Home / Α1 / Τέλος στην κανονική περίοδο, playoffs ενόψει!

Τέλος στην κανονική περίοδο, playoffs ενόψει!

Η κανονική περίοδος της Α1 ολοκληρώθηκε και οι 13 ομάδες που ξεκίνησαν στην αφετηρία του φετινού πολύπαθου πρωταθλήματος ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής τους, ή και ολοκλήρωσαν την παρουσία τους. Για άλλους τα σημαντικά έχουν περάσει, άλλοι θέλουν να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα μιας ήδη επιτυχημένης σεζόν, ενώ για μερικούς η σεζόν τώρα αρχίζει.

Το τέλος της κανονικής περιόδου δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στον Ολυμπιακό, που σημαίνει ότι ο φετινός τίτλος θα κριθεί στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν τα τελευταία παιχνίδια τους, όπως άλλωστε αναμενόταν και κράτησαν τη μια νίκη διαφορά από τον Παναθηναϊκό. Ολοκλήρωσαν με 23-1, 12-0 στο ΣΕΦ, και ξέρουν ότι αν πάρουν όλα τα παιχνίδια στο γήπεδό τους, τότε θα στεφθούν πρωταθλητές.

Πίσω από τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός, στη 2η θέση και υποχρεωμένος να κυνηγήσει τον τίτλο εκτός έδρας, στο ΣΕΦ. Οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν με 22-2, πληρώνουν δηλαδή την ήττα τους από την Καβάλα στις αρχές. Στους πρώτους δύο γύρους προφανώς και θα έχουν το πλεονέκτημα, αλλά μάλλον δεν το χρειάζονται καν, καθώς η διαφορά των δύο «αιωνίων» από τους υπόλοιπους 11 είναι χαώδης. Στον τελικό, όμως, αν θέλουν να παραμείνουν πρωταθλητές, θα πρέπει να κερδίσουν στο ΣΕΦ. Και να προστατεύσουν και την έδρα τους.

Στην 3η θέση ο Κολοσσός, με 16-8, δηλαδή 6 νίκες κάτω από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Οι Ροδίτες, χωρίς να έχουν ρόστερ που ενθουσιάζει, είχαν ομάδα που ενθουσίαζε. Όλη τη σεζόν ήταν σταθεροί και κατάφεραν σε όλη τη χρονιά να είναι στις 3 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ νικών για ομάδα της επαρχίας στην Α1 με τις 16 που πέτυχαν. Η σεζόν είναι ήδη επιτυχημένη, αλλά κανείς δεν θα έλεγε όχι σε έναν ημιτελικό Α1, πράγμα που θα ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για την προσπάθεια που κάνει ο Κολοσσός στο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Υγιές σωματείο, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, ο Κολοσσός επιβραβεύεται για τη σοβαρή δουλειά που κάνει ως τώρα. Στα πλέι οφς θα έχει το πλεονέκτημα στην πρώτη φάση με την Καβάλα, αλλά και στον μικρό τελικό (εφόσον αποκλείσει την Καβάλα και χάσει από τον Παναθηναϊκό – λογικά – στην τετράδα). Ποιος ξέρει; Ίσως ήρθε η ώρα οι Ροδίτες να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να κυνηγήσουν τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη του χρόνου.

Στην 4η θέση άλλη μια ομάδα της επαρχίας, ο ΑΓΟΡ. Οι Κρητική τελείωσαν με 15-9, δεν πτοήθηκαν από τις αποχωρήσεις προς το τέλος και ήδη έχουν πετύχει πλήρως τους στόχους τους και τους έχουν ξεπεράσει. Η νίκη επί του Κολοσσού την 24η αγωνιστική και η μεγάλη νίκη επί του ΚΑΟΔ στην 26η τους κράτησαν στην 4η θέση. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε πολύ να δούμε μικρό τελικό ανάμεσα στον Κολοσσό και τον ΑΓΟΡ. Τουλάχιστον σε ένα πολύπαθο πρωτάθλημα που διεξάγεται με απίστευτα εμπόδια, ας έχουμε δύο ομάδες επαρχίας στην τετράδα, για να νομίσουμε ότι κάτι αλλάζει. Ο ΑΓΟΡ θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των πλέι οφς απέναντι στον Πανιώνιο, ενώ αν προκριθεί από εκεί, θα αντιμετωπίσει λογικά τον Ολυμπιακό στην τετράδα. Ρεκόρ νικών έκανε και ο ΑΓΟΡ με τις 15, αλλά τον ξεπέρασε ο Κολοσσός (ως φέτος καμία άλλη ομάδα επαρχίας δεν είχε κάνει πάνω από 14).

Στην 5η θέση ο Πανιώνιος, που έφτασε κοντά στην τριάδα, πάλεψε αλλά τελικά, με 14-10 έμεινε εκτός τετράδας. Αν θέλει να παλέψει στους ημιτελικούς, θα πρέπει να αποκλείσει πρώτα με μειονέκτημα έδρας τον ΑΓΟΡ. Η χρονιά είναι καλή για τον Πανιώνιο, αλλά αν πέρναγε τον ΑΓΟΡ, θα ήταν απόλυτα επιτυχημένος.

Στην 6η θέση η Καβάλα με 13-11, η τελευταία ομάδα με θετικό πρόσημο νικών-ηττών. Η Καβάλα εκμεταλλεύτηκε πλήρως την έδρα της, είχε το τρίτο καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας μετά το 12-0 των «αιωνίων», 10-2 (όσο και ο Κολοσσός). Κατάφερε να βγει στην 6η θέση, η τρίτη ομάδα της επαρχίας στην εξάδα, θα παλέψει με μειονέκτημα έδρας με τον Κολοσσό στην πρώτη φάση των πλέι οφς.

Στην 7η θέση ο Άρης, που με 5-1 στα τελευταία έξι παιχνίδια του, κατάφερε να κλείσει την κανονική περίοδο με 11-13, πάνω από τον ΠΑΟΚ. Οι «κίτρινοι» πέρασαν μια χρονιά με πολλά προβλήματα, με τους παίκτες να βγάζουν πολλές φορές προς τα έξω την «άρρωστη» κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα, αλλά τελικά να καταφέρνουν να φέρουν τον Άρη στην οκτάδα, παρά τις αποχωρήσεις. Στα προημιτελικά ο Άρης θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό, σε ένα ζευγάρι που έχει πολύ βαρύ όνομα, αλλά μάλλον δεν θα έχει και αντίστοιχη αγωνιστική ένταση.

Την οκτάδα ολοκληρώνει ο ΠΑΟΚ, που με 10-14 κατάφερε να τερματίσει 8ος και να μπει στα πλέι οφς. Αυτός ήταν ο στόχος της διοίκησης της ομάδας σε μια χρονιά μεταβατική, όπως την είχαν βαφτίσει, στην οποία πρώτιστος στόχος ήταν η οικονομική εκκαθάριση της ομάδα και η μη επιβάρυνσή της με περαιτέρω χρέη. Οι νίκες του ΠΑΟΚ επί του ΚΑΟΔ και του Κολοσσού τον έφεραν στην 8η θέση και αντιμέτωπο με τον Ολυμπιακό στην πρώτη φάση των πλέι οφς, με μειονέκτημα έδρας, σε ένα ζευγάρι που και αυτό έχει μεγάλο βάρος όσον αφορά στο όνομα, αλλά στο γήπεδο φέτος υπάρχει μεγάλη διαφορά και σε αυτό.

Εκτός οκτάδας, τελικά έμεινε ο ΚΑΟΔ (9ος με 9-15), που, όμως, μετά το κακό ξεκίνημα ανέβηκε πολύ και πάλεψε ως το φινάλε για την οκτάδα, δείχνοντας ότι του χρόνου, με μεγαλύτερη εμπειρία από την κατηγορία, ίσως πάει ακόμα καλύτερα.

Ο Ίκαρος Καλλιθέας ήταν 10ος με 8-16, ανεβαίνοντας μετά τα μισά του πρωταθλήματος και όντας μια από τις ομάδες που δεν σταματούσαν τις επενδύσεις, παρότι είχε κριθεί το ποιος θα υποβιβαζόταν. Ο Ίκαρος ήταν υγιής οικονομικά, έδειξε σοβαρότητα και αυτό τον τιμά. Τελικά δεν πρόλαβε τα πλέι οφς, αλλά ολοκλήρωσε τη χρονιά αφήνοντας καλές αναμνήσεις στους μπασκετόφιλους.

Ο Ηλυσιακός με 7-17 ήταν 11ος και το Περιστέρι επίσης με 7-17 ήταν 12ο, με το Περιστέρι να χάνει πολλούς παίκτες όσο προχωρούσε η σεζόν και να μην έχει παρόμοια πορεία όπως στο ξεκίνημα. Ο Ηλυσιακός πάλεψε, καθάρισε νωρίς την παραμονή, αλλά δεν μπόρεσε να μπει στην πρώτη δεκάδα.

Τέλος, το Μαρούσι είναι αυτό που υποβιβάζεται, μετά από μια τραγική σεζόν, που τελείωσε με 1-23. Οι Αμαρουσιώτες δεν μπορούσαν λόγω χρεών στον Χόμαν να κάνουν μετεγγραφές και η χρονιά χάθηκε πολύ νωρίς, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των «παλιών» Κόμματου, Γκαγκαλούδη, Χαριτόπουλου και Νικολαΐδη, δίπλα στα νεαρά παιδιά της ομάδας, που δεν είχαν πολλές εμπειρίες. Η λογική λέει ότι πολύ δύσκολα θα το ξαναδούμε στην Α1, καθώς οι οιωνοί για το μέλλον του δεν είναι καθόλου καλοί.

Τα πλέι οφς

Τα προημιτελικά ξεκινούν στις 18 Απριλίου και είναι best of three (στις 2 νίκες). Αναλυτικά τα ζευγάρια:

Ζευγάρι Α: Ολυμπιακός (1) – ΠΑΟΚ (8)
Ζευγάρι Β: Παναθηναϊκός (2) – Άρης (7)
Ζευγάρι Γ: Κολοσσός Ρόδου (3) – Καβάλα (6)
Ζευγάρι Δ: ΑΓΟΡ (4) – Πανιώνιος (5)

Τα ημιτελικά είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου, με τις σειρές να είναι best of five (στις 3 νίκες). Εκεί τα διασταυρώματα έχουν ως εξής:

Νικητής Ζευγαριού Α – Νικητής Ζευγαριού Δ
Νικητής Ζευγαριού Β – Νικητής Ζευγαριού Γ

Οι νικητές προκρίνονται στον μεγάλο τελικό, ενώ οι ηττημένοι θα παίξουν στον μικρό τελικό. Ημερομηνία έναρξης τελικών προφανώς (για την Α1 μιλάμε) δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Τετάρτη 18 Απριλίου
16:00, Κολοσσός – Καβάλα
16:00, ΑΓΟΡ – Πανιώνιος (ΝΕΤ)

Πέμπτη 19 Απριλίου
19:00, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (ΝΕΤ)
19:00, Παναθηναϊκός – Άρης

Σάββατο 20 Απριλίου
17:00, Καβάλα – Κολοσσός
19:00, Πανιώνιος – ΑΓΟΡ (ΝΕΤ)

Κυριακή 21 Απριλίου
16:00, Άρης – Παναθηναϊκός (ΝΕΤ)
18:00, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (ΕΤ-3)

Εάν χρειαστεί 3ο παιχνίδι:

Δευτέρα 22 Απριλίου
15:00, Κολοσσός – Καβάλα (ΝΕΤ)
17:00, ΑΓΟΡ – Πανιώνιος

Τρίτη 23 Απριλίου
19:00, Παναθηναϊκός – Άρης (ΝΕΤ)
19:00, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *