Home / NBA / Ζώντας κάτω απ’ τις σκιές γιγάντων…

Ζώντας κάτω απ’ τις σκιές γιγάντων…

Μιλήσαμε χτες για τη θέση που έχει ο Χάουαρντ στους νέους Λος Άντζελες Λέικερς, για το γεγονός ότι ήδη έχει ξεκινήσει κόντρα για την αξία του, ενώ είπαμε ότι έχει πολύ μεγάλα παπούτσια να γεμίσει, καθώς η παράδοση θέλει τεράστιους σέντερ στους Λέικερς. Μάικαν, Τσάμπερλεν, Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Ο’ Νιλ, μπορούν να γεμίσουν τόμους αφιερωμάτων με την καριέρα τους, αλλά παρακάτω θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να δείξω τι φορτίο σύγκρισης κουβαλάει ο Χάουαρντ, φορτίο που είναι αδύνατο (αλλά και άδικο να του ζητηθεί) να σηκώσει στις πλάτες του.

Η λογική λέει ότι ο Χάουαρντ θα βοηθήσει πολύ τους Λέικερς, οπότε ίσως θα πρέπει και οι φίλοι της ομάδας και οι δημοσιογράφοι της να ξεχάσουν τη σύγκριση με τους 4 θρύλους του αθλήματος που γέμιζαν τη ρακέτα των Λέικερς για 34 συνολικά σεζόν, στο προ-Χάουαρντ παρελθόν των Λιμνανθρώπων.

Κρατηθείτε γιατί το ταξίδι στα κατορθώματα των τεσσάρων είναι ικανό να τυφλώσει με τη λάμψη του και τον πιο αδιάφορο μπασκετόφιλο, ενώ εύκολα γίνεται κατανοητό ότι ο Χάουαρντ ούτε για πλάκα δεν μπορεί να χωρέσει στην ίδια πρόταση με αυτούς τους παίκτες:

Τζορτζ Μάικαν

Ο Mr. Basketball, όπως λέει το προσωνύμιό του. Αν θέλουμε να το δούμε… ψυχρά, δεν χρειάζεται να πούμε άλλα. Έπαιξε στους Λέικερς για 7 σεζόν από το 1948-49 ως το 1955-56.

Στη θητεία του στους Λέικερς είχε 23.1 πόντους και 13.4 ριμπάουντ μέσο όρο (τα ριμπάουντ μετρήθηκαν από το 1951 και μετά), ενώ τα ρεκόρ του με τους Λέικερς είναι 61 πόντοι και 36 ριμπάουντ (σε έναν αγώνα, εναντίον των Ρότσεστερ Ρόγιαλς).

Ο Μάικαν είναι ο πρώτος παίκτης των Λέικερς που εισήχθη στο Hall of Fame, ενώ είναι και ο πρώτος κομισάριος του ABA. Ήταν μέλος σε 6 Καλύτερες Πεντάδες και έπαιξε σε 4 all-star games αυτά τα 7 χρόνια (το MVP εισήχθη το 1955-56). Οδήγησε τους Λέικερς σε 5 τίτλους NBA (ως Μινεάπολις Λέικερς τότε).

Ο Μάικαν θεωρείται από τους μπασκετάνθρωπους ο πρώτος σέντερ που έπαιξε ποτέ μπάσκετ. Η επιρροή του στο παιχνίδι είναι τεράστια. Λόγω αυτού και της κυριαρχίας του το NBA εισήγαγε κανονισμό για το «goaltending» (το να διώχνεις την μπάλα πάνω από το στεφάνι), επειδή πηδούσε και έδιωχνε πάρα πολλά σουτ πάνω από το στεφάνι, ο Μάικαν ήταν η έμπνευση για τις επιθέσεις 24 δευτερολέπτων, ενώ η αδιανόητη κυριαρχία και τα… πάρτι που έστηνε με θύματα τους αντιπάλους του ήταν ο λόγος που η ρακέτα μεγάλωσε σε πλάτος το 1951-52 από 1.83 μέτρα (6 πόδια) σε 3.65 μέτρα (12 πόδια).

Ακόμη και σήμερα θεωρείται από τους πιο μπασκετικούς παίκτες όλων των εποχών, από τους πιο πλήρεις ψηλούς (είπαμε το Mr. Basketball δεν είναι τυχαίο), είναι άλλωστε ο παίκτης που εισήγαγε στο μπάσκετ το hook-shot, που είναι και το σήμα κατατεθέν του. Η περίφημη Mikan Drill είναι από τις βασικότερες ασκήσεις για σέντερ ακόμα και στις ημέρες μας.

Ο Μάικαν ουσιαστικά έπαιξε 6 γεμάτες σεζόν στους Λέικερς (οι τραυματισμοί τον κυνηγούσαν σε όλη του την καριέρα, συνολικά έσπασε 10 φορές κάποιο από τα κόκαλα του σώματός του όσο έπαιζε) και σε αυτές κατέκτησε 5 τίτλους. Ο υψηλότερος ετήσιος μισθός του με τους Λέικερς ήταν 12.000 δολάρια (102.000 σε σημερινά δολάρια).

Ουίλτ Τσάμπερλεν

Ο Τσάμπερλεν πήγε στους Λέικερς στα τελευταία του, έπαιξε εκεί τις τελευταίες 5 σεζόν του στο NBA, από το 1968-69 και ως το 1972-73 πριν αποχωρήσει από το μπάσκετ.

Τα λόγια περιττεύουν για τον παίκτη που είναι τις περισσότερες φορές αυτός που στέκεται «απέναντι» από τον Τζόρνταν στις συζητήσεις για τον καλύτερο όλων των εποχών. Ως παίκτης των Λέικερς είχε 17.7 πόντους και 19.2 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ τα ρεκόρ του με την ομάδα ήταν 66 πόντοι και 42 ριμπάουντ!

Έχει ως και σήμερα το ρεκόρ ομάδας για υψηλότερο ποσοστό εντός παιδιάς σε μια σεζόν (72.7%), για υψηλότερο ποσοστό εντός παιδιάς σε σύνολο καριέρας στην ομάδα (60.5%), το ρεκόρ εύστοχων σουτ (29), το ρεκόρ ριμπάουντ σε έναν αγώνα (42), το ρεκόρ ριμπάουντ σε μια σεζόν (1712).

Ο Τσάμπερλεν είχε 23 παιχνίδια με τους Λέικερς στα οποία σκόραρε τουλάχιστον 62 πόντους. Κανένας άλλος από τους 4 μεγάλους σέντερ της ομάδας δεν έχει ούτε ένα (στην καριέρα του γενικότερα, όχι μόνο ως παίκτης των Λέικερς). Ο Μάικαν έχει 61 πόντους ρεκόρ, ο Ο’ Νιλ 61 επίσης, ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ 55 (και ο Χάουαρντ 46).

Όσο ήταν στους Λέικερς έπαιξε σε 4 all-star game, η φανέλα του με το νούμερο 13 έχει αποσυρθεί από την ομάδα, ενώ κατέκτησε με την ομάδα 1 τίτλο, το 1972. Για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε να αφήσει το επιθετικό παιχνίδι στους υπόλοιπους και να επικεντρωθεί στην άμυνα και τα ριμπάουντ περισσότερο από ποτέ στην καριέρα του από το 1970 και μετά.

Για τον Τσάμπερλεν, πριν πάει στους Λέικερς, είχε το NBA κάνει άλλη μία αλλαγή στη ρακέτα, μεγαλώνοντας τη στα 4,88 μέτρα (16 πόδια), ώστε να έχουν ελπίδες να τον σταματήσουν οι αμυντικοί.

Ο υψηλότερος ετήσιος μισθός του στους Λέικερς ήταν 250.000 δολάρια (1,4 εκατομμύρια σε σημερινά δολάρια).

Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ

Ο παίκτης από τους 4 που έχει αγωνιστεί περισσότερο στους Λέικερς, συνολικά 14 σεζόν, από το 1975 ως και το 1989, όταν και αποχώρησε από το άθλημα. Ως παίκτης των Λέικερς είχε 22.1 πόντους και 9.4 ριμπάουντ μέσο όρο. Τα ρεκόρ του με τους Λέικερς ήταν 48 πόντοι και 34 ριμπάουντ.

Στην ιστορία της ομάδας είναι ο παίκτης που έχει κατεβάσει τα περισσότερα ριμπάουντ (10.279) αλλά και ο παίκτης που έχει ταπώσει τα περισσότερα σουτ (2.694).

Στα… αξιοπερίεργα ότι ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ είναι εκείνος από τους 4 με τις περισσότερες… εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές (και όχι ως «himself», αλλά ως «ηθοποιός» με ρόλο). Σύμφωνα με το IMDB έχει 18 τέτοιες εμφανίσεις, ενώ ο Σακίλ Ο’ Νιλ έχει 8, ο Τσάμπερλεν 3 και ο Μάικαν καμία (1 έχει ο Χάουαρντ).

Με τους Λέικερς κατέκτησε 5 τίτλους, ήταν 3 φορές MVP κανονικής περιόδου, 1 φορά MVP τελικών, έπαιξε σε 13 all-star game, ήταν 6 φορές μέλος της Καλύτερης Πεντάδας, ενώ η φανέλα του με το νούμερο 33 έχει αποσυρθεί.

Ένας από τους πιο θρυλικούς παίκτες όλων των εποχών, ο ίδιος ήταν που απαίτησε να πάρει μετεγγραφή από το Μιλγουόκι στα 28 του. Η συνέχεια τον δικαίωσε, αφού οδήγησε τους Λέικερς σε 5 τίτλους.

Ο υψηλότερος ετήσιος μισθός του με τους Λέικερς ήταν 3 εκατομμύρια δολάρια (5,5 εκατομμύρια σε σημερινά δολάρια).

Σακίλ Ο’ Νιλ

Φτάσαμε και στον Σακ, τον μοναδικό από τους 4 που οι περισσότεροι από εμάς έχουν ζήσει να αγωνίζεται στους Λέικερς, και όχι μόνο δει μέσα από βίντεο παλιών αγώνων και highlights.

Ο Σακ έπαιξε στους Λέικερς για 8 χρόνια, από το 1996-97 ως και το 2004, όταν και έφυγε για το Μαϊάμι μετά από απαίτηση του Κόμπι. Ως παίκτης των Λέικερς είχε 27.0 πόντους και 11.8 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ τα ρεκόρ του ήταν 61 πόντοι και 28 ριμπάουντ. Στην ιστορία της ομάδας είναι ο παίκτης που έχει σουτάρει τις περισσότερες βολές σε έναν αγώνα (31).

Είναι ο μόνος από τους 4 τεράστιους σέντερ των Λέικερς που έχει κατακτήσει σε μία σεζόν το MVP κανονικής περιόδου, το MVP τελικών και το MVP του all-star game.

Με τους Λέικερς έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, έχει πάρει 1 MVP κανονικής περιόδου, 3 MVP τελικών NBA, βρέθηκε 6 φορές στην Καλύτερη Πεντάδα, επιλέχθηκε 7 φορές στο all-star game. Είναι ο μοναδικός από τους 4 που έπαιξε και κάπου αλλού μετά τους Λέικερς.

Ο υψηλότερος ετήσιος μισθός του με τους Λέικερς ήταν 24.7 εκατομμύρια δολάρια (30 εκατομμύρια σε σημερινά δολάρια).

Συνολικά, οι 4 αυτοί σέντερ κατέκτησαν 14 τίτλους με τους Λέικερς,όλοι τους με απίστευτα νούμερα στα στατιστικά τους, με τρομερή επιρροή στο μπάσκετ της εποχής τους και όλοι τους μπορούν να χαρακτηριστούν “φαινόμενα”. Ο Χάουαρντ το πιο πιθανό είναι (αν το δούμε ψυχρά και όχι μαρκετινίστικα) να μην μπορέσει ποτέ να μπει σε αυτή την κατηγορία όσους τίτλους κι αν κατακτήσουν οι Λέικερς επί των ημερών του. Πάντως, αν αναζητούσε το έξτρα κίνητρο στην καριέρα του για να δουλέψει να ανέβει επίπεδο, δεν νομίζω να βρει καλύτερο απ’ το να τον συμπεριλάβει ο κόσμος κάποτε στην ίδια πρόταση με τους 4 αυτούς θρύλους, ως φυσική συνέχειά τους

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *