Home / Α1 / Δυο αστέρια στο λιμάνι

Δυο αστέρια στο λιμάνι

Δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου 2008

Τελικά, το μεγάλο κόλπο που επιχείρησε ο Ολυμπιακός με τον Άντονι Πάρκερ δεν ευδοκίμησε και αυτές τις μέρες επικρατεί νηνεμία στο λιμάνι. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να χαρεί τους παίκτες που έχει ήδη φέρει η ομάδα του και σε εμάς να αναλύσουμε αυτές τις πρώτες 5 κινήσεις.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έφερε στην ομάδα ίσως τα δύο σημαντικότερα ονόματα στην Ευρωλίγκα του 21ου αιώνα. Όσον αφορά τα μεγέθη των ονομάτων για την Ευρώπη, με τον Παπαλουκά και τον Βούισιτς μπορεί να συγκριθεί μόνο ο Γιασικεβίτσιους και ο Πάρκερ. Ο άλλος σπουδαίος Έλληνας, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, βρίσκεται λίγο πιο πίσω (σε επίπεδο καριέρας πάντα) από τους δύο, λόγω και ηλικίας.

Με την απόκτηση του Παπαλουκά και του Βούισιτς, ο Ολυμπιακός βάζει στην πεντάδα του… δύο προπονητές, δύο παίκτες με άριστη γνώση των βασικών και παροιμιώδη ικανότητα στην ασίστ, με υψηλότατο μπασκετικό IQ και ανιδιοτελή τρόπο παιχνιδιού. Κυρίως, βάζει δύο παίκτες που είναι ταυτόχρονα πολύ έμπειροι και πολύ επιτυχημένοι (μιλάνε μόνο οι τίτλοι τους και το γεγονός ότι ήταν πρωταγωνιστές σε όσους κατέκτησαν) αλλά και ταυτόχρονα διψασμένοι να αποδείξουν κάτι. Ο Παπαλουκάς γυρίζει στην Ελλάδα ψάχνοντας να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει βασιλιάς και εντός συνόρων (το ότι ήταν τεράστιο λάθος η φυγή του νομίζω δε χρειάζεται απόδειξη!), ενώ ο Βούισιτς έρχεται για να δείξει ότι παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο έχοντας αφήσει πίσω τον περσινό τραυματισμό του.

Πρόκειται ουσιαστικά για τους κατά τεκμήριο καλύτερο πλέι-μέικερ και καλύτερο σέντερ στη σύγχρονη Ευρωλίγκα (την τελευταία οκταετία). Εκτός από τους τίτλους, έχουν χαράξει και προσωπικές επιδόσεις πραγματικά αξιοσημείωτες: ο Παπαλουκάς είναι σε σύνολο 11ος στο ranking, 1ος σε ασίστ και 1ος σε κλεψίματα, ενώ ο Βούισιτς 1ος σε ranking, 3ος σε ριμπάουντ, 5ος σε τάπες, 5ος σε πόντους και 6ος σε ασίστ στην ιστορία της Ευρωλίγκας!

Εκτός, πάντως, από τα δύο μεγάλα ονόματα, ο Ολυμπιακός έβαλε στη «μηχανή» του και τρεις ακόμη σημαντικούς παίκτες. Ο ένας είναι ο Ισραηλινός Χαλπερίν που μπορεί να βοηθήσει και στις δύο θέσεις των γκαρντ, έχει καλό σουτ και έφεση στην ασίστ. Πρόκειται πιθανότατα για τον καλύτερο Ισραηλινό παίκτη αυτή τη στιγμή, που προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν με την Μακάμπι, κατά τη διάρκεια της οποίας ψηφίστηκε μάλιστα και στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας. Ο άλλος, ο Μιχάλης Πελεκάνος, μπορεί να είχε μια δύσκολη σεζόν με τη Ρεάλ, αλλά είναι γνωστό στους Έλληνες φιλάθλους το τι μπορεί να προσφέρει και αποτελεί μια μετεγγραφή που δίνει σημαντικό βάθος και λύσεις σε άμυνα και επίθεση. Ο τρίτος, ο Ζόραν Έρτσεγκ, μπορεί να είναι ο λιγότερο γνωστός, αλλά ξέρει μπάσκετ, παίζει καλά τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι και, κυρίως, είναι «διψασμένος» για να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο παίκτες της Μακάμπι ήρθαν «διαβασμένοι» για να κερδίσουν αμέσως τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Βούισιτς δήλωσε: «είμαι διψασμένος όσο και ο Ολυμπιακός», ενώ ο Χαλπερίν το… τράβηξε ακόμη περισσότερο: «Το ήξερα ότι κάποτε θα έπαιζα για αυτήν την ομάδα. Έχει τον καλύτερο κόσμο στην Ευρώπη»!

Ο Ολυμπιακός δε μοιάζει να σταματά εδώ, καθώς ετοιμάζεται ήδη να αποκτήσει τον γνωστό μας, ταλαντούχο Σερβοέλληνα πλέι-μέικερ Μιλόσεβιτς, ενώ ψάχνει και το βασικό του τριάρι κοιτώντας προς το NBA. Όσον αφορά τους δύο περσινούς Αμερικανούς της ομάδας, ο Κιντέλ Γουντς αποφάσισε να… απαλλάξει τον κόσμο του Ολυμπιακού από τις αδιάφορες εμφανίσεις του με το να καπνίσει μαριχουάνα, ενώ ο Λιν Γκριρ πρέπει να μείνει στη θέση του καθώς ένας τέτοιος σκόρερ δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Εντωμεταξύ, με φιλικό τρόπο χώρισαν οι δρόμοι της ομάδας με το Μανώλη Παπαμακάριο (καλύτερα για να παίξει κάπου το παιδί και όχι να κάθεται στην εξέδρα).

Μπορεί να έπεται συνέχεια, αλλά τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός μπαίνει πολύ δυνατά στις μετεγγραφές κινούμενος από τη διάθεσή του να μην ανεχτεί άλλη σεζόν στη δεύτερη θέση. Τα αποτελέσματα, φυσικά θα αργήσουν ακόμη, αλλά η «μαγιά» μοιάζει πολύ δυνατή.

 

 

Σήμερα ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός μία ακόμη μετεγγραφή… που περιμέναμε, αυτή του Κέτσμαν. Ο Σέρβος έκανε μια καλή χρονιά φέτος με την Παρτιζάν και είναι ένας ρολίστας που μπορεί να δώσει καλές βοήθειες, περισσότερες από τον Ουίνστον.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *