Home / NBA / Τα σνίκερς των… σκλάβων!

Τα σνίκερς των… σκλάβων!

Γκάφα ολκής για την Adidas ή μήπως στιγμή μεγαλοφυΐας που δεν… κατάλαβε κανείς; Όπως και να το δει κάποιος, η Adidas παραλίγο να κάνει τη μεγαλύτερη βλακεία από τη δημιουργία της. Ή, μάλλον, την έκανε και τώρα ψάχνει τρόπο να την μπαλώσει. Ο λόγος για τα JS Roundhouse Mids τα νέα μπασκετικά παπούτσια που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η Adidas μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, με σκοπό να τα διαθέσει προς πώληση τον Αύγουστο. Όμως, μέσα σε λίγες ημέρες απέσυρε το μοντέλο και σταμάτησε την παραγωγή του. Ο λόγος; Η απίστευτη κατακραυγή που δημιούργησε το συγκεκριμένο μοντέλο στη μαύρη μπασκετική (και όχι μόνο) κοινότητα.

Σίγουρα από τη φωτογραφία ήδη θα έχετε καταλάβει γιατί ξεσήκωσαν κατακραυγή τα μποτάκια και γιατί ο τίτλος μιλά για… σκλάβους. Η Adidas ξεκίνησε με τελείως διαφορετικές προθέσεις να πλασάρει το νέο της μοντέλο, αξίας 350 δολαρίων: «Σας έχει τύχει να παίζετε τόσο καταπληκτικά φορώντας σνίκερς που θέλετε να τα κλειδώσετε στους αστραγάλους σας;». Epic fail…

Μόλις η μαύρη μπασκετική κοινότητα είδε στο Facebook τα εν λόγω μποτάκια, ξέσπασε θύελλα. Μέσα σε ελάχιστες ώρες η σελίδα είχε πάνω από 2000 σχόλια επικριτικά, με μερικά όπως «Ουάου, δεν θα πρέπει να ήταν κανείς μαύρος στο δωμάτιο όταν η ομάδα μάρκετινγκ έδωσε το ok γι’ αυτά» να είναι τα πιο σοφτ και πολιτικώς ορθά.

Ο Δρ. Μπόις Ουάτκινς, γράφοντας στο Your Black World, είπε «πραγματικά πάγωσα όταν είδα το νέο μοντέλο που θέλει η Adidas να βγάλει στα μαγαζιά τον Αύγουστο. Τα νέα JS Roundhouse Mids είναι γκρι και μωβ, με χειροπέδες γύρω από τους αστραγάλους. Ναι, είπα χειροπέδες… αλυσίδες… αυτά που οι πρόγονοί μας φορούσαν για 400 χρόνια, ζώντας τις πιο τρομακτικές θηριωδίες που μπορεί κανείς να φανταστεί».

Η Adidas, προφανώς, επιμένει ότι τα σνίκερς δεν ήθελαν να προμοτάρουν τη σκλαβιά και τη φυλάκιση, αλλά τώρα πρέπει να πείσει ότι… δεν είναι ελέφαντας. Ήδη, η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει το μοντέλο, πάγωσε την παραγωγική διαδικασία και προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε για να ξεχαστεί το όλο θέμα. Να περιμένουμε κάποιο μοντέλο που να δείχνει σεβασμό στους μαύρους σύντομα;

Ως τότε, η Adidas θα πρέπει να κάνει έλεγχο της ζημιάς που υπέστη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ζήτησαν μποϊκοτάζ της εταιρείας από τη μαύρη κοινότητα, ενώ ακόμη και ο Αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον είχε κάτι να σχολιάσει στο θέμα: «Η προσπάθεια να εμπορευματοποιήσουν και να κάνουν δημοφιλή περισσότερα από 200 χρόνια ανθρώπινου εξευτελισμού, όπου οι μαύροι θεωρούνταν κατά τα 3/5 άνθρωποι από το Σύνταγμά μας είναι προσβλητική, αποκρουστική και χωρίς ευαισθησία». Άουτς…

Η Adidas και μετά από αυτό αρνήθηκε τη σύνδεση των σνίκερς της με τη σκλαβιά και εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι: «Από τη δημοσίευση του σχεδίου στο Facebook λάβαμε και καλές και αρνητικές κριτικές. Απολογούμαστε αν κάποιοι άνθρωποι προσβλήθηκαν από το σχέδιο και αποσύρουμε τα πλάνα μας να το διαθέσουμε στην αγορά». Βέβαια, στην ουσία, η απόσυρση έγινε για καθαρά οικονομικούς λόγους, όπως είπε η εταιρεία, αφού αν το σχέδιο αντιμετώπιζε τέτοιες αντιδράσεις, ήταν λογικό να μην το αγοράσουν πολλοί και να είναι οικονομική αποτυχία για την εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι τύπου της εταιρείας προσπάθησαν να καθαρίσουν την εικόνα του σχεδιαστή Τζέρεμι Σκοτ, λέγοντας ότι «το σχέδιο ήταν απλώς η εξωφρενική και μοναδική ματιά προς τη μόδα και δεν έχει σχέση με τη σκλαβιά. Ο Τζέρεμι Σκοτ είναι πασίγνωστος σχεδιαστή και το στιλ του είναι γεμάτο φαντασία και χρώματα. Κάθε υπόνοια σχέσης με τη σκλαβιά είναι ψευδής». Τώρα, αν το… “έσωσαν”, θα φανεί στο μέλλον.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *