Home / ΛΟΙΠΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ / Τα περίεργα του καλοκαιριού

Τα περίεργα του καλοκαιριού

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2008

Η Ρόμα έκανε μια κίνηση η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το χειμώνα. Οι Ιταλοί απέκτησαν τον Μπράντον Τζένινγκς, σε ένα πείραμα που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Και όταν λέω δεν έχει προηγούμενο, αναφέρομαι στις ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας και… στη σύγχρονη εποχή.

Ο Τζένινγκς είναι μόλις 18 ετών και τώρα τελείωσε το Λύκειο. Εκεί ήταν μια από τις ατραξιόν της χώρας, έχοντας 35.5 πόντους μέσο όρο. Έχει ύψος 1.85, αλλά μπορεί να καρφώνει με κάθε τρόπο που σας έρχεται στο μυαλό: τόμαχοκ, 360ο, ανάποδα, κάτω από τα πόδια, και ό,τι άλλο σκέφτεστε. Είναι παίκτης «ζογκλέρ» με γρήγορη ντρίμπλα, εκρηκτικότητα, καλό σουτ και πολύ, πολύ ταλέντο. Η Ρόμα του έδωσε θέση ξένου στην Ευρωλίγκα, κάνοντάς τον, τον 1ο Αμερικανό που θα παίξει σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη, σε ηλικία 18 χρονών και χωρίς να έχει πάει κολέγιο.

Το κατώτατο όριο για το ντραφτ είναι τα 19 έτη, οπότε ο Τζένινγκς, δεν μπορούσε φέτος να παίξει στο NBA. Έχοντας σαρώσει τα βραβεία τη χρονιά που πέρασε, ο δρόμος του έλεγε NCAA. Όμως, εκείνος έκανε κάτι μοναδικό: αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας και να έρθει στην Ευρώπη για να παίξει μπάσκετ πριν δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ.

Μπορεί τα διαθέσιμα βίντεο του Τζένινγκς να μας κάνουν να γουρλώνουμε τα μάτια για το ταλέντο του, αλλά…

Αλλά ο Τζένινγκς είναι 18 ετών και μέχρι στιγμής έχει παίξει μόνο με 18χρονα, 17χρονα και 16χρονα παιδιά στο Λύκειο, όχι με επαγγελματίες παίκτες. Η Ευρωλίγκα δεν είναι λύκειο, οι άμυνες στην Ευρώπη και δη στην Ευρωλίγκα δεν συγκρίνονται με εκείνες στις Η.Π.Α. (ούτε καν στο NBA) και το πείραμα εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο για τη Ρόμα. Βεβαίως, οι Ιταλοί με λίγα λεφτά κέρδισαν τη μάχη των εντυπώσεων και πήραν επικοινωνιακή νίκη, καθώς θα μας απασχολούν όλη τη χρονιά. Μένει να δούμε κατά πόσο ο Τζένινγκς θα μπορέσει να ορθώσει ανάστημα σε μια διοργάνωση, η οποία περιέχει ορισμένες από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Την ίδια ώρα, ο Λόρεν Γουντς γίνεται μια, επίσης, μοναδική περίπτωση στην ιστορία του μπάσκετ! Για όσους δεν θυμούνται αμέσως το όνομα, ο Γουντς φέτος έπαιζε στην Εφές, μέχρι να αρνηθεί να ταξιδέψει στο Βελιγράδι και να διωχθεί από τους Τούρκους. Μετά πήγε στις Η.Π.Α. και πολύ γρήγορα βρήκε συμβόλαιο στους Χιούστον Ρόκετς, με τους οποίους έπαιξε σε κανονική περίοδο και πλέι οφς 8 αγώνες συνολικά και κάτι παραπάνω από 2 λεπτά μέσο όρο ανά ματς.

Οι Ρόκετς του ανανέωσαν το συμβόλαιο και για το 2008-09 έναντι 998.398 δολαρίων και ο Γουντς έκανε κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο για Αμερικανό παίκτη. Ζήτησε από τους Ρόκετς να τον αποδεσμεύσουν ώστε να επιστρέψει να παίξει στην Ευρώπη!

Έγινε έτσι μοναδική περίπτωση Αμερικανού που είχε εγγυημένο συμβόλαιο στις Η.Π.Α. και θέλησε να έρθει στην Ευρώπη να παίξει. Οι καιροί αλλάζουν…

Και μιας και το πιάσαμε το θέμα, ο Γουντς υπέγραψε στη Ζαλγκίρις για την επόμενη σεζόν.

Τέλος, ας συνεχίσουμε για λίγο το θέμα που προέκυψε στον Καναδά. Ο Ντάλεμπερτ την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι τελείωσε από την ομάδα. Ένας ατζέντης, διεθνούς παίκτη του Καναδά είπε: «Δεν είναι κακός άνθρωπος. Απλώς δεν είναι αφοσιωμένος στην ομάδα. Έχει αυτό που λένε αύρα του NBA. Εκεί είναι ρολίστας, αλλά στην εθνική, επειδή είναι με πιο άγνωστους παίκτες νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και νιώθει σταρ». Ο Ντάλεμπερτ είπε πόσο αγαπάει τον Καναδά και ότι είναι στη διάθεση της εθνικής (προφανώς όταν απολυθεί ο Ράουτινς), αλλά ο ατζέντης του είπε κάτι που επιβεβαιώνει ακριβώς ότι ο Ντάλεμπερτ… την είχε ψωνίσει: «Καλή τύχη στον Καναδά όταν προσπαθήσει ξανά να πείσει παίκτη του NBA να παίξει στην εθνική». Γίναμε όλοι βεντέτες απ’ ότι βλέπετε.

About nikolask11

Check Also

Κλέιζα: «Το σκέφτομαι για το Μουντομπάσκετ»

Ο Λίνας Κλέιζα μίλησε στην ιστοσελίδα lrytas για την πρώτη του σεζόν στη Φενέρμπαχτσε, για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *