Home / Α1 / Οι πρωταγωνιστές στα μισά της διαδρομής…

Οι πρωταγωνιστές στα μισά της διαδρομής…

Χριστουγεννιάτικη διακοπή στην Α1, που μετά από 10 αγωνιστικές σταματά για 3 εβδομάδες και θα συνεχιστεί στις 5 Ιανουαρίου του 2013. Τι έχουμε δει ως τώρα; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές στις στατιστικές κατηγορίες; Ποια ομάδα έχει κλέψει την παράσταση; Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πεντάδες του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής; Ο MVP; Ο πιο βελτιωμένος παίκτης; Το Age of Basketball ρίχνει τη ματιά του στους καλύτερους της Α1 ως τώρα.     

Στη βαθμολογία

Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα της Α1 χωρίς ήττα ως τώρα, έχει 10-0 και συνεχίζει ακάθεκτος με την μακράν καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (93.7 πόντους ανά αγώνα, με δεύτερο τον Παναθηναϊκό με 79.8) και κερδίζοντας κάθε ματς του με 27.7 πόντους διαφορά.

Πίσω από τον Ολυμπιακό έχουμε Παναθηναϊκό, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ με 8-2. Και μπορεί για τον Παναθηναϊκό το 8-2 να δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, αλλά Πανιώνιος και ΠΑΟΚ σίγουρα είναι οι ευχάριστες εκπλήξεις της λίγκας. Με στρωτά ρόστερ, καλό μπάσκετ και σταθερότητα, έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν τη μάχη για την 3η θέση υπόθεση δύο ομάδες. Ακολουθεί ο ΑΓΟΡ με 6-4 και θεωρώ ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ανέβει στην τετράδα στην ουσία. Οποιοσδήποτε άλλος το καταφέρει θα είναι τεράστια έκπληξη. Όχι τόσο επειδή βρίσκεται τουλάχιστον 3 ήττες πίσω, αλλά γιατί κανείς άλλος δεν έχει ως τώρα δείξει σταθερότητα και αγωνιστική συνέπεια.

Στις 5 Ιανουαρίου θα έχουμε το (βαθμολογικά) πιο ενδιαφέρον ντέρμπι της κανονικής περιόδου, ο Πανιώνιος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και ένας από τους δύο θα πάρει κεφάλι στη μάχη για την 3η θέση.

Πιο χαμηλά απ’ ότι θα περίμενε κανείς στη βαθμολογία θα βρούμε τον Κολοσσό, ο οποίος μάλλον πληρώνει τις αλλαγές του καλοκαιριού, που του αλλοίωσαν το αγωνιστικό στιλ. Οι Ροδίτες μάλλον θα ανέβουν στο δεύτερο μισό της λίγκας, τουλάχιστον θεωρητικά αυτό περιμένουμε. Ο Άρης είναι 11ος με μόλις 3-7 και, δυστυχώς, θα παλέψει, απ’ ότι φαίνεται, μέχρι τέλους για να μην πάρει τη χειρότερη θέση της ιστορίας του στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ.

Βεβαίως και το θέμα με την απαγόρευση μετεγγραφών είναι ο βασικός υπεύθυνος, με τις περασμένες αμαρτίες να βασανίζουν την ομάδα του σήμερα.

Πιο χαμηλά υπάρχουν ο Πανελευσινιακό και η Καβάλα με 2-8, με τον Ηλυσιακό στο 1-9. Θεωρώ τον Ηλυσιακό ως το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό και το αγωνιστικό είναι το τελευταίο που με έκανε να φτάσω στο συμπέρασμα αυτό. Από την αρχή της σεζόν δείχνει ομάδα που κακοδιοικείται, ομάδα που δεν βαδίζει σωστά.

Οι ξένοι πληρώνονται πολλά
με βάση τα δεδομένα του συλλόγου, υπάρχουν 1-2 παίκτες (Αποστολίδης ας πούμε) που τα συμβόλαιά τους έχουν «δεθεί» με τα τηλεοπτικά, άρα είναι ουσιαστικά εγγυημένα, αλλά και άλλοι με μακρά ιστορία στην κατηγορία (Χατζής, Δορκοφίκης ας πούμε) που είναι ουσιαστικά στον «αέρα». Δεν βλέπω να βγάζει εύκολα τη χρονιά χωρίς αποχωρήσεις ο Ηλυσιακός, το μεγαλύτερο λάθος του ήταν η αποχώρηση του Ανδρέα Παπαντωνίου ή, μάλλον, για να το πω σωστότερα, ότι δεν του έδωσαν εν λευκώ τη διαχείριση της ομάδας όταν έπρεπε.

Η εμπειρία του και μόνο από την κατηγορία και ομάδες αυτού του βεληνεκούς, θα έφτανε για να σωθεί ο Ηλυσιακός αν συνυπολογίσουμε και τη διάθεση που υπάρχει από τη διοίκηση, η οποία, όμως, ως τώρα, έχει κάνει πολλά λάθη απειρίας. Ένα από αυτά ήταν και η πρόσληψη Παπανικολάου, που διέλυσε την ομάδα στην αρχή της χρονιάς, δημιουργώντας κλίκες, απειλώντας ότι «θα πάρω τους παίκτες μου και θα φύγω», για να έρθει το τέλος, όπως ήρθε.

Πανελευσινιακός και Καβάλα θα παλέψουν μέχρι τέλους
για την παραμονή, με την προτίμησή μου να είναι υπέρ της Καβάλας, μόνο και μόνο γιατί το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη ομάδες επαρχίας. Βέβαια, ο Πανελευσινιακός έχει αυτό το +13 από τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα που ίσως κρίνει πολλά. Απ’ την άλλη, η Καβάλα έχει κερδίσει τον ΚΑΟΔ εκτός έδρας και αν οι Δραμινοί δεν κάνουν καλή πορεία στον δεύτερο γύρο, ίσως έχουν πρόβλημα στο τέλος. Ο Πανελευσινιακός έχει πάρει με 12 πόντους και τον Ήλυσιακό, οπότε αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη θέση ανάμεσα στις ομάδες που μάχονται για την παραμονή, αλλά η Καβάλα είναι η μόνη που έχει κερδίσει κάποιον εκτός της τριάδας (Περιστέρι).

Να βάλουμε και τον Άρη στο παιχνίδι, αφού θεωρητικά είναι επίφοβος; Ας περιμένουμε μέχρι τα μέσα Γενάρη, όταν και θα γίνει το Καβάλα-Άρης. Αν εκεί ο «αυτοκράτορας» χάσει, τότε θα έχει πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει κερδίσει Πανελευσινιακό και Ηλυσιακό (και Ίκαρο).

Ματιά στα στατιστικά

Ο Τερέλ Στόγκλιν ήρθε στα μέσα Δεκέμβρη στον Ηλυσιακό και έβαλε 32 πόντους σε 32 λεπτά στο ντεμπούτο του. Αν μείνει ως το φινάλε θα είναι σίγουρα μια από τις μεγάλες υποψηφιότητες για να βγει πρώτος σκόρερ. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχει παίξει 2 αγώνες σουτάρει 20 σουτ εντός παιδιάς και 9 βολές ανά ματς!

Πάντως, προς το παρόν, στην κορυφή των σκόρερ στο πρωτάθλημα φιγουράρει ελληνικό όνομα: ο Νίκος Παππάς κάνει καταπληκτική σεζόν, έχει σε 10 αγώνες 20.2 πόντους μέσο όρο, σουτάρει με πάνω από 50% στα δίποντα, με 36% στα τρίποντα, με 83% στις βολές, έχει 3.8 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 2.2 κλεψίματα, από τους βασικότερους λόγους που ο Πανιώνιος είναι τόσο ψηλά στο πρωτάθλημα.

Στους πρώτους σκόρερ τον ακολουθούν ο Γιάννης Γκαγκαλούδης της Καβάλας με 18.9, ο Αλέξης Κυρίτσης του Ίκαρου με 18.6, ο Νίκος Λιακόπουλος του Πανελευσινιακού με 17.2 και την πεντάδα κλείνει ο ΛαΡον Ντέντι του Κολοσσού με 15.6 πόντους ανά αγώνα.

Πρώτος ριμπάουντερ της λίγκας ο Πάλμερ του ΚΑΟΔ με 8.3 ανά αγώνα, ακολουθεί ο Φαγιέ του Ίκαρου με 7.3, ο Μίσελ του ΚΑΟΔ με 7.2, για να βρούμε τον Βλάντο Γιάνκοβιτς στην 4η θέση με 6.9 και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο 5ο με 6.8, όσα έχει και ο Λασμ, αλλά με ένα παιχνίδι λιγότερο.

Διαμαντίδης (5.1) και Σπανούλης (5.0) είναι στις δύο πρώτες θέσεις των ασίστ στη λίγκα, ο πρώτος παίζοντας 25 λεπτά ανά αγώνα, ο δεύτερος 19.9, με τον Νίκο Λιακόπουλο να είναι 3ος με 4.6 ασίστ και τον Πέτρουλα του Περιστερίου 4ος με 4.2 ανά αγώνα.

Ο Πετγουέι του ΑΓΟΡ είναι ο μόνος παίκτης που κάνει πάνω από 2 τάπες ανά ματς, 2.4 συγκεκριμένα, με τον Κόλεμαν της Καβάλας να είναι στις 1.8 ανά παιχνίδι. Τρεις μοιράζονται την κορυφή στα κλεψίματα, Γκραντ (Απόλλων), Πάλμερ (ΚΑΟΔ) και Γκράντι (Καβάλα) με 2.4, ενώ αμέσως πιο πίσω βρίσκεται ο Παππάς.

Οι καλύτεροι στο πρώτο μισό

Αν έπρεπε τώρα να διαλέξουμε τη δεκάδα του πρωταθλήματος, χωρίς τις γνωστές αστειότητες του να είναι… 3-2 από τους «αιώνιους» επειδή απλώς είναι καλοί παίκτες, αλλά επιλέγοντας με βάση αυτά που βλέπουμε στα παρκέ ως τώρα, τα πράγματα θα είχαν κάπως έτσι:

Πρώτη πεντάδα

– Νίκος Παππάς (Πανιώνιος):
20.2 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 2.2 κλεψίματα, 29.8 λεπτά, 20.5 ranking. Πρώτος σκόρερ της λίγκας, με σημαντικά στατιστικά σε όλες τις κατηγορίες και τον Πανιώνιο στο 8-2. Ως τώρα ο MVP της Α1.

– Λάζαρος Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ):
13.1 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 1.1 κοψίματα, 59% δίποντα, 29.7 λεπτά, 18.0 ranking. Από κοντά με τον Παππά. Κάνει τη διαφορά στον ΠΑΟΚ, καλύτερος ψηλός της λίγκας, με τον ΠΑΟΚ στο 8-2. Παλεύει για το MVP του πρωταθλήματος.

– Αλέξης Κυρίτσης (Ίκαρος Καλλιθέας):
18.6 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ, 57% δίποντα, 40% τρίποντα, 91% βολές, 20.5 ranking. Πρώτος σε ranking στην Α1, από όλους τους σκόρερ έχει τα καλύτερα ποσοστά, ο Ίκαρος είναι στο 5-5 και βλέπει οκτάδα, ισχυρή υποψηφιότητα για το MVP. Τα 4.5 λάθη του είναι αυτά που τον κρατούν λίγο πιο πίσω από τους άλλους, αλλά εν μέρει δικαιολογούνται μιας και δέχεται όλη την αντίπαλη πίεση.

– Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός):
14.3 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 70% δίποντα, 16.7 ranking. Ο πιο αποτελεσματικός από τους παίκτες των «αιωνίων». Βρίσκεται εδώ γιατί έχει 14 πόντους σε 22 λεπτά ανά αγώνα, γιατί είναι δεύτερος πιο εύστοχος παίκτης στα δίποντα στο πρωτάθλημα απ’ όσους σκοράρουν πάνω από 10 πόντους ανά αγώνα (ο Παπανικολάου πρώτος, 11.5 πόντοι με 77% στα δίποντα).

– Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (Πανιώνιος): 12.0 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ, 2.0 ασίστ, 0.8 κλεψίματα, 0.9 κοψίματα, 59% δίποντα, 16.1 ranking. Απλώς… επιτέλους. Επιτέλους κάνει τη χρονιά που τόσα χρόνια περιμέναμε, επιτέλους δείχνει το ταλέντο του, επιτέλους δείχνει να ωρίμασε αγωνιστικά. Μικρή λεπτομέρεια, πρέπει να δουλέψει κι άλλο στο τρίποντό του (33%) για να το κάνει φονικό όπλο.

Δεύτερη πεντάδα

– Νίκος Λιακόπουλος (Πανελευσινιακός):
17.2 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, 16.0 ranking. Αν ο Πανελευσινιακός ήταν μέσα στην οκτάδα, θα ήταν στην πρώτη πεντάδα. Κάνει, το λιγότερο, θεαματική σεζόν, στα 29 του, τον θεωρώ από τις αποκαλύψεις της σεζόν.

– ΛαΡον Ντέντι (Κολοσσός Ρόδου):
15.6 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 1.2 κλεψίματα, 57% δίποντα, 17.8 ranking. Ο Κολοσσός δεν πηγαίνει τόσο καλά, αλλά ο Ντέντι είναι «money to the bank» ως τώρα. Στους πρώτους 10 αγώνες της σεζόν έχει σε 8 πάνω από 50% στα δίποντα, έχει σε 8 τουλάχιστον 4 ριμπάουντ (και σε 4 εξ αυτών πάνω από 8 ριμπάουντ), έχει βάλει διψήφιο αριθμό πόντων σε 8 από τα 10 ματς (στα 5 πάνω από 20).

– Κίτον Γκραντ (Απόλλων Πάτρας):
14.1 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 2.0 ασίστ, 2.4 κλεψίματα, 60% δίποντα, 16.0 ranking. Ο βασικός λόγος που ο Απόλλων είναι στο 5-5. Τα κάνει όλα. Με 3.8 ριμπάουντ, έχει πάρει τουλάχιστον 2 στα 9 από τα 10 ματς, με 2.0 ασίστ έχει μοιράσει ασίστ στα 9 από τα 10 παιχνίδια, έχει βάλει διψήφιο αριθμό πόντων στα 7 από τα 10 (και στα 9 από τα 10 έχει τουλάχιστον 9), σουτάρει με πάνω από 50% στα δίποντα στα 7 από τα 10 παιχνίδια, έχει βάλει τρίποντο σε 8 από τα 10 παιχνίδια, σουτάροντας με 38%.

– Ντόνι ΜακΓκραθ (ΠΑΟΚ):
15.1 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ, 44% τρίποντα, 15.0 ranking. Ο ΠΑΟΚ είναι στο 8-2, ο ΜακΓκραθ σουτάρει με 61% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα, έχει και στα 10 παιχνίδια γράψει τουλάχιστον 1 ριμπάουντ+1 ασίστ+1 τρίποντο, βάζοντας 2.2 τρίποντα ανά αγώνα (3ος σε εύστοχα στο πρωτάθλημα).

– Γιάννης Γκαγκαλούδης (Καβάλα):
18.9 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, 44% τρίποντα 16.1 ranking. Έχει παίξει 7 αγώνες. Είναι 34. Έχει πάνω από 19 πόντους σε 5 από τα 7 ματς, έχει τουλάχιστον 2 εύστοχα τρίποντα σε 5 από τα 7 ματς, έχει δώσει πάνω από 3 ασίστ σε 5 από τα 7, παίζει 32 λεπτά ανά αγώνα.

Πιο βελτιωμένος παίκτης της Α1

Νώντας Παπαντωνίου (Περιστέρι):
Έχει 12.1 πόντους (διπλάσιους από πέρσι), έχει 4.3 ριμπάουντ (2.8 πέρσι), έχει 3.4 ασίστ (υπερδιπλάσιες από πέρσι που είχε 1.5), έχει 1.2 κλεψίματα (0.7 πέρσι), παίζει 33 λεπτά (20 πέρσι), έχει 13.9 ranking (5.2 πέρσι). Κάνει το ξεπέταγμα. Έχει δουλέψει πολύ και φαίνεται. Έχει ανεβάσει τους μέσους όρους του θεαματικά σε όλες τις κατηγορίες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *