Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Λεπτομέρειες που δεν ήταν στο πλευρό του…

Λεπτομέρειες που δεν ήταν στο πλευρό του…

Ο Παναθηναϊκός έχασε στη Ρωσία με 78-77 από τη Χίμκι και έμεινε στην 3η θέση του ομίλου, με τους «πράσινους» να έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία στο τελευταίο, ιδίως, τρίλεπτο του αγώνα. Η αλήθεια είναι, αν θέλουμε να τα λέμε κι όλα, ότι όντως υπήρξαν 2-3 κομβικά σφυρίγματα έδρας από τους διαιτητές, ενώ οι δύο τεχνικές ποινές στα 11 δευτερόλεπτα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, έκαναν το τέλος του πολύ ωραίου αγώνα παρωδία, με τους διαιτητές να χάνουν τον έλεγχο του ματς στο τέλος και να παρασύρονται στο να γίνουν πρωταγωνιστές.

Βέβαια, και ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε προσέξει τα ριμπάουντ του (14-6 τα επιθετικά για τους Ρώσους), να είχε βάλει τις βολές του (65%), να είχε συγκρατήσει τα νεύρα του στο τέλος, ενώ ήταν άτυχος με τον τραυματισμό Σχορτσανίτη.

Τέλος πάντων, μικρό το κακό για τους «πρασίνους» όσον αφορά στη συνέχεια της διοργάνωσης, καθώς ούτως ή άλλως στον ίδιο όμιλο θα ήταν στο Top-16 είτε ως πρώτοι είτε ως τρίτοι στην κανονική περίοδο (2οι δεν μπορούσαν να τερματίσουν), ενώ το ποια από τις δύο (Ρεάλ, Χίμκι) θα βρεθεί μαζί τους, εξαρτάται πλέον από το ματς της Ρεάλ (με νίκη οι Ισπανοί είναι πρώτοι και μαζί με τον Παναθηναϊκό στο Top-16). Σε ατομικό επίπεδο ο Λασμ ήταν καταπληκτικός, αλλά έχασε κρίσιμες βολές στο τέλος, ενώ Μπανκς, Μασιούλις και Διαμαντίδης ήταν πολύ καλοί.

Πολύ καλό κοουτσάρισμα από τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος είδε τον Σχορτσανίτη να τραυματίζεται και να μένει εκτός για το υπόλοιπο του αγώνα, μόλις 29 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο παρκέ. Παρόλα αυτά, ο Έλληνας προπονητής κατόρθωσε να προσαρμόσει την τακτική της ομάδας του και να τη κρατήσει προ των πυλών της νίκης στο τελευταίο δίλεπτο, παρά την ανατροπή στο σχεδιασμό του αγώνα.

Το παιχνίδι ήταν κλειστό στο ξεκίνημά του. Μετά το 5-2 από Πλάνινιτς και Ρίβερς ο Λασμ έδειξε σε πόσο καλή κατάσταση είναι, με 4 δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός προσπέρασε με 7-8. Πάντως, το μέτριο πρώτο ημίχρονο του Διαμαντίδη και τα πάρα πολλά χαμένα ριμπάουντ δεν βοήθησαν να πάρει τον έλεγχο ο Παναθηναϊκός, ο Ντέιβις (ο μόνος ψηλός των Ρώσων που δημιούργησε πρόβλημα στα πρώτα 35 λεπτά του ματς) έγραψε το 11-8 για να πάει ο Πλάνινιτς την ομάδα του στο 13-9. Ο Μασιούλις απάντησε με τρίποντο, αλλά Φριντζόν και Ρίβερς σκόραραν με τον ίδιο τρόπο για το 19-12 της Χίμκι.

Ο Πεδουλάκης στο 16-12 πέρασε τον Σχορτσανίτη στο παρκέ για να αλλάξει την εικόνα του ματς, ο Έλληνας σέντερ κέρδισε φάουλ στην πρώτη φάση που πήρε στην επίθεση, αλλά τραυματίστηκε κιόλας και δεν μπόρεσε να συνεχίσει, αγωνίστηκε μόλις για 29 δευτερόλεπτα.

Μετά το 21-14 της πρώτης περιόδου
, ο Πάνκο και ο Μπανκς βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να μείνει κοντά όσο η άμυνά του δεν μπορούσε να κρατήσει χωρίς πόντο την επίθεση της Χίμκι, με δύο καλές άμυνες στη συνέχεια να φέρνουν το ματς στο 23-21 από το κάρφωμα του Λασμ. Ο Φριντζόν και ο Ντέιβις κράτησαν μπροστά τη Χίμκι (27-23) για να έρθει ο Μασιούλις από το λάθος του κάκιστου Νίλσεν για να ισοφαρίσει σε 27-27 με καλάθι και φάουλ και με τη βολή να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του για πρώτη φορά στο ματς.

Προβάδισμα που δεν κράτησε πολύ ο Παναθηναϊκός, αφού ήρθε το τρίποντο του Βιάλτσεφ και το καλάθι του Όγκουστιν για το 32-28, με τον Λασμ να γράφει 3/4 βολές μετά το τρίποντο του Μπανκς για να μειώσει ο Παναθηναϊκός σε 35-34. Κι εκεί που φαινόταν ότι κάπως έτσι θα λήξει το πρώτο ημίχρονο, ήρθε το χαμένο ριμπάουντ του Τσαρτσαρή μετά από βολές του Πλάνινιτς (38-36) για να οδηγήσει σε τρίποντο του Βιάλτσεφ για το 41-36 της Χίμκι. Οι Ρώσοι έμειναν μπροστά με τον Ντέιβις να πετυχαίνει (τυχερό) καλάθι και φάουλ σε προσπάθεια για τάπα του Σκορδίλη (44-39), ενώ μια κακή πάσα του Τσαρτσαρή στην επίθεση κόπηκε και οδήγησε στο 46-39 του ημιχρόνου.

Ο Παναθηναϊκός, στο ημίχρονο, είχε κερδίσει σχεδόν διπλάσιες βολές (9/11 έναντι 13/20) αλλά δεν ήταν εύστοχος, ενώ η διαφορά στα τρίποντα (5/8 έναντι 2/8) είχε μετρήσει κι αυτή. Το βασικό, όμως, είναι ότι παρότι είχε μόλις 4 λάθη (6 η Χίμκι) ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τα ριμπάουντ (17-8), ενώ και οι ασίστ ήταν 10-5, δείγμα του πόσο εύκολα έβγαζαν καλή φάση οι Ρώσοι στην επίθεση, σε αντίθεση με την ελληνική ομάδα.

Παρότι η επανάληψη ξεκίνησε με λέι απ του Λασμ, τα πρώτα 3,5 λεπτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καταστροφικά για τον Παναθηναϊκό. Ο Ντέιβις και ο Μόνια εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του Μπανκς για να φέρουν τη Χίμκι στο 50-41, ενώ ξανά ο Μόνια και ο Φριντζόν ήταν που στις δύο πλευρές ενός λάθους του Μπράμου έφεραν τη Χίμκι στο +11 του 54-43 μόλις μετά από 3:12 στην επανάληψη.

Ο Πεδουλάκης πήρε τάιμ άουτ, ηρέμησε την ομάδα του που γύρισε στο παρκέ με μικρό σερί 0-5 για το 54-48 από Μπράμο και Μασιούλις, αλλά ο Ντέιβις ήταν που και πάλι έδωσε τη λύση για την ομάδα του, με τον Φριντζόν μετά την τεχνική ποινή στον Λασμ να σκοράρει για το 58-49. Ο Πλάνινιτς χρεώθηκε με επιθετικό ράουλ στην επαναφορά και τότε ανέλαβε ο Διαμαντίδης για να σκοράρει δύο τρίποντα και να φέρει τον Παναθηναϊκό στο 58-55.

Ο ίδιος ήταν που πήρε το φάουλ μετά το άστοχο τρίποντο του Πλάνινιτς (ο Παναθηναϊκός τον άφηνε εντελώς μόνο του πίσω από τα 6 μέτρα και ο Κροάτης, παρότι πολύ καλός στο ματς, παρασυρόταν και είχε 1/4) για να κάνει με 2/2 βολές το 58-57, σβήνοντας μέσα σε 5 λεπτά το προβάδισμα της Χίμκι και φέρνοντας το ματς στον πόντο. Μετά το τρίποντο του Ρίβερς, ήρθαν οι βολές του Λασμ για να κλείσει η 3η περίοδος στο 61-59.

Ο Διαμαντίδης συνέχισε το καταπληκτικό του δεύτερο ημίχρονο ισοφαρίζοντας το ματς στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου με το ματς να είναι στην κόψη του ξυραφιού μετά. Ο Λόντσαρ έβαλε το μοναδικό εντός παιδιάς καλάθι του, το συνδύασε και με κερδισμένο φάουλ για το 64-61, αλλά ο Παναθηναϊκός γρήγορα ισοφάρισε ξανά, για να πάρει το προβάδισμα με το τρίποντο του Μασιούλις για το 66-67 μετά από 2/2 βολές του Φριντζόν. Πλάνινιτς και Μπανκς έφεραν τον αγώνα στο 68-69 για να σκοράρει ο Ρίβερς με 4:16 για το φινάλε για το 70-69, από φάση στην οποία ο Πάνκο έκλεψε πεντακάθαρα την μπάλα και χρεώθηκε με φάουλ.

Τότε ήταν που ο Λασμ, ο οποίος είχε 8/11 ως τότε, άρχισε να πετάει βολές. Με 1/4 δικές του το σκορ πήγε στο 72-70, αφού ο Λόντσαρ είχε 2/2. Ο Μπανκς έκανε υπέροχη ενέργεια για να ισοφαρίσει τον αγώνα σε 72-72, με τον Παναθηναϊκό να χάνει μεγάλη ευκαιρία στη συνέχεια.

Ο Πλάνινιτς πέταξε τρίποντο, ο Λόντσαρ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, ο Διαμαντίδης προσπάθησε για την τάπα αλλά έκανε φάουλ, 2/2 βολές για τον Κροάτη και 74-72, με τον Παναθηναϊκό να αστοχεί στο τρίποντο για το προσπέρασμα με 1:35 για το φινάλε.

Ο Ρίβερς τον μιμήθηκε με τον Λασμ να σκοράρει δύσκολο καλάθι από τα 2,5 μέτρα για το 74-74 στα 58 δευτερόλεπτα. Κάπου εκεί χάθηκε η ηρεμία και ο έλεγχος του αγώνα και για τον Παναθηναϊκό και για τους διαιτητές. Ο Λόντσαρ αστόχησε από κοντά, αλλά πήρε το ριμπάουντ, ο Διαμαντίδης του έκανε φάουλ το οποίο (προσωπική εκτίμηση) δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντιαθλητικό, χρεώθηκε ως τέτοιο, ο Κροάτης με 2/2 βολές έγραψε το 76-74 και η Χίμκι είχε την επαναφορά.

Ο Λόντσαρ και πάλι πήρε την επίθεση στα 15 δευτερόλεπτα, αστόχησε ξανά, αλλά στη διεκδίκηση η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι διαιτητές την έδωσαν στους Ρώσους (καμία δύσκολη φάση δεν είχε ριπλέι στο τελευταίο πεντάλεπτο, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη αν δεν φαινόταν στην κανονική ροή του αγώνα), ο πάγκος του Παναθηναϊκού ξεσηκώθηκε με αποτέλεσμα να χρεωθεί με 2 συνεχόμενες τεχνικές ποινές και το ματς να πάει στο 78-74 με 2/4 βολές των Ρώσων. Ο Παναθηναϊκός το κυνήγησε, έκανε φάουλ, ο Λόντσαρ έγραψε 0/2 βολές, αλλά δεν υπήρχε χρόνος, στα 5 δευτερόλεπτα ο Διαμαντίδης αστόχησε σε σουτ, για να πάρει το ριμπάουντ ο Μπανκς και με τρίποντο στην εκπνοή να γράψει το 78-77.

Ο Παναθηναϊκός έχασε τελείως τα ριμπάουντ στο ματς, 34-28 με τα επιθετικά στο 14-6, κατάφερε να ισορροπήσει τις ασίστ (13-12, μόλις 3 οι Ρώσοι στην επανάληψη), με τα λάθη να είναι 15-13, ενώ του στοίχισε πάρα πολύ το 65% στις βολές, ιδίως με 34 εκτελεσμένες. Σε ατομικό επίπεδο ο Λασμ άγγιξε το άτυπο triple-double με 19 πόντους, 10 κερδισμένα φάουλ και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Διαμαντίδης έκανε πολύ καλός δεύτερο ημίχρονο (με 4/11 εντός παιδιάς). Πολύ καλός ο Μπανκς, αλλά και ο Μασιούλις.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός πήρε την 3η θέση στον όμιλο και μαζί με της Εφές είναι οι δύο πρώτες ομάδες που κατατάσσονται στο Group E, το πρώτο του Top-16. Εκεί θα τους συναντήσει ο Ολυμπιακός, αν κατακτήσει την Παρασκευή την πρώτη θέση του δικού του ομίλου.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 46-39, 61-59, 78-77.

Χίμκι (Κουρτινάιτις): Όγκουστιν 2 (4ρ. 3ασ.), Φριντζόν 13 (1), Βιάλτσεφ 6 (2), Λόντσαρ 10 (5ρ. 9κ.φ.), Ρίβερς 12 (3), Μόνια 6 (3ρ. 3ασ.), Κβοστόφ, Τσουκανένκο, Πλάνινιτς 16 (3ρ. 3ασ. 8κ.φ.), Ντέιβις 13 (6ρ. 4κ.φ.), Νίλσεν.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 4 (1), Πάνκο 6, Μασιούλις 15 (2τρ. 5ρ. 5κ.φ.), Λασμ 19 (8ρ., 3κ. 10κ.φ.), Τσαρτσαρής 2 (3ρ.), Διαμαντίδης 14 (2τρ. 6ασ. 6κ.φ.), Κίτσεν 2, Μπανκς 15 (2τρ. 5ρ. 4κ.φ.), Σκορδίλης, Σχορτσανίτης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *