Home / Α1 / «Πράσινη» απάντηση και… παίζουν τα ρέστα τους!

«Πράσινη» απάντηση και… παίζουν τα ρέστα τους!

Ο Παναθηναϊκός έκανε το χρέος του στο τελευταίο φετινό ματς του στο ΟΑΚΑ και μπροστά στον παθιασμένο κόσμο του κέρδισε τον Ολυμπιακό με 84-74 για να ισοφαρίσει τη σειρά των τελικών της Α1 σε 2-2 και να την ωθήσει σε 5ο ματς, όπου θα κριθεί ο φετινός τίτλος. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ δύσκολο σωματικά και πνευματικά για τους «πρασίνους», που όμως στο τέλος έδειξαν χαρακτήρα με τεράστιες εμφανίσεις από Μπατίστ και Γιασικεβίτσιους και πήραν τη νίκη, παρότι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν πίσω στο σκορ.

Ο Ολυμπιακός, απ’ την άλλη, έφτασε κοντά στο διπλό και τον τίτλο, αλλά πλέον ξέρει ότι θα πρέπει να πάρει το τρόπαιο το Σάββατο (19:00), αν θέλει μετά από 15 χρόνια να στεφθεί πρωταθλητής. Τα καλά, γι’ αυτόν, νέα; Θα παίζει στο ΣΕΦ, που θα κοχλάζει από τον κόσμο του, ο οποίος από τώρα περιμένει όσο τίποτα άλλο αυτό το ματς.

Λίγο διαφορετικός από τους προηγούμενους τελικούς ήταν ο 4ος, καθώς ήταν ο πρώτος ως τώρα στη σειρά που ο Παναθηναϊκός φεύγει ξεκάθαρα νικητής σε σημεία όπως τα ριμπάουντ, η ενέργεια και το πάθος. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, έλεγχε το ματς ως το τέλος της 3ης περιόδου, αλλά στο τέλος του έλειψε το… μάτι που γυάλιζε που είχε στα προηγούμενα παιχνίδια, μάτι που είχε ο Παναθηναϊκός για να πάρει τη νίκη μετά από μια απίστευτης απόδοσης 4η περίοδο.

Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (44-28 με τα επιθετικά στο 13-5), ήταν πιο εύστοχοι στα τρίποντα (40% έναντι 28%), ενώ ασίστ (17-18), λάθη (16-17) και κλεψίματα (8-7) ήταν μοιρασμένα, με τον Ολυμπιακό να είναι καλύτερος στα δίποντα (44% έναντι 56%) αλλά να επιχειρεί μόλις 32 (και 25 τρίποντα).

Αυτό που άλλαξε από τα προηγούμενα ματς ήταν ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι δύο ομάδες τον αγώνα. Προφανώς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ένα κλικ πιο αργοί από άλλες φορές λόγω κούρασης ή λόγω της προοπτικής του ΣΕΦ το Σάββατο, ή αν ο Παναθηναϊκός είχε ανέβει ταχύτητα, αλλά αυτό είδαμε στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» το ήθελαν περισσότερο το ματς, και όσο περνούσε η ώρα αυτό φαινόταν. Βέβαια, μη σας ξεγελά η διαφορά των 10 πόντων, και αυτός ο αγώνας κρίθηκε στις λεπτομέρειες, όπως και ο προηγούμενος στο ΟΑΚΑ. Αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς καλύτερος από τις προηγούμενες φορές, επιβεβαιώνοντας την εμπειρία του και την ωριμότητά του σε ματς με την πλάτη στον τοίχο.

Διαφορετική αντιμετώπιση προς το ματς είχε και ο Ομπράντοβιτς. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε τους παίκτες του… σαν να ήταν το τελευταίο ματς της χρονιάς (που θα ήταν αν έχαναν), με αποτέλεσμα ο Μάριτς να μην παίξει ούτε δευτερόλεπτο, ο Λόγκαν 46 δευτερόλεπτα, ο Σάτο 6 λεπτά. Είδαμε τον Μπατίστ 31 λεπτά στο παρκέ, τον Διαμαντίδη σχεδόν 37 και τον Γιασικεβίτσιους 25. Σαφώς καλύτερος από άλλες φορές ο Σμιθ έπαιξε 14 λεπτά, ενώ 27 λεπτά έπαιξε ο Ν. Καλάθης.

Γενικά, δεν υπήρχε περίοδος χάριτος και ο Ομπράντοβιτς με το που έβλεπε κάποιον να μην είναι πνευματικά έτοιμος ή να κάνει λάθη, δεν είχε υπομονή, τον άλλαζε. Στηρίχτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ματς στην κλασσική πεντάδα για τα δύσκολα, (Μπατίστ, Διαμαντίδης, Καλάθης, Καϊμακόγλου, Γιασικεβίτσιους) και δικαιώθηκε, ενώ και ο Σμιθ με τον Περπέρογλου ήταν καλοί. Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ έκαναν τη διαφορά, με τον Ολυμπιακό να μην έχει απάντηση για τους δύο τους.

Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός είχε τον Σπανούλη στα 32 λεπτά να οργανώνει πάρα πολύ καλά (αντίστοιχα του Γιασικεβίτσιους), αλλά κανείς άλλος δεν έπαιξε πιο πολλά από τα 23 του Λο (πάρα πολύ καλός). Ο χρόνος μοιράστηκε, κι ενώ βοήθειες ήρθαν από παίκτες όπως ο Κέσελι, άλλοι «κλασσικοί» πρωταγωνιστές (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Γκεσεβίτσιους) υστέρησαν σε σχέση με τα προηγούμενα ματς της σειράς.

Ο Ολυμπιακός ήταν πιο έτοιμος ψυχολογικά στο ξεκίνημα και με τον Άντιτς πήγε στο 0-5 για να κάνει ο Ντόρσεï, που κυριάρχησε στο πρώτο μέρος στις δύο ρακέτες, το 3-9 για την ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός με Καλάθη και Καϊμακόγλου πλησίασε στο 9-11, αλλά ο Κέσελι και ο Πρίντεζης πήγαν τον Ολυμπιακό στο 13-19. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε πολύ αγχωμένος στο ξεκίνημα, έκανε 3 λεπτά να βάλει πόντο, ενώ στα πρώτα 5 λεπτά είχε 3 πόντους.

Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το προβάδισμα μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου, αφού μετά το 17-19 στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Πρίντεζης και ο Ντόρσεϊ τους πήγαν στο 17-25 με την πρώτη διψήφια διαφορά να έρχεται στο 17-28 από το τρίποντο του Παπανικολάου. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με μεγάλο (από ψυχολογικής άποψης) τρίποντο του Διαμαντίδη, ενώ ο Γιασικεβίτσιους αμέσως μετά έκανε το 22-28. Ο Σμιθ μείωσε στους 3 πόντους και μετά την πάσα του Γιασικεβίτσιους έκανε το 30-32 για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο Μπατίστ μείωσε και στον πόντο, 34-35, αλλά ο Λο με τρίποντο έγραψε το 34-38 για να κλείσει το ημίχρονο στο 36-38 από το καλάθι του Διαμαντίδη.

Το τρίποντο του Γιασικεβίτσιους στο ξεκίνημα της επανάληψης έφερε για πρώτη φορά στον αγώνα τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 39-38, αλλά η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλή. Μετά τα τρίποντα από Άντιτς και Διαμαντίδη (44-43) ο Σπανούλης βρήκε τον Ντόρσεϊ και ο Ολυμπιακός προσπέρασε 44-45 για να κρατήσει το προβάδισμα ως το τέλος της 3ης περιόδου.

Ο Πρίντεζης, το τρίποντο του Παπανικολάου και ο πολύ καλός Λο έτρεξαν ένα σερί 1-8 για τον Ολυμπιακό, που ξέφυγε στο 27ο λεπτό ξανά με 8 πόντους, 47-55. Ο Μπατίστ κράτησε σχεδόν μόνος του τον Παναθηναϊκό μέσα στο ματς, μείωσε σε 53-55 για να ισοφαρίσει σε 55-55 λίγο αργότερα. Η περίοδος έκλεισε στο 55-58 από το καλάθι και φάουλ του Λο. Ο Πρίντεζης έφερε τον Ολυμπιακό στο +5 στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου, αλλά Διαμαντίδης και Γιασικεβίτσιους πέτυχαν καθοριστικά καλάθια για το 60-60 στο 32ο λεπτό.

Μάλιστα το σερί του Παναθηναϊκού πήγε στο 8-0 από δύο ακόμα καλάθια μέσα από τη ρακέτα για το 64-60 (και το πιο μεγάλο «πράσινο» προβάδισμα ως τότε στο ματς). Μετά από δύο αποτυχημένες (και κακές) προσπάθειες ο Καλάθης σκόραρε για τρεις πόντους εκμεταλλευόμενος την επιθετική ανομβρία του Ολυμπιακού, για να γράψει το 67-61, με το «πράσινο» σερί να διευρύνεται από την τεχνική ποινή στον Ντόρσεϊ (2/2 βολές ο Διαμαντίδης και 69-61) για να φτάσει το 14-1.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε το πρώτο του εντός παιδιάς καλάθι στην περίοδο μετά από 6 λεπτά, κι αφού ως τότε είχε 6/9 βολές και 0/4 εντός παιδιάς. Ο Άντιτς ήταν που έκανε το 69-67, αλλά ο Περπέρογλου απάντησε αμέσως με τον ίδιο τρόπο. Ο Λο αστόχησε και ο Μπατίστ με επιθετικό ριμπάουντ και βολές μετά από φάουλ έφερε το ματς στο 74-67. Ο Σπανούλης σκόραρε για τρεις, ο Χάινς έκλεισε πολύ ωραία τον Διαμαντίδη, έκλεψε και σκόραρε στον αιφνιδιασμό για να φέρει στο 38ο λεπτό το ματς στο 74-73 με καλάθι και φάουλ.

Το παιχνίδι κρίθηκε στις 4 επόμενες επιθέσεις. Ο Καλάθης αστόχησε, αλλά ο Σμιθ με επιθετικό ριμπάουντ και δύσκολο τελείωμα έκανε το 76-73, ενώ ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο για να γράψει στην αντίπερα όχθη ο Γιασικεβίτσιους το 78-73 με ατομική ενέργεια. Ο Ολυμπιακός έχασε κι άλλο τρίποντο (με Πρίντεζη) για να καρφώσει ο Μπατίστ για το 80-73 καθαρίζοντας ουσιαστικά το ματς, έχοντας πια μπει στο τελευταίο λεπτό. Έτσι, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο τελικό 84-74 δίνοντας παράταση στη μάχη για τον φετινό τίτλο της Α1. Τα σπουδαία το Σάββατο, με τον τίτλο να κρίνεται σε 5ο αγώνα, αυτή τη φορά σε «κόκκινο» φόντο (πρώτη φορά μετά το 1998-99).

Τα δεκάλεπτα:
14-19, 36-38, 55-58, 84-74.

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5 (1τρ. 5κ.φ.), Μπατίστ 23 (11ρ. 9κ.φ.), Λόγκαν, Σάτο, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (3τρ. 6ρ. 3ασ. 3κ.), Βουγιούκας 3, Ν. Καλάθης 7 (1τρ. 4ρ. 4ασ.), Σμιθ 7 (1τρ. 6ρ.), Καϊμακόγλου 12 (1τρ. 4ρ.), Γιασικεβίτσιους 12 (1τρ. 3ρ. 7ασ.).

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 5 (2κλ. 2κ. 5κ.φ.), Λο 16 (1τρ. 4κ.φ.), Άντιτς 11 (3), Σπανούλης 8 (1τρ. 5ρ. 8ασ.), Ντόρσεϊ 8 (8ρ.), Κέσελι 9, Παπαδόπουλος, Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 9 (3ρ.), Παπανικολάου 8 (2), Μάντζαρης, Σλούκας.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *