Home / NBA / Ο Ελ Σιντ και τα εγκλήματα απειρίας

Ο Ελ Σιντ και τα εγκλήματα απειρίας

Ο 4ος αγώνας των τελικών του NBA είχα γραμμένο πάνω του με τεράστια μπλε γράμματα «Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ». Ό,τι κι αν ονειρεύονταν οι Θάντερ ότι μπορεί να τους πάει καλά σε ένα ματς έδειχνε να τους πηγαίνει στο 4ο παιχνίδι. Όμως, παρόλα αυτά, έχασαν, η σειρά πήγε στο 1-3 και αν οι Μαϊάμι Χιτ κερδίσουν τα ξημερώματα Παρασκευής, οι τελικοί θα τελειώσουν με την παρέα του ΛεΜπρον Τζέιμς πρωταθλήτρια και τους Θάντερ να αφήνουν τη γεύση μιας ομάδας εντελώς ανέτοιμης πνευματικά για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των τελικών.

Οι Χιτ κέρδισαν με 104-98 και πλέον αν χάσουν τον τίτλο θα πρέπει να περάσουν το καλοκαίρι κοπανώντας το κεφάλι τους στον τοίχο, καθώς έχουν 3 ευκαιρίες για μία νίκη ώστε να πάρουν το δαχτυλίδι.

Τι εικόνα έδωσαν οι Θάντερ; Μιας ομάδας φοβισμένης, άπειρης, ανέτοιμης. Ο Χάρντεν πνίγηκε στο άγχος του, στο δεύτερο ημίχρονο ήταν απαράδεκτος, τελείωσε με 2/10 εντός παιδιάς και 4 λάθη, ενώ η… τραγωδία της εμφάνισής του ολοκληρώνεται και από το στατιστικό που λέει ότι στα 11 λεπτά που αυτός ήταν στο παρκέ οι Θάντερ ήταν αλάνθαστοι και σούταραν με 57%, ενώ στα 37 που έπαιζε οι Θάντερ σούταραν με 46% και είχαν 11 λάθη. Ο Φίσερ εξαφανίστηκε στη μετριότητα (22 λεπτά άποντος), ο Σεφόλοσα δεν είχε ψυχολογία στο τέλος, ο Πέρκινς ήταν ωσεί παρών.

Όμως, δεν ήταν από την αρχή έτσι. Μπήκαν με 19-33 στο πρώτο δωδεκάλεπτο, ο Ουέστμπρουκ έδειχνε σε απίστευτη κατάσταση, είχε 43 πόντους με 63% εντός παιδιάς, συν 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Ντουράντ τελείωσε με 28 πόντους και 9/19, αλλά είχε 24 με 56% ως τα μισά της τέταρτης περιόδου. Οι Θάντερ έδειχναν να ελέγχουν το ματς, να μειώνουν όσο περνούσε η ώρα και να φτάνουν κοντά στη νίκη. Ο ΛεΜπρον έβαλε… τρικλοποδιά στον εαυτό του σε ένα ντράιβ και χτύπησε στον μηρό, έδειχνε να μην μπορεί να τρέξει.

Και κάπου εκεί αντί οι Θάντερ να που «ευχαριστώ» και εύκολα πάρουν το ματς, έδειξαν αντίδραση ομάδας γειτονιάς. Ο αγώνας ήθελε 5:48 όταν ο ΛεΜπρον τραυματίστηκε και το σκορ ήταν 90-90. Στην αμέσως επόμενη επίθεση των Θάντερ ο Ουέιντ έκανε τρομερό κόψιμο στον Φίσερ και έβγαλε την μπάλα μπροστά με τον ΛεΜπρον να τελειώνει σαν τον Ουόλτερ Μπέρι για το 92-90.

Είχε ήδη ζητήσει αλλαγή, αλλά μέχρι να σταματήσει ο χρόνος δεν γινόταν, ο Ουέστμπρουκ βρέθηκε με τον Τζέιμς μπροστά του, ο δεύτερος πονούσε τόσο που δεν μπορούσε να λυγίσει το πόδι, αλλά αντί να κάνει ντράιβ και να πετύχει ένα εύκολο καλάθι (ή να πάρει φάουλ) ο Ουέστμπρουκ πάτησε στατικά και σούταρε από τα 6 μέτρα χωρίς καμία λογική. Άστοχα.

Ο Τζέιμς βγήκε, οι Χιτ έδειχναν εμφανώς επηρεασμένοι, ο Ντουράντ με 4 μαζεμένους πόντους πήγε την ομάδα του στο 92-94. Ο Ουέιντ βρήκε τον Μπος για το 94-94, ο ΛεΜπρον ξαναπέρασε στο ματς προφανώς σε ρόλο Ελ Σιντ για να ανεβάσει την ομάδα του. Ο Σεφόλοσα έκανε τραγικό λάθος στην άμυνα, με τον Τζέιμς να μην μπορεί καλά καλά να περπατήσει του έδωσε 2 μέτρα στο τρίποντο, εκείνος σούταρε σαν σε προπόνηση και έκανε το 97-94.

Προφανώς ενθουσιασμένος ο Τζέιμς αποφάσισε να το ξανακάνει δυο επιθέσεις αργότερα, αλλά η μπάλα έφυγε έρμπολ, αφού ο αστέρας των Χιτ δεν πατούσε καθόλου καλά. Ο Σπέλστρα τον έβγαλε στα 44 δευτερόλεπτα, τα οποία είδε από τον πάγκο, αλλά ο Σεφόλοσα από τη γωνία πέταξε την μπάλα ταμπλό και έξω! Βοήθησε λίγο και ο Ουέιντ, που έκανε το άλμα της ζωής του για να ταπώσει το σουτ, αν και ήταν πολύ μακριά όταν ο Ελβετός πήρε την μπάλα. Ο Ουέστμπρουκ μείωσε μετά το πολύ δύσκολο λέι απ του Τσάλμερς σε 101-98 και στα 17 δευτερόλεπτα σε διεκδίκηση οι διαιτητές έδωσαν τζάμπολ.

Στους Χιτ δόθηκαν 5 δευτερόλεπτα για επίθεση με τη διαφορά στους 3 πόντους. Χάρντεν και Χάσλεμ δεν μπόρεσαν να πάρουν το τζάμπολ, ο Μπάτιε έδειξε απίστευτο μπασκετικό IQ, με τρομερό άλμα έσπρωξε την μπάλα στον Τσάλμερς και ο Ουέστμπρουκ έκανε το λάθος του ματς. Με τον Τσάλμερς στη γωνία έσπευσε να του κάνει φάουλ, παρότι αν οι Χιτ αστοχούσαν οι Θάντερ θα είχαν 10 δευτερόλεπτα επίθεσης με τη διαφορά στους 3 πόντους, και δεν φαινόταν εύκολο σε 4 δευτερόλεπτα ο Τσάλμερς να μπορέσει να ξεκολλήσει από τη γωνία ώστε να βρει σουτ της προκοπής.

Οι συμπαίκτες του και το τεχνικό επιτελείο του φώναξαν, ο Ουέστμπρουκ έδειξε το χρονόμετρο κάνοντας όλους να καταλάβουν ότι δεν είχε την ωριμότητα να καταλάβει ότι χωρίς φάουλ οι Θάντερ θα είχαν καλύτερη ευκαιρία νίκης, ο Τσάλμερς έγραψε 2/2 και οι Χιτ έκαναν το 1-3 στη σειρά, ανασαίνοντας με ανακούφιση που πήραν ένα ματς το οποίο εξελίχθηκε τόσο άσχημα γι’ αυτούς.

Οι τελικοί δεν έχουν τελειώσει ακόμα, θεωρητικά αν οι Θάντερ πάρουν το 5ο ματς, μετά θα βρεθούν μπροστά στον κόσμο τους, αλλά και στατιστικά να το δει κανείς, δεν φαίνεται να χάνεται ο τίτλος για τους Χιτ. Οι Θάντερ θα πρέπει να κάνουν ό,τι έκαναν οι Σέλτικς, δηλαδή να πάρουν 3 συνεχόμενα ματς από τους Χιτ. Όμως, θα πρέπει να το κάνουν παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο, και έχοντας ήδη πετάξει στα σκουπίδια ένα «δικό τους» παιχνίδι.

Οι Χιτ είναι πιο έμπειροι, ενώ το γεγονός ότι το 5ο ματς είναι στο Μαϊάμι σίγουρα τους κάνει αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κλείσουν τη σειρά… εύκολα και ξενέρωτα (στο 1-4, με τους Θάντερ να είναι κατώτεροι των περιστάσεων). Υπομονή ως τα ξημερώματα (4:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής…

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και λίγη στατιστική μανία! Ο Τζέιμς μπορεί να έχασε το triple-double για ένα ριμπάουντ (26π. 9ρ. 12ασ.) αλλά σκόραρε 26 πόντους και μοίρασε άλλους 29 με ασίστ. Από το 1996-97 μόλις 5 παίκτες του NBA έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο σε τελικούς, δηλαδή να έχουν συμμετοχή σε τουλάχιστον 55 πόντους της ομάδας τους σε τελικό. Ο Άλεν Άιβερσον (61 στον 1ο του 2001), ο Σακίλ Ο’ Νιλ (61 στον 2ο του 2002 και 56 στον 1ον 1ο του 2001), ο Κόμπι Μπράιαντ (58 στον 1ο του 2009), ο Μάικλ Τζόρνταν (58 στον 2ο του 1997) και ο Πολ Πιρς (55 στον 5ο του 2008).

Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έγινε ο 3ος παίκτης τις τελευταίες 25 σεζόν που βάζει 20 καλάθια εντός παιδιάς σε τελικό (Ο’ Νιλ και Τζόρνταν οι άλλοι δύο). Επίσης, μόλις άλλοι 2 παίκτες τα τελευταία 25 χρόνια είχαν περισσότερους από τους 43 του πόντους σουτάροντας πάνω από 60% (63% είχε ο Ουέστμπρουκ), ξανά οι Ο’ Νιλ και Τζόρνταν.

Τέλος, ο Ουέστμπρουκ είχε 43 πόντους, 5 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Μόνο δύο άλλοι παίκτες έχουν φτάσει σε τέτοια νούμερα στις 3 αυτές κατηγορίες τα τελευταία 25 χρόνια. Καλά μαντέψατε… ο Ο’ Νιλ (1ος αγώνας 2001, 44π., 20ρ. 5ασ.) και ο Τζόρνταν (3ος αγώνας του 1993, 44π. 9ρ. 6ασ.).

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *