Home / NBA / «Τρελό» πρόστιμο σε Σπερς από Στερν!

«Τρελό» πρόστιμο σε Σπερς από Στερν!

Μέσα σε μία ημέρα ήρθε η απόφαση του Ντέιβιντ Στερν για το θέμα των Σαν Αντόνιο Σπερς και το γεγονός ότι ο Γκρεγκ Πόποβιτς ξεκούρασε 4 βασικούς παίκτες στο ματς με τους Χιτ. Ο Στερν τιμώρησε τους Σπερς με 250.000 δολάρια πρόστιμο σε μία κίνηση το λιγότερο υποκριτική, που δείχνει πώς πιθανότατα έχει έρθει… το πλήρωμα του χρόνου για αποχώρηση του Στερν από τον θώκο του NBA, καθώς μάλλον έχει μπερδέψει πια τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η λίγκα.

«Το αποτέλεσμα εδώ υπαγορεύεται από το σύνολο των γεγονότων στην υπόθεση. Οι Σπερς αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν 4 από τους καλύτερους παίκτες τους σε ένα ματς στις αρχές της σεζόν, ματς το οποίο είναι η μόνη επίσκεψη της ομάδας στην κανονική περίοδο στο Μαϊάμι. Η ομάδα, επίσης, το έκανε αυτό χωρίς να ενημερώσει τους Χιτ, τον τύπο, ή το γραφείο της λίγκας έγκαιρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχω καταλήξει ότι οι Σπερς πρόσφεραν κακή υπηρεσία στο πρωτάθλημα και στους φιλάθλους μας. Οι ενέργειες των Σπερς ήταν σε παράβαση της πολιτικής της λίγκας, όπως αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο του 2010, που αντιτίθεται στην ξεκούραση των παικτών με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του NBA», ήταν η ανακοίνωση του Στερν μαζί με το πρόστιμο.

Αδιανόητα παράλογη
, δηλαδή. Περίμενε από τον Πόποβιτς να μιλήσει με τους… Χιτ, τους δημοσιογράφους και τον Στερν πριν αποφασίσει τι θα κάνει στην ομάδα του και τους παίκτες του. Βέβαια, από τον Στερν όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα περιμένει (μιλάμε για τον άνθρωπο που έφτασε στο σημείο να θέλει να ελέγξει σε τέτοιο βαθμό τους παίκτες που έβαλε… όριο 90 δευτερολέπτων στα τελετουργικά τους πριν το τζάμπολ), αλλά θα μπορούσε να έχει σκεφτεί ότι η ανακοίνωσή του, εκτός του ότι δείχνει ότι το NBA θα μανατζάρει τις ομάδες και όχι οι προπονητές τους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ομάδες και παίκτες να προσποιούνται τραυματισμούς για να ξεκουράζονται χωρίς κυρώσεις από τον Στερν.

Το πρόστιμο προφανώς και είναι παράλογο, με την πλειοψηφία του μπασκετικού κόσμου να το βλέπει ως τέτοιο. Στο ESPN η δημοσκόπηση έχει επιλογές «πολύ σκληρό», «σωστό» και «επιεικές» με τους φίλους του μπάσκετ κατά 81% (παγκοσμίως) να έχουν προτιμήσει το «πολύ σκληρό».

Σε δημοσκόπηση του Bleacher Report το 70,5% πιστεύει ότι «οι Σπερς δεν θα έπρεπε να έχουν τιμωρηθεί καν», ενώ ένα άλλο 20% θεωρεί ότι το πρόστιμο «ήταν υπερβολικό», δηλαδή πάνω από 90% διαφωνεί με την ενέργεια του Στερν.

Το θέμα είναι κατά πόσο η λίγκα έχει δείξει συνέπεια λόγων και πόσο πολύ την εκθέτει η κίνηση του Στερν. Η απάντηση στα δύο αυτά ερωτήματα είναι προφανώς… άσχημη για το γραφείο του NBA.

Πρώτη ασυνέπεια το γεγονός ότι πριν από 7 μήνες ο Άνταμ Σίλβερ, που έχει ήδη ανακοινωθεί ως ο επόμενος κομισάριος του NBA μετά τον Φλεβάρη του 2014 που θα αποχωρήσει ο Στερν, είχε μιλήσει για το θέμα, είχε πει ότι δεν θα τιμωρεί το NBA ομάδες που ξεκουράζουν παίκτες και είχε χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα το όνομα του Πόποβιτς λέγοντας ότι εκείνος ήταν «ο τελευταίος που θα αμφισβητούσα». Και ο Στερν με την τωρινή του απόφαση, κατάφερε να «αδειάσει» τον άνθρωπο που εκείνος προορίζει ως τον επόμενο πιο ισχυρό άντρα της λίγκας!

Όσον αφορά στο ερώτημα για το αν το πρόστιμο εκθέτει τη λίγκα, δεν θα σταθώ καν στο παράλογο του ύψους του προστίμου, ούτε στο γεγονός ότι ο Στερν «προσπαθεί» να ανοίξει πόλεμο με τον Πίτερ Χολτ, πιθανότατα τον ιδιοκτήτη που τον έχει στηρίξει περισσότερο απ’ όλους τόσα χρόνια και είναι από τους πιο σταθερούς και βασικούς συμμάχους του, αλλά πριν καν φτάσουμε εκεί, πρέπει να πάμε στο βασικότερο όλων: ο Στερν εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση (πριν τον αγώνα) χωρίς καν να έχει επικοινωνήσει με τους Σπερς και τον Πόποβιτς για να μάθει τους λόγους που έκανε ό,τι έκανε. Και αυτό είναι τεράστιο σφάλμα.

Δείχνει αδιαφορία της λίγκας για τις ομάδες, δείχνει έναν Στερν που μπορεί να τιμωρεί αυθαίρετα, χωρίς να ενδιαφέρεται καν να μιλήσει με τους «κατηγορούμενους» σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον τυπικά, για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της λίγκας.

Ακόμη κι αν ο Πόποβιτς έκανε «δήλωση» με το να αφήσει τους 4 παίκτες εκτός από τον αγώνα με τους πρωταθλητές, για να διαμαρτυρηθεί για το πρόγραμμα του Στερν που αναγκάζει τις ομάδες σε συνεχή παιχνίδια σε διαφορετικές πόλεις χωρίς κενά και ευκαιρίες για ξεκούραση (τα 6 εκτός έδρας μας σε 6 πόλεις σε 9 ημέρες είναι προφανώς υπερβολικά για τον καθένα), η αντίδραση του Στερν δεν ήταν σοβαρή αντίδραση ανθρώπου που ηγείται του πιο σημαντικού πρωταθλήματος του κόσμου.

Δεν έχει σημασία αν από την πλευρά του είχε δίκιο. Είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να βρούμε «δίκιο» και στους δύο, από την οπτική γωνία του καθενός. Ο ένας προστάτευε την ομάδα του, ο άλλος τη λίγκα. Όμως, το ερώτημα του αν η λίγκα κάνει τις ομάδες ή οι ομάδες και οι αστέρες τη λίγκα, εγείρεται δίπλα στον «ερασιτεχνικό» χειρισμό της υπόθεσης από τον Στερν.

Όταν τον Απρίλιο του 2009, λίγα παιχνίδια πριν τα πλέι οφς, ο Τζινόμπιλι πάθαινε κάταγμα κόπωσης και οι Σπερς από 3οι στη Δύση, έχαναν με κατεβασμένα χέρια στον πρώτο γύρο από τους Μάβερικς, το πρωτάθλημα ευνοήθηκε σε κάτι επειδή οι Σπερς δεν ξεκούρασαν τον Τζινόμπιλι όσο θα έπρεπε ώστε να τον έχουν στα πλέι οφς; Κέρδισε κάτι η λίγκα από το γεγονός ότι ο Αργεντινός έπαιξε 3-4 παιχνίδια κανονικής περιόδου παραπάνω και μετά ένα ζευγάρι στα πλέι οφς ήταν πολύ διαφορετικό και με πολύ λιγότερο σασπένς απ’ ότι θα έπρεπε να είναι κανονικά; Δεν θα έπρεπε η λίγκα να υποστηρίζει αποφάσεις που μεγιστοποιούν την αξία των μεγαλύτερων αστέρων της;

Πώς θα αντιδράσει ο Στερν όταν οι τελευταίες της βαθμολογίας θα αρχίσουν να χάνουν αγώνες, να παίζουν με πιτσιρικάδες, για να αυξήσουν τα «μπαλάκια» που θα γράφουν το όνομά τους στη λοταρία, ξευτιλίζοντας την αξιοπιστία της λίγκας; Προφανώς θα κάνει ό,τι κάθε χρόνο: θα προσποιηθεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Πάνω απ’ όλα, είναι δυνατόν αυτό να τελειώσει εδώ; Ο Πόποβιτς, λέει η ιστορία, θα ξεκουράσει ξανά τους αστέρες του μέσα στη σεζόν. Τι θα κάνει τότε ο Στερν; Θα επιβάλει κι άλλο πρόστιμο 250.000 δολαρίων, ή θα το αγνοήσει; Η σαπουνόπερα που ξεκίνησε θα έχει κι άλλο επεισόδιο, ο Πόποβιτς είναι προπονητής άτεγκτος, «στρατιωτικής» νοοτροπίας, και δεν πρόκειται να αγνοήσει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό για τους παίκτες του λόγω του προστίμου. Στο δεύτερο επεισόδιο θα φανεί ποιος από τους δύο έχει την περισσότερη «δύναμη», ο ένας θα σταθεί όρθιος και ο άλλος θα σκύψει το κεφάλι. Δεν θα έχει σημασία αν είναι οι Χιτ απέναντί του ή οι Κινγκς. Είναι παιχνίδι εξουσίας και θα φανεί ποιος από τους δύο έχει πια την περισσότερη στη λίγκα.

Μήπως, όμως, στους τελευταίους 15 μήνες που του απομένουν στα ηνία του NBA θα έπρεπε, ακόμη και προστατεύοντας την υστεροφημία του, να ασχοληθεί με 1-2 ζητήματα πολύ πιο σημαντικά, ζητήματα που θα βελτιώσουν έστω και στο παραμικρό τη λίγκα, που θα κάνουν έστω και την ελάχιστη διαφορά για το μέλλον, και όχι να επιτίθεται στον κατά τεκμήριο καλύτερο προπονητή στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή;

Με όσα κάνει τα τελευταία χρόνια ο Στερν, ποιος «προσφέρει κακή υπηρεσία» στη λίγκα;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *