Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Αντιστέκεται η FIBA για το U23, απομακρύνεται το τρίποντο…

Αντιστέκεται η FIBA για το U23, απομακρύνεται το τρίποντο…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και μαζί τους και το εκεί μπασκετικό τουρνουά. Όμως, με πολλούς από τους ισχυρούς μπασκετάνθρωπους του πλανήτη να βρίσκονται στην Ο2 Αρένα του Λονδίνου για τα τελικά του μπάσκετ, ήταν φυσικό να συζητηθούν αρκετά θέματα που απασχολούν τη FIBA.

Ο Πάτρικ Μπάουμαν, το αφεντικό της FIBA, μίλησε για τα όσα ακούγονται για το θέμα του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατά πόσο αυτό θα ακολουθήσει (κι εκεί) το ποδόσφαιρο για να πάει το όριο ηλικίας στα 23 έτη από το 2016.   

Ο Μπάουμαν είπε: «Αισθάνομαι ότι δεν πρόκειται να προτείνουμε όριο ηλικίας στα 23 έτη για τους Αγώνες του 2016. Το NBA πρότεινε πρώτο την ιδέα να πάμε με ένα όριο κάτω των 23 και ταυτόχρονα να προμοτάρουμε έτσι τους νεαρότερους αθλητές. Επίσης, έτσι θα γινόταν ο διαχωρισμός ανάμεσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο (σ.σ. το γνωστό μας Μουντομπάσκετ) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Από την οπτική γωνία της FIBA καταλαβαίνουμε το πώς βλέπουν τα πράγματα η Αμερικανική Ομοσπονδία και το NBA. Δεν είμαι σίγουρός ότι κι εμείς απαραιτήτως συμφωνούμε και τα βλέπουμε έτσι, αλλά καταλαβαίνουμε τις ενστάσεις των ιδιοκτητών των ομάδων του NBA», συνέχισε ο Μπάουμαν.

Η FIBA ουσιαστικά «άδειασε» το NBA
προς το παρόν και μένει να δούμε αν θα εμμείνει στις θέσεις της. Υπάρχει και το θέμα ότι ούτως ή άλλως η αλλαγή δεν είναι εύκολο να γίνει πριν το 2016, καθώς τα μέλη που θα πρέπει να πειστούν και να ψηφίσουν είναι πάνω από 200, ενώ στη μέση υπάρχει και η ΔΟΕ που σίγουρα θα περιπλέξει τα πράγματα.

Ο Μπάουμαν ανέφερε και τους λόγους που η FIBA δεν θέλει την αλλαγή: «Όλοι μας, το NBA, η ΔΟΕ και η FIBA, όλοι μας έχουμε κερδίσει πάρα πολλά, όχι μόνο οικονομικά, από την παρουσία του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και συγκεκριμένα από το 1992, αν σκεφτούμε πού ήταν το μπάσκετ και πού είμαστε τώρα. Δεν ξέρω αν έχουμε τελειώσει με την προβολή που παίρνει το μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήταν πρώιμο, θεωρώ, τώρα, να κάνουμε αλλαγές σε σχέση με την ποιότητα του μπασκετικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Απ’ την άλλη, πηγές από την πλευρά του Στερν και του NBA αναφέρουν ότι το NBA δεν θα υπαναχωρήσει από την πρότασή του, ώστε οι επαγγελματίες παίκτες του να παίζουν μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA, μήπως και οι ομάδες έχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη, αν ανέβει το προφίλ του τουρνουά. «Η FIBA θα αντισταθεί, αλλά αυτό που θέλουμε θα γίνει».

Και ένα δικό μας σχόλιο; Οι Αμερικανοί στα μέσα τους αναφέρουν ως τον πιο ισχυρό λόγο άρνησης της FIBA το γεγονός ότι «αν το όριο πάει στα 23, τότε οι αμερικανικές ομάδες δεν θα χάνουν με τίποτα, καθώς οι Αμερικανοί αθλητές διαμορφώνονται πιο νωρίς». Προφανώς αυτό μάλλον είναι το τελευταίο που απασχολεί τη FIBA, καθώς οι τοπ Ευρωπαίοι παίκτες έχουν ήδη παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο στα 22 τους, ενώ οι Αμερικανοί παίζουν ακόμη σε κολέγιο.

Απ’ την άλλη, το μπάσκετ θεωρώ, στην παρούσα φάση, μόνο να χάσει έχει αν ακολουθήσει το μοντέλο του ποδοσφαίρου. Αν το ολυμπιακό μπασκετικό τουρνουά γίνει «φτωχός συγγενής» όπως το αντίστοιχο ποδοσφαιρικό, το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρό να έχει το Μουντιάλ από πίσω του. Ούτε θα γίνει το νέο «Παγκόσμιο Κύπελλο» αίφνης τόσο ισχυρό όσο οι Αμερικανοί ελπίζουν. Το ξέρουμε όλοι αυτό, το μπάσκετ είναι πιο ελιτίστικο άθλημα από το ποδόσφαιρο και, συνεπώς, με λιγότερο κόσμο να το παρακολουθεί.

Η FIBA πάντως πιστεύει ότι το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο (World Cup πλέον στα αγγλικά), που θα εισάγει στην Ισπανία το 2014, θα ανεβάσει επίπεδο το μπάσκετ. Πάντως, σκέφτεται μετά το τουρνουά της Ισπανίας να μεταφέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μονές χρονιές, δηλαδή το επόμενο να γίνει το 2019.

Μάλιστα, θέλει τα Παγκόσμια Κύπελλα πλέον να λειτουργούν και ως προκριματικά τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι προς το παρόν δεν σκέφτεται καν να εξαφανίσει το Ολυμπιακό τουρνουά από το πρόγραμμα του αντρικού μπάσκετ, αλλά θέλει να του δώσει και μεγαλύτερη αίγλη, χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο ένα χρόνο πριν ως προκριματικό ή αν θέλετε ως πρόγευση, δίνοντας την ευκαιρία στην ίδια ακριβώς γενιά παικτών των χωρών να παλέψει για «εκδίκηση» ένα χρόνο αργότερα.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι τα Ευρωμπάσκετ θα φύγουν από το καλεντάρι κάθε διετίας και μάλλον θα πάνε κάθε 4 χρόνια (τη χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς) και το ζυγό έτος ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι έτος ξεκούρασης για τους παίκτες. Να πω την αλήθεια, κακό εκ πρώτης όψεως δεν μου φαίνεται.

Επίσης, η FIBA μέσω του Μπάουμαν είπε ότι από το 2016 θέλει να έχει 16 ομάδες στο μπασκετικό τουρνουά και όχι 12 που είναι τώρα, αλλάζοντας όμως τον τρόπο διεξαγωγής, ώστε να διαρκεί το τουρνουά λιγότερες ημέρες. Φέτος του τουρνουά διήρκεσε 15 ημέρες, από τις 29 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου των αντρών, σκοπός είναι να διαρκεί 3-4 ημέρες λιγότερες με άλλο σύστημα (πιο πολλά νοκ άουτ μάλλον, ή περισσότερους ομίλους με λιγότερες ομάδες ο καθένας).

Τέλος, αυτό που ανέφερε ο Μπάουμαν και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους η FIBA σκέφτεται σοβαρά την ενοποίηση των κανονισμών του μπάσκετ. Η αρχή θα γίνει με το τρίποντο, με τον Μπάουμαν να αναφέρει «έχουμε ήδη καταλήξει ότι η FIBA θα μεταφέρει πίσω τη γραμμή του τριπόντου, εκεί που είναι στο NBA». Όμως, πρόσθεσε, ότι δεν είναι βέβαιος ότι αυτό θα έχει γίνει πριν τους Ολυμπιακούς του 2016 στη Βραζιλία.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *