Home / NBA / Η μεγάλη Πέμπτη του free agency…

Η μεγάλη Πέμπτη του free agency…

Η ώρα που οι περισσότεροι φίλοι του NBA περίμεναν έφτασε. Η Πέμπτη σήμανε την αρχή των ουσιαστικών εξελίξεων για το NBA. Από τις 00:01 και μετά οι παίκτες είχαν το δικαίωμα να αρχίσουν να υπογράφουν προσφορές και, γενικά, να κινηθεί επίσημα η αγορά. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ΛεΜπρον Τζέιμς και τον Καρμέλο Άντονι, με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς να αδειάζουν κι άλλο χώρο για να πείσουν τον Τζέιμς, αλλά τους Ντάλας Μάβερικς να γίνονται οι πρώτοι από τους μνηστήρες που άλλαξαν σελίδα και χτύπησαν σε άλλο μέτωπο.

Οι Μάβερικς, βλέποντας ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες για να πείσουν τον Καρμέλο Άντονι, στράφηκαν στον ιδιαίτερα ταλαντούχο Τσάντλερ Πάρσονς, ο οποίος υπέγραψε προσφορά για τριετές συμβόλαιο έναντι σχεδόν 46 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι το Ντάλας και ο Πάρσονς, ο οποίος είναι restricted free agent, θα πρέπει να περιμένουν 3 ημέρες για να δουν αν οι Χιούστον Ρόκετς θα ισοφαρίσουν την προσφορά ώστε να τον κρατήσουν. Αν δεν το κάνουν, ο Πάρσονς θα είναι παίκτης των Μάβερικς. Στο μεταξύ, από τη στιγμή που υπέγραψε το χαρτί ο Πάρσονς δεν μπορεί να γίνει μέρος καμίας προτεινόμενης ανταλλαγής από τους Ρόκετς.

Οι Ρόκετς, πάντως, προσπαθούν να πείσουν τον Κρις Μπος να αφήσει το Μαϊάμι και να υπογράψει σε αυτούς, έχοντας προτείνει συμβόλαιο 88 εκατομμυρίων δολαρίων για 4 χρόνια. Για να πάρουν τον Μπος θα πρέπει να αδειάσουν αρκετό χώρο στο σάλαρι καπ, αλλά πολλοί στην ομάδα διαφωνούν για το αν πρέπει να θυσιαστεί ο Πάρσονς για κάτι τέτοιο και λένε ότι οι Ρόκετς πρέπει να κρατήσουν τον Πάρσονς και να δώσουν Ασίκ-Λιν για να κάνουν χώρο για τον Μπος. Σε κάθε περίπτωση, οι Ρόκετς θα πρέπει όλα αυτά να τα αποφασίσουν σε 3 ημέρες, ενώ ρόλο στο θέμα θα παίξει σίγουρα και η απόφαση του Τζέιμς. Αν ο Τζέιμς επιλέξει να επιστρέψει στους Καβαλίερς, τότε ο Μπος είναι πιο εύκολο να πειστεί να πάει στους Ρόκετς, αφού δεν θα υπάρχει πια η πιθανότητα συνύπαρξης των δύο στο Μαϊάμι.

Οι Καβαλίερς με τη σειρά τους κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίσω τον ΛεΜπρον. Πρώτα απ’ όλα προχτές κατέβηκε από το σάιτ τους το περίφημο γράμμα που είχε στείλει τότε ο ιδιοκτήτης Γκίλμπερτ στους οπαδούς ξεκατινιάζοντας τον Τζέιμς. Από εκεί και πέρα, κάνουν όλο και περισσότερο χώρο στο σάλαρι καπ τους. Τελευταία κίνηση, έδωσαν τον Σεργκέι Καράσεφ, τον Τζάρετ Τζακ και τον Τάιλερ Ζέλερ, για να πάρουν τα δικαιώματα των Ιλκάν Καραμάν και Έντιν Μπάβτσιτς. Γλίτωσαν τα συμβόλαια των Τζακ (πήγε στους Νετς), Ζέλερ (στους Σέλτικς) και Καράσεφ (στους Νετς), με τους Σέλτικς να παίρνουν και τον Μάρκους Θόρντον από τους Νετς και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου του 2016 από τους Καβαλίερς.

Οι Καβαλίερς προσπαθούν να πείσουν τον Τζέιμς και κυνηγώντας τον Ρέι Άλεν ή/και τον Μάικ Μίλερ. Ο Τζέιμς έχει δηλώσει ότι ο Μίλερ ήταν από τους αγαπημένους του συμπαίκτες και ότι του κόστισε πολύ που το 2013-14 δεν τον είχε μαζί του στους Χιτ. Οι Καβαλίερς έχουν περί τα 22 εκατομμύρια χώρο στο καπ τους, ο Τζέιμς μπορεί να πάρει μέχρι 20.6 οπότε ο Άλεν για να υπογράψει θα πρέπει να δεχτεί μείωση σε σχέση με τα όσα έπαιρνε πέρσι, όπως και ο Μίλερ, εκτός αν οι Καβς αδειάσουν κι άλλο χώρο.

Ο Τζέιμς συναντήθηκε με τον Πατ Ράιλι, ανακοίνωσε ότι έχει όσες πληροφορίες θέλει απ’ όλες τις ομάδες και ότι δεν θα κάνει άλλη συνάντηση αλλά θα συσκεφτεί και θα μιλήσει με την οικογένειά του για 1-2 μέρες πριν ανακοινώσει την απόφαση για το πού θα πάει τα talents του την επόμενη σεζόν. Ελπίζω αυτή τη φορά όχι σε εκπομπή σε πανεθνικό δίκτυο.

Οι Μάβερικς έστρεψαν την προσοχή τους αλλού, αν ο Πάρσονς υπογράψει θα παίρνει περισσότερα από τον Νοβίτσκι, αλλά ο Γερμανός δεν έχει δείξει να νοιάζεται για τέτοια. Πάντως, ειρήσθω εν παρόδω, ο Νοβίτσκι έχει στο τραπέζι μάξιμουμ προσφορά από τους Ρόκετς. Όχι ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι θα τη δεχτεί (επίσημα δεν μπορούσε να υπογράψει ακόμα), αφού ήδη έχει δηλώσει ότι ανανέωσε με το Ντάλας.

Οι Μάβερικς μπήκαν στο free agency με σκοπό να δώσουν γύρω στα 10-12 εκατομμύρια σε ένα τριάρι που δεν ήταν ουσιαστικά all-star (ασχέτως αν θα είναι στο μέλλον), αλλά με την κίνησή τους θέλησαν, όπως λένε από την ομάδα, να δουν την μπλόφα των Ρόκετς με τον Πάρσονς. Αυτό σημαίνει ότι οι Μάβερικς ίσως δυσκολευτούν να ανανεώσουν τον Βινς Κάρτερ.

Για τον Κάρτερ (πέρσι έπαιρνε κάτι παραπάνω από 3 εκατομμύρια) μένει η cap room exception που είναι στα 2.73 εκατομμύρια. Σίγουρα όχι αυτό που θα ήθελε ο Vincredible που μετά από 3 φοβερές σεζόν θα ήθελε κάτι καλύτερο. Για τον Κάρτερ έχουν ενδιαφερθεί οι Χιτ, οι Τρέιλ Μπλέιζερς, οι Ράπτορς και οι Θάντερ, προς το παρόν. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να συνεχίσει στο Ντάλας, ενώ οι Μάβερικς πιστεύουν ότι θα τον πείσουν για να ανανεώσει με λιγότερα, όπως και τους Νοβίτσκι, Χάρις.

Αν τα πράγματα δυσκολέψουν, υπάρχει και το plan B που λέει ότι οι Μάβερικς θα βρουν ομάδα για τον Ρέιμοντ Φέλτον, θα δώσουν 3.79 εκατομμύρια στον Κάρτερ και με τα υπόλοιπα θα κυνηγήσουν τον Μο Ουίλιαμς. Αλλά προς το παρόν ο Καρλάιλ έχει και τον Φέλτον στα πλάνα του.

Τέλος, και ο Καρμέλο Άντονι δηλώνει αναποφάσιστος, αν και οι Νιου Γιορκ Νικς δείχνουν σίγουροι ότι θα επιστρέψει εκεί. Ο Άντονι σκέφτεται και το Λος Άντζελες, ο Κόμπι Μπράιαντ έκανε την προσπάθειά του λέγοντας πόσο πολύ τον θέλει δίπλα του και προς το παρόν οι Λέικερς ελπίζουν, έστω μόνο για λίγες ώρες ακόμα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *