Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Και τώρα στο… σπίτι του!

Και τώρα στο… σπίτι του!

Σπίτι του θα γυρίσει ο Παναθηναϊκός, αλλά όχι για να δει το φάιναλ φορ από τον καναπέ, αφού η κλάση του πρωταθλητή Ευρώπης μίλησε ξανά! Οι «πράσινοι» κέρδισαν με 69-78 τη Μακάμπι στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς για να ισοφαρίσουν σε 2-2 και να έχουν πλέον το τελευταίο ματς στο ΟΑΚΑ, στο σπίτι τους. Από εκεί θα κληθεί να περάσει η Μακάμπι αν θέλει να… δει την Κωνσταντινούπολη τον Μάιο, αλλά ο πρωταθλητής Ευρώπης της έδειξε ήδη ότι το να τον αποκλείσει απαιτεί τεράστια κλάση.

Το ματς δεν προσφερόταν ούτε για πειράματα, ούτε για… υπομονές. Ο Ομπράντοβιτς ήξερε τι ήθελε, ήξερε ότι η ομάδα του έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο και ήξερε ότι στη Νόκια Αρίνα θα επικρατήσει ο πιο σκληρός. Και ο Παναθηναϊκός ήταν ο πιο σκληρός. Όποιος δεν ήταν έτοιμος, σωματικά ή πνευματικά, έμεινε θεατής, 7 δευτερόλεπτα ο Μάριτς, 15 ο Λόγκαν, 4 λεπτά ο Τσαρτσαρής και ούτε μια εντός παιδιάς προσπάθεια, 10 λεπτά άποντος ο Σάτο.

Ο Νικ Καλάθης έκανε τεράστιο ματς, γράφοντας το όνομά του σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο: 1ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ, 1ος σε ασίστ, 1ος σε κλεψίματα. Από κοντά και ο Γιασικεβίτσιους που ήταν πάρα πολύ καλός, ενώ ο Διαμαντίδης άντεξε 36 λεπτά και στα κρίσιμα έκανε τη διαφορά κυρίως στην άμυνα, αλλά και με τα φάουλ που κέρδιζε. Μπατίστ, Βουγιούκας, Σμιθ πάλευαν στη ρακέτα, με τον Καϊμακόγλου να τα δίνει όλα και στην 4η περίοδο να κάνει τη διαφορά στα ριμπάουντ, έναν τομέα που ο Παναθηναϊκός είχε τεράστιο πρόβλημα στο ματς.

Ο Μπλατ μίλησε για την άμυνα του Παναθηναϊκού, για το γεγονός ότι έκλεισε όλους τους διαδρόμους στην ομάδα του προς τη ρακέτα, ενώ για το 5ο ματς είπε ότι στο ΟΑΚΑ χωράνε σχεδόν οι διπλάσιοι απ’ όσοι στη Νόκια Αρίνα, η ατμόσφαιρα θα είναι η ίδια και το ματς ένα από τα πιο δύσκολα στην ιστορία της Μακάμπι. Για επίλογο ανέφερε τον Σχορτσανίτη και το γεγονός ότι πονοκεφαλιάζει για το πώς ο ψηλός του δεν θα κάνει φάουλ και θα παίξει ρόλο στο ματς. Ο Ομπράντοβιτς από την πλευρά του ήταν δηκτικός στις δηλώσεις του και είπε ότι «ορισμένοι είχαν ξεχάσει ότι είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης» και ότι «κάποιοι είχαν ήδη βιαστεί να γράψουν τον επικήδειό μας».

Αναγνωριστικό ήταν το πρώτο δεκάλεπτο για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός μπήκε με 0-4 για να δει τη Μακάμπι να προσπερνά με 8-6. Οι δυο ομάδες συνέχισαν να ανταλλάσσουν καλάθια ως το φινάλε, το τρίποντο του Διαμαντίδη έγραψε το 8-9 με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στο 13-15 μετά το τρίποντο του Περπέρογλου. Ο Μπουρστάιν έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο 19-17, αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά καλύτερος στη δεύτερη περίοδο.

Ένα 0-6 μέσα από τη ρακέτα τον έφερε στο 21-25, ενώ με τον Βουγιούκα να συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα (8 από τους 10 πρώτους πόντους του Παναθηναϊκού στο πρώτο τετράλεπτο της 2ης περιόδου) οι «πράσινοι» πήγαν στο 23-27. Ο Γιασικεβίτσιους έγραψε τρίποντο για το 25-30, με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στο 35-40 με τον Καλάθη. Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, οι «πράσινοι» πήραν 2 τρίποντα από τους Ν. Καλάθη και Σμιθ για να ανεβάσουν τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους, 38-49.

Κάπου εκεί φάνηκε ότι θα πάρουν τον αγώνα, αφού έλεγχαν απόλυτα τη Μακάμπι και στην επίθεση έβρισκαν ελεύθερα σουτ. Όμως, κάτι ο κόσμος, κάτι το πάθος των γηπεδούχων, κάτι το γεγονός ότι ο Καλάθης είχε 15 πόντους ως τότε και 0 στα τελευταία 18:44 του αγώνα, η Μακάμπι βρήκε τρόπο να ισορροπήσει και πάλι το ματς.

Ο Ελιάχου συνέχιζε να δημιουργεί προβλήματα, ο Λάνγκφορντ έγραψε μεγάλο τρίποντο για το 45-49 από ασίστ του Ελιάχου, ενώ ο Οχαγιόν για 4ο συνεχόμενο παιχνίδι δεν έμοιαζε να επηρεάζεται από την «πράσινη» άμυνα για να κάνει το 47-49 στο 25ο λεπτό. Η «πράσινη» άμυνα έσπαγε κόκκαλα στο δεύτερο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου, η Μακάμπι είχε μόλις 3 πόντους σε 5 λεπτά με 1/6 σουτ και 3 λάθη και ο Παναθηναϊκός έμεινε μπροστά με 50-54.

Οι Ισραηλινοί έκαναν και 2:30 στην 4η περίοδο για να σκοράρουν εντός παιδιάς, με το ματς να έχει γίνει πολύ σκληρό και στις δύο πλευρές του παρκέ. Γιασικεβίτσιους και Καϊμακόγλου έκαναν το 51-59 για τον Παναθηναϊκό, με τον Έλληνα φόργουορντ να είναι καταπληκτικός στην περίοδο με 6 ριμπάουντ. Ο Λάνγκφορντ είχε 5 μαζεμένους πόντους για τη Μακάμπι για να μειώσει σε 58-60, με τον Γιασικεβίτσιους να απαντά από κοντά.

Ο Μπλατ είδε ότι η ομάδα του κολλούσε στην άμυνα του Παναθηναϊκού και πέρασε στο παρκέ τον Μάλετ, που στο πρώτο του σουτ σκόραρε για να μειώσει σε 63-64 μπαίνοντας στο τελευταίο τετράλεπτο. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, ο Παναθηναϊκός αστόχησε και ο Ελιάχου από κοντά έκανε το 65-64 για το προβάδισμα των Ισραηλινών, πρώτο μετά το 21-19 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου!

Εκεί ήταν που ο Παναθηναϊκός έπρεπε να δείξει χαρακτήρα, ο Καϊμακόγλου με 2/2 βολές έδωσε προβάδισμα στους «πρασίνους», ο Μάλετ αστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα, ενδιάμεσά τους το σκορ είχε γίνει 67-68 με 2/2 βολές εκατέρωθεν. Η Μακάμπι πνιγόταν στην πράσινη άμυνα, ο Καϊμακόγλου κατέβασε άλλο ένα ριμπάουντ και με 2/2 βολές έκανε το 67-70, ενώ εκείνος ήταν που με απίστευτη ενέργεια μετά την τάπα που δέχτηκε ο Μπατίστ έγραψε το 67-72 με μόλις 1:30 για το τέλος.

Η Μακάμπι έπαιξε το τελευταίο της χαρτί, αλλά ο Λάνγκφορντ αστόχησε, ο Χέντριξ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, ο Σμιθ έχασε τρίποντο, ο Χέντριξ ήταν ξανά εκεί, αλλά είχε 0/2 βολές μετά το φάουλ που κέρδισε. Ο Διαμαντίδης προφανώς και στάθηκε στο ύψος του, με 2/2 βολές έκανε το 67-74 και καθάρισε τον αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να έχει 8/8 βολές από το 35ο λεπτό ως το 39ο.

Ο Μπλου με τρίποντο από τα 8,5 μέτρα
προσπάθησε να επαναλάβει τα μαγικά του δεύτερου αγώνα, αλλά ήταν άστοχος και η Μακάμπι υποτάχτηκε με τον κόσμο να αρχίζει να αποχωρεί. Ο Διαμαντίδης είχε 2/4 βολές, ο Γιασικεβίτσιους 2/2 για το 69-78 και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία του αγώνα.

Επόμενο ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να χρειάζεται μια νίκη μπροστά σε 20.000 κόσμο του για να βρεθεί στο φάιναλ φορ. Όχι κι άσχημες πιθανότητες, έτσι;

Τα δεκάλεπτα:
19-17, 36-41, 50-54, 69-78.

Μακάμπι Τελ Αβίβ
(Μπλατ): Παπαλουκάς, Χέντριξ 7 (6ρ. 3κ. 4κ.φ.), Σμιθ 14 (7ρ.), Μπλου 3 (5ρ.), Ελιάχου 12, Μάλετ 3 (1), Πνίνι, Μπουρστάιν 5 (1), Οχαγιόν 9 (1τρ., 9ρ.), Τζέιμς 2, Σχορτσανίτης, Λάνγκφορντ 14 (1).

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Περπέρογλου 7 (1τρ. 4ρ.), Μπατίστ 4, Λόγκαν, Σάτο, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 12 (1τρ. 4ρ. 9κ.φ.), Βουγιούκας 8, Ν. Καλάθης 15 (2τρ. 4ρ. 3ασ. 3κλ. 3κ.φ.), Σμιθ 7 (1τρ. 7ρ.), Καϊμακόγλου 12 (1τρ. 7ρ.), Γιασικεβίτσιους 13 (1τρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *