Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Σφαλιάρα προβληματισμού…

Σφαλιάρα προβληματισμού…


Κακό μπελά βρήκε ο Ολυμπιακός, καθώς η (ξεκάθαρα) εκτός προγράμματος ήττα στο ΣΕΦ από τη Ζαλγκίρις με 61-79 στην 3η αγωνιστική, τον βάζει αίφνης σε μεγάλες περιπέτειες. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν κάθε επαφή με τον αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο, δεν είχαν κανέναν τρόπο αντίδρασης, όσο προσπαθούσαν βούλιαζαν τους εαυτούς τους ολοένα και περισσότερο σε «κινούμενη άμμο» για να χαρίσουν στη Ζαλγκίρις ένα απρόσμενα εύκολο βράδυ.

Οι Λιθουανοί κυριάρχησαν απόλυτα στο ματς, έκαναν περίπατο στο ΣΕΦ και έστειλαν τον Ολυμπιακό σε δύσβατα μονοπάτια. Οι «ερυθρόλευκοι» με αυτή τους την ήττα «κατάφεραν» από την 4η αγωνιστική να παίζουν με την πλάτη στον τοίχο κάθε τους αγώνα, που πια θα είναι ζωής και θανάτου. Οι δυο τελευταίες εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα πρέπει σίγουρα να προβληματίσουν τον Μπαρτζώκα, η ομάδα του έχασε με κατεβασμένα χέρια, χωρίς καν να επιδείξει το μαχητικό πνεύμα που τη χαρακτήριζε πέρσι. Και στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν περίοδοι χάριτος στον όμιλο που είναι ο Ολυμπιακός.

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν τόσο άσχημα για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να ήταν αρκετά άστοχοι στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά ήλεγχαν την αντίπαλό τους, η άμυνά τους τους έβγαζε ξανά ασπροπρόσωπους. Η Ζαλγκίρις έμεινε 4 λεπτά χωρίς πόντο στο δεκάλεπτο, Πρίντεζης και Μάντζαρης έφεραν τον Ολυμπιακό στο 8-0 μέχρι μετά από 6 άστοχες προσπάθειες και 2 λάθη ο Ντ. Λαβρίνοβιτς να γράψει τους πρώτους πόντους για την ομάδα του.

Αλλά αυτό που ξεκίνησε τόσο καλά για τον Ολυμπιακό έμελλε να στραβώσει γρήγορα. Ο Σπανούλης έκανε το 10-4 με βολές σε ένα από τα 11 φάουλ που κέρδισε στο ματς και ο Άντιτς έφερε τον Ολυμπιακό στο 12-5 με περίπου 3,5 λεπτά να μένουν για το τέλος της περιόδου. Ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς είχε μπει καλά στο ματς, μείωσε σε 12-10, με τον Καουκένας να δίνει προβάδισμα στη Ζαλγκίρις, 13-14. Ο Άντιτς και ο Χάινς, που πάλευε μόνος του μετά από κάποιο σημείο στη ρακέτα, έκαναν το 17-14 στο τέλος της περιόδου.

Σε μια δεύτερη περίοδο, αρκετά μέτρια αμυντικά, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να πάρει στο τέλος της μαζεμένους πόντους, για να χτίσει διαφορά ενόψει της ανάπαυλας. Ο Χάινς τον έφερε στο 19-16, ο Πρίντεζης έκανε το 24-20, αλλά η Ζαλγκίρις είχε κολλήσει για τα καλά πια στο σβέρκο του, 24-22 από τον Καουκένας με τον Τζάαμπερ να ισοφαρίζει ύστερα από κλέψιμο. Ο Σπανούλης και ο Χάινς ήταν οι μόνες απειλές και κρατούσαν τον Ολυμπιακό μπροστά (28-24), αλλά η Ζαλγκίρις με τον Ντ. Λαβρίνοβιτς ισοφάρισε και πάλι σε 28-28, με τον Λαφαγιέτ σε 31-31, με τον Τζάαμπερ σε 33-33 για να έρθει το τρίποντο του Παπανικολάου μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.

Ο Πόποβιτς έχασε τρίποντο, ο Λο κέρδισε φάουλ 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, έβαλε την πρώτη βολή, έχασε τη δεύτερη, αλλά το φόλοου του Χάινς έγραψε το 39-33 για τον Ολυμπιακό, με το σκορ να είναι «μαγική» εικόνα όμως.

Το τρίποντο του Μάντζαρη στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου έγραψε το 42-35 για τον Ολυμπιακό και μάλλον τότε ήταν η τελευταία στιγμή στο ματς που οι «ερυθρόλευκοι» ένιωσαν ότι ήλεγχαν τον αγώνα. Ο Πόποβιτς είχε ένα ξέφρενο δεύτερο ημίχρονο (13 πόντοι), ο Σπανούλης ασφυκτιούσε με όλο το ρόστερ της Ζαλγκίρις να τον μαρκάρει και κανέναν άλλο «ερυθρόλευκο» να μην μπορεί να δώσει επιθετική βοήθεια, το πράγμα στράβωσε γρήγορα και στράβωσε πολύ.

Ο Πόποβιτς με τρίποντο ισοφάρισε σε 42-42, Ντάρντεν και Τζάαμπερ έκαναν το 42-46, ο Μπαρτζώκας στην ισοπαλία είχε βγάλει τον Σπανούλη και άργησε πολύ (3:30) με βάση την εικόνα της ομάδας του να τον ξαναβάλει, ο Πόποβιτς έκανε το 43-49 και το 45-52 με τρίποντα, ο Ντάρντεν έφερε το ματς στους 9 πόντους πριν μπει ο Σπανούλης και ο Ολυμπιακός έμοιαζε σα να μην έχει καμία λύση στην επίθεση.

Το κάκιστο ματς των τριαριών του, η ανυπαρξία των ψηλών του επιθετικά (εκτός του Χάινς που έπαιζε μόνος του), ο δισταγμός των γκαρντ του, είχε οδηγήσει όλη τη Ζαλγκίρις πάνω στον Σπανούλη, με αποτέλεσμα να τον «καταπιούν», όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο. Ο Μπαρτζώκας παρά την άθλια εικόνα της ομάδας του δεν δοκίμασε καν τον Μαυροειδή, που είδε όλο το ματς από τον πάγκο, ενώ δεν έβγαλε ούτε ένα σύστημα για να σουτάρει από την περιφέρεια ο (κακός στο πρώτο δεκάλεπτο) Γκεσεβίτσιους, που δεν φαίνεται να έχει ενταχθεί από το προπονητικό επιτελείο στα συστήματα, παρότι ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας.

Ο Πρίντεζης από το κλέψιμο και την ασίστ του Σπανούλη είχε καλάθι και φάουλ για το 48-54, αλλά οι αντιδράσεις του Ολυμπιακού ήταν σπασμωδικές. Απ’ την άλλη ο Πόποβιτς είχε βρει ρυθμό και εκτελούσε τους «ερυθρολεύκους» σουτάροντας από κάθε γωνιά του παρκέ. Αυτός έκανε το 48-56, ενώ η περίοδος τελείωσε με τον Φουτ να καρφώνει ανενόχλητος ύστερα από 2 επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις, 49-59.

Κι εκεί που όλοι περίμεναν την αντίδραση του πρωταθλητή Ευρώπης, ο Ολυμπιακός μπήκε στην 4η περίοδο άποντος για σχεδόν 4 λεπτά! Χρειάστηκαν 6 άστοχα σουτ και 2 λάθη (κάτι σαν τη Ζαλγκίρις του πρώτου δεκαλέπτου) για να βάλει ο Ολυμπιακός τον πρώτο του πόντο 3:35 μετά την έναρξη της περιόδου. Ως τότε, όμως, η άμυνά του ήταν αυτή που τον είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Η Ζαλγκίρις έκανε περίπατο στη ρακέτα του, οι παίκτες της σούταραν ολομόναχοι μετά από ένα απλό σκριν σε κάθε επίθεση, οι περίφημες αλλαγές στα σκριν καταστράφηκαν από τους περιφερειακούς των Λιθουανών, 0-12 και «αντίο νίκη» για τον Ολυμπιακό.

Φουτ και 5 πόντοι του Λαφαγιέτ έγραψαν το 49-69, ο Καουκένας ανέβασε τη διαφορά στους 22 και οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν «χαμένοι» στο παρκέ να προσπαθούν να καταλάβουν πώς χάθηκε ο αγώνας. Ο Μάντζαρης με τρίποντο μείωσε σε 54-71 με 5:30 να απομένουν, αλλά οι Λιθουανοί έλεγξαν απόλυτα το ματς. Έκαναν επιθέσεις 20+ δευτερολέπτων, πίεζαν ασφυκτικά στην άμυνα (τον Σπανούλη), με αποτέλεσμα το επόμενο καλάθι του Ολυμπιακού να έρθει 2 λεπτά αργότερα, 56-71 από τον Χάινς. Ο Ντ. Λαβρίνοβιτς μόνος του από την κορυφή έκανε το 56-74, ο Σλούκας… έδωσε πάσα στον Τζάαμπερ στην επόμενη επίθεση, 56-77 από το τρίποντο του Αμερικανού και χάθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες του Ολυμπιακού για περιορισμό της διαφοράς.

Ακόμα και στο φινάλε, παρότι με 20 δευτερόλεπτα (στο 61-77) έκλεψε την μπάλα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει λάθος, να δώσει επίθεση 12 δευτερολέπτων στη Ζαλγκίρις και να δεχτεί κι άλλο καλάθι, με τον Πόποβιτς να κλείνει ένα εφιαλτικό για τον Ολυμπιακό ημίχρονο, στο επιμέρους 22-46!

Ο Μπαρτζώκας κοουτσάρισε πολύ φοβισμένα
, δίσταζε να αλλάξει πρόσωπα μέσα στο παρκέ, αλλά αν δούμε και τα νούμερα, όλα κοιτάζουν προς την πλευρά της Ζαλγκίρις, που ήταν πιο εύστοχη σε κάθε κατηγορία, είχε περισσότερα ριμπάουντ (μάλιστα πήρε 13 επιθετικά), είχε 11 κλεψίματα, ενώ ανάγκασε τον Ολυμπιακό και σε 22 λάθη (13 αυτή). Εκτός αγώνα Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Περπέρογλου, Σλούκας, Λο, είχαν μείνει μόνοι τους ο Χάινς στη ρακέτα και ο Σπανούλης στην περιφέρεια, σε μια μάχη εκ των προτέρων καταδικασμένη να χαθεί όπως την έδωσε ο Ολυμπιακός.

Η συνέχεια σε μια εβδομάδα ξανά στο ΣΕΦ με την Τσεντεβίτα και ούτε για πλάκα δεν «αντέχει» ο Ολυμπιακός τρίτη ήττα στη σειρά. Πλέον, κάθε ματς θα είναι «κόλαση» για τους «ερυθρολεύκους» αν θέλουν να μην τελειώσει άδοξα η προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου τους.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 39-33, 49-59, 61-79.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 15 (8ρ. 4κ.φ.), Λο 1, Άντιτς 5 (4κ.φ.), Σπανούλης 10 (1τρ. 6ασ. 3κλ. 11κ.φ.), Περπέρογλου 2 (4ρ.), Ντόρσεϊ (5ρ.), Σλούκας 2, Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 12 (1/6τρ.), Παπανικολάου 3 (1τρ. 3ρ.), Μάντζαρης 11 (2τρ. 4ρ.).

Ζαλγκίρις Κάουνας (Πλάθα): Ντάρντεν 8 (7ρ.), Τζάαμπερ 9 (1τρ. 4κλ.), Πόποβιτς 16 (3), Ντ. Λαβρίνοβιτς 9 (1τρ. 4ρ. 3κλ.), Λιπκεβίτσιους, Γιανκούνας 3 (5ρ.), Ντέλας 2, Κουζμίνσκας 4, Λαφαγιέτ 10 (2τρ. 4ασ.), Καουκένας 8, Φουτ 7 (3ρ.), Κ. Λαβρίνοβιτς 3 (4ρ.).

Νίκος Κουσούλης

 

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *