Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ένα (μεγάλο) σουτ χειρότερος…

Ένα (μεγάλο) σουτ χειρότερος…

Μια ανάσα από τον τελικό της Ευρωλίγκας έφτασε ο Παναθηναϊκός, που ηττήθηκε με 66-64 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ στην Κωνσταντινούπολη. Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την «Αρκούδα» του Αντρέι Κιριλένκο, παρά το εκπληκτικό ξεκίνημα (15-29 στο 10ο λεπτό) αλλά και το ξέσπασμα του Γιασικεβίτσιους 2 λεπτά πριν το τέλος που έδειξε να τους φέρνει πολύ κοντά στην πρόκριση. Δυστυχώς, ο Σάρας ήταν τελείως μόνος και η νίκη δεν ήρθε…

Ένα μεγάλο σουτ αναζητούσε ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο δίλεπτο, όπως τόσες άλλες φορές στην πρόσφατη ιστορία του, αλλά, εξοντωμένος από τη ρωσική μέγγενη, δεν το βρήκε, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει την Κυριακή το repeat. Η ΤΣΣΚΑ, πλέον, που πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερή που πήρε αυτό το ροζ φύλλο, περιμένει τον αντίπαλό της στον τελικό από το δεύτερο ημιτελικό.


Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά
για τον Παναθηναϊκό, που προηγήθηκε μέχρι και με 14 πόντους, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα αυτό μετά το πέρας της πρώτης περιόδου, Στο δεύτερο δεκάλεπτο πνίγηκε τελείως στη ρωσική άμυνα, ασφυκτιούσε και δεν μπορούσε να βρει το δρόμο προς το καλάθι, με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ με σερί 13-0 να ισοφαρίσει σε 32-32.

Στο δεύτερο ημίχρονο το ματς έγινε… ροντέο, πάρα πολύ σκληρό και στις δύο μπασκέτες, με τους διαιτητές να έχουν προφανώς οδηγία να μην σταματούν τον αγώνα. Οι δυο άμυνες, φημισμένες για την αποτελεσματικότητά τους στην Ευρώπη, είχαν τον πρώτο λόγο, στις δυο ρακέτες έσπαγαν κόκαλα, αλλά στο τέλος οι Ρώσοι ήταν που από τις λεπτομέρειες βγήκαν στον αφρό, χάρη στον Κιριλένκο και (σε δεύτερο επίπεδο) τους Σβεντ, Τεόντοσιτς.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με 6 πόντους του Μάριτς στο ματς για το 2-6, ενώ χτυπώντας από τη ρακέτα με τον Μπατίστ και με ωραίες πάσες για αμαρκάριστα τρίποντα έφτασε στο 2-11 και το 4-14 (τρίποντο του Σάτο) μετά από 4 λεπτά αγώνα. Ο Διαμαντίδης με λέι απ ανέβασε τη διαφορά στους 12 πόντους, εκεί που την κράτησε το τρίποντο του Γιασικεβίτσιους για το 7-19 στο πεντάλεπτο. Ο Γιασικεβίτσιους ήταν σε μεγάλη μέρα και έγραψε με άλλους 4 πόντους το 11-25, ενώ από την ωραία κομπίνα Διαμαντίδη-Λόγκαν και την ταχύτητα του δεύτερου, ο Παναθηναϊκός πήγε στο 15-29 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η εικόνα της δεύτερης περιόδου ήταν ακριβώς αντίστροφη, με την ΤΣΣΚΑ να μπαίνει με 4/4 βολές από Κρστιτς και Γκόρντον και τον Παναθηναϊκό να αντέχει ως το 13ο λεπτό όταν με το τρίποντο του Καλάθη πήγε στο 19-32. Η συνέχεια ήταν κακή για την ελληνική ομάδα, που είχε 9 άστοχα σουτ και 3 λάθη στις επόμενες 12 επιθέσεις της, με την ΤΣΣΚΑ να ψαλιδίζει τη διαφορά, φτάνοντας στο 32-32 με το τρίποντο του Κιριλένκο 1:22 πριν το τέλος του ημιχρόνου, ολοκληρώνοντας ένα 13-0 σε 3:30. Στο διάστημα αυτό ο Κιριλένκο είχε 8 πόντους έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση στους συμπαίκτες του.

Ο Μπατίστ πέτυχε το μοναδικό καλάθι του Παναθηναϊκού στα 7 τελευταία λεπτά της δεύτερης περιόδου για το 32-34 του ημιχρόνου, που έδειχνε ότι η επανάληψη θα είναι πολύ δύσκολη και για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 5 πόντους στη δεύτερη περίοδο, με 2/17 σουτ, ενώ η ΤΣΣΚΑ είχε 4/17 σουτ στα πρώτα 12 λεπτά του ματς.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με άλλους 5 μαζεμένους πόντους του Γιασικεβίτσιους στην επανάληψη για το 34-39, αλλά το τρίποντο του Κιριλένκο στο 24ο λεπτό έγραψε το 41-39 δίνοντας το πρώτο προβάδισμα της ΤΣΣΚΑ στον αγώνα. Ο Καϊμακόγλου δεν άφησε τους Ρώσους να χτίσουν ψυχολογία, με δικό του τρίποντο απάντησε αμέσως για το 41-42 με τον Παναθηναϊκό στο 27ο λεπτό να βρίσκεται στο 46-50 από το καλάθι και φάουλ του Καϊμακόγλου.

Ο Σβεντ με τρίποντο έφερε την ομάδα του στο 51-52, αλλά η περίοδος τελείωσε με τον Διαμαντίδη να γράφει το 51-55 για τους «πρασίνους». Ο Παναθηναϊκός μπήκε με 2/2 βολές του Μπατίστ για το 51-57 στην 4η περίοδο, αλλά ο τραυματισμός του Τσαρτσαρή έδειξε να αποσυντονίζει τους «πρασίνους», με την ΤΣΣΚΑ να τρέχει ένα γρήγορο 7-0 για να προσπεράσει με 58-57, με τους Κιριλένκο, Τεόντοσιτς και Κρστιτς.

Δυστυχώς, στα τελευταία 9 λεπτά του αγώνα ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πάλευε μόνος για τον Παναθηναϊκό, που δεν πήρε πόντο από κανέναν άλλο παίκτη. Αν εξαιρέσουμε τις 2 βολές του Μπατίστ στο ξεκίνημα της περιόδου, μόνο ο Λιθουανός σκόραρε για τους «πρασίνους» στην περίοδο. Αυτός έκανε το 58-59 με 6:47 να απομένουν, ενώ εκείνος ήταν που απάντησε στο καλάθι του Σβεντ για το 60-61 στα 2:45.

Μάλιστα, στην αμέσως επόμενη άμυνα ο Γιασικεβίτσιους έκλεψε την μπάλα, πήρε τρίποντο στην επίθεση κι έστειλε τον Παναθηναϊκό στο 60-64 με 2:13 να απομένουν, δείχνοντας την απίστευτη κλάση του. Όμως, κάτι η κακή αλλαγή του Ομπράντοβιτς που τον έβγαλε για να έχει τον Καλάθη στην άμυνα (που όμως δεν κατάφερε σε δυο φάσεις να σταματήσει τον Σβεντ), κάτι το γεγονός ότι κανείς άλλος «πράσινος» δεν τόλμησε να πάρει το ματς πάνω του στο τέλος, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε.

Ο Σβεντ σε δύο επιθέσεις κατάφερε να μειώσει σε 63-64 για την ΤΣΣΚΑ, που έβγαλε την άμυνα πάνω στον Μπατίστ και στα 37 δευτερόλεπτα είδε τον Τεόντοσιτς με κρύο αίμα να σκοράρει για το 65-64. Ο Γιασικεβίτσιους έχασε πολύ δύσκολο λέι απ στα 33 δευτερόλεπτα, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί για 2 προς 1 επιθέσεις και ο Σβεντ που κέρδισε το φάουλ είχε ξανά 1/2 βολές για το 66-64.

Ο Μπατίστ έκανε τραγικό λάθος στο ριμπάουντ και έδωσε νέα επίθεση στην ΤΣΣΚΑ με τον Τεόντοσιτς να κερδίζει φάουλ (χωρίς να έχει κάνει βήματα πιο πριν), αλλά να πετάει στα σκουπίδια δύο βολές στα 9 δευτερόλεπτα χάνοντας την ευκαιρία για το +4. Ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να δει τον Βορόντσεβιτς να βγάζει την μπάλα εκτός (άρα πήρε και τάιμ άουτ), αλλά στην τελευταία επίθεση ο Διαμαντίδης δεν τόλμησε το σουτ από τα 7,5 μέτρα παρότι ο Χριάπα ήταν στο 1,5 μέτρο απόσταση και μετά έκανε λάθος στην προσπάθειά του να τροφοδοτήσει τον Γιασικεβίτσιους, με αποτέλεσμα να χαθεί το ματς και η πρόκριση στον τελικό.

Σε ατομικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός έχασε τη μάχη με τον Κιριλένκο, αλλά κέρδισε πολλές άλλες, όπως αυτές με τον Κρστιτς και τον Χριάπα. Ο Σβεντ δημιούργησε πολλά προβλήματα στους «πρασίνους» που φάνηκε να μην μπορούν να τον σταματήσουν. Ο Διαμαντίδης με τον Τεόντοσιτς αλληλοεξουδετερώθηκαν (10-12 πόντους, 3-6 ριμπάουντ, 6-3 ασίστ, 2-5 λάθη, 1/9-1/6 τρίποντα) με τον Έλληνα άσο να χρεώνεται την τελευταία κακή επίθεση (και τον Τεόντοσιτς, βέβαια, τις 0/2 βολές αμέσως πιο πριν, αλλά η ΤΣΣΚΑ κέρδισε).

Ο Μπατίστ εξοντώθηκε στη ρακέτα απέναντι στον Κρστιτς, είχε 11 πόντους, αλλά 6 λάθη και 3/9 σουτ, με τον Καϊμακόγλου να είναι καταπληκτικός και στις δύο πλευρές του γηπέδου και τον Γιασικεβίτσιους να προσπαθεί να πάρει το ματς μόνος του στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Ομπράντοβιτς κέρδισε αρχικά τη μάχη με τον (αμήχανο στην πρώτη περίοδο) Καζλάουσκας, αλλά όταν η ρωσική άμυνα και ο Κιριλένκο ισορρόπησαν τον αγώνα, δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του και σίγουρα χρεώνεται το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός μπήκε χωρίς σχέδιο στην τελευταία επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά
, αλλά για ένα σουτ δεν θα βρεθεί στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Παρόλα αυτά, θα κλείσει τον μικρό τελικό μια άκρως επιτυχημένη ευρωπαϊκή χρονιά, ξέροντας ότι έφτασε μια ανάσα από τον τελικό για ένα απίστευτο repeat.

Τα δεκάλεπτα:
15-29, 32-34, 51-55, 66-64.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας
(Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1τρ. 6ρ. 3ασ.), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5 (3ρ.), Κρστιτς 8 (3κ.), Κιριλένκο 17 (2τρ. 9ρ. 4κ. 8κ.φ.), Βορόνοφ, Βορόντσεβιτς, Σβεντ 15 (1τρ. 5ρ.), Καούν 2, Χριάπα 3 (1τρ. 5ρ. 5ασ.), Γκόρντον 2 (3ρ.).

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6 (5ρ.), Περπέρογλου (4ρ.), Μπατίστ 11 (4κλ.), Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1τρ. 3ρ. 6ασ.), Βουγιούκας, Ν. Καλάθης 3 (1τρ. 4ρ.), Καϊμακόγλου 10 (1τρ. 8ρ. 5ασ. 5κ.φ.), Γιασικεβίτσιους 19 (3τρ. 3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *