Home / NBA / Τρομοκρατική απειλή για τα παπούτσια του ΛεΜπρον!

Τρομοκρατική απειλή για τα παπούτσια του ΛεΜπρον!

Όλα ξεκίνησαν όταν η Nike ανακοίνωσε επίσημα την τιμή στο νέο μοντέλο του παπουτσιού που φέρει την υπογραφή του ΛεΜπρον Τζέιμς. Η συνέχεια μοιάζει λίγο σουρεάλ, αλλά περιλαμβάνει τρομοκρατικές απειλές μέσω διαδικτύου, υποτιθέμενες δολοφονίες σε σχολεία, τα όσα έγιναν στον κινηματογράφο στην Ορόρα στην πρεμιέρα του Batman Rises, αστυνομία, δικαστήρια, φυλακίσεις και στο επίκεντρο όλων έναν προφανώς ηλίθιο τύπο και το ESPN.         

Το ESPN φιλοξενούσε άρθρο πριν λίγες ημέρες για τα νέα LeBron X παπούτσια, τα οποία η Nike αποφάσισε να τα πουλήσει στην (εξοργιστική, αν θέλουμε να το δούμε ψυχρά) τιμή των 180 δολαρίων, χωρίς τα έξτρα. Θα πείτε: αυτοκίνητο είναι και έχουν έξτρα; Όχι, αλλά περιλαμβάνονται στη σειρά της Nike που λέγεται Nike+ και είναι η νέα γενιά παπουτσιών, που έχουν τσιπάκι μέσα (αν θες) και μετράνε το ύψος του άλματός σου και διάφορες άλλες παραμέτρους για τον αθλητή, ενώ συγχρονίζονται και με το Nike+ basketball app.

Με τους ειδικούς σένσορες (που μπαίνουν στο κέντρο της σόλας) η τιμή του παπουτσιού (συν τους αντάπτορες και φορτιστές) φτάνει στα 270 δολάρια, ενώ όποιος έχει ήδη το Sport Kit (έτσι λέγεται η όλη εξτραβαγκάνζα με τους φορτιστές και τους σένσορες) παίρνει τα παπούτσια (σκοτωμένη τιμή) στα 200 δολάρια.

Μόλις ανακοινώθηκε, λοιπόν, η τιμή της σειράς αυτής, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών στο διαδίκτυο, ότι η Nike πάει να βγάλει με αισχρό τρόπο κέρδος από ένα παπούτσι, το οποίο είχε ήδη τόση ζήτηση ώστε ήταν σίγουρο ότι θα εξαντληθεί (πριν καν ανακοινωθεί η τιμή του).

Στα διάφορα σάιτ που έγραψαν για το άρθρο και την τιμή του παπουτσιού είχαμε πολλούς που ανέφεραν ότι τόσο ακριβά παπούτσια θα κάνουν αυτομάτως τα παιδιά στόχους ληστειών και διαφόρων άλλων αξιόποινων πράξεων, καθώς είναι πανάκριβα για να τα φορά ένα παιδί, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αντί να πληρώσουν σχεδόν 300 δολάρια θα πάνε να χτυπήσουν και να κλέψουν ένα 15χρονο.

Μέσα στην όλη αυτή παράνοια του θέματος (όλοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα ξεφεύγουν τα σχόλια και πώς πολλοί το τραβάνε από τα μαλλιά στην προσπάθειά τους να φανούν έξυπνοι, αστείοι, απειλητικοί ή ό,τι άλλο) υπήρχε κι ένας τύπος που κατάφερε το ακατόρθωτο!

Ναι, ο 21χρονος Έρικ Γι απέδειξε ότι όντως υπάρχουν μετριαστές σχολίων στο ESPN και ότι το σάιτ (το μεγαλύτερο στον κόσμο από τα αθλητικά sites) όντως κοιτάζει τα χιλιάδες σχόλια που δέχεται κάθε μέρα.

Τι έκανε ο Γι; Έγραψε σε σχόλιο στο εν λόγω άρθρο (σχόλιο που προφανώς έχει σβηστεί προ πολλού) ότι το παράθυρό του «κοιτάζει» σε δυο σχολεία και ότι δεν θα είχε πρόβλημα να πυροβολήσει ένα παιδί αν φορούσε τα νέα LeBron X καθώς δεν θα μπορούσε αλλιώς να πληρώσει τόσα λεφτά για να πάρει τα παπούτσια. Σαν να μην έφτανε το ως εδώ μέγεθος της βλακείας του, κατάφερε στο σχόλιό του να αναμίξει και το περιστατικό από τον κινηματογράφο στην Ορόρα.

Τι ακολούθησε; Περίπου 3.000 σχόλια άλλων χρηστών να του λένε πόσο ηλίθιος είναι και το ESPN να ειδοποιεί την αστυνομία για το σχόλιο του Γι. Η αστυνομία άρχισε να τον παρακολουθεί μέχρι να πάρει ένταλμα έρευνας για το σπίτι του, όπου βρήκε ότι όντως «κοιτούσε» δύο σχολεία, ενώ μέσα υπήρχαν και πολλά όπλα.

Ο Γι συνελήφθη και η εγγύηση αποφυλάκισης ορίστηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια, ποσό εξωφρενικό για τέτοιου είδους περιστατικό. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει κατά πόσο τα έλεγε σοβαρά όλα αυτά ο Γι, το πιθανότερο είναι να έλεγε τις γνωστές χαζομάρες που διαβάζουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να κάνει εντύπωση στους άλλους αναγνώστες.

Η αστυνομία και το ESPN, δηλαδή, είναι πολύ πιθανό να αντέδρασαν υπερβολικά. Απ’ την άλλη, όλο αυτό διαβάζεται και αλλιώς: ως ένα μήνυμα προς τη διαδικτυακή κοινότητα ότι πλέον ό,τι γράφεις παρακολουθείται και δεν μπορείς να είσαι πανηλίθιος με την ησυχία σου. Ο Γι μάλλον χρησιμοποιήθηκε ως… e-αποδιοπομπαίος τράγος για να καταλάβουν οι υπόλοιποι ότι υπάρχει και όριο στα όσα μπορείς να γράψεις στο διαδίκτυο.

Βέβαια, ο τύπος επιμένει ότι έκανε πλάκα (που είναι και το πιο πιθανό όσο ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως σχεδίαζε να κάνει κάτι), αλλά τώρα έχει μπλέξει και δύσκολα θα ξεμπλέξει.

Το ESPN, πάντως, πανηγυρίζει μια τεράστια νίκη, καθώς από το πουθενά βγήκε ως το «καλό» σε μια πολύ περίεργη υπόθεση. Πώς; Μα απέδειξε περίτρανα ότι παρακολουθεί τα σχόλια και νοιάζεται όταν βρεθεί κάποιο που θα είναι απειλητικό προς τις ζωές άλλων. Τώρα, ό,τι και να πει δίκιο θα έχει:

«Παρακολουθούμε πολύ στενά όλα τα σχόλια και, κάθε φορά που βλέπουμε μια απειλή, ειδοποιούμε τις αρχές», είπε ο Μάικ Σόλτις, εκπρόσωπος του ESPN.

Στα χνάρια του πρώτου διδάξαντα


Ο Γι δεν είναι ο πρώτος τόσο ηλίθιος
που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο (ή για να το διορθώσω αυτό, ο πρώτος τόσο ηλίθιος που του έδωσαν σημασία, γιατί τέτοιου είδους σχόλια έχουμε όλοι δει κατά καιρούς), ο πρώτος ήταν ο Τζέικ Μπραμ το 2006.

Τι είχε κάνει εκείνο το παλικάρι; Στο σάιτ 4chan (φανταστείτε το, αν δεν το ξέρετε, στη λογική του 9gag με λίγο από Onion) έβαλε ένα στοίχημα με έναν άλλο αργόσχολο ποιος από τους δύο μπορεί να φτιάξει την πιο τρομοκρατική ιστορία. Και κέρδισε.

Ο 20χρονος έγραψε ένα μήνυμα που έλεγε ότι είχε τοποθετήσει βόμβες σε στάδια διαφόρων πόλεων (Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Σιάτλ, Χιούστον, Όκλαντ, Κλίβελαντ), ότι οι βόμβες θα έφταναν στα στάδια με φορτηγά κατά τη διάρκεια αγώνων του NFL, ότι θα σκοτώνονταν πάνω από 100.000 άνθρωποι, ότι η ραδιενέργεια θα σκότωνε και τους υπόλοιπους εν καιρώ, ότι θα κατηγορούνταν η Αλ-Κάιντα, ότι ως αποτέλεσμα θα ξεκινούσαν πόλεμοι σε όλο τον κόσμο και θα καταστρεφόταν η παγκόσμια οικονομία για να επέλθει ο πλανήτης σε κατάσταση χάους.

Το 4chan δεν του έδωσε καμία σημασία, ή μάλλον του έδωσε βάζοντας φωτογραφία με παίκτη του αμερικάνικου φούτμπολ δίπλα του και γράφοντας λεζάντα «Don’t mess with football», αλλά σιγά σιγά ο Μπραμ έκανε repost την ιστορία του (40 άλλες φορές) σε διάφορα σάιτ, με αποτέλεσμα κάποιοι να την πάρουν στα σοβαρά.

Οι πράκτορες του FBI
που ανέλαβαν την υπόθεση είπαν μιλώντας στο δικαστήριο «η απειλή ήταν απλώς γελοία, κανείς δεν μπορούσε να την πάρει σοβαρά όπως ήταν γραμμένη». Ο Μπραμ βρέθηκε στο super-market που δούλευε βάζοντας προϊόντα στις σακούλες στο ταμείο, συνελήφθη από το FBI (πανηγυρίζοντας και φωνάζοντας «ΝΑΙ!» όσο τον μάζευαν), είπε μετά ότι «αυτή είναι η πιο επική νίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας» αναφερόμενος στο στοίχημα με τον άλλο ηλίθιο φίλο του, αλλά η συνέχεια δεν θα του άρεσε καθόλου.

Δικάστηκε και καταδικάστηκε το 2008 σε 6 μήνες φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή, συν 6 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό και 26.750 δολάρια πρόστιμο (τα έξτρα κόστη που είχαν τα στάδια στον τομέα της ασφάλειας μετά την απειλή). Μετά έλεγε ότι «δεν περίμενα ποτέ να πάρει κάποιος σοβαρά κάτι που γράφτηκε στο 4chan», αλλά ήταν αργά, είχε καταφέρει να την καταστρέψει τη ζωή του.

Ο Γι μπαίνει στον ίδιο δρόμο και θεωρείται εξαρχής πολύ δύσκολο να ξεμπλέξει χωρίς φυλάκιση για τα όσα έγραψε στο ESPN. Θα αλλάξει αυτό τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το διαδίκτυο και θα θέσει εκ νέου όρια στη συμπεριφορά σε αυτό; Είναι υπερβολικό να τιμωρείται κάποιος για κάτι που έγραψε σε σχόλιο σε κάποιο site; Η δική σας γνώμη ποια είναι;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *