Home / Α1 / Επέβαλε το νόμο του!

Επέβαλε το νόμο του!

Ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς καλύτερος από τον Παναθηναϊκό στο 3ο παιχνίδι των τελικών της Α1 και κέρδισε με 84-72, φτάνοντας τη διαφορά και στους 23 πόντους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ασταμάτητος ο Πρίντεζης, πολύ καλός ο Σπανούλης για τον Ολυμπιακό που επέβαλε φρενήρη ρυθμό στον αγώνα, ρυθμό στον οποίο ο Παναθηναϊκός αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει με αποτέλεσμα το ματς να πάει στο 53-33 λίγο πριν το ημίχρονο. Στο 2-1 η σειρά, επόμενο παιχνίδι την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ στις 19:00. Με νίκη του Ολυμπιακού το πρωτάθλημα τελειώνει τότε, αλλιώς οι δυο ομάδες θα επανέλθουν στο ΣΕΦ για τον 5ο αγώνα.

Από το πρώτο πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός επέβαλε το ρυθμό του στο ματς και άνοιξε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα με τη διαφορά στην ενέργεια να είναι εμφανής. Παρότι ο Παναθηναϊκός είχε ισορροπημένα τα ριμπάουντ στα πρώτα 15 λεπτά, αυτό ήταν ψευδής εικόνα, καθώς τα αναρίθμητα επιθετικά του Ολυμπιακού του έδιναν πολλές περισσότερες επιθέσεις.

Έτσι, στο ημίχρονο, με τα ριμπάουντ να είναι 19-14 ο Ολυμπιακός είχε πάρει 39 σουτ εντός παιδιάς και 13 βολές, ενώ ο Παναθηναϊκός 26 σουτ εντός παιδιάς και 4 βολές. Αν δούμε τα 13-5 επιθετικά ριμπάουντ του πρώτου ημιχρόνου και τα 12 λάθη του Παναθηναϊκού, καταλαβαίνουμε την τεράστια διαφορά στις επιθέσεις (διαιρώντας τις βολές με το 2, μιλάμε για 17 περισσότερες επιθέσεις του Ολυμπιακού), που δικαιολογούσε τη διαφορά και στο σκορ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν 0-4, ενώ στο ημίχρονο 3-12, με τον Παναθηναϊκό να έχει κάνει τα πρώτα 9 του αγώνα. Επίσης, η αδιανόητη διαφορά στα ριμπάουντ «φαίνεται» πολύ εύκολα από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου (από το 42-24 και μετά) δεν πήρε ούτε ένα αμυντικό ριμπάουντ μέχρι εκείνο του Διαμαντίδη στην εκπνοή! Στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός είχε «γράψει» 6 επιθετικά ριμπάουντ!

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πού κρίθηκε ο αγώνας, με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει πολύ καλά στην 3η περίοδο, να ηρεμεί το παιχνίδι, να παίζει σωστά στην άμυνα και να παίρνει σωστές επιθέσεις για να αρχίσει να μειώνει. Η προσπάθειά του είχε ως αποτέλεσμα ένα σερί 2-12 το οποίο μείωσε τη διαφορά στους 8 πόντους (55-47 στο 26ο λεπτό). Όμως, το πρώτο επτάλεπτο της επανάληψης (ως το 57-49) πήγε στον κάλαθο των αχρήστων όταν ο Ολυμπιακός μέσα σε 80 δευτερόλεπτα ανάγκασε τον Παναθηναϊκό σε 3 λάθη, για να βάλει 3 τρίποντα σε 3 επιθέσεις και να στείλει τη διαφορά ξανά στους 17 πόντους, 66-49, δίνοντας τέλος στον αγώνα.

Μετά ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε πια ψυχολογία να επανέλθει δεύτερη φορά και το 4ο δεκάλεπτο ήταν πάρα πολύ χαλαρό για τελικό Α1. Ο Ομπράντοβιτς είχε σε όλο το δεκάλεπτο στον πάγκο Διαμαντίδη, Μπατίστ, Γιασικεβίτσιους, και στα τελευταία 6 λεπτά και τον Καϊμακόγλου, κάνοντας εμφανές ότι είχε παρατήσει το ματς και σκεφτόταν ήδη τον 4ο τελικό, προσπαθώντας να δώσει στους παίκτες του ανάσες και λίγη ξεκούραση. Το ίδιο από την άλλη έκανε και ο Ίβκοβιτς που χρησιμοποίησε λιγότερα από 4 λεπτά στην τελευταία περίοδο τους Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και καθόλου τον Ντόρσεϊ.

Στη (χαλαρή) 4η περίοδο, ο Ολυμπιακός με τον Γκεσεβίτσιους να σκοράρει όποτε χρειάζεται πήγε ως το 78-55 στο 34ο λεπτό (με τρίποντο του Λιθουανού) για να κρατήσει τη διαφορά σε αυτά τα επίπεδα ως το 37ο λεπτό και το 81-63 (πάλι από τρίποντο του Γκεσεβίτσιους) και μετά να χαλαρώσει, δίνοντας την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να πλησιάσει με τον Λόγκαν και τον Τσαρτσαρή ως το αρκετά κολακευτικό (για την εικόνα του αγώνα) 84-72.

Νωρίτερα, στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός είχε μπει καταπληκτικά, έτρεξε πάρα πολύ, έβρισκε σχεδόν σε κάθε φάση ανέτοιμη την άμυνα του Παναθηναϊκού, ενώ το ξεκίνημα του Μάρκο Κέσελι σίγουρα δεν το περίμενε κανείς. Με 10 δικούς του πόντους πήγε στο 12-3 ο Ολυμπιακός στο πρώτο τρίλεπτο και μετά ο Παναθηναϊκός είχε μια ουσιαστικά διψήφια διαφορά να γυρίσει. Διψήφια και τυπικά έγινε από το τρίποντο του Άντιτς στο πεντάλεπτο για το 17-6 με τον Σπανούλη να τον μιμείται για το 20-8 και τον ίδιο να πηγαίνει τον Ολυμπιακό στο 24-11 όντας πάρα πολύ καλός στην πρώτη περίοδο.

Το δεκάλεπτο έληξε 29-18 και ο Ολυμπιακός με τον Πρίντεζη και τον Παπανικολάου ορεξάτους και πρωταγωνιστές σε επίθεση και άμυνα αντίστοιχα έφερε τη διαφορά στο 34-21 και το 42-24 λίγο αργότερα. Απ’ την άλλη, η εικόνα έδειχνε έναν Παναθηναϊκό φοβισμένο, που δεν του έβγαινε τίποτα στο παρκέ και είχε έναν Διαμαντίδη να παλεύει μόνος του ουσιαστικά. Ο Διαμαντίδης σκόραρε όποτε έπαιρνε την μπάλα, έκανε 4 λάθη στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως σε πάσες λόγω πίεσης, αλλά είχε 12 πόντους χωρίς άστοχη προσπάθεια (ως το τρίποντο της εκπνοής από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη, που και αυτό παραλίγο να μπει) και κρατούσε μόνος του την ομάδα του όρθια.

Ίσως όχι όρθια από πλευράς διαφοράς, ο Μάντζαρης έκανε το 53-33 λίγο πριν το τέλος, αλλά όρθια στο να μη διαλυθεί τελείως ψυχολογικά. Η προσπάθεια του Διαμαντίδη φάνηκε να αποκτά νόημα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από τα αποδυτήρια πολύ ήρεμος και πήγε με σωστό τρόπο να χτυπήσει το ματς. Ο Ίβκοβιτς άργησε να ζητήσει τάιμ άουτ (έπρεπε να πέσει η διαφορά από τους 20 στους 12 για να το κάνει στο 55-43), αλλά τα 3 συνεχόμενα τρίποντα του Ολυμπιακού κατέδειξαν τις λεπτές ισορροπίες στην ψυχολογία του Παναθηναϊκού, που μετά δεν είχε άλλες δυνάμεις.

Ο Ολυμπιακός είχε 50% στις βολές, αλλά και 50% στα τρίποντα (11/22) με τους παίκτες του να πιστεύουν πολύ στον εαυτό τους (ξεκάθαρο πια αυτό). Η διαφορά η μεγάλη ήταν στα λάθη, 14-22, και στα κλεψίματα (13-8), με τις ασίστ να είχε 17-13 και τα ριμπάουντ 35-36, αλλά αυτό το νούμερο να μη δείχνει την κατάσταση στις ρακέτες, κατάσταση που γίνεται πιο εμφανής αν δούμε τα 19-13 επιθετικά.

Επόμενο ραντεβού την Τετάρτη, με τον Παναθηναϊκό να παίζει πλέον με την πλάτη στον τοίχο και να πρέπει να αντιδράσει αν θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα του στην Ελλάδα. Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός έχει πια δύο ευκαιρίες για τη μία νίκη που αναζητά για τον πρώτο του τίτλο από το 1997.

Τα δεκάλεπτα:
29-18, 53-35, 69-51, 84-72.

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 6 (3ρ. 2κλ. 6κ.φ.), Λο 9 (1τρ. 3ασ.), Άντιτς 7 (1τρ. 5κ.φ.), Σπανούλης 15 (1τρ. 3ρ. 4ασ.), Ντόρσεϊ 2 (9ρ.), Κέσελι 10 (1), Γκεσεβίτσιους 6 (2), Πρίντεζης 16 (2τρ. 4ρ.), Παπανικολάου 6 (2τρ. 5ρ. 4κλ.), Μάντσαρης 5 (1τρ. 4ρ.), Σλούκας 2.

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3 (6ρ.), Περπέρογλου 9 (1τρ. 5ρ. 5κ.φ.), Μπατίστ 12 (4ρ.), Λόγκαν 9 (1), Σάτο, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 12 (2τρ. 4κ.φ.), Βουγιούκας 3, Ν. Καλάθης 2 (3ρ. 6ασ.), Σμιθ, Καϊμακόγλου 9 (1τρ. 7ρ. 3ασ.), Γιασικεβίτσιους 6.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *