρα.

Μπορεί να γίνει ανταλλαγή και να πάει ο Παού στο Ορλάντο σε συμφωνία για τον Χάουαρντ; Ο Όντομ τι ρόλο μπορεί να παίξει σε όλα αυτά;

Στιβ Νας – Φίνιξ Σανς: Η επιθυμία του Νας για άλλη μια προσπάθεια για το δαχτυλίδι είναι δεδομένη. Όπως επίσης ότι είναι «καλό παιδί» και δεν δημιουργεί πρόβλημα. Το συμβόλαιό τους στο Φίνιξ τελειώνει το καλοκαίρι, ο Νας ξέρει ότι εκεί κούπα δεν υπάρχει περίπτωση να δει. Στα 38 του και σε μια μετριότατη ομάδα είναι 1ος πασέρ της λίγκας.

Σίγουρα έχει μετεγγραφική αξία. Σίγουρα όλες οι ομάδες που σκέφτονται «κούπα» τον θέλουν. Όμως, μπορούν να δώσουν κάποιον από τους καλύτερούς τους παίκτες για να τον πάρουν; Μάλλον όχι. Οι Νιου Γιορκ Νικς ήταν η πιο καλή του ευκαιρία, αλλά μετά… ήρθε ο Τζέρεμι Λιν από το πουθενά και τώρα δεν φαντάζει πιθανό το σενάριο. Έχει δηλώσει ότι δεν θα πιέσει τους Σανς για μετεγγραφή, αλλά ότι δεν έχει και πρόβλημα αν φύγει.

Ο ίδιος θα περιμένει ως το καλοκαίρι;
Θα μπορεί του χρόνου, σε γεμάτη χρονιά με 82 αγώνες, στα 39 του, να κάνει τη διαφορά και να παλέψει για τον τίτλο; Πολλά ερωτηματικά για τον απίστευτο αυτόν παίκτη.

Η τετράδα των Μπόστον Σέλτικς: Τέσσερα σενάρια. Γκαρνέτ, Άλεν, Πιρς και Ρόντο. Η περίοδος που οι Σέλτικς κυριαρχούσαν με την τετράδα αυτή μοιάζει να έχει παρέλθει οριστικά. Ο Ντάνι Έιντζ πάντα δείχνει τολμηρός στις κινήσεις του, οπότε μη σας προκαλέσει έκπληξη αν δείτε κάποιον να φεύγει.

Τα συμβόλαια των Γκαρνέτ και Άλεν τελειώνουν το καλοκαίρι, οπότε η τετράδα θα σπάσει ούτως ή άλλως. Με 21 εκατομμύρια δολάρια είναι σίγουρα μετεγγραφική αξία ο Γκαρνέτ για όποιον θα θελήσει το καλοκαίρι να αδειάσει το σάλαρι καπ του για να κυνηγήσει κάποιο μεγάλο όνομα. Ο Άλεν το ίδιο με τα 10 δικά του.

Απ’ την άλλη, ο Έιντζ λένε ότι ίσως κυνηγήσει να διαλύσει τελείως την ομάδα. Το πιο ισχυρό του χαρτί είναι ο Ρόντο. Ένας από τους καλύτερους άσους του πρωταθλήματος πλέον, ο Ρόντο έχει άλλα 3 χρόνια συμβόλαιο, αλλά όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος θα τον θέλουν. Είναι δυνατόν οι Σέλτικς να πάνε για πλήρες λίφτινγκ και να τον βγάλουν στο σφυρί; Ίσως.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Hoopshype βγήκε λέγοντας ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου ο Πολ Πιρς θα έχει φύγει από τη Βοστόνη. Η λογική λέει ότι έτσι (ο Πιρς έχει συμβόλαιο ως το 2014) θα αδειάσει χώρος το καλοκαίρι (από Γκαρνέτ και Άλεν, 31 εκατομμύρια), ενώ με αυτούς που θα έρθουν και το χώρο, θα χτιστεί μια νέα ομάδα γύρω από τον Ρόντο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Έιντζ θέλει να παρατήσει τη χρονιά και να διώξει οποιουσδήποτε από τους Big 3 μπορέσει, για να αδειάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στο σάλαρι καπ, ώστε να κινηθεί δυναμικά το καλοκαίρι.

Κρις Κάμαν – Νιου Όρλινς Χόρνετς: Δεν χωράει στην ομάδα, δεν έχει ρόλο και το συμβόλαιό του τελειώνει το καλοκαίρι. Για τον Κάμαν θα μπορούσε να ενδιαφερθεί κάθε ομάδα που κυνηγά τον τίτλο, αλλά το θέμα είναι τι θα μπορούσε να δώσει τους Χόρνετς, που δεν ψάχνονται για να αδειάσουν χώρο, αλλά για να πάρουν παίκτες. Το Σαν Αντόνιο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά θα αποφασίσει να δώσει τον ΝτεΧουάν Μπλερ; Δύσκολα. Τα ερωτηματικά πολλά, για το ποιος θα θυσιαστεί από μια ομάδα τίτλου ώστε να πάει ο Κάμαν, αλλά και για το αν θα καταφέρει να δέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες ως τα πλέι οφς.

Ο. Τζ. Μάγιο – Μέμφις Γκρίζλις: Δεν τον πολυθέλουν, δεν τους πολυθέλει. Δύσκολα θα τον δούμε εκεί και του χρόνου, οπότε αν οι Γκρίζλις βρουν ομάδα που να τους δίνει έναν καλό περιφερειακό ρολίστα, θα τον ξεφορτωθούν.

Μάικλ Μπίσλι – Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Ψάχνονται για έναν σκόρερ. Και είναι διατεθειμένοι να δώσουν τον Μπίσλι για να τον πάρουν. Δηλαδή, τον δεύτερο σκόρερ τους. Ο Ντέιβιντ Καν πάντα έκανε… τολμηρές κινήσεις, ο Ρικ Έιντελμαν δεν ξετρελαίνεται με τον Μπίσλι, οπότε μην το αποκλείετε να συμβεί.

Ντερόν Ουίλιαμς – Νιου Τζέρσεϊ Νετς: Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Ουίλιαμς αποτελεί τον μεγάλο στόχο του Κιούμπαν για το Ντάλας στη μετά-Κιντ εποχή. Ο Ουίλιαμς είναι από το Ντάλας. Ο Ουίλιαμς έχει δηλώσει ότι το γήπεδο του Ντάλας είναι το αγαπημένο του γήπεδο στο NBA, ότι οι οπαδοί του είναι οι αγαπημένοι του οπαδοί και ότι λατρεύει να παίζει εκεί μπροστά στην οικογένειά του. Μάλιστα, τα επανέλαβε και χτες όλα αυτά.

Οι Νετς τον θέλουν πάρα πολύ, αλλά ο γενικός διευθυντής τους, Μπίλι Κινγκ, δεν εθελοτυφλεί: «Δεν είναι ένας αόριστος φόβος το να μας τον πάρει το Ντάλας. Είναι πραγματικότητα. Οι Μάβερικς θα έχουν χώρο στο σάλαρι καπ τους για να τον πάρουν και είναι από το Ντάλας. Δεν είναι μυστικό αυτό. Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον κρατήσω εδώ».

Οι Νετς πολύ δύσκολα θα τον δώσουν τώρα, αλλά το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να τον χάσουν. Βέβαια, αν ο Ουίλιαμς δηλώσει ως τις 15 Μαρτίου ότι του χρόνου θέλει να παίζει στο Ντάλας, τότε όλα είναι πιθανά. Προς το παρόν αρκείται στο: «Θέλω να τελειώσει η σεζόν και θα δω τις επιλογές μου».

Λαμάρ Όντομ – Ντάλας Μάβερικς: Σίγουρα θα σας έκανε εντύπωση όταν είδατε πιο πάνω το όνομά του στην παράγραφο για τους Λέικερς. Αίφνης οι Μάβερικς έχουν θέμα με τον Όντομ. Οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα ξεκινά από την Κλόε Καρντάσιαν, που δεν γουστάρει το Ντάλας και θέλει Λος Άντζελες με αποτέλεσμα να… πρήζει τον σύζυγο.

Αυτή τη στιγμή ο Όντομ δεν είναι με την ομάδα, αλλά στο πλευρό του άρρωστου πατέρα του. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη ζητήσει buyout από τους Μάβερικς, με τον Κιούμπαν να το αποκλείει προς το παρόν: «Δεν το έχουμε συζητήσει και ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να λύσει τα προσωπικά του προβλήματα και τον περιμένουμε να προσφέρει στο Ντάλας φέτος».

Βέβαια, αν το να λύσει ο Όντομ τα προσωπικά του προβλήματα «δένει» με κάποια καλή μετεγγραφική κίνηση για τον Κιούμπαν, μην εκπλαγείτε αν… λυθούν έτσι τα προβλήματα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δύο πηγές μέσα από την ομάδα των Μάβερικς λένε ότι ο Όντομ είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση φέτος και ότι από την αρχή της χρονιάς έχει συνεχή ανάγκη επιβεβαίωσης. Μάλιστα, ο Κιούμπαν, ο Ντόνι Ουόλς και ο Καρλάιλ έχουν δεχτεί να παίξουν αυτό το παιχνίδι και όλη την ώρα προσπαθούν να τον ανεβάζουν λεκτικά, αλλά και… αγκαλιάζοντάς τον ψυχολογικά και σωματικά!

Οι Μάβερικς όλοι λένε ότι έχουν δείξει τεράστια υπομονή με τον Όντομ, ότι δεν του έχουν χαλάσει κανένα χατίρι, ότι τον καλύπτουν ό,τι κι αν έχει κάνει ως τώρα, παρότι η συμπεριφορά του προς την ομάδα είναι περίεργη και η αφοσίωσή του προς αυτή μπορεί να αμφισβητηθεί. Θα συνεχιστεί αυτό μέχρι τέλους, ή θα «στραβώσει» ο Κιούμπαν και ο Όντομ θα αποχαιρετήσει σύντομα για άλλες πολιτείες; Έχουμε 15 μέρες για να μάθουμε…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *